2015. 08. 21.

Katarina Mazetti: Családi sírbolt (A pasi a szomszéd sír mellől 2.)

Író: Katarina Mazetti
Cím:
Családi sírbolt
Sorozat: A pasi a szomszéd sír mellől

Kiadó:
Park Kiadó

Kiadás éve:  2012.
Terjedelem:
212. oldal
Fülszöveg:

A nő könyvtáros, a férfi parasztgazda. A nő a könyveket és a biotermékeket imádja, a férfi gazdálkodik, és eszébe se jutna, hogy egy könyvet csak úgy elolvasson. De a sors egymás útjába sodorja őket, és egy rövid együttlét, majd szakítás után úgy döntenek, tesznek három kísérletet egy közös gyerek létrehozására. Ha nem jön össze, kész, vége. De összejön…
Isten hozta a családi sírboltban!



"Fekete áfonyából és ribizliből süteményt sütött, az jó volt, csak piszok savanyú – merthogy a cukor nagyon egészségtelen."
Véleményem:
Alig vártam, hogy az első rész elolvasása után elkezdhessem a folytatást. Könnyen tudtam haladni vele. Sokszor nevettem az eseményeken, de voltak részek amikor a sírás kerülgetett.
 

Az előző részt ott hagytuk abba, hogy párosunk útjai egy időre külön váltak. Desirée a munkájába temetkezik.  Változtatásokat eszközöl külső megjelenésén. Az estélyi sem maradnak program nélkül, el kezd randevúkra járni. De hiába minden, a szív és a hormonok nem felejtenek, ők csak is a mi parasztgazdánk után vágyakoznak.
Desirée

Közben Benny se tétlenkedik, nem marad asszony nélkül a tanyája és az ágya sem. Hozzá költözik Anita, aki pont az életébe illik , jól főz, kézben tartja a háztartást, és van ideje a gazdaságba is besegíteni. De valami mégis hiányzik ebből a receptből. Ez az alkotó elem nem más mint Desireé. Hiába minden, egyszerűen nem tudja elfelejteni a köztük lévő érzéseket, és a vad éjszakákat. Mindent megváltoztat, amikor könyvtáros kisasszonyunk újra jelentkezik. Egy esélyt szeretne a teherbe esésre. A mi  gazdánk nem tud ellen állni a kérésnek, és minden tőle telhetőt megtesz az ügy érdekében. Próbálkozásaikat siker övezi. Így Anita megy, és Desirée újra a ház asszonya lesz.

Benny
Az Írónőnek sikerült  méltó folytatást írnia. Görbe tükröt tart elénk ebben a történetben. Humorosan is, de valódi élethelyzeteket mutat be. Kezdjük az elején amikor még ott a rózsaszín köd, és bízunk abban, hogy minden jól fog menni. De itt is  mint a való életben, szépen lassan a elő jönnek a problémák.  Tetszett, ahogy ezek meg lettek jelenítve a történetben. Igen is kell küzdeni a másikért. Annyi kapcsolat megy tönkre a problémák elkerülése, és meg nem beszélése miatt. Párosunknál is sokszor volt jó, de rossz is a helyzet. De ők nem adták fel, küzdöttek a maguk módján egymásért.

Jól bemutatta egy gazdálkodó család mindennapjait, és a felekre háruló szerepeket. Itt van Benny a családfőnk, gazdálkodónk, aki egész nap csak dolgozik , próbálja életben tartani a gazdaságot. Közben elvárja kis feleségétől, hogy nevelje a gyerekeit, mindig friss kávé kerüljön az asztalra, tartsa rendben a házat, és a tanyán lévő feladatokban is vállaljon szerepet.

A gyermekvállalásról, annak minden szépségéről, és "árnyoldaláról" is tanulságos bemutatót kaptunk. Desirée nagyot nőt a szememben! Szerintem jól kezelte az adott helyzetek, akár mint nő, akár mint anya. A kompromisszum készsége neki volt jobb. Elfogadta azt az életet ami Benny nyújtani tud neki. Ha sokszor nem is tetszett neki minden, és fen akadt dolgokon, teljesen megérthető, és szerethető volt. Azért gondoljunk bele, ennyi minden új élményt megtapasztalni nem lehetett könnyű.

Családi gazdaságok fenntarthatóságáról is képet kaphatunk. Itt is mindennek meg van a maga szépsége, de a rossz oldala is. Tudom milyen egy gazdaságban élni, dolgozni. Amikor nincs se hétvége, se ünnep, se szabadság, és a közös családi nyaralások is elmaradnak. Mert az állatott mindig el kell látni. Ez tényleg sok problémát  szülhet egy kapcsolatban, főleg ha párunk más beállítottságú mint mi.

A többi szereplő is kellemes színfoltja volt történetünknek. Sokat mosolyogtam rajtuk.
Pocaklakóval :)

Az elején kicsit féltem, de annál jobban örültem, hogy még közelebbről megismerhettem őket. A fejezet címek nagyon találóra sikeredtek, időjárásilag, és kapcsolatilag is. Nagyon örülök, hogy itt is váltott szemszögből ismerhettük meg a történetet. Így volt igazán élvezhető. Mindenki máshogy éli meg, és lát egy adott pillanatot, ez náluk is így volt.. Az összeszokást, a családi fészek kialakítását, szerelmet, veszekedéseket, bánatot, örömöt, fájdalmat, boldogságot. Izgalmas volt ezeket végig követni. Nagyon sajnálom, hogy nincs a sorozatnak több része. Azért én még reménykedem egy folytatásban. Főként a vége miatt, tudnunk kell, mi történt velük ezek után.
"Jaj ne! Add, hogy ez már a klimax legyen!"

Kedvenc jelenetem: Amikor külföldre utaztak
Kedvenc szereplőm
: Desirée
Kinek ajánlom:
Akik kíváncsiak a folytatásra, és persze azoknak is, akik szeretnének egy unalmas napot feldobni.
Értékelésem:  5 terhes pocak

Érdekesség: Benny életében nagy fontossággal bírnak a tehenei. Egy kicsit kutakodtam szarvasmarha ügyben. Azt nem tudom, hogy Ő ilyeneket tartott e, de itt van egy kis leírás a Svéd Vörös Marháról (Swedish Red Cattle) :) link
Történet képekben



1 megjegyzés:

  1. A montázsokat nézegettem és rögtön ez megfogott. Lehet a terhességi teszt miatt. :) Érdekes.
    Nagyon felkeltette a kíváncsiságomat. Beleolvasok. :) :)

    VálaszTörlés