2015. 09. 29.

Pamela Redmond Satran: Korához képest

Író: Pamela Redmond Satran
Cím: Korához képest
Kiadó: Gabo
Kiadás éve: 2015.
Terjedelem: 288 oldal
Fülszöveg:

Akár a srác anyja is lehetne.

Alice mindig is fiatalabbnak látszott a koránál, még őszülő hajjal és lompos New Jersey-i háziasszony-megjelenésével is. Most, hogy a férje lelépett, a lánya pedig már felnőtt ember, Alice-nek égető szüksége támad egy teljesen új életre. Így aztán hagyja, hogy szilveszter estéjén a legjobb barátnője, Maggie, a menő New York-i művész átalakítsa külsejét. A csodatévő hajfestéknek és szűk farmernek köszönhetően Alice hamarosan tényleg fiatalnak látszik, ahogy az egy manhattani bárban eltöltött éjszaka során is bebizonyosodik. Éjfélkor egy olyan sráccal csókolózik össze, aki még pólyás baba volt, amikor ő már középiskolába járt.

Olyan remekül szórakozik, hogy fütyül mindenre.

Alice-t a Joshnak beadott ártatlan kis hazugság arra a gondolatra csábítja, hogy ha senki sem firtatja a korát, akkor nem is kell elárulnia. Rögtön jelentkezik is egy állásra, amit egyszer futólag már betöltött, mielőtt főállású anyuka lett volna belőle – és meg is kapja. Josh időközben fülig belezúg Alice-be, aki egész egyszerűen sokkal dögösebb a korban hozzáillő csajoknál. Huszonkilenc éves körülinek taksálja – Alice pedig huszonkilenc éves kora óta, vagy talán életében először úgy érzi, hogy az élet rengeteg lehetőséget tartogat a számára. Sajnálatos módon az egyik ilyen lehetőség az, hogy le fog bukni.

„Ez a pillanat egész életem legborzasztóbb évének végét jelentette.”

Véleményem:

A Gabo kiadó előrendelhető könyvei között fedeztem fel magamnak. Ezek után elolvastam a fülszövegét, ami egyből nagyon érdekes történetet tárt elém. Jó témaválasztásnak gondoltam, hogy egy középkorú nő "újra fiatalodásáról" olvashatunk. Nagyon kíváncsi voltam, milyen is lehet egy ilyen nő élete. Egyből kérdések merültek fel bennem. Vajon milyen események történhettek vele a múltjában?  A való életben is bekövetkezhetne egy ilyen szituáció?  Hogy alakul a kapcsolata Josh-al? Végül Alice, hogy fog lebukni a végén? Ezek után mi lesz vele? Már az olvasása előtt ezeken gondolkodtam. Most, hogy már a történet végére értem, megkaptam a válaszokat a kérdéseimre. Örülök, hogy elolvastam, mert egy igazán érdekes nővel ismerkedtem meg. Bár azért éreztem  hiányosságokat, és egy kis "tündér mesés" érzettel is felruházta az Írónő Alice történetét, de ezek ellenére is nagy részét életszerűnek éreztem.


A borító nem lett teljes mértékben a kedvencem, a színe nagyon tetszik, de a modell már annyira nem. 

Nekem ez a kiadás tetszik a legjobban :) Úgy érzem ez a külföldi borító igazán vissza adja az egész történet hangulatát.

Nagyon
érdekes volt Alice útját végigkövetni. Mondhatom azt, hogy egy hétköznapi kedves háziasszonyt, egy gyermekéért mindent megtevő anyát, és egy elhagyott nőt ismerhetünk meg benne. Aki az akkor megtalált szerelemért, és később megalakult családja miatt feladta akkori álmait. De sose tudta igazán kiverni a fejéből a múltjával kapcsolatos gondolatokat. Mi lett volna, ha 22 évvel ezelőtt máshogy dönt, és ez által másképp alakul az élete. Teljesen együtt tudtam vele érezni, hiszen sokszor vagyunk mi magunk is úgy, hogy egy kihagyott, vagy egy elszalajtott alkalmat szeretnénk újra megélni, visszatekerni az időt, és máshogy dönteni. Alice kapott egy új lehetőséget ennek megvalósítására. Új külsejével megélheti azt azt, amit akkor kihagyott.

Történetünk egy szilveszteri éjszakán kezdődik. Amikor még kissé slampos 44 éves Alice
útnak indul legjobb barátnőjéhez Maggie-hez, hogy nála töltse el ezt az estét. Az út közben
Alice
elgondolkodik eddigi életén, és arra jut végül, hogy bárcsak megint fiatal lehetne.  Ez a vágya teljesül ezen az éjszakán. Alice nem varázslat, és nem is plasztika műtétek által fiatalodik vissza :) Hanem Maggie lesz aki fel dobja a külsejét, csak egy kis hajfesték, új frizura, smink és pár új, a saját méretének megfelelő ruha kell a hatás érdekében. Így a középkorú háziasszonyunkból, előbújik 29 évesnek tűnő dögös nő. Ezután indul csak be a történet :) "Ifjú" hölgyünk beveti új külsejét egy szilveszteri bulin. A hatás nem marad el, mert sikeresen meg ismerkedik Josh-al, az irtó helyes, de túlságosan fiatal férfival, aki akár a fia is lehetne. De a vonzalomnak nem lehet ellenállni, és elcsattan köztük egy csók. Ezzel véglegesen megváltozik minden Alice életében. Ezt a rész annyira jó volt, ahogy Alice tudta, hogy ezeknek az eseményeknek nem szabadna megtörténnie, de mégse tud ellenállni a lehetőségnek. Ezután Alice próbálja megélni azt az életet, amit a múltban kihagyott. Beköltözik Maggie-hez, és beleveti magát új életébe.

Terhessége idején el kellett jönnie álmai munkahelyéről, attól a könyvkiadótól ahova azóta is visszavágyik. Most alkalma van újra jelentkezni ott egy állásra. Amit sikerül is megszereznie, egy igazi hárpia asszisztense lesz. Ezek után megtapasztaljuk Alice-al együtt, milyen egy fiatal nő helyzete egy ilyen helyen. Megismerjük a munkahelyi ranglétrákat. Azt, hogy kezdő dolgozóként, nem biztos, hogy mi aratjuk le a babérokat attól, hogy még van egy jó ötletünk. Képet kapunk a mai fiatal nők bulizási szokásairól. Milyen fazon is ma a trendi. Milyen edzésekre kell járnunk, ha formába, akarjuk tartani testünket. Alice sok mindent megtapasztalt, jó és rossz dolgokat is. A múltjáról vissza emlékezéseiből kapunk képet. Szerintem jól bemutatta az Írónő a mai fiatal és az idősebb nők közti helyzetet. Mind a két életkor meg szeretné mutatni a másiknak mit, csinálnának másképpen. A fiatalabb úgy érzik, nem követik el az idősebb generáció hibát, mert szülés után is jól fognak kinézni, a karrierük is megmarad a gyerek mellett, megtalálják a tökéletes társat, aki kielégíti minden igényüket. Az idősebb nők tudják, hogy ezt nem lehet megvalósítani, áldozatot kell hozni, és ha egyszer valamit feladtunk nagyon nehéz visszatérni oda ahol abba hagytuk.


Alice hétköznapjaira ezek után már nem mondhatjuk, azt hogy unalmas. A szerelmet is

Josh
sikerül megtalálni Josh mellett. Ezek a részek olyan jók voltak. Ahogy Alice küzd a fiú vonzereje ellen, de nem tudja meg tenni, hogy ne találkozón vele.  Olyan aranyos volt kettőjük kapcsolatát figyelni. Igazán egymáshoz illetek szerintem. Alice félt a lebukástól, így nem merte teljesen átadni magát az érzéseknek. A munkahelyén is sikereket él meg, és úgy érzi azt az életet éli amire olyan régen vágyott. De mint tudjuk, a titkaink egyszer mindenképpen kiderülnek. Az övé se maradhat örökké titokban. Az események felpörögnek, és újabb változások következnek. Alice megtanulta, hogy akármennyi idős is az ember mindig önmagunk maradunk, és a belső tulajdonságaink ezek miatt nem fognak megváltozni.

A többi szereplő is szerethető volt. Maggie-t nagyon bírtam, és szurkoltam céljai elérésében. Szerintem Alice nem is választhatott volna jobb barátnőt magának :) Josh pedig igazi álom pasi, kedves, vicces, és olyan aranyos az életfelfogásával, és a mosolyával együtt. Megkaptuk a jó fej munkatársat, és a gonosz főnököt is a történetben. De velük együtt volt kerek egész a történet.

Alice-nek szüksége volt erre a változásra, azért, hogy végre megtalálja önmagát, és túllépjen a múltban történteken. Volt pár észrevételem, amivel kapcsolatban úgy éreztem, hogy a való életben ilyen nem lenne lehetséges. Hiszen valljuk be egy munkahelyre nem igazán lehetne úgy bejutni, hogy hamis adatokat adunk meg. Az átváltozásról is azt mondhatom, hogy biztos vannak nők akik ilyen szuper genetikai adottságokkal

rendelkeznek, hogy ennyi idősen is fiatalnak néznek ki, és ez szuper. De Alice 21 évig nem foglalkozott a külsejével, és csak az utolsó egy évben kezdet el tornázni. Szóval kicsit mesébe illő, hogy az a sok év kihagyás meg se látszik rajta :) Én Josh-al való kapcsolatát elhittem, mert romantikus alkat vagyok, és a való életben is kialakulhat egy ilyen kapcsolat szerintem. Kicsit Alice át is eset a ló túl oldalára, de elnéztem neki a botlásait. A végére összhangba kerül önmagával, és rendet tesz az életében. A befejezése tetszett, mert minden téren megkaptuk a boldogságot magában tartó végét. Josh-al való kapcsolata így lett teljes, és még inkább szerethető. Örülök, hogy megismerhetem ennek a kedves nőnek a történetét. Kedvenc nem lett, de egy jó kis nevetős, történettel gazdagodtam.


Kedvenc jelenetem: Az első randijuk Josh-al
Kedvenc szereplőm: Josh és Alice, Maggie
Kinek ajánlom:
Aki szeretnének egy vicces történetet megismerni. Nagy dolgokat ne várjatok tőle, de egyszer érdemes megismerni Alice történetét.
Értékelésem:
Mindent összevetve én jól szórakoztam az olvasása közben, ezért meg is kapja tőlem a 4 kívánságot :)


Érdekesség: A könyvből sorozat is készült, erről szeretnék pár információt hozni nektek. Én még nem néztem meg a sorozatot, de már most látom a különbségeket. De ezek ellenére jónak tűnik :)

Cím: Younger
Év: 2015.
Évad: 1.
Megjelent részek: 12
IMDb értékelés: 7,7 pont
Rendező: Darren Star
Történet: A sorozat Paula Redmond Satran regénye alapján készült. Liza egy 40es éveit taposó egyedülálló anya, aki 15 év kihagyás után próbál visszarázódni a munka világába. Egy félresikerült állásinterjút követően rá kell jönnie, hogy az ő korában már nem is olyan egyszerű újrakezdeni a ranglétra legaljáról. Miután egy férfi a bárban meggyőzi, hogy simán letagadhatna pár évet, Liza legjobb barátnője Maggie segítségével, 26 évesnek adja ki magát és sikerül is állást találnia.
Szereplők:
Sutton Foster - Liza
Nico Tortolerra - Josh
Hilary Duff - Kelsey Petters
Debi Mazar - Maggie

Itt el olvashattok egy véleményt a sorozatról: Media-Világa Blogon
Itt pedig egy interjút olvashattok a rendezővel: Gabo kiadó romantikus regényeinek blogja
A sorozat Trailer-je:
Kedvcsináló képek:


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése