2015. 09. 10.

Robert Galbraith: Kakukkszó (Cormoran Strike 1.)

Író: Robert Galbraith
Cím:
Kakukkszó
Sorozat:
Cormoran Strike 1.
Kiadó:
Gabó kiadó
Kiadás éve:
  2013.
Terjedelem:
546. oldal

Fülszöveg:

Amikor egy zűrös életű modell lezuhan londoni lakása erkélyéről és meghal, mindenki azt gondolja, öngyilkos lett. A bátyjának azonban kétségei támadnak, és felfogadja Cormoran Strike magánnyomozót, hogy nézzen rá az ügyre.

Strike háborús veterán, aki megsérült Afganisztánban, ráadásul az élete is romokban van. Az ügy pénzügyi mentőövet dob neki, de ennek megvan az ára – minél mélyebben ássa bele magát a fiatal modell életébe, annál sötétebbnek tűnnek a dolgok, és ő maga is annál szörnyűbb veszélynek teszi ki magát...

A Kakukkszó J.K. Rowling Robert Galbraith írói álnéven írt nagy sikerű első bűnügyi regénye.

 "Strike tapasztalatai szerint a laikusok állandóan az indítékot keresték, a profik listáján azonban az alkalom állt az első helyen."

Véleményem:
Amikor megtudtam, hogy J. K. Rowling álnéven adott ki egy új könyvet nagyon megörültem. A Harry Potter könyveket nagyon szeretem! Kíváncsi voltam, milyen lesz ez a varázslatoktól mentes detektív történet. @mazsa-tól kaptam kölcsön a könyvet, amit itt is szeretnék nagyon megköszöni neki :)

Egy érdekes halál eset ügyébe csöppenünk bele. Egy híres modell Lula Landry életét vesztette. A rendőrség arra a következtetésre jutott a nyomozás során, hogy Lula öngyilkos lett, saját maga vetett véget életének. Ezt a tényt nem tudja elfogadni John Bristow modellünk bátyja, aki  még ezek után is minden megtesz, azért hogy  kiderítse az igazságot. Ebben kéri Cormoran  Strike magánnyomozó segítségét. Felbéreli, és minden eddig begyűjtött információt átad neki az üggyel kapcsolatban.

Cormoran
Már a történet elején volt valami Strike-ban ami megfogott, érdekes, és összetett személyiségnek gondoltam. Megtudjuk róla, hogy háborús veterán, aki Afganisztánban szolgált. Egy hadi sérülés után, haza költözik, és új munkába fog. Megnyitja saját magánnyomozói irodáját. Sajnos nem sok üggyel keresik meg, így nem igazán jut pénzhez, ami miatt  adósságokat halmoz fel. Magánélete se fenékig tejfel, össze veszett "menyasszonyával". Ez a sok rossz után kapja meg új megbízását, amit a nagy pénz ígéretével el is fogad. Elkezdi felgöngyölíteni a szálakat. Nagyon érdekes volt Cormoran-t figyelni nyomozás közben, igazán alapos volt, és olyan dolgokra figyelt fel amit fölött mindenki elsiklót.  Nagyon tetszett, hogy betekintést nyerünk a nyomozáson kívüli életébe is, nem csak szakításáról tudhatunk meg többet. Részleteket kapunk gyerekkorából, és családjáról is. Igazán emberivé tette ezáltal, az Írónő, mert nem csak egy nyomozót ismerhetünk meg, hanem egy problémákat meg élt embert is. Bár a leírás alapján nem a modell arcú pasi, de mégis van benne valami ami megfogja a nőket. Szeretem vele együtt nyomozni, és beleásni magam a történtekbe. Azért is volt még szimpatikus számomra, mert balesete után nem adta fel, próbál ezek után is teljes életet élni. Nagyon kíváncsi vagyok mik történhetek vele a baleset előtt.

Robin

Megismerjük Robint is, aki Strike titkárnője lesz. Igazán kedves, és tapintatos lány. Olyan jól beillett ebbe a történetbe. Talpra esettsége, humora, igazán szerethetővé tette. Tetszett, ahogy próbált segíteni nyomózónknak. Az elején még a háttérből munkálkodót, később már színészi tehetségét is bevethette az ügy kapcsán. El kezdtek össze csiszolódni, és egy igazán szerethető párost alkotni. Teljesen megértem Robint, hogy szeretne itt maradni az irodában. Milyen izgalmas lehet egy ilyen ember titkárnőjének lenni. Hiszen betekintést kap az ügyekbe,  és érezheti azt, hogy ő is segített a nyomozásban. Az ő magánéletéből is kapunk részleteket. A barátját nem igazán kedveltem, szerintem nem illenek össze.

A nyomozás során beleláthatunk Lula utolsó napjaiba. Meglátjuk milyen is egy  modell élete. Ami nem is annyira csak csupa csillogás, és nem csak fotózásokról, és a bulikról  szól. Ők is emberek, tele problémákkal, és titkokkal. Lula örökbe fogadott gyerekként, csak arra vágyott, hogy megtalálja a helyét a világban. Szerette volna megismerni a múltját, és képet kapni arról ki is ő valójában.
Megismerjük Lula családtagjait, barátait, szerelmét, és szomszédjait. Érdekes volt az új szereplők megismerése, mindenki egy újabb részt adott az ügy kibontakozásához. Mindegy egyes személy máshogy kapcsolódott Lula-hoz, de nem csak a lánnyal való viszonyukat ismertük meg, hanem az ő életükbe is kaptunk betekintést.

A történet során, próbáltam én is mindenkit egy nyomozó szemével nézni, és elképzelni vajon ki is lehet a tettes.  Szerintem izgalmasan volt felépítve a történet, végig fenntartotta az ember éberséget, mert én is szeretem volna minél előbb rá jönni ki is a gyilkos. Ami az utolsó pillanatig titokban is maradt előttem. Régen olvastam már krimit, de úgy érzem ez a könyv hozta a tőle elvárt szintet. Az elején úgy éreztem, hogy kicsit lassan folynak az események, de aztán rájöttem, hogy egy nyomozást se lehet elkapkodni. A kirakós minden darabját a helyére kell illeszteni, csak utána láthatjuk a teljes képet. A vége nagyon jól sikerült. Izgalmas leleplezést kaptunk.

Szerintem J. K. Rowling megmutatta, hogy a detektívtörténetek, és a krimi se áll mesze tőle. Mindenképpen el fogom olvasni a folytatást :) Nagyon kíváncsi vagyok milyen ügyeket old meg még Strike és Robin együtt.

Kedvenc jelenetem: Amikor Robin, és Cormoran eljátsszák
egy drága boltban, hogy ruhát keresnek a férfi  állítólagos feleségének.  Még pedig azért, hogy új infókat szerezhessenek az ügy kapcsán.
Kedvenc szereplőm: Robin és Cormoran
Kinek ajánlom: Azoknak akik szeretik a detektív történeteket, és szeretnék megismerni az Írónő ezen művét is.

Értékelésem:
4,5 hálózsák

Érdekesség: Engem nagyon érdekelt, hogy is választotta ezt az áll nevet az Írónő. A hivatalos oldalon meg is találtam a választ.

Azért választotta, a Robert-et, mert ez a kedvenc férfi
keresztneve, Robert F Kennedy miatt. Mindig is a hősének tartotta őt. Galbraith név, pedig még gyerekkorából származik, hiszen mindig is arra vágyott, hogy Ella Galbraith-nak hívják, de megmagyarázni a mai napig se tudja ennek tényleges okát.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése