2015. 08. 24.

Ava Dellaira: Kedves halottak!


Író: Ava Dellaira
Cím:
Kedves halottak!
Kiadó:
Ciceró könyvstúdió

Kiadás éve:  2015.
Terjedelem:
296. oldal

Fülszöveg:


Néha azok a legjobb levelek, amelyekre nincs is válasz.

Egy angol házi feladattal kezdődik: írj levelet egy halottnak, mindegy, kinek. Laurel Kurt Cobaint választja, mert Kurt fiatalon halt meg, csakúgy, mint May, Laurel nővére, így talán megért egy kicsit abból, hogy Laurel min megy keresztül. Laurel nemsokára egyre több halottnak ír levelet – Janis Joplinnak, Heath Ledgernek, River Phoenixnek, Amelia Earhartnek, szinte abba sem bírja hagyni. Megírja nekik, mi történik az új középiskolában, és hogyan hullott szét May halála után a családja.

De akármennyit segítenek is neki a levelek, nem tarthatja örökre távol magától az igazi életet. Múltjának kísértetei nem férnek bele az írott sorokba, és Laurelnek szembe kell néznie a gyermekkor lezárulásával, az imádott testvér elvesztésének fájdalmával és a felismeréssel, hogy egyedül mi formálhatjuk a sorsunkat.

"Nincs rosszabb annál, amikor valaki, akinek szeretnie kellett volna bennünket, csak úgy elmegy."


Véleményem:
Ciceró könyvstúdió honlapján nézelődtem, amikor megakadt rajta a szemem az előkészületben lévő könyvek között. Egyből fel is jegyeztem a beszerezendő könyves listámra.  Nagy szerencsémre megkaptam ajándékba. Nagynéném nagyon kedves volt, és  egy közös vásárlás alkalmával választhattam magamnak egy könyvet, nem volt kérdéses, hogy Ő jön velem haza :)

Már a könyv borítójába beleszeretem, és nagyon örülök, hogy a kiadó megtartotta az eredetit, és nálunk is ezzel jelent meg. Az első oldal után tudtam, hogy új kedvencet vettem a kezeim közzé. Gyönyörűen megírt történet, ami könnyeket, és mosolyt is csal egyszerre az arcomra.


Fantasztikus ötletnek tartom,  hogy meghalt hírességeknek ír leveleket Laurel, és mi ezekből ismerhetjük meg a történetet.  Nagyon jól volt összehangolva, ahogy a lány egyes helyzeteit, kedves halottai élethelyzetével, versével, dalaival kapcsolta össze.
Nagyon tetszett, az is, hogy kaphatunk róluk még információkat. Érdekesek voltak a lábjegyzetek és a történetbe szőtt dolgok is.

Laurel új suliba jelentkezik, hogy elkerülhesse a részvétnyilvánításokat, és a kutató, kíváncsi tekinteteket.

Az iskolában az a feladatott kapják, hogy írjanak levelet egy halottnak. A lánynak megtetszik az ötlet, és ezentúl halott hírességeknek kezd írni mindennapjairól, gondolatairól, érzéseiről, és a nővéréről May-ről. Fiatal kora ellenére rengeteg dolgon ment keresztül. Sok fájdalmat, és örömöt élünk meg vele együtt. Laurel élete már nővére elvesztése előtt sem volt az igazi. Szülei válása által a boldog család képe összetört. Ez a helyzet mind a kettőjüket lelkileg mélyen érintette. May próbált mindent megtenni húgáért, boldoggá szerette volna tenni, hogy ne érezze magát szomorúnak. Nagyon átérezhető, hogy milyen közel álltak egymáshoz, mély testvéri szeretett kötötte őket össze.

De minden akkor lett még rosszabb amikor nővére meghalt.  Kis húgként nagyon rajongót May-ért, szinte már istenítette, pont ez miatt érezhető rajta a megfelelési kényszer. Mert úgy gondolta, hogy May mindenben jobb mint Ő. Ezekre rátett még anyukája elutazása is, hiszen úgy érezte tőle menekül el, mert őt hibáztatja nővére elvesztése miatt.

Laurel útja önmagához igazán rögös, és nehezen találja meg ki is ő valójában. Magával cipeli a
Laurel
múltat, próbál megfelelni és olyanná válni mint May. Ez később jó pár problémát szül majd. De lassan kezd sikerülnie kilépni a kistestvér szerepéből. Igazán kedves lány, és nagyon bátor is. Megtört, de próbált új életet kialakítani magának. Levelein keresztül annyira átélhető a felnőtté válásának folyamata.  Örültem mikor el kezdet ismerkedni. Új barátokat sikerül találnia. Itt is mindenkinek meg van a maga kis titka és problémája is, de ennek ellenére egy igazán jó csapat kovácsolódik össze. Érezhető, hogy megszerették egymást.

Tetszett, ahogy "másságot" is megjelenítette az Írónő a történetben. Napjainkban egyre jobban kezdik felvállalni ezt az emberek. De ez még mindig nagyon nehéz dolog, főleg ha középiskolába jársz, és ezzel a suli céltáblája leszel. Hanna egy igazi forgószél,  nagyon szép lány, de érezhető rajta a bizonytalanság is, ezt tettei is megmutatták. Pont ez miatt, nem tudja még tisztán látni a dolgokat, és keresi még a helyét. Számomra, néha már sok volt. Natalie teljesen az ellentettje, komolyabb lány, ő tartja a földön Hanna-t. Nagyon érdekes volt, végig követni a kapcsolatuk alakulását. Én szurkoltam nekik.
Bandánk tagjai még Tristan és Kristen. Ők végzősök, de közéjük illenek. Aranyos páros a ragaszkodásukkal és civódásaikkal együtt. Olvasás közben a fejemben úgy jelentek meg, mint a Ha maradnék könyv  film változatában lévő színészek Chloe és Jamie. Én is szeretem volna ennek a baráti társaságnak a tagja lenni :)


Sky
Itt van a történet "rossz" fiúja Sky. Már az elején megkedveltem, amikor Laurel még csak kezd érdeklődik utána. Ő kellet ebbe a történetbe, nélküle Laurel nem is lenne már ugyan az a személy. Olvadoztam, és sokat mosolyogtam közös jeleneteiken. Nagyon össze illő párost alkotnak. Egymást megmentői lesznek. Bár kapcsolatuk először nem tud kiteljesedni a múlt és a titkok beárnyékolják. De ez kellet ahhoz, hogy Laurel elinduljon az igazsághoz vezető úton.

Azt hittem több fájdalmat már nem kapunk, de aztán megtudjuk Laurel titkait. Teljesen összetörtem itt! Sírtam, és legszívesebben jól magamhoz öleltem volna őt. Itt jövünk rá, hogy a megfelelési kényszer milyen rossz útra vihet. Laurel annyira szeretett volna olyan lenni mint May, és ez okozta neki a legtöbb  fájdalmat is. Egy ilyen nagyra tartott testvér árnyékában nehéz lehetett élni. Akár mennyire is szerették egymást, mind a ketten álarcot viseltek. Őszintének kellet volna lenniük egymáshoz, és akkor talán máshogy alakulnak a dolgok.

May

Ahogy haladtunk a történetben egyre több dolgot tudtunk meg Mayről, és a halálát megelőző eseményekről. Kialakult egy kép róla bennem először egy erős és mindig vidám lányt láttam magam előtt. Majd ahogy jobban megismertem rá kellett jönnöm, ő se az akinek mutatja magát. Én úgy éreztem, hogy Ava May halálát a mi képzeletünkre biza. Tündérként emlékeszünk rá, vagy pedig egy belül megtört lányként aki hozott egy nagyon nehéz döntést.

A végén nagyon örültem, hogy kezdtek rendeződni a dolgok. Igaz  May elment, és többet fizikai valójában nem lesz velük, de mindig is ott lesz Laurel és a szüleik szívében is.

Minden elismerésem az Írónőé, mert szerintem sikerült egy nagyon erős történetet írnia. Az érzelmeinkkel játszik rendesen. Ahogy elmeséli nekünk ezt a történetet számomra igazán egyedien sikerült.  Annyi minden kavarog még róla a fejemben, és olyan sokat tudnék még mesélni róla. De szeretném, ha az el nem mondott részeket ti is felfedeznétek, amikor olvassátok a könyvet :)

Kedvenc jelenetem: Sky és Laurel nézik a plafonon lévő ábrákat
Kedvenc szereplőm:
Laurel és Sky
Kinek ajánlom:
Azoknak akik szeretik az olyan történeteket mint ez is. Amiről gondolkodhatsz, sírhatsz és mosolyoghatsz is.
Értékelésem:
Mi más mint 5 tündérszárny
Érdekesség:
Perpetua lefordított egy interjút az Írónővel, amiből  érdekességeket tudhatunk meg a könyvel, és vele kapcsolatban. Tovább


Történet képekben


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése