2015. 10. 02.

Abbi Glines: A végzetem


Író: Abbi Glines
Cím: A végzetem
Sorozat: A végzetem 1.
Kiadó: Maxim
Kiadás éve: 2015.
Terjedelem: 264 oldal
Fülszöveg:            
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Mi történik, ha az ember nyomában van a Halál? Persze, hogy beleszeret.
Pagan Moore nem csapja be a Halált, hanem beleszeret.
A tizenhét éves Pagan egész életében szellemeket látott. Tudja, hogy azok az idegenek, a falon át közlekednek, mások számára láthatatlanok. Ezért úgy éli a mindennapjait, hogy nem vesz tudomást a bolyongó lelkekről. Ha nem adja a tudtukra, hogy látja őket, akkor eltűnnek. Ez csak addig működik, míg ki nem száll az autójából a tanév első napján, és meg nem pillant egy hihetetlenül szexis fickót a piknikes asztalnál álldogálni, aki őt bámulja szórakozott vigyorral az arcán. Az egyetlen probléma csupán az, hogy tudja: a srác halott. Nemcsak, hogy nem akar eltűnni, amikor úgy tesz, mintha nem látná, de olyan dolgot csinál, amit a többiek sohasem. Megszólítja. Pagant teljesen elbűvöli a szellem. Amit még nem tud, hogy elérkezett az idő, hogy meghaljon, és az az átkozottul helyes szellem, akibe beleszeretett, az nem csupán egy szellem.

Ő a Halál és készül megszegni a törvényt miatta.

"Elbűvöltél. Még senkinek sem sikerült elcsábítania. Én nem vagyok olyan, akit el lehet csábítani, de te Pagan Moore, elcsábítottál."
Mit szóltok a borító választáshoz?
I: Nagyon meglepődtem rajta, amikor megláttam a molyon a borítóját. Reménykedtem

benne, hogy végül csak másikkal fogja megjelentetni a kiadó. De szomorúan vettem észre a kézbevételkor, hogy ez nem történt meg. A koncepció nem is lenne rossz, hiszen a sötét erdős rész egy fő motívum a könyvben, ez a része kifejezetten tetszik. De Pagan-t és Dank-et megjelenítő modellekről már nem mondhatok jó véleményt. Annyira nem illenek hozzájuk szerintem. Furcsák, mind a ketten. Megmondaná nekem valaki, hogy a lányon mért csak melltartó van? Ezt nem értettem :) Szerintem sokkal helyesebb modelleket lehetett volna hozzájuk választani. Az eredeti külföldi borítón egy olyan páros látható, akik egy másik sorozat által váltak híressé. Nálunk is velük jelentek meg a Luxen sorozat kötetei. Így megértem, hogy valami másikkal adták ki nálunk a Végzetemet . De én akkor is azt vallom, hogy egy másik pár jobban mutatna a borítón.
P:
 Egyedül a borító miatt vonakodtam sokáig, hogy elolvassam-e a könyvet. Az eredeti borító gyönyörű, és teljesen megértem, hogy ha nincs épp úgy keret, hogy maradjon az eredeti, vagy akármi más miatt is lehet változtatni. DE ez a mostani, jajj… A két szereplő rajta, unszimpatikus, meg se közelítik a könyvben megismert karaktereket. Pagan egy idegesítő, pasi faló lány képét formázza, Dank pedig egyenesen csúnya. Nagyon sajnálom, hogy változtatni kellett, remélem a következő már szebb lesz.

Mennyire tetszett nektek Abbi Glines paranormális „oldala”?

I: Erről nem tudok teljesen véleményt alkotni, mert nekem ez volt az első könyv amit olvastam az Írónőtől. Így nincs összehasonlítási alapom más történeteivel. Azt mondhatom, hogy az alapötletet jónak találtam, de azért éreztem rajta pár kidolgozatlan részt. Ennek ellenére szerintem érdekes világot alkotott meg.
P:
 Nagyon jó a könyv ötlete és az eddig olvasott köteteit szerettem az írónőnek. Romantikus történetet remekül tud megírni, attól nem féltem. Pagan és Dank között szikrázik a levegő, ezzel nem volt gond. De egy ilyen jó szituációból szerintem többet lehetett volna kihozni. Kicsit kiforratlannak éreztem az egészet, viszont egyáltalán nem zárkózom el a folytatástól, sőt nagyon érdekel, hogyan folytatódik a kapcsolatuk.

"Te vagy az egyetlen dolog, amit a világon a legjobban akarok, és mégis te vagy az egyetlen, ami nem lehet az enyém."

Mi a véleményetek az alaptörténetről?

I: Az alaptörténet tetszett. Szeretem amikor valami akadály vagy bonyodalom hárul a szereplőink elé. Főleg ha egy kis természetfelettivel fűszerezik meg az egészet. Én el tudtam

volna viselni, egy kicsit kevesebb Pagan általi "hisztériát", és döntés képtelenséget. Örültem volna, ha több közös jelenetük lett volna Dank-kel. Mert lehet csak nekem nem jött át, de én nem éreztem annak a lehengerlő szerelemnek kialakulását. De meg lehet az is, hogy én siklottam el ezek felett :) Pagan képességéről is jobb lett volna többet megtudni. A végén lévő magyarázatok sem tudtak teljesen meggyőzni, kicsit ott is hiányosságokat éreztem. De, hogy ne csak kritikus észrevételeim legyenek a történettel szemben, a szellemes részek nagyon tetszettek. Amiket némaságuk köré épített újdonság volt számomra.
P:
 Az ötlet nagyon jó, és ahogy írtam is, ebből sokkal többet kellett volna kihozni. Titokzatos hódoló vagy népszerű álom pasi? Pagan nyugodtan őrlődhetett volna közöttük komolyabban. Dank titka túl sokáig maradt titok, több morzsát lehetett volna elhinteni már sorban a fejezetekben. A misztikus, szellemes vonalra rá lehetett volna erősíteni. Na jó, azért okoskodni se akarok, mert mégse vagyok író, de úgy látom, hogy sok lehetőség kiaknázatlan maradt. :(

Milyen hősnőnek ismertétek meg Pagan-t?

I: Nem tudtam vele szimpatizálni. Még az elején elég normálisnak tűnt számomra, de ahogy

Pagan Moore
haladtunk a történetben annál jobban kezdtem nem kedvelni őt. Egyre jobban elkezdett idegesíteni, ennek az okát nem tudom megmagyarázni, hogy miért is váltotta ki belőlem ezt az érzést. Olvastam már nála rosszabb személyiséggel bíró szereplőről is. Furcsa volt még a döntés képtelensége is a kapcsolataival szemben.  Főleg ahogy ezt az egész Leif és Dank "közötti" őrlődést kezelte, hát itt is volt amikor erősen kellett ráncolnom a szemöldökömet. Azért néhány helyzetben megmutatkozott kedvesebb énje is, de ezek után se tudtam annyira megkedvelni.
P:
 
Kicsit „szürke” hősnő. Nincsenek igazán kiemelendő tulajdonságai, úgyhogy nehéz jellemezni. Nem az iskola legnépszerűbbje, de nem is kiközösített, vannak barátai. A tanulás nagyon fontos neki, emiatt strébernek gondolhatják mások. Sose hitte volna, hogy egy Lief-hez hasonló srác érdeklődne utána. Mégse tudja megbecsülni ezt a kapcsolatot, hiszen más után vágyódik. Nincs gondom a szerelmi háromszögekkel, de ez így semmilyen volt. Pagan végig érezte, hogy Leif nem tudja igazán megdobogtatni a szívét, és ha ezzel tisztában van, akkor nem maradhat vele, miért használja ki szegény srácot? Nem tudtam egyáltalán azonosulni vele, nagyon remélem, hogy fejlődni fog még a karaktere. 

Kaptunk egy szerelmi háromszöget a történetben. Szerintetek tényleg annak minősült?

I: Én nem éreztem igazán szerelmi háromszögnek. Mert lehet, hogy Leif szerette Pagan-t de
ezeket a mélyebb érzéseket nem mondhatjuk el a lány oldaláról. Igazából én egy fajta

Leif Helgarson
ragaszkodásnak mondanám azt amit a fiú iránt érez. Őt használta fel arra, hogy legyen kihez bújnia baj esetén. Pagan érezte, hogy mellette normális lehetne, már amennyire képessége mellett azzá válhat. Ezt többször ő is megemlítette, de a szenvedélynek, és a szívének nem tudott parancsolni amelyek Dank-hoz húzták. Az Ő részükről érezhető volt a szikra, és a kémia. Nagyon örültem volna ha kicsit több magyarázatot kapok Dank érzelmeiről, hogy miért is volt Pagan annyira különleges a számára. De ennek ellenére is érezhető volt  oda van a lányért. Bár próbálta magát távol tartani tőle, egyszerűen nem ment neki.

Nem volt rossz ötlet egy ilyen szálat belevinni e az Írónőnek a történetbe, de én nem éreztem ezek miatt teljesen szerelmi háromszögnek.
P: 
Nagyon bölcs kérdés. :D Nem minősül igazán annak. Pagan szerintem egy pillanatig se mérlegelte a lehetőségeit, végig Dank a szíve választottja. Leif csak egy kényelmes pótlék, pedig adhatott volna neki is egy esélyt, én szívesen megismertem volna őt is jobban.
 
Ti kivel szimpatizáltatok inkább? Dank vagy Leif?

I: Mind a két fiú más okokból volt szimpatikus számomra. Még Leif megtestesítette a jó fiú

Dank Walker
karakterét, a suli sztárja, él sportoló, és a lányok körében is igazi kedvenc. Aki titokban régóta oda van Pagan-ért, csak nem mer közeledni a lány felé. Igazán türelmes jellem, aki a történtek  után is kiállt a lány mellet, és mindig ott volt ha szüksége volt rá. Úgy gondolom, ha  nem lövik  le a kilétét a fülszövegben, még jobban odáig lettem volna érte, de így kicsit rombolt a hatásából, hogy előre tudtam kivel van dolgom. De ezek ellenére is Dank az a sötét és rejtés pasi karakter akiért a könyvekben odáig szoktam lenni. Azzal az igazi rossz fiús kisugárzással rendelkezik. Szeretem a csipkelődéseit, a humorát, a gitáros részeknél kicsit engem is magába bolondított. A dalszövegei pedig nagyon szépek voltak. Mind a kettőjüket más miatt kedveltem, de ha muszáj lenne választanom akkor Dank-et mondanám.

P: Pagan szemén keresztül láttuk a dolgokat, ezért engem is Dank vett le igazán a lábamról. De én értékeltem Leif odaadását is, nagyon aranyos srác ő is, és megérdemelt volna egy igazi esélyt a lánynál. Kíváncsian várom, hogy a folytatásban fog-e változni a véleményem. :D

Mi a véleményetek a mellékszereplőkről? Van olyan akit kiemelnétek pár szóban?

I: Nekem Gee karaktere, tetszett nagyon. Igazi energia bomba a maga módján. Ő is nagy meglepetéseket tudott okozni a történetben számomra.
P:
 Az iskolai barátok nem igazán fogtak meg. Kellett, hogy egy kis közösségi életet is éljen Pagan, de nem sokat adtak a történethez. Viszont a könyv második felében megismertek, főleg Gee, már sokkal érdekesebb. Nehéz sokszor követni, kicsit kiszámíthatatlan, de nagyon szimpatikus. Remélem szerepel még később is. :)

Mennyire lett függővéges a befejezés? Várjátok a folytatását?

I: A végén pár percig sikerült a meglepetés erejével sokkolni. Ilyen eseményekre végkép

nem számítottam, pont ezek a történések miatt tudom jobbra értékelni a könyvet. Nagyon kíváncsi vagyok miket hoz ki ezek után Abbi a történetből.
P: 
Hiába nem volt az igazi a könyv, a vége az kegyetlen. Sokkal érdekesebbé tette az egyik fő karaktert és emiatt, azonnal folytatásra vágyok. De ha nem csak az utolsó lapokról beszélek, hanem az utolsó fejezetekről, akkor is azt mondhatom, hogy az már igazán jó volt. Ott már beindultak az eseményen, többszörösen is meglepett az írónő. Ha ilyen lett volna végig a könyv, egy szavam se lenne. :)

Kedvenc jelenetem:
I:
Az éjszaki gitározások :)

P: Egyet kell értenem, azok voltak a legaranyosabbak. :)
Kedvenc szereplőm:

I:
Dank :)

P: Szerettem volna többet Leif-ből is, de ennek hiányában Dank a kedvenc.
Kinek ajánlom:

I: Aki szeretné Abbi ezen oldalát is megismerni, és szereti a természetfeletti történeteket.

P: Aki szereti Abbi könnyed, olvasmányos, romantikus stílusát, annak mindenképp érdemes elolvasni, mert most is érdekes világba kalauzolja az olvasókat.
Értékelésem:
I: Sajnos nem tudott magával ragadni igazán a történet, így 3,5 szellemet tudok most rá adni.

P: Többet vártam sajnos, úgyhogy én 4 gitárral "jutalmazom" a könyvet.

Érdekesség: Rövid interjú a könyvről és az írónőről

Miért írsz a halálról?
Mindig imádtam azokat a könyveket, amik megtestesítették a halált. Ahelyett, hogy egy szeretni való dolog lenne, így személyesebb lett. Mint, ahogy Dank mondja a könyvben: „Teljességgel lehetetlen azt bántani, akit a Halál véd.”


Ha a végzetemből film lenne, kiket választanál Pagan és a Halál szerepére?
Josh Hartnett Dank és Jennifer Lawrence  Pagan

Tudnál valamit mondani a Végzetem borítójáról? Így képzelted el vagy változtatnál rajta? Ha igen, mit?
A borítója jobb, mint amit el tudtam volna képzelni. Amikor megtaláltam a borítótervezőt, aki megcsinálta, Stephanie Mooney-t, és pár tanáccsal láttam el, nem vártam, hogy pontosan követi. Tudtam, hogy a szemek fontosak a borítón és ezt mondtam is neki és wow, megcsinálta. Semmit nem változtatnék. Eltalálta a borítót. Teljesen.


Ha tudnád, hogy a földi életed hamarosan véget ér, mit csinálnál?
Ejtőernyős ugráson vennék részt, sziklát másznék, 2.7 percig ülnék a bikán… Ó, várj ez egy country dal. Hm… mit csinálnék? Elutaznék Írországba a családommal. Mindig is el akartam oda jutni. Azt hiszem, egy hosszú családi nyaralás tökéletes lenne.


Vannak furcsa szokásaid írás közben?
Igen, hangosan beszélek a szereplőimhez és Pagan-nal ellentétben, nekem nincs mentségem erre, mert egy lelket se látok. Tulajdonképpen magamhoz beszélek. Emellett nagy mennyiségben eszem a Twizzler-t.


Mit szoktál csinálni, amikor nem írsz?
Rengeteget olvasok. Majdnem napi egyet. Utazást is tervezek Disney World-be. Évente megyünk és többször is mennénk, ha meg tudnám győzni a férjemet. De ő csak éve egyre korlátoz minket, ezért marad a tervezgetés az utazás helyett.


forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése