2015. 08. 23.

On Sai - Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál

Író: On Sai
Cím: Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve:
2013
Terjedelem: 508 oldal
Fülszöveg: 
Calderon kapitány élete pokol: a sajtó árulónak hiszi, a nemesi körök megvetik, ráadásul még az űrhajón is próbára teszi türelmét a nőkből álló legénység. Calderon el akar jutni a hadgyakorlatra, nehogy merényletet kövessenek el a császár ellen, de áldásos tevékenységének hála a Ferrero Ház a bukás szélén táncol.
Ami a legbosszantóbb, Taina körül is felbukkan egy jóképű, szőke szamuráj.
Calderon kénytelen cselekedni, bár nem épp úgy, ahogy mások várják…
Taina élete is kemény. A nagyapja férjjelölteket válogat, ám a lány megsejti, hogy a szamurájokat nem a keze érdekli, hanem egy érthetetlen politikai játszma.
Kicsoda ő? Miért irtották ki a család Tivesgei-ágát?
Barátja vagy gyilkosa a szamuráj, aki a nyomában jár?
Taina csak két dolgot szeretne: nyugalmat és Calderont.
A fiatal főnemes és a makacs japán lány összefog a Birodalom megmentéséért. Azonban most Sexert báró az ellenség, aki mindenkinél ügyesebben űzi a Játékot.
Vajon sikerül megvédeni a császárt a merénylőktől? És önmagukat a császártól?
De legfőképpen, ki kerül ki győztesen abból a harcból, ahol a szerelmi ötszög tagjai rajtuk kívül egy nemes hölgy, egy szamuráj és egy élő kard?
A Calderon, avagy hullajelölt kerestetik várva várt folytatása.

Véleményem:
Lassabban haladtam vele, mint terveztem, de ennek oka véletlenül se az, hogy nem élveztem eléggé a könyvet. Féltem kicsit, mert az első részhez képest sokkal hosszabb ez a kötet, de tökéletesen volt kitöltve, végig izgalmasan alakultak az események. :)

Továbbra se érzem, teljesen saját stílusomnak Calderon kapitány világát, de azért a Taina-val való, majdhogynem násztánc, feltöltötte romantikus oldalamat és teljesen tudtam élvezni a politikai játszmákat. Már az első rész végén megtudtuk, hogy a Békanyál hajóra kerül a kedvenc főnemesünk. Tudtam, hogy érdekes szituációk fognak kialakulni az ottani legénységgel, de azért azt még se gondoltam, hogy ennyire jól összecsiszolódnak és ennyire jó karakterek fogják körbevenni a férfit. Alion, Illira, Tea és Dejnejka egytől egyig egyedi, különleges szereplő. Sokkal keményebbek, mint elsőre hinné az ember és lehengerlő a stílusuk. Rengeteg humoros helyzet alakul ki Calderon és a hölgyek között, amíg elnyerik egymás feltétlen bizalmát.

"Az igazi szerelem nem csillogás, hanem az egyenrangúak kapcsolata. Néma, közös benső tánc, páros csend. "

Genius Calderon
Nem mondanám, hogy a karakterek az egyik erőssége a könyvnek, mert minden eleme igazán erős, de imádom, hogy ennyi különböző és mégis egyformán érdekes szereplő jelenik meg a történetben. Fentebb írtam a Békanyál legénységét, tényleg mindenkit egyformán megszerettem. Még a fiatal gyerekek is fontos részei az egységnek, fiatal koruk ellenére, éles az eszük, ők is könnyedén segítséget tudnak nyújtani szükség esetén. Ibrahim is egy igazán mókás szereplő. Gyanús volt, hogy nagyobb titkai vannak, mint elsőre hihettem, de azért mégis nagyon meglepődtem, amikor kiderült, hogy ez a kedves közvetlen fiatal, kicsoda is valójában. Igazából még a tettei ellenére is kedveltem a könyv végéig ugyanúgy szimpatizáltam vele, mert ugyanolyan stílusosan cselekszi a jót és a rosszat is. Ki kell emeltem Oregon admirálist is, főleg, hogy ő is központi karakter. Remek emberismerő, hiszen egyből látta Calderon értékes oldalát, és nagyon szerettem, hogy végig próbálja egyengetni azok útját, akik közel vannak hozzá. A „rendkívüli bevetése” volt az egyik kedvenc jelenetem. Jó volt látni, hogy idősebb kora ellenére, éles helyzetben majdhogynem megfiatalodik. Végül ott vannak még a Ferrero-k (főleg talán Eterno), hatalmas figurák, imádom a stílusukat, ahogy lyukat beszélnek mindenki hasába, hogy ennyire zseniálisan használják a szavakat, és még a legnehezebb helyzetekben is megtartják a hidegvérüket. 

"- Fogadjunk, azzal foglalta vissza a Wellstont, hogy kinyitotta a száját."
"Calderon meg nem az a meghalós fajta."

Taina Tives
Azért természetesen Calderon a kedvenc karakter. Akárki méltó ellenfele lehet, ha elkezdődik a Játszma, egyértelműen látszik, hogy apja „képességeit” örökölte. Zseniálisan látja át a dolgokat és mindig remek és rendhagyó ötletekkel oldja meg a helyzetet. Rengeteget nevettem, amíg összecsiszolódott a lányok alkotta legénységgel, meg persze a japán lánnyal is voltak mókás párbeszédeik. Taina tökéletes párja lehet, hiszen egyenrangú félként tudják egymást kezelni. Nagyon szeretem az ő személyiségét is. Vág az esze, átlátja a politika kusza hálóját, és ő is remek megoldásokkal tud előrukkolni. Teljesen érthető, hogy nem viseli jól, ha el akarják nyomni, és ki akar törni a családja nyomása alól. 

A japán és a Sexert ügy is végig izgalmasan alakult. Rendkívül ügyesen kellett lavíroznia Calderonnak és Taina-nak is, hogy a legjobbat hozzák ki a helyzetükből. A fő szál az éves hadgyakorlat körül mozgott. A nagy házak megküzdenek egymással. Nincs soha hatalmas tétje a dolognak, de természetesen politikai harcba fordul a dolog és még a császár életét is félteni kell. Még, jó, hogy ennyi bátor, nemes ember akad, akik igyekeznek felülkerekedni a gondokon. Rengetegszer leesett az állam egy-egy fordulatnál, főleg a végén, mert eszembe nem jutott volna, hogy ki az egyik fő személy, aki a merénylet mögött állt. És amikor azt hittem, hogy most már csak egy nyugodt levezetővel zárul a könyv, még akkor is kaptunk egy feszültséggel teli jelenetet, pont mikor már kezdtem megnyugodni, hogy minden jól alakul. 

„A sólyom röpül, akkor is, ha a veréb a bokor alatt gubbaszt. Mi hát a különbség, ha a szél ugyanaz?”

Igazán zseniális, és fantasztikusan megírt ez a könyv, le a kalappal az írónő előtt. Most már nagyon bizakodom, hogy hamarosan folytatást is kapunk.
:)

Kedvenc jelenetem: A könyv lévén lévő bál.
Kedvenc szereplőm: Ha mindenképp választani kell Calderon és Eterno, de igazából mindegy egyes szereplőt imádtam.
Kinek ajánlom: Lányoknak és fiúknak egyaránt, ha szeretik a humoros izgalmas történeteket és nyitottak az egyedi helyzetekre (jelen esetben sci-fi párosítva az ősi japán kultúrával)
Értékelésem: ez a zseniális könyv 5 bricseszt érdemel
Érdekesség:
Mi is a bricsesz?

A comb táján bő, térdnél szűk nadrág. Általában térdig ér, de van bokáig érő változata is. A szűkítés gombokkal, zsinórral, pántokkal vagy csattal is megoldható. Korábban a nyugati férfiak szabványos öltözetének számított, egészen 19. század elejéig. Modern sportos viselet az angoloknál, például víváshoz vagy lovagláshoz. Eleinte alsó ruházatként használták nők és férfiak is, a 16. század végén vált teljes értékű, mindennapi ruhadarabbá. A francia forradalom alatt a bricsesznadrág a nemesség szimbólumaként funkcionált.  

Nagyon ritka, hogy egynői író sci-fi írásra adja a fejét. On Sai a kivételek táborát erősíti, ha szeretnétek több mindent megtudni róla, az alábbi honlapokon még érdemes nézelődni:



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése