2015. 10. 13.

Fiona Wood: Vadvilág

Író: Fiona Wood
Cím:
 Vadvilág
Kiadó:
 
Gabo
Kiadás éve:
 2015.
Terjedelem:
 342 oldal
Fülszöveg:


A Vadvilág frissítő, szívhez szóló ifjúsági regény az első szerelemről, a barátságról és a be nem illeszkedésről. Két merőben eltérő szemszögből ismerjük meg a történetet. Az egyik mesélő a rút kiskacsából lett hattyú, Sibylla (Sib), a másik az új lány, Lou, aki nemrég veszítette el a barátját egy tragikus balesetben.
A Vadvilág egy középiskolai osztály erdei iskolai története, ahol túlélési és tájékozódási technikákat tanítanak nekik, és ahol megismerhetik a valódi életet az iskola falain kívül. Miközben Sib igyekszik kideríteni, hányadán is áll új, népszerű barátjával és féltékeny legjobb barátnőjével, Lou pedig azért küzd, hogy túlélje a mindennapokat, ez a páratlan páros felismeri, mi – és ki – számít igazán.
„Sib és Lou felváltva mesélnek, így bensőségesen mutatják be az ismeretlen, rideg környezetbe való beilleszkedésért folytatott harcot. Hangjukban érezni az őszinteséget, a sebezhetőséget és a mély érzéseket, amelyek nyomot hagynak majd az olvasóban."
Publishers Weekly, kiemelt kritika


Fiona Wood forgatókönyv- és regényíró. Six Impossible Things című regénye 2008-ban elnyerte az Elenor Dark Szövetség 2008-as díját, a Readings Alapítvány Glenfern Szövetségének 2009-es díját, és a CBCA 2011-ben jelölte a legjobb ifjúsági regénynek járó díjra. Melbourne-ben él a férjével.


" Túl gyorsan jön fel a nap. Hamarosan eljön az utolsó reggeli ideje, aztán be kell fejezni a pakolást. Felállunk,és nyújtózkodónk, készülünk lemászni a tetőről, és hihetetlenek tűnik, hogy ezentúl nem fogunk naponta találkozni."

Véleményem:
A Gabo kiadó előrendelhető könyvei között figyeltem fel rá. Először a borítója fogott meg. Igazán vidámnak tűnt, és tetszett a koncepciója is. A címe pedig érdekesnek tűnt, a fülszövege,  egy aranyosnak mondható ifjúsági történetet tárt elém :)

A történetet váltakozó szemszögből ismerjük meg. Két lány meséli el nekünk az erdei iskolában töltött kilenc hét eseményeit.

Először Sibylla-val ismerkedünk meg, aki eddig nem igazán a menő diákok közé tartozott. De minden megváltozik, amikor nagynénje felkéri egy parfüm reklám fotójához modellnek. Az eddig szürke kis egérnek tartott lányból szép hattyút varázsolnak a sminkesek, és a
Sibylla (Sib)
fodrászok. A plakáton egy menőbb arca néz vissza ránk, és saját magára is. Ez a történés belépést biztosít a suli krémjébe. Egy buliban pedig felkelti az iskola menő pasijának Ben-nek a figyelmét is. Elcsattan köztük egy csók, és innentől kezdve Sib csak Ben-re tud gondolni. Nagyon kíváncsi mivé alakul ezek után a "kapcsolatuk", főleg, hogy az idei tanév végét egy táborban fogják eltölteni.

"Talán azért, mert más vagy, mint ők. mert ki tudsz kapcsolni..."

Sib-bet kedves lánynak mondanám, aki kicsit naiv, de nagy szíve van. Ő az a  személyiség, akit meg tudsz kedvelni, olyan szomszédlányos :) Szinte mindenben  követi legjobb barátnője Holly tanácsait. Nekem is volt szerencsém ismerni egy ilyen karakterű lányt mint Holly, bár inkább balszerencsének mondanám. Mindig ő volt a középpontban. Volt olyan, hogy semmit se tettem, mégis rám haragudott, és kierőszakolta azt, hogy még én érezem magam rosszul. Addig mesterkedett, még végül sikerült elérnie nálam a bűntudatot, és ez által sikeresen kisajtolta belőlem a bocsánat kérést is, az el nem követett bűneimért. Akkor én se láttam a fától az erdőt, és bedőltem a kisded játékainak. Holly személyében ilyen lányt ismerhetünk meg. Akinek köszönhetően sok kellemetlen dologban lesz része Sib-nek. Még a plakátos eset előtt is érezhető, hogy nem őszinte a barátsága.
Holly
A plakát megjelenése után, mondhatni "elgurul a gyógyszere", és elönti a  féltékenység. Nem tetszik neki, hogy Sib-re nagyobb figyelem vetül mint rá. Olyan megnyilvánulásai, és ötletti voltak amitől én már szinte a falat kapartam. Együtt éreztem Sib-bel és nagyon is megértettem a helyzetét. Reménykedtem benne, hogy egy idő után csak meglátja majd Holly igazi énjét.

Másik mesélőnk Lou, ő sokkal szimpatikusabb, volt számomra. Az ő részeit nagyon szeretem olvasni. Szegénynek hatalmas fájdalommal kell szembe néznie. Élete első nagy szerelme egy baleset folytán meghalt. Nem tudja elfogadni, se feldolgozni a történteket. Tanács hatására vált iskolát, hogy kizökkenjen  az általa ismert közegből, és fájdalmából, azért, hogy új embereket ismerhessen meg. Így
Lou
kerül ő is a táborba. Sikeresen egy házba kerül a másik két lánnyal. Próbálja nagyon sokáig távol tartani magát a társaságtól, és csöndes megfigyelője lesz a házban történt eseményeknek. Nagyon jól le tudta szerelni Holly-t, és ezért még jobban megkedveltem őt, mert végre volt egy olyan személy, aki nem tűrte el a szemétkedéseit. Egyedül csak a naplója nyújt neki vigaszt. Amiben barátjához ír a történtekről,  és kettőjük befejezetlen szerelméről. Nagyon átérezhető volt Lou ragaszkodása a fiú iránt. Szörnyű lehetett számára ezt átélnie, és Fred nélkül léteznie tovább. Volt, hogy megkönnyeztem egyes gondolatait. Nagyon szépen megfogalmazta érzéseit. Teljesen érthető volt, hogy mért szeretett egyedül lenni.

"Lehet, hogy igazából a halálod óta az életemet utálom, és nem Hollyt. Holly nem ér annyit, hogy utáljam."

A tábori élet nem csak móka és kacagás. Túrázások, tanulás és különböző feladatok teszik ki mindennapjaikat. Érdekes volt végig követni a lányok fejlődését a történet során. Sib-nek meg kell
Ben
birkóznia a hirtelen jött népszerűséggel. Látszik, hogy nehezen lép ki komfortzónájából, és új neki a helyzet. Minden tőle telhetőt megtesz, de mégse érzi magát megfelelőnek erre a szerepre.  Holly a "segítségére" van, még is inkább ártott, mint használt volna kotnyelessége. Ben-t nagyon nem tudtam megkedvelni, olyan semmilyen volt számomra. Szerintem, csak a hormonok hajtották, és az újdonság varázsa. Komolyabb érzelmeket nem tudtam felfedezni nála. Kettőjük kapcsolatának alakulást is megismerjük a történtek folyamán.

Hogy ne legyen unalmas a történet, meg ismerjük Sib legjobb fiú barátját Michael-t is. Aikre azt tudom mondani, hogy egy sportos "kocka" :) de mégis jó fej, és szerethető a furcsaságai ellenére is. Ő is érdekes foltot vitt bele az eseményekbe.

Nekem tetszett az Írónő stílusa, a karaktereit is jól alakította ki. Ennek a korosztálynak a
Michael
problémáiról, útkereséséről, és barátságok alakulásáról olvashatunk. A két lánnyal együtt sok dolgot élünk meg, és élünk át a történet során. Az első csók, az első szerelem, az első együttlét :)  csalódások, egy szeretett személy elvesztése. Mondhatni  út önmaguk megismeréséhez. Igazán olyan dolgok amivel mindenki szembe nézett már élete során.

"Mi vagyunk az emléke őrzői"

Nagyon örültem amikor a két lány kezd egymás felé nyitni, és elkezdnek barátkozni. Lou igazibb barátja lesz, még ez alatt a rövidnek mondható idő alatt is, mint Holly. Lou is elindul az elfogadás útján. A végére szerencsére Sib szeme is felnyílik barátnője mesterkedéseire, és rá jön milyen is a lány valójában. A történet végén alakuló események egy újabb fordulatot vittek a történetbe.

Az itt töltött idő mindenkin nyomot hagy, és sok emlékkel távoznak az utolsó nap.

Kedvenc jelenetem: Amikor Lou leállitja Holly-t :)
Kedvenc szereplőm: Lou
Kinek ajánlom:
Aki szereti az ifjúsági könyveket. Ami kedves, és aranyos történet, de mégis van benne még valami ami felkelti az érdeklődésedet.
Értékelésem: 4 gyurma figurát tudok rá adni :)


Érdekesség: A
havasi eukaliptusz megemlítik a történet során. Erről a növényről hozok egy kis érdekességet.
Eddig legalább 700 fajt írtak le a nemzetségből, így megkülönböztetésük embert próbáló feladat. Az Eucalyptus gunnii kifejezetten gyors növekedésű fa, megfelelő víz- és tápanyag-utánpótlás mellett évente akár 1,5-2 métert is növekedhet. Természetes élőhelyén a 25-35 méteres magasságot gyorsan eléri. Az idősebb növények kérge a platánokhoz hasonlóan vékony, lemezekben vagy hosszú szalagokban leválik. A leváló kéreg színe szürkésfehér, alatta a sima felületű törzs foltos, sárgás- vagy zöldesszürke. Levelei a fiatal hajtásokon levélnyél nélküliek, hamvaskék vagy hamvaszöld színűek, ezért ezeket a látványos hajtásokat a virágkötők is gyakran használják. Az idősebb, 4-5 éves korú növényen megjelenő levelek lándzsásak, a levelek hossza általában 8 cm, szélessége 3 cm, ezeket megdörzsölve vagy szétmorzsolva jellegzetes illatot érezhetünk. A fiatal hajtások vöröses árnyalatúak, hamvasak. Kétlaki virágai magányosan állnak, illatosak. Csésze és párta helyett bimbójukat rügysapka borítja, amelyet a számtalan, tömötten álló porzó lök le.


Egyes eukaliptusz fajok fiatal ágaiból és leveleiből vízgőz-desztillációval nyerik ki a gyógyszer- és élelmiszeriparban használt illóolajat, de erőteljes növekedésük miatt a papíripar számára is termesztik. A hírhedt ausztrál bozót- és erdőtüzek gyakran az eukaliptuszolaj és a lehulló száraz kéregdarabok éghetősége miatt terjednek hihetetlen sebességgel, de ez ellen a növény tökéletesen védekezik. A tűz után a megperzselődött fák gyakran újra rügyeznek, a hamu alatt található magokból pedig kicsiráznak a fiatal növények.
forrás

2 megjegyzés:

  1. szépen megfogalmaztad látszik érted és szereted a könyvek világát a véleményeddel egyet értek nekem például sok helynél volt hogy bekönnyeztem például mikor Lou :"Amikor a távolban kéklő hegyeket látom... Helyetted is látom őket, Fred."
    én nekem a kedvenc szereplőm Lou lett mert mély érzéseket hagyott bennem , elgondolkodtatott és olyan szépen meg lett fogalmazva az egész hogy bele lehetett élni magamat sokszor hajnalig nyúlott az olvasás de nem bántam igaz fáradt voltam órákon de megérte bővült a szókincsem érzéseket hagyott bennem felfogtam olyan dolgokat amit nem tapasztaltam vagy nem értettem sajnos Michael-t nem tudtam elképzelni de ez az oldal elképzeltette velem hogy is nézhetett ki vagyis köszönöm neked és Fiona Woodnak és a Gabo-nak :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kedves szavakat :)*-* Mindig nagyon izgalmas egy történetet megismerni és átélni. Karakter képeket nagyon szeretünk keresni, jó amikor kicsit arcot is tudunk csatolni egyes szereplőkhöz :)

      Törlés