2015. 10. 22.

Eve Ainsworth: 7 napÍró: Eve Ainsworth
Cím: 7 nap
Kiadó:
 
Tilos az Á Könyvek
Kiadás éve:
 2015.
Terjedelem:
  229 oldal
Fülszöveg:
Egy hét elég, hogy megforduljon a világ! A szép és népszerű lány, Kez tör előre a maga útján, nem érdekli, kit bánt meg, kit tapos el közben, sőt még élvezi is, ha uralkodhat mások felett. A kövérkés, ügyetlen Jess tökéletes célpont. De Jess váratlanul szövetségesre talál egy srácban, aki támogatja és kiáll mellette. Akkor mi a probléma? Hogy a fiú nem más, mint Kez barátja.

Eve Ainsworth tűpontosan írja le az iskolai zaklatás folyamatát, váltogatva a támadó és az áldozat nézőpontját. A 7 nap minden szépítés nélkül, de együttérzéssel és mély emberismerettel tárja föl mindkét főszereplő érzéseit és indítékait.
"Minden egyes porcikám, minden egyes csontom, idegem és izmom külön-külön harcol a rettegett felismerés ellen: újabb nappal kell szembenéznem."

Véleményem:
A molyon figyeltem fel a könyvre. A fülszövege fogott meg, és úgy gondoltam érdemes lesz

megismerkednem a könyvel. Nagyon kíváncsi voltam, milyen lehet mind a két fél fejébe belelátni. A zaklató és az áldozat szemszögéből is megismerni a történteket. Az itthon megjelent borító is nagyon szépre sikerült, de nekem a külföldi is ugyanennyire tetszik. Igazán ötlettes a fülszöveget ilyen módon lévő kiemelése a sorok közül. :)

Nem olyan régen már olvashattatok tőlem egy ilyen témájú könyv értékelést. Ott egy szemszögből ismerhettük meg az eseményeket. Az Írónő ebben a könyvben, megismerteti velünk a zaklatást elkövető, és annak elszenvedő gondolatait is. 7 nap története ez, minden egyes nap mást és mást élünk meg szereplőinkkel együtt. Ezek a napok mindenki életét, és kapcsolatait megváltoztatják.


"Kezdődjék a móka és a mulatság..."

Mindig is azon a véleményen voltam, hogy azoknak az emberek is van valami problémája,

lelki baja aki elkezdi zaklatni a másikat. Ezt Kez példája be is mutatja. Ő a zaklató lányunk, aki menőnek tűnik, vannak ugyanolyan "menő" barátnői, és egy nagyon helyes  pasija, aki egyben a suli legkedveltebb sráca is.
Kez
Ha ránézel elkönyveled ennek a sztereotípiának, de ha közelebbről  megismerjük meglátjuk a felszín alatt lappangó dolgait is. Frusztrációját másokon éli ki, így próbál elfeledkezni az őt érő fájdalmakról. Kiszúrja magának Jess-t a duci halk szavú lányt, ezentúl rajta csattan az ostor, ha Kez fölött elborulnak a felhők. Nagyon érdekes volt Kez-t megismerni. Annyira látszott rajta, hogy próbál megfeledkezni az otthon történteken, és mélyen magába temeti, nem beszél róla másoknak. Bent tartja és ezek egy idő után felőrlik, és agresszívé teszik. A baráti körét se mondanám a legjobbnak. Ott van régi legjobb barátnője Lois, akivel kezdenek eltávolodni egymástól, Kez viselkedése miatt. Itt van nekünk Marnie, aki mindig benne van a balhéban, sőt úgy tűnik mintha élvezné Kez uszítását Jess ellen. Sokszor rá kell jönnünk arra, hogy akit a barátunknak tekintünk, az nem biztos, hogy őszinte hozzánk. Ezt a két lány kapcsolata megmutatja. Ahogy mondani szokták bajban ismerszik meg a jó barát. Itt van Lyn aki az egyetlen jó dolog az életében, az a fiú aki kitölti szinte minden gondolatát.  De pont viselkedése miatt üldözi el maga mellől. Ez a tény még jobban felbőszíti főleg, hogy úgy látszik Jess-nek is köze van a történtekhez. Én úgy érzem nem lenne rossz ember Kez, ha másként kezelné a helyzetet.


"Bárcsak féreg lennék. Akkor legalább senki sem látna."

Jess az a szótlan lány, akit alakja és öltözködése miatt kezdenek el piszkálni. Ezek
egy idő után mindennapossá válnak. Teljesen átéreztem a helyzetét. Nem csak az iskolában történtekkel kell megküzdenie. Az otthoni gondok is beárnyékolják a napjait. Sokszor elgondolkodtam azon vajon melyik a jó megoldás. Csöndben tűrőd, hogy piszkáljanak, vagy ki állsz magadért. Ez nagyon nehéz eldönteni, mert lehet, hogy tűrsz, és egy idő után leszállnak majd rólad, vagy pedig amíg egy iskolába jártok, végig le kell ezt nyelned, mert látják rajtad, hogy elfogadod a veled történteket, és ezért még jobban piszkálnak. A másik véglet, amikor kiállsz magadért, és nem hagyod szó nélkül a dolgot. Lehet, hogy leszállnak rólad, de lehet, hogy még inkább felbőszíted őket, és annál jobban bántani fognak. Az igaz, hogy nem szabad ezeket a dolgokat magadba fojtani, segítséget kell kérni a zaklatók leállításában! Mind a kettőt tapasztaljuk Jess esetében is. Az elején meghunyászkodik, és nem lép fel Kez ellen, de a végén már ő se fogadja el az ellene irányuló agresszivitást. Örülök, hogy Jess-nek voltak barátai, és nem kellet mindig egyedül szembenéznie Kez-el, és Marnie-val. Bár nem tudták teljesen megvédeni, még is ott voltak, és ez nagyon sokat számított. Itt van
Lyn
Lyn, aki nem gonoszsággal, hanem kedvességgel fordul felé. Múltjuk egy része összeköti őket. Szimpatikus volt nekem ez a fiú, és örülök, hogy mindig is azt a lányt látta benne, akivel gyerekként együtt játszottak. Biztos nagyon furcsa lehet amikor elkönyveled magad, rondának, és kövérnek, és tudod sose talál majd rád a szerelem. De igen is mindenkinek van erre lehetősége, csak várni kell a megfelelő embere, és fel kell ismerni a jeleket.

A családi problémákkal is foglalkozik az Írónő. Megmutatja milyen, is ha egy apa elhagyja a feleségét, és a gyerekeit. Hova vezethet ez, mert biztos van aki jól kezeli a dolgot, és nem esik kétségbe. De vannak olyanok is, amikor az elhagyott nőnek nehéz ezt feldolgoznia, és az "összeomlás" állapotba kerül. A családon belüli erőszakkal is találkozunk nap mint nap a hírekben. Szörnyű lehet ilyen családban felnőni. Nagyon örülök, hogy az én gyerekkorom egészségesnek mondható, és nem kellett egyik dolgot se át élnem. Szereplőinknek ebben a helyzetben sincs szerencséje, nekik meg kell küzdeni, tapasztalnia ezeket az életük során.

Nekem nagyon tetszett az Írónő világa. Igazán jól, megmutatta mind a két fél nézőpontját, és jellemét. Végigvezetett minket, és szereplőinket ezen az úton. Ami egyszerre volt tanulságos, és szívfájdító is egyben. Engem mélyen tudnak érinteni az ilyen témájú könyvek, és úgy érzem ezekről a dolgokról is  olvasnunk kell. Hiszen ezek valós dolgok a mai világban is. Én úgy gondolom amíg az ember a földön él, tökéletes összhang sose jön létre mindenki között.

A megbocsátás hatalmas erő, csak tudnunk kell ezt meg is tenni. A vége szerintem nagyon jól sikerült. Az események olyan fordulatot vettek, amikre nem mertem gondolni. Nagyon érzelmesre és igazán emberire sikerült az egész könyv!


Kedvenc jelenetem:
A végén történt események.
Kedvenc szereplőm:
Jess
Kinek ajánlom:
Mindenkinek ajánlom, mert érdemes ezt a könyvet elolvasni, és a benne rejlő történetet megismerni.
Értékelésem: Nem is tudok rá mást adni mint 5 rizspelyhet :)


Érdekesség: Egy interjút hoztunk nektek az Írónővel a könyve megjelenése előtt készült.

KateOrmand: Szia Eve. Holnap érkezik a könyved!! Hogy érzed magad?
Eve Ainsworth: Nagyon izgatott vagyok. Még most se érzem valósnak. Erről a pillanatról álmodtam 4 éves korom óta. Még mindig arra várok, hogy valaki megcsíp és azt mondja, ez csak egy álom.
Ingadozik a hangulatom az öröm és a pánik között, amiatt, hogy az „én gyerekem” lesz ott, kitéve a külvilágnak. Furcsa és csodálatos is.

KO: Imádtam a könyvet, különösen azt, hogy mindkét oldalát láthatjuk a történetnek váltakozva Jess és Kez szemszögéből. Miért döntöttél úgy, hogy ilyen módon írsz?
EA: A munkámon belül, egy nagy iskolában, állandóan történeteket hallottam kapcsolati küzdelmekről és szakértői kérdésekről. Néha ezek elég csúnya zaklatásokká fejlődtek. Az volt a feladatom, hogy meghallgassam mindkét oldalát a történetnek és megpróbáljak közvetíteni, ha lehetséges. Kezdtem megérteni, hogy semmi sem olyan egyszerű és gyakran az agresszív fél is nyomás alatt van és támogatásra van szüksége.
Míg a 7 nap kitalált történet, a zaklatás ötletét használtam. Volt értelme dupla nézőpontnak, hogy az olvasók is lássák mindkét szemszöget.

KO: Élveztem azt is, hogy ilyen rövid időt ölel fel a történet. Mindent olyan közvetlenné és feszültté tesz. Miért választottad pont a 7 napot?
EA: Gyors tempót akartam. Az ilyen incidensekben, mint ez, az események nagyon gyorsan felfokozódhatnak és teljesen átveszi az egyéni életet. Azt akartam, hogy a könyv pörgős és intenzív legyen. El tudtam képzelni, hogy egy áldozata a bántalmazásnak számolja a napokat a fejében, kétségbeesetten várja a hétvégét.

KO: Láttam, hogy az erőteljes szót sokszor használod a 7 nap könyvben. Úgy gondolom, hogy nagyon ideillő és jól összegzi is a dolgokat. Milyen más szót használnál vagy használtál még, hogy leírd a tartalmat?
EA: Ez elég karakán és elég nyers. Dicséretnek veszem, amikor az emberek azt mondják, hogy valóságos, mert tényleg szeretném, hogy az legyen az olvasóknak. Arról is kaptak visszajelzést, hogy milyen érzelmes. Van pár jelenet, ami belőlem is kicsal egy vagy két könnycseppet.

KO: Befejezhetjük egy idézettel a könyvből?
EA: „jó vagyok ebben. Jó vagyok a dolgok elpusztításában.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése