2015. 09. 16.

Duba Gábor: Szabadon foglak


Író: Duba Gábor
Cím: Szabadon foglak
Kiadó: WOW kiadó
Kiadás éve: 2015.
Terjedelem: 328 oldal
Fülszöveg:
A nevem tudták, az arcom ismerték. De csak én tudtam, ki és mi van mögötte.
Csak azért illeszkedtem be mindenhol, hogy ne lássák, valójában kilógok a többiek közül. Másként gondolkodtam és másként láttam a világot, mint a többi 18 éves.
Egy nap mégis rátalált valaki a hozzám vezető útra. Mindent nekem adott, és aztán el is vette tőlem.
A sokkból megértettem, hogy minél több olyan pillanatot kell megélnem, amely éppen akkor jó, eltalál, felráz vagy rendbe tesz.
Minden ajtón benyitottam.
Fű, pia, menekülés, bulik és új barátok az életemben: egy domina, egy leszbikus lány és egy díler. Feszíteni akartam a húrt, nem féltem semmitől. Hajtott a kíváncsiság, meg akartam tudni, ki vagyok igazán.
És most itt van ez a férfi. Ideküldték nekem valahonnan, hogy elvegye az önkontrollomat, és cserébe megkapjam önmagamat.
Szinte az apám lehetne, és mégis… Tudok annyit róla, ami ahhoz kell, hogy még többet akarjak.

"Ha komoly döntés előtt állsz, és az eszed már nem segít, akkor hallgass a megérzésedre. Tudom, hogy ez óriási közhely. Mégis működik."

Szeretjük a Wow kiadványokat, de nem lehet mindet egyszerre olvasni. Ezt miért tartogattuk későbbre?
I: Nagy volt a választék a megjelenő könyvek között a kiadónál. Legszívesebben az összeset megvettem volna egyszerre, de muszáj volt szelektálni, és pénztárca barátnak lenni :) Elolvastam mindegyiknek a fülszöveget, és végül ennél arra jutottam, hogy ezt ráérek később is beszerezni.
P: Szerintem mindenki megérti milyen szomorú, hogy nincs kifogyhatatlan pénztárcánk.  A new adult műfaj miatt, mind a 6 könyvet megvettem volna szívem szerint, de nem fért bele a költségvetésbe egyszerre, ezért szelektálni kellett. Valamiért mindig félek a magyar íróktól, pedig mostanában csak pozitív csalódásaim vannak.

Sok tabu témát feszeget a könyv, hogyan viszonyulunk ezekhez?
I: Mindig is szeretem, ha egy Író nem fél a tabu témáktól, és merészen lerántja róluk a leplet. Bemutatót, és betekintést kapunk rájuk. Olyan sok minden van amit a való életben a saját bőrömön nem szeretnék megtapasztalni, de így mégis kicsit átélhetem az érzelmeket, és a helyzeteket ez által.
P: Kifejezetten szeretek tabu témákról olvasni. Ez nagyon tetszett, mert néha ezekről is érdemes beszélni, és könnyebb megérteni, ha egy szereplő szemén keresztül látjuk ezeket. Attól, hogy megismerkedek ilyen témákkal, nem kapok kedvet ahhoz, hogy gyorsan keressek magamnak egy idősebb pasit, vagy ismerjem meg milyen egy lánnyal lenni, de szeretem tágítani az ismereteimet.

Sacit kicsit furcsa főszereplőnek is gondolhatjuk, de összességben mennyire szerettük meg, tudunk vele azonosulni?
I: Nem tudtam vele teljesen azonosulni. Voltak részek, amikor kicsit közelebb éreztem magamhoz. De nagy részében azt mondhatom nem voltunk egy hullámhosszon. Én is ez a visszahúzódó típus voltam, és a mai napig az vagyok. A lázadó korszakomat, én is megéltem, de ennyire nagy változáson nem estem át. Megtudom érteni, hogy valakiből egy megélt tragédia ezt hozza ki, mint ahogy Saci is viselkedett. De nekem furcsa volt. Mondhatom rá, hogy bátor volt, és szembeszállt a félelmekkel, és megélte az adott pillanatokat. De valahogy nekem már túl sok volt amiket tett.
P: Az egyedüli „problémám” a könyvvel, pont Saci volt, mert egyáltalán nem tudtam vele azonosulni. Szerintem az én életemben nem volt ilyen igazán kísérletezős időszak. Persze azt azért gondolom, hogy lázadó korszakon mindenki átesett, de soha nem jutott volna eszembe, hogy ennyi mindent kipróbáljak, mint ő. Azt egyáltalán nem tagadom, hogy érdekes karakter. Nagyon jól, reálisan látja a dolgokat, az egész világot. Engem is hosszas gondolkodásra sarkalltak a fejében lejátszódó dolgok. Szeretem azt is, vagy legalábbis meg szoktam érteni a hirtelen fellángoló, de mégis nagyon mély szerelmeket is, de most furcsa volt, hogy ilyen rövid időn belül kétszer is hasonló érzéseket vált ki belőle két különböző ember. Tehát kedvenc hősnőim közé biztos nem küzdötte fel magát.

Elég nagy fejlődésen eset át Saci, sok mindent megélt. Egyet értettek döntéseivel?
I: Valamiért nem tudtam minden döntésével egyet érteni. Elhiszem, hogy az elvesztegetett időt be szerette volna hozni, és több mindent meg szeretett volna tapasztalni. De nekem egyes döntései már túlmentek az én ízlésemen, gondolatmenetemen.
P: Hm, nem is tudom, hogy fejlődésnek mondanám-e, hiszen, már a könyv elején is láthatóan érettebb a kortársainál, és igazán máshogy látja a világot, mint ők. Mivel azonosulni nem sikerült vele, így a legtöbb döntését se tudom megérteni. Bár becsülöm benne, hogy általában az eszére próbál hallgatni, igyekszik kerülni, hogy a pillanatnyi érzések irányítsák.

Ti mit szóltatok Saci és Zola kapcsolatához?
I: Hiába a 23 év korkülönbség nekem igazán hitelesnek tűnt ami kettőjük között történt. Mert én el tudtam hinni, hogy egy 18 éves lány és egy 42 éves férfi egymásba szerethetnek. A korlátok ellenére is amit a társadalom kettőjük közé állít fel. Zola karaktere tetszett, igazán megértő társ volt, szenvedéllyel, komolysággal, és érettséggel fűszerezve. Megértettem, hogy Sacinak egy ilyen férfira volt szüksége, mint Zola. Mert mellette igazán önmaga lehetett, és erre volt a leginkább szüksége, úgy gondolom. A közös jeleneteiken nagyon érezhető volt mennyire összeillenek, mint szellemileg, mint érzelmileg.
P: Zoláról nem tudok rosszat mondani. Végig próbálja reálisan átgondolni a helyzetet, nem ugrik fejest egy ekkora változásba. Nem tudom elítélni, annak ellenére se, hogy meglévő kapcsolata mellett ismerkedik meg Sacival. Gyakran előfordul, hogy egyszerűen kihűl a korábbi szerelem, ezzel nem lehet mit kezdeni, csak el kell fogadni. Vártam volna, viszont kicsit több közös jelenetet, hogy még jobban átérezzem a kettejük között kialakult köteléket. Elsőre biztos furcsa lenne, ha például egy barátnőm bejelentené, hegy egy 23 évvel idősebb pasival jött össze, de a szerelem nem korfüggő. Ha egymásban látják a társukat, akkor még szerencse is, hogy megtalálták egymást és fel merik vállalni a kapcsolatukat. Nem is tudnám igazán megfogalmazni, hogy konkrétan kettőjükről mit gondolok. Hajtja őket a vágy, mégis legtöbbször felül tudnak ezen kerekedni, és tudják, hogy nem lehet ész nélkül belevágni a dolgokba. Nagyon aranyosak voltak együtt, ahogy látszott rajtuk, hogy milyen mély, őszinte érzelmeket táplálnak a másik iránt.

„- Mert a feltétel nélküli elfogadás nem gyengeség vagy alázat. A feltétel nélküli elfogadás erő.”

Szerintetek a valós életben is megállta volna a helyét a szerelmük?
I: Régi időkben ez volt az elfogadott, amikor idősebb férfiak sokkal fiatalabb feleséget választottak maguknak. Ahogy haladtunk a korral ezek a normák egyre jobban változtak. A mai korban egyre több ilyen szerelemmel, együttéléssel találkozunk újra. Bár sokan viszolyognak, ha meglátnak egy ilyen párt az utcán, és elméleteket gyártanak miért is lehet együtt így két ember. Mert lehet azt mondani a pénz miatt, vagy csak kapuzárási pánikban szenved, és újítani szeretne. Biztos van olyan kapcsolat, ami ezeken alapul. De én el tudom hinni, hogy őszinte érzelmek, és szerelem is kialakulhat ilyen helyzetbe.
P: Ha akarják és tesznek érte, akkor mindenképp. Ez szerintem csak rajtuk múlik. A „világ” mindig el fogja ítélni az ilyen kapcsolatokat, de nem kell ezzel foglalkozni. Használhatnám azt a közhelyet is, hogy a szerelem mindent legyőz, ami azért nem mindig igaz, de ilyen helyzetben én igaznak érzem.

Mit szóltok a nagy korkülönbséghez?
I: Nekem nincs semmi bajom az ilyen kapcsolatokkal. Mindenki azzal éli le az életét akivel akarja. Ha úgy érzi, hogy ennyivel idősebb társ mellet találta meg a boldogságot, akkor hogy jövök én ahhoz, hogy ez miatt elítéljem őket.
P: Barátaim között is akad nem egy páros, ahol nagy a korkülönbség és rajtuk is látom, hogy nagyon boldogok. Jelenlegi élethelyzetemben nem tudom elképzelni, hogy én ennyivel idősebb férfit találnék magam mellé, de mivel csupa pozitív példát látok, én egyáltalán nem ítélem el az ilyen kapcsolatokat.

Saci és Zsanett érdekes szituba keveredett. Nektek mi a véleményetek erről? Tényleg megcsalásnak számított a dolog?
I: Nekem igen is annak számított. Ha valaki érzelmileg elkezd vonzódni valaki máshoz, és ez  több mint barátság, mélyebben is belebonyolódik az ügybe, sőt testi kapcsolat is kialakul köztük azt én nem tudom másnak mondani mint megcsalás. Hiába magyarázza meg Saci a dolgokat, én ezt nem tudtam elfogadni!
P: Ez nagyon nehéz kérdés, de azt hiszem én ezt is megcsalásnak tartanám. Főleg, miután olvashattuk, hogy Saciból milyen érzéseket váltott ki. Jól meg van magyarázva a dolog miértje, tehát el is fogadhatnám, ha akarom, de mivel már többször említettem, hogy Saci és én elég távol állunk egymástól, ezért nekem ez már megcsalás lenne. :D

Sacin kívül is akadnak érdekes szereplők a könyvben. Leginkább Kyra emelkedik ki közülük, róla mi a véleményetek?
I: Az ő történetére nagyon kíváncsi lennék. Miért lépett erre az útra? Mik történhetek vele a múltban ez miatt? Milyen férfiakkal volt dolga? Hogy tudta ezt ilyen könnyedén venni? Annyi kérdés, amiért már megérné róla is elolvasni egy könyvet. Mert szerintem igazán érdekes múlttal rendelkezik ebből kifolyólag. Nagyon bírtam szókimondó stílusát, és megnyilvánulásait. Szurkoltam neki nagyon, amikor megtalálta az új célját az életében.
P: Majdnem megfeledkeztem róla, pedig egy külön könyvet is megérdemelhetne. Elég fiatalon keveredik „rossz” társaságba, „rossz” közegbe. Már az érettségi előtt dominaként dolgozik. Igaz keveset szerepel, de bepillantást nyerhetünk az ő gondolataiba is. Mindenkinek csábító lehet a könnyű pénzszerzési lehetőség, de valójában nem is olyan könnyű, mint hinnék sokan. Kemény dolog felvenni, a rideg, távolságtartó álarcot, amit az ügyfelek elvárnak, de ez belül összetöri az embert. Tényleg nagyon kíváncsi lennék az ő történetére is, hogy miként lett belőle domina és milyen „kalandokat” élt át akkor.

Sok leíró, filozofikus rész található a történetben. Mennyire szeretjük az ilyet?
I: Duba Gábor gyönyörűen ír, ezt bebizonyította a könyv olvasása közben. Annyira jól, és érzelmesen, de mégis annyira igazian írta le gondolatait. Igazán izgalmassá és egyedivé tette ez által Saci történetét.
P: A stílusa fantasztikus, igazán elgondolkodtató, filozofikus. Szeretem, ha egy könyv tele van ilyen szép gondolatokkal. Nagyon tetszett az is, hogy ennyi tabu témát feszeget, mert néha ezekről is érdemes beszélni, és könnyebb megérteni, ha egy szereplő szemén keresztül látjuk ezeket.

Ne felejtsük el az erotikus részeket sem.  Hogy tetszettek?
I: Más volt, mint a megszokott erotikus leírások, de ez a másság nekem tetszett.Az érzelmek átjöttek így is, és szerintem így illet bele a történetbe.
P: Nekem ezek a részek nagyon mások voltak, mint az általában olvasott erotikus regényeimben. Kevesebb konkrét mozzanat volt leírva, helyette sokkal jobban a kiváltott érzésekre koncentrált az Író. Így sejtelmesebb volt minden együttlét, de átérezhetőek voltak. Bánni azért nem bántam volna egy-egy pontosabb mondatot is, hogy mégis könnyebb legyen vizualizálni a dolgokat. :P

A könyv lezárása se teljesen hétköznapi, mit szóltunk hozzá?
I: Tetszett, de én szeretem volna bővebb magyarázatot kapni :) Igaz, pont így van az olvasóra bízva, hogy ő mit képzel bele a történtekbe. De én akkor is a bővített verzióra vágyom ;)
P: A vége nagyon szépen meg lett csavarva, igazából tetszett, mert nem így gondoltam, de örültem volna, egy kicsit hosszabb lezárásnak. De nem szeretném lelőni picit se a poént.


Kedvenc jelenetem:  
I: Az sms váltások.
P: Saci és Dávid első estéje a házikóban.
Kedvenc szereplőm: 

I: Kyra, azért mert az ő sorsa jobban érdekelt.
P: Nehéz választani, mert most egyikük se emelkedett ki a többiek közül, de azt hiszem Kyra.
Kinek ajánlom: 
I: Mindenkinek aki szeretne egy nagyon szépen megírt, de mégis annyira mai történet megismerni. Akik szeretik az olyat, amiben ledöntik a korlátokat, és rengetek dologról őszinte véleményt kaphat.
P: Ez a könyv mindenkit gondolkodásra késztet, ha valaki egy vidám könyvre vágyik, nem ez a jó választás. De aki szívesen megismerne egy határait feszegető fiatal lányt és az ő felnőtté válását, kísérletezéseit, annak tökéletes olvasmány. 
Értékelésem: 
I: 4 túros batyut kap most tőlem, mert teljesen nem tudtam magamhoz közel érezni egyes eseményeket.
P: Saci miatt nem tudok többet adni 4 repedésnél, de a stílus miatt annyit mindenképp megérdemel.
Érdekesség: gondolatok a nagy korkülönbségről és példák a való életből.

A korkülönbség problémája sokszor felmerül könyvekben, de a való életben is. Összeszedtünk nektek pár érdekességet erről.


Régebben inkább elfogadták azokat a kapcsolatokat, melyben jelentős korkülönbség volt , mivel a szülők nem vették figyelembe a gyerekek véleményét, érzéseit, és vagyoni, politikai érdekek mentén házasították őket.
Talán gyakoribb, ha a férfi az idősebb, de sokszor találkozhatunk olyan párokkal, ahol a nő az érettebb. Sok ilyen nő, azt mondja, hogy a fiatalabb férfiak társasága felüdít és fiatalít. Kutatások szerint az ideális korkülönbség férfi és nő között 5 év fölött van, de a 7 évet nem haladja meg. De természetesen ez csak egy kutatás.  Ideális bármilyen korkülönbség, ha az a partnereket nem zavarja, és főleg, ha szeretik egymást!

Süle Judit pszichológus úgy gondolja, minden kapcsolatban vannak különbségek. A kor egy külsőleg is érzékelhető különbség. Fontos olyan kapcsolatban élni, amiben az ember jól érzi magát. Függetlenül attól, hogy hány év a korkülönbség, egy párkapcsolat attól működik, hogy mindkét fél képviseli az igényeit, megbeszéli a gondolatait és közösen megtalálja a megoldást a felmerülő problémákra, helyzetekre.
A legtöbbször a gyerekvállalásra mennek rá nagy korkülönbséggel létrejövő párkapcsolatok. Ha a nő a fiatalabb, arról kell döntenie: megfosztja-e magát a szüléstől, anyaságtól, amennyiben idősebb párja nem szeretne újabb gyereket. A fiatalabb férfi pedig sokszor nem végleg köteleződik el a lelke legmélyén, bátrabban és lazábban odázza el az apaságát, mert tudja, ő még sokáig nem futhat ki az időből. Az idősebb korosztályhoz tartozó férfi dilemmái sem könnyebbek, mert hatalmas lelki terhet vesz a nyakába akkor, amikor azt kell számolgatnia, lehet, hogy a születendő fia, lánya érettségijét sem éri meg.

De mitől számít valaki jóval idősebbnek? A tizenévesek körében már 2-4 évnyi különbségnél is komoly eltérések lehetnek az érettséget illetően. Persze, ettől függetlenül ekkora korkülönbség még teljesen normális. Ám, ha tizenévesként 5 évnél is nagyobb a differencia, nem árt átgondolni, hogy az jót vagy épp rosszat tesz.

PRO érvek:
Az életből többet látott már, ezért bizonyos helyzeteket is jobban átlát, mint te. Ha azt mondja, most rajtad a sor, hogy bocsánatot kérj megbántott barátodtól, akkor lehet hinni neki!
Kölcsönösen tanultok egymástól. Az idősebb fél újra megtanulhat egy kicsit „gyermekien” felszabadult és laza lenni, a fiatalabb pedig egy kis komolyságot szedhet magára.

KONTRA érvek:
Mivel ő már jóval többet tud nálad, hajlamos lehet arra, hogy anyáskodjon feletted és megmondja, mit csinálj.
 Ugyanezen okból kifolyólag lehet, akár türelmetlen is lehet veled.
Mire utolérnéd az életének azt a fázisát, amiben ő éppen van, addigra mindig pont továbblép majd.
A környezeted nem biztos, hogy támogatólag és jó szemmel nézi a kapcsolatotokat.

A sztárvilágban is könnyű találni olyan párokat, ahol jelentős a korkülönbség. A felsorolás közel se teljes, de ebből is látszik, hogy tényleg gyakoriak az ilyen kapcsolatok is.
·        - Keleti Andrea és Kovács Zoltán 10 év Andrea javára
·        - Jennifer Lopez és Casper Smart 17 év J.Lo. javára
·        - Brad Pitt és Angelina Jolie 12 év
·        - Stephen Moyer és Anna Paquin 12 év
·        - Bexyonce és Jay-Z 12 év
·        - Brian Austin Green és Megan Fox 13 év
·        - Mary-Kate Olsen és Olivier Sarkozy 17 év
·        - Johnny Depp és Amber Heard 23 év
·        - Michael Douglas és Catherine Zeta Jones 25 év
·        - Jason Statham és Rosie Huntington-Whiteley 29 év
·        - Andy Vajna és Vajna Tímea 39 év
·        - Hugh Hefner és Crystal Harris 60 év

Források:

1 megjegyzés:

  1. Sziasztok!
    Nagyon örülök, hogy elolvastátok. Köszönöm a részletes, és elgondolkodtató véleményeteket!
    (Duba Gábor)

    VálaszTörlés