2015. 09. 25.

Kiera Cass:The Heir – A koronahercegnő (A Párválasztó 4.)


Író: Kiera Cass
Cím:
 The Heir – A koronahercegnő
Sorozat: A Párválasztó 4. 

Kiadó: Gabo
Kiadás éve:
 2015.
Terjedelem:
 372 oldal
Fülszöveg:
35 UDVARLÓ. 1 HERCEGNŐ. KEZDETÉT VESZI EGY ÚJ PÁRVÁLASZTÓ.
Eadlyn hercegnő kislánykora óta hallhatta a véget nem érő történeteket arról, hogyan ismerkedett meg édesanyja az édesapjával. Húsz éve történt, hogy America Singer benevezett a Párválasztóba, és elnyerte Maxon herceg szívét, akivel azóta is boldogan éltek. Eadlyn mindig is igen romantikusnak találta szülei tündérmesébe illő történetét, habár soha eszébe nem jutott volna a nyomdokaikba lépni. Ha rajta múlik, a házasságot addig halogatja, amíg csak lehetséges.
Csakhogy egy hercegnő sosem rendelkezhet maradéktalanul az élete felett, így bármennyire hevesen tiltakozik is, Eadlyn sem kerülheti el a saját Párválasztóját.
Eadlyn egyáltalán nem számít arra, hogy saját története a szülei meséjéhez hasonlóan boldogan végződik. Amikor azonban megkezdődik a versengés, talán mégis mutatkozik arra némi esély, hogy az egyik udvarló elnyerje a szívét, felfedje az összes előtte álló lehetőséget, és ezzel azt is bebizonyítsa, hogy Eadlyn számára korántsem olyan lehetetlen rátalálni a saját boldogságára, mint azt képzelte.
HÚSZ ÉVVEL EZELŐTT ÉDESANYJA NYERTE EL A KORONÁT.
ELJÖTT VAJON AZ IDEJE ANNAK, HOGY EADLYN HERCEGNŐ IS RÁTALÁLJON AZ IGAZ SZERELEMRE?

KIERA CASS a New York Times listavezető bestsellerírója, a Párválasztó-sorozat és a The Siren szerzője. A Radford University diákja volt, jelenleg családjával a virginiai Christiansburgben él. Kiera életében megközelítőleg tizennégy fiút csókolt meg. Egyikük sem volt herceg. Könyveiről, videóiról és sütiszeretetéről az olvasók a www.kieracass.com oldalon tudhatnak meg többet.


"Nem hinném, hogy az ember pontosan tudja, mit is keres, egészen addig, míg meg nem találja."

Trilógia negyedik része? Nem ijesztett el titeket a reklámszöveg?
P: Egy picit de! :D Féltem, hogy erőltetett lesz a Koronahercegnő. Szép kerek volt már a Párválasztó trilógia és hiába örültem meg, hogy újra olvashatunk róluk, de azért nem örültem, amikor megláttam ezt a mondatot. Viszont annyira szerettem a világot, hogy mégis bizakodva vártam, hogy mi történhet még.
I:
Amikor befejeztem a párválasztó harmadik részét nagyon megörültem, mikor tudomásomra jutott, hogy jön egy újabb rész, és így nem kell végső búcsút vennem kedvenceimtől. Szeretem volna még America-ról és Maxon-ról olvasni. Igaz itt nem ők kapták a főszerepet, de ennek ellenére is nagyon vártam a negyedik részt. Kíváncsi voltam Kiera most milyen új helyzeteket állít elénk, és az új szereplői mennyire illeszkednek majd a megszokott kedvenceink közé.

A történet alapja ugyanaz, miben tudott újdonsággal szolgálni a Koronahercegnő?
P: Igen, az alapszituáció ugyanaz, de a tálalása más és teljesen tudtam élvezni. Olvasóként belebújhatunk a választó szerepébe, hiszen eddig a verseny részét láthattunk, most pedig, mi is "válogatunk". Persze, hogy örülök is, hogy most több fiú jelölt van, akik Eadlyn-nek udvarolnak. Sok aranyos találkozásnak lehettünk tanúi, kedvencem talán a közös főzés volt. A jelöltek között is sokan szimpatikusak és még nem igazán tudom kitalálni, hogy kinek szurkolok igazán és kit gondolok befutónak. Az írónőt ismerve lesz még meglepetés. Annak is örülök, hogy a régi megkedvelt szereplőinkkel is találkozhatunk, jó látni, hogy America és Maxon kapcsolata továbbra is nagyon boldog, tényleg remekül egymásra találtak és 20 év múlva is körbeveszik őket a régi barátok, kitartanak egymás mellett.
I: Nekem már az újdonság volt, hogy ez a rész 20 évvel később játszódik. Itt már Maxon és America középkorú házaspár, akinek gyerekeik vannak, és készülnek átadni a trónt legidősebb lányuknak Eadlyn-nek. A párválasztó eltörlésre került, de a béke érdekében újra megszervezik. Tetszett ennek az ötlete, hogy egy régi hagyományt hoztak vissza a történetbe. Nagyon érdekesen hangzott, hogy itt 35 fiúnak kell megküzdenie egy lány kegyeiért. Már maga ez is izgalmassá tette a történetet. Amikor belegondoltam, hogy milyen is lehet egy ilyen helyzetbe belecsöppenni, már szinte vicces, és kényes  szituációk lebegtek a szemem előtt. Találkozhatunk régi kedvenceinkkel, és bepillantást kaphatunk mostani életükbe. Ennek nagyon örültem, még ha nem is kaptak akkora hangsúlyt akkor is örültem, hogy újra olvashattam róluk.  Igazán érdekes új szereplőket ismerhetünk meg. Mindenki egy újabb színfoltot vitt bele a történetbe. A kasztok helyzetéről is új dolgokat tudhatunk meg. Azt mondhatom vannak elemek, amik kicsit hasonlítanak, de szerintem Kiera-nak sikerült jól megoldani a helyzetet. Jól keverte az újat a régivel, és így egy izgalmas új részt kaphatunk.


Eadlyn és America karaktere mennyire hasonlít?
P: Eadlyn nagyon más, mint America volt. Nagyon öntudatos, ez főleg a neveléséből akad, és
sokszor túl nyers a modora. Őt nem tudtam ugyanannyira szeretni, mint anyukáját. Neki még sokat kell változnia, hogy igazán szerethető királynő legyen. De úgy gondolom, hogy most ez az esemény az ő javát is szolgálja, tud majd fejlődni a személyisége. Nagyon nehéz lehet neki, hogy ekkora nyomás nehezedik rá, már születése óta. Meg tudom érteni, hogy több idő kell, ahhoz, hogy megnyíljon. Hiszem, hogy jobban fogom szeretni őt a későbbiekben. :)
I: Én úgy érzem néhány dologban hasonlítanak egymásra, de személyiségük mégis nagyban különböző. Mind a kettőjükben meg van a konokság, szeretik a zenét, és édesszájúak.A családjukért mindent megtennének, nagyon fontos szerepet játszanak az életükben. Bár más szerepeket töltöttek be a saját párválasztójukon, mégis elmondható róluk, hogy egyiküknek se fűlött hozzá a foga. America-t az első perctől kezdve kedveltem, ez Eadlyn-ről már nem tudom elmondani. Meglátszik rajta, hogy ő már egy másik kor gyermeke. Nem kellett a kasztrendszerben felnőnie, végig tudta milyen élete lesz. Hiszen kiskora óta királynőnek nevelték. Ebből adódik viselkedése, szinte már elkényeztetettnek mondanám. Sokat kell még változnia ahhoz, hogy jó uralkodó válhasson belőle. Mert ez nem egy szerep amit meg lehet tanulni, ezt szívből kell csinálnia. De kaptunk betekintést Eadlyn másik énjébe is. Most még bizonytalan, és magába zárkózik, és érezhető rajta, hogy meg szeretne felelni. Hiszen szülei tündér mesébe illő történetét, és uralkodásukat nehéz lesz felül múlnia. Én úgy érzem, végül  sikerül feloldódnia, és helyt állni minden helyzetben.

"Királynő lesz belőlem, és egy királynőre sok minden jellemző … de annyi szent, hogy nem sebezhető."

A borítón látható lány megtestesíti az általunk elképzelt hercegnőt?
P: A borító koncepciója most is elvarázsolt, de a lány nagyon unszimpatikus volt rajta. Olvasás után, viszont azt kell mondanom, hogy nagyon illik Eadlyn-hez.
I: A borítón lévő lány arckifejezésével már a leleplezés óta nem tudtam megbarátkozni, valamiért zavart engem. Olyan fennhéjázónak, és kicsit mérgesnek tűnt. Most, hogy elolvastam a könyvet, és megismertem Eadlyn-t, azt mondhatom nagyon is illik a személyiségéhez. Bár azért kialakult egy kép róla a fejemben, ami nem teljesen ilyen, mint ez a modell, de ezek ellenére is megfelelőnek tartom a választást.

Ki a kedvenc hercegünk?
P: Ha mindenképp kell választani, akkor jelenleg Kile a kedvencem. :) De jelenleg még mindenkit kedvelek, akik között Eadlyn is vacillál. :)
I: Már a történet elején sikerült Kile-nak megfogni a személyiségével. Igazán kedves, és aranyos fiúnak tartom. Szerintem igazán összeillő párost alkotnának ketten Eadlyn-nel. Egymás mellet új tapasztalatokat szerezhetnének, és méltóan kormányoznák az országot.
A másik kedvencem Erik. Bár ő más helyzetben van, és elvileg nincs a kiválasztottak között. Én mégis éreztem köztük a szikrát. Őt is eltudnám képzelni végső "befutóként".
De akárki is lesz végül Eadlyn párja biztos, hogy örülni fogok neki, vagyis merem remélni :) Szerintem az Írónő  izgalmas események után fedi  fel előttünk a végső választott kilétét.






"Hát ezért olyan szörnyű ötlet a szerelem: mert az ember gyenge lesz tőle."

Milyen a kasztok nélküli világ? Maxon jól kezeli a helyzetet?
P: Nem is gondoltam, hogy ennyire nehezen szokták meg az emberek az új helyzetet. Nagyon sajnálom Maxon-t, hogy ennyi támadás éri, hiszen ő tényleg mindent megtesz a gördülékeny átállásért. Még jó, hogy mellette van America, hogy támogassa, amiben csak tudja. :) A fiatalok nem is értik, hogy milyen lehetett a "régi" világban élni, de az idősebbekbe beleivódott a régi hagyomány, és nagyon nehéz túllépni rajta. Eadlyn se érti, hogy miből fakadnak a problémák, de Maxon fel fogja készíteni erre, és bízom benne, hogy ő is bölcsen tud dönteni majd a kényes helyzetekben.
I: Akármennyire is szeretné Maxon végleg eltörölni a kasztokat, és egy teljesen előítéletektől mentes világot létrehozni, ezt nehezen tudja majd el érni. Sokan vannak akik, még nem teljesen fogadták el a kasztok nélküli világot. Hiszen az idősebek még a régi szellemben nevelkedtek, pont ez miatt nem könnyű nekik az át állás. Én teljesen meg vagyok elégedve Maxon-nal mint király. Látszik, hogy a szívén viseli a népe sorsát. Remélem sikerül el érnie a céljait, és békét tud teremteni az országában, hogy Eadlyn már az új, és békés világ királynője lehessen majd :)

A vége igazán fordulatos lett. Számítottunk ilyenre?
P: Pont itt bizonyította be az írónő, hogy ne könyveljem el magamban, hogy nem lesz izgalmas a folytatás. Gyakran meg tudott eddig is lenni, most is sikerült neki, mert nem vártam ilyen fordulatot. Izgulok, hogy minden rendbe jöjjön.
I: Én nagyon meglepődtem a végén történt eseményeken. Kiera bebizonyította, hogy mindig új fordulatokat tud bele vinni a történetbe, és nem lehettünk nyugodtak. Kaptunk drámát, és bonyodalmat elég nagy mennyiségben. Ezek után alig várom, hogy megtudhassam mik történek még.


Mire számítunk az utolsó könyvben?
P: A párválasztó trilógiából kiindulva, én nem is agyalok. :D Biztos sok meglepő fordulatot tartogat még nekünk az írónő. Pont az előbb említettük a végét, már ott leesett az állám, mi lehet még akkor egy egész könyvben? Bízom benne, hogy a legjobban alakul a vége, és maradéktalanul boldog leszek. :)
I: Én úgy gondolom Kiera sok meglepetést fog nekünk okozni az utolsó részben. Remélem megtudjuk, hogy Eadlyn végül is oda adja e valakinek a szívét :) Úgy gondolom, hogy biztos kapunk megoldást a kasztrendszer ügyében lévő zavargásokra is. De nem is szeretnék nagy találgatásokba, és elvárásokba esni. Bízom az Írónőben, és remélem olyan befejező részt ír, amit sokáig nem felejtek majd el. Szeretném egy boldog mosoly kíséretében összecsukni a könyvet az elolvasása után :)


"Nem számítottam arra, hogy részem lehet abban, ami a szüleimnek kijutott, vagy amire Ahren és Camille rálelt, de… valamit talán én is találhatnék."

Kedvenc jelenetem:
P: A közös baseball délután. :)

I:
Az első csók :)
Kedvenc szereplőm:

P: Kile és Henri 

I:
Kile és Erik (Eikko)

Kinek ajánlom:

P: Aki az első három részt is szerette, ezt is biztosan imádni fogja.
I: Párválasztó rajongóknak kötelező!!

Értékelésem:
P: Még szeretném, hogy picit jobb legyen, de 4,5 tiarát mindenképp megérdemel ez a könyv.
I: Teljesen nem tudta elrabolni a szívemet Eadlyn története, ezért még nem kapja meg tőlem a maximális pontot. De így is megkapja tőlem a 4,5 nyakkendőt :)


Érdekesség:
Egy Entertainment Weakly interjút fordítottunk most érdekességként.
Amikor Kiera Cass elkezdte írni a Párválasztó sorozatot, még csak trilógiát tervezett. De America Singer és Maxon Schreave történetének más tervei voltak. A harmadik könyv, Az Igazi után Cass szerkesztője megkérte, hogy írjon egy második epilógust, a történet lezárásaként. Ebből született a Koronahercegnő.„Véletlen volt” mondja Cass. „De boldog vagyok, hogy még egy kicsit benne maradhatok a világban. Azt hiszem, nem voltam még kész elhagyni.” A Koronahercegnő előre ugrik az időben és Eadlyn Schreave, America és Maxon lányának az életét követi, ahogy (vonakodva) részt vesz a saját Párválasztóján. Most Cass mesél a legújabb kiadásról, és megemlíti a negyedik és ötödik könyvet.

EW: Lesz több könyv a Koronahercegnő után?
KC: Igen. Most a másodikon dolgozom, és úgy érzem, hogy minden teljes lesz ebben a két könyvben.

EW: Van már neve a következő könyvnek?
KC: Még nincs. Sok félén gondolkozunk, de hivatalosan még semmi nincs.

EW: A karakterváltáson kívül, mi a legnagyobb különbség ez a könyv és az eredeti trilógia között?
KC: Személy szerint azt remélem, hogy most már jobb író vagyok. Remélem, hogy ha újraolvasod a Párválasztót, utána pedig a Koronahercegnőt, úgy látod, hogy jobb olvasni. De valójában a számomra az a különbség, hogy America vagy Eadlyn fejében vagyok. Ők annyira különböző emberek. Eadlyn királynőnek nevelték, arra, hogy vezető legyen és ettől lett ő ennyire más személyiség. Nagyon kemény és néha hiperkritikus. America bátrabb volt, mint amennyire tisztában volt ezzel, és sok minden nem tudott magáról. Eadlyn azt hiszi, ismeri magát, de nem. Érdekes, ahogy kifejezik magukat.

EW: Hogyan vezetnéd fel a Koronahercegnőt egy olyan embernek, aki nem tudja, miről szól a történet?
KC: Nyomon követi Eadlyn saját Párválasztó folyamatát, amiről azt hitte, soha nem lesz a részese, szemben Maxon-nal, aki mindig is tudta, hogy megtörténik. Ez egyike azon dolgoknak, amiken ha keresztülmész, megkeményítenek. Most úgy látom, hogy azt hiszi, nincs szüksége arra, hogy keményebb legyen. Azt hiszi független és jól érzi magát, de nagyon meglepő, hogy mit hoznak ki belőle a fiúk. És láthatjuk a régi karaktereket. Maxon és America végig jelen van. Minden barát itt van, és boldogsággal töltheti el az olvasókat, hogy az életük későbbi szakaszában is boldogok.

EW: Furcsa volt a Párválasztóról a választó szemszögéből írni?
KC: Igen. Amikor Americával voltunk és a Kiválasztottakkal, úgy érzem, többet láthattunk a folyamatból. És most a fiúk kicsit kimaradnak. Messze vannak. Ez más. Kíváncsi vagyok, hogy az emberek hogyan fogadják ezt. Kicsit több parti volt az elsőben, mert meg kell ismerkedni mindenkivel. És most itt, Eadlyn jobban elszigetelődik, ezért nem látsz annyi mindent. Ez volt a kihívás.

EW: A Párválasztó sok kézen ment át, mire kisebb vagy nagyobb képernyőre került. De a legutóbbi hírek szerint a Warner Bros nyerte meg a filmes jogokat áprilisban. Hogy érzed magad a legfrissebb hírektől?
KC: Nagyon pozitív érzéseim vannak. Gondoltam arra, hogy végül képernyőre kerül? Még mindig kihívásnak érzem. Azt mondtam, hogy ne ünnepeljünk addig, amíg nem ülünk egy limuzinban, a premierre tartva. Azelőtt még bármi megtörténhet. De a csapat, ami most körbevesz, igazán nagyszerű és nagyon segítőkészek. Ellátnak információkkal, és kaptam, olvastam sok dolgot, és véleményeztek is. Kérdeztek tőlem néhány nagyon érdekes kérdést, hogy még jobb legyen. Nagyon izgatott vagyok, hogy lássam merre tart az egész. És remélem, hogy eljutunk a nagy képernyőig. Úgy érzem, hogy elég jó előzetest kaptam abból, amilyen lesz. Szorítunk és meglátjuk, hogy megy majd. De semmi sem végleges még most.

EW: Dolgozol más projekteken is?
KC: Az ötödik könyvön dolgozok. A HarperTeen megvásárolta a Szirén jogait, annak a könyvét, ami magam adattam ki, még a Párválasztó előtt. Ezért most átdolgozzunk. Ez megrémített először, mert olyan régen volt már, de izgatott vagyok, hogy megint dolgozhatok azokkal a karakterekkel és rájuk nézek: „Ó, ha van egy szerkesztőm és valaki, aki segít nekem csiszolni rajtuk, még jobb lesz”. Szóval ez már vicces. És még könyvre szerződtem azt követően, de nem tudom még, hogy mik lesznek ezek [nevet] Meglátjuk, mi lesz még.
forrás


Szeretnénk pár olyat képet megmutatni nektek, amik nekünk nagyon tetszenek :)

http://jornaloficial.tumblr.com/post/108035260373http://41.media.tumblr.com/3fcd6f89836217440c087d0fff286ce7/tumblr_nqx6jzK3l41uum1j3o3_1280.jpg
http://40.media.tumblr.com/61cd8a5c2599649abbfd96460cc984cd/tumblr_nnsujaKTa21tpf18bo1_540.pnghttp://38.media.tumblr.com/d6460da4bbca86fa274f95cb02422bd9/tumblr_nocpb6Vdq21ropm3zo1_500.gif







2 megjegyzés:

  1. Én a napokban fejeztem be Az igazit és úgy voltam vele, hogy a trilógiát befejezem a záró kötettel, de most már nem is tudom. Kíváncsi vagyok a sztorira már csak amiatt is, hogy milyen lehet a fordított verzió: amikor is nem hercegünk van, hanem hercegnőnk. :o)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én azt mondom, adja neki egy esélyt :) Eadly teljesen más mint America volt. De abból a szempontból is izgalmas volt, hogy itt a kiválasztó szemszögéből látjuk a dolgokat :)

      Törlés