2015. 09. 17.

Marissa Meyer: Cinder

Író: Marissa Meyer
Cím: Cinder
Kiadó: Alexandra
Kiadás éve: 2012
Terjedelem: 432 oldal
Fülszöveg: 
126 évvel a IV. világháború után emberek és kiborgok népesítik be Új Peking utcáit. A népességet halálos járvány tizedeli. Az űrből kegyetlen holdlakók figyelnek és várnak a megfelelő alkalomra… Senki sem sejti, hogy a Föld sorsa egyetlen lány kezében van…
Cindert, a tizenhat éves kiborgot a társadalom nagy része technológiai tévedésnek tartja, mostohaanyja pedig ki nem állhatja. De a kiborglétnek is megvannak a maga előnyei: Cinder szinte mindent meg tud javítani (robotokat, lebegőjárműveket, sőt még a saját meghibásodott alkatrészeit is), ezért Új Peking legjobb műszerészének tartják. E hírnevének köszönheti azt is, hogy Kai herceg személyesen keresi fel, hogy hozza helyre meghibásodott androidját. A megbízás „nemzetbiztonsági ügy”.
Vajon tényleg Cinder kezében van a Föld jövőjének kulcsa? Vagy a holdbéli királynőnek sikerül varázserejével és más fondorlatokkal meghódítania Kai herceget és vele az egész világot? A Holdbéli krónikák első könyve Hamupipőke klasszikus meséjét kombinálja a Terminátor és a Star Wars elemeivel. Az eredmény egy fantasztikus, magával ragadó történet.

"Sokkal könnyebb ugyanis másokat meggyőzni arról, hogy gyönyörűek vagyunk, ha magunkat is meg tudjuk győzni, hogy valóban gyönyörűek vagyunk."

Bevallom, kicsit féltem ettől a sci-fi-s kiborgos világtól, pedig egyáltalán nem kellett volna. Remek történetet varázsolt az írónő Hamupipőke meséjéből, egy fordulatos, izgalmas cselekménnyel, és érdekes karakterekkel, fantasztikus volt új köntösben olvasni.

Az alaptörténetet mindenki ismeri. Adott az magányos árva lány, aki mostohaanyjával és két mostoha testvérével él, akik teljesen kizsákmányolják, cselédként bánnak vele. Majd jön a herceg bálja, ahol találkoznak, azonnal egymásba szeretnek, és rövidebb kavarodás után, egymásra is találnak. Gyerekkorunk meséinek a lényege inkább a boldog befejezés volt és az, hogy a jó mindig győzedelmeskedjen. Itt Hamupipőkét is felruházta az írónő „igazi” személyiséggel, akit könnyű szeretni, bár ezzel eddig se volt probléma. A fő vonal megmaradt, de jelentős változásokon esett át. Nehéz sorsa ellenére keményen dolgozik a megélhetésért, de próbálja meglátni a jót minden szituációban. Kedves, segítőkész, lehet rá számítani. és ami a legfontosabb, egy kiborg. Egy gyerekkori tűzeset miatt életveszélyes helyzetbe került és csak így maradhatott életben. Ettől a szituációtól idegenkedtem kicsit, de nem is tudom miért, mert semmit nem rontott a jellemén, sőt ennek köszönhetően még pár extra tulajdonságot is kapott.
Cinder
Visszatérve a történethez, Cinder itt egy zseniális műszerész, ebből van jövedelme, amit egyből el is szed mostohaanyja Adri. Mostohaapja korábban meghalt, így nincs, aki kiálljon mellette. Magányos pillanataiban kis robot barátja, Iko van. Két testvére közül Peony-val is jó kapcsolatot ápol, már amennyire Adri engedi. Pearl pedig a gonosz mostohatestvér szerepét alakítja. Hatalmas bálra itt is készül a birodalom, de Cinder-nek nincs pénze ruhát vennie magának, ezért nem is szeretne részt venni az eseményen, főleg, hogy már más tervei is akadnak akkorra…

"Jobb vagy, mint ők. Értékes vagy."

Kai herceg
Kai herceget már a történet elején megismerjük, hiszen egy javítani való robot miatt felkeresi Új Peking legjobb műszerészét, és összebarátkozik a 16 éves lánnyal. Cinder el se hiszi, hogy a herceg tényleg érdeklődhet iránta, hiszen eddig csak vágyálomként gondolt rá. Megtartotta a fiú is, mesebeli jellemének nagy részét. Sármja mellett azonban ő is kap értékesebb tulajdonságokat is. Törődik a népével, igyekszik mindig az ő érdekeiket nézni, okos is, átlát a politika kusza hálóján. Apja, a császár komoly betegségben szenved. Új Peking lakosságát egy halálos járvány támadta meg, és a tudósok hiába keresik az ellenszert. Sokan úgy gondolják, hogy a kiborgokban lesz a megoldás, ezért Cinder is a kísérletek középpontjába kerül, megismerkedik egy orvossal, aki segít felfedni a múltjának titkait. Viszont, amíg nincs ellenszer, Kai herceg kénytelen felkészülni a legrosszabbra, apja halála esetén, neki kell átvennie a trónt. Hatalmas nyomás van rajta, és rendkívül nehéz ilyen helyzetben jó döntéseket hozni.

"(…) egyetlen ember mégis mekkora kárt okozhat?"

Levana királynő
Ahogy már írtam is, a történet megtartotta a tündérmese főbb jellemvonásait, de sok meglepetést is belecsempészett az írónő, hogy ne unatkozzunk. Érdekes helyzet alakult ki a járvány miatt, és sok szomorú pillanatot is okozott ugyanez a betegség. Politika fronton, pedig a Hold királyságában uralkodó Levana királynő kavarja meg a szálakat. Ő már régen kinézte magának Kai herceg királyságát, és pályázik a császárnői posztra is. Kegyetlen uralkodónak ismeri mindenki, és híres a szépségéről. Hatalmát csak egy kicsi hercegnő ingathatja meg, aki már évekkel ezelőtt eltűnt. Mindenki a lányt keresi, hogy segítsen a saját helyzetén. Kai herceg szeretné helyreállítani a békét, Levana pedig nem akar vetélytársat maga mellé. Igaz, a fő poént hamar ki lehetett találni, de egyáltalán nem volt ez zavaró, mert közben nagyon élveztem a cselekményt. 

A lezárás sok kérdést hagyott megválaszolatlanul, úgyhogy nagyon várom, hogy Scarlet történetét is olvassam. :)

Kedvenc jelenetem: Cinder és Kai minden beszélgetése :)
Kedvenc szereplőm: Cinder

Kinek ajánlom:
 Remek olvasmány, ha valakiben megbújik még a gyermeki énje, de mégis szívesen megismerné kedvenc meséit felturbózott változatban is.
Értékelésem: 
magamat is meglepve 5 csavarhúzó :)
Érdekesség: Hold történelem

Extrákért mindig érdemes az írónő honlapján nézelődni. Most egy történelmi összefoglalót fordítottam nektek, illetve foglaltam össze, hogy lássuk, miért tart a világ ott, ahol Cinder könyvének idején.


Évszázadokkal a IV. világháború előtt, Luna-t (akkor egyszerűen Holdként ismerték) gyarmatosította egy kisebb csoport tudós, akik a különböző országokból származtak, hogy kutatásokat végezzenek. Az Egyesült Nemzetek által kidolgozott a „Hold egyezményt” 1979-ben, hogy minél kevesebb harc alakuljon ki. 60 évvel ezután elismerték önálló köztársaságnak a Holdat.

Az első igazi holdlakó egy Cyprus Blackburn nevű ember volt. Gyerekkorában DNS sérülést szenvedett egy hosszabb idejű ionizáló sugárzás következtében. Ebből fejlődött ki a holdlakó gén. Ez a mutáció lehetővé tette, hogy termeljen és irányítson olyan bioelektromos jeleket, melyekkel gondolatokat ültethet más emberek fejébe. Ezt az erőt arra tudta használni, hogy meggyőzze az embereket, hogy vezetőnek válasszák és a Hold Köztársaságot monarchiává alakítsák.

Ebben az időben kezdett bizalmatlanság kibontakozni a Föld és a Hold között, mert a földlakók összezavarodtak attól, hogy gyanúsan könnyen tudta Blackburn megváltoztatni az ország politikai helyzetét.

Néhány generáción keresztül még csak a királyi vérvonal rendelkezett a holdlakó génnel, de köszönhetően a Hold pici lakosságának és a királyi család hírhedt promiszkuitásának, a rengeteg törvénytelen gyereknek, a gén egyre gyakoribb lett a későbbi generációknál is és végül domináns lett az egész társadalomban.

Az alsóbb osztály, növekvő agykontroll ereje ellenére, a közös hit továbbra is azt sugallta, hogy a Holdlakók elveszítenék az adottságukat, ha nem királyi vérvonalbeli személy ülne a trónon. Ez a babonát a királyi család is ösztönözte és a királyi tudósok is „bizonyították”. Bármely tudós, aki mást mert mondani, azonnal börtönbe került, vagy kivégezték.
A „hormesis” nevű folyamatnak köszönhetően, egy másik génmutáció is kezdett kialakulni a társadalomban: ennek eredményeként az ember képtelen fogadni vagy kibocsátani elektromágneses jeleket másoktól. Azok a Holdlakók, akik ezzel születtek a „kagylók” elnevezést kapták, ami egy degradáló kifejezés arra, hogy milyen „üresek” az ajándék nélkül. A kagylókat nem tudják irányítani a Holdlakók, ezért bizalmatlanok irányukban, gyűlöletük célpontjává váltak.

A harmadik korszak 108. évében egy kagylónak sikerült betörnie a királyi palotába és meggyilkolta a király és a királynőt – ott hagyva két lányukat, Channary-t és Levana-t, a királyi vérvonal egyedüli ismert leszármazottait. A hivatalos megkoronázása után Channary elfogadtatta a kagylók csecsemőgyilkosságának törvényét, amely kimondja, hogy minden Holdlakó, aki kagylónak születik, azonnal megsemmisíthető, annak érdekében, hogy megvédjék a társadalmat.

ÉLET A HOLDON
A Holdbéli városok házai egymással összefüggő sorokat alkotnak, hogy ellenállóbbak legyenek az időjárással szemben. A kupolák regolitból készülnek, mert ez az anyag nagymennyiségben található a Holdon, és vastag üveg-szerű anyaggá olvasztják. Természetes építőanyaguk még a bazalt, a kő, a titán és a szilícium. A Holdlakók is szakértői az újrahasznosításnak és azokat is felhasználják, amiket a kolonizáció során hoztak a Földről.

a főváros
 A kupolákon túl az ég mindig sötét és a csillagok mindig láthatóak. A Föld is látható azokból a kupolákból, amelyek a Hold megfelelő oldalára épültek, és ez a rész hatvanszor fényesebb és négyszer nagyobb, mint a Hold Földről látható része.

Egy Holdbéli nap és éjszaka 28 földi napnak felel meg – amit mi Hold ciklusként látunk, teliholdtól teliholdig. A Holdlakók úgy tervezték a kupolákat, hogy átláthatatlanok legyenek a hosszú nappalok során vagy mesterséges fényt képezzenek a hosszú éjszakán, ezzel szimulálva a földi nap-éj mintát.

Napenergia állomások látja el őket, melyek az „örök fény csúcsa” körül helyezkednek el, vagy a Peary kráter peremén. Ráccsal vannak összekötve egymással és a várossal. A víz folyamatosan rendelkezésre áll, de fagyott formában, a folyamatosan árnyékba burkolózó kráterekben.

A Hold fővárosa Artemisia, az északi sark közelében található Mare Frigoris szélén, vagy a Fagyos tenger mellett. Ez a kormányzati tevékenység központja és a Holdbéli királyi család otthona és más nemeseké is. Egyéb távoli kupolák különböző célokat szolgálnak, és különböző dizájnt kaptak az iparágakhoz kapcsolódóan, beleértve a regolit bányászatot és kitermelést, az áruk gyártását és a mezőgazdaságot.

lávacsövek
A kupolák közötti utazást a Holdat behálózó komplex metrórendszer biztosítja, nagyrészt beleépítve a meglévő lávacsövekbe. A légkör-vezérelt láva csövek a bejövő és kimenő hajók kikötőjeként is funkcionál.

Videók és üzenetek a királyi családtól és magas bíróságoktól a kupolák falaira vannak sugározva és a metró hálózatban is találhatóak képernyők. Ezek a kormány által ellenőrzött és zárt rendszerben találhatók – az alacsonyabb holdlakók nem férnek hozzá a Föld híreihez, információihoz. 

kedvcsináló :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése