2015. 10. 15.

Rachel Hartman: Seraphina (Seraphina 1.)

Író: Rachel Hartman
Cím: Seraphina
Sorozat:
Seraphina 1.
Kiadó:
 Scolar
Kiadás éve:
 2013.
Terjedelem:
 446 oldal
Fülszöveg:
Képes egyetlen lány egyesíteni két világot?


A négy évtizednyi béke alig-alig enyhítette a goreddi királyságban élő emberek és sárkányok közötti bizalmatlanságot. Bár a magukat emberi alakba préselő sárkányok racionális agyukkal tudósokként és tanárokként hajtanak hasznot az egyetemeknek, nem lehetnek teljes értékű polgárai a királyságnak – kivéve akkor, ha eltitkolják sárkány mivoltukat… Ahogy közeledik a két faj közötti egyezmény évfordulója, melyre a sárkányok legfőbb vezetője is ellátogat Goreddbe, a feszültség tovább fokozódik.

A tizenhat éves Seraphina Dombegh okkal tart mindkét oldaltól. A rendkívüli tehetségű muzsikuslány épp akkor szegődik el az udvarba, amikor a királyi család egyik tagját gyanúsan a sárkányokra valló módszerrel megölik. A Királynő Őrségének kapitánya, a veszélyesen éles szemű Lucian Kiggs társaként bevonja a nyomozásba Seraphinát. Miközben nekilátnak a béke lerombolására irányuló aljas összeesküvés leleplezésének, Seraphina azért küzd, hogy megóvja gyermekkora óta hordozott titkát – amely olyan szörnyű, hogy felfedése az életébe kerülhetne.

Rachel Hartman remekül megírt debütáló regényében fantasztikusan gazdag, eredeti és hiteles világot alkot, melyet a sárkányok és az ember mellett például kvigutlok, Szentek, lovagok és Cenzorok népesítenek be. A történet nem csupán rendkívüli érzékenységgel vázolja fel Seraphina belső vívódását és fejlődését, de szinte szociológiai pontossággal jeleníti meg a kikényszerített együttélés folyamatát és buktatóit. A történet végére érve az olvasók még sokáig fognak emlékezni a tekervényes útra, amelyet Seraphina önmaga elfogadása érdekében végigjár.


„Emlékszem a születésemre.
Valójában az azt megelőző időre is emlékszem. Fény nem volt, zene viszont igen: az ízületek recsegése-ropogása, a vér száguldása, a szív szaggatott altatódala, az emésztés gazdag szimfóniája. A hangok beburkoltak, és biztonságban éreztem magam.”

Véleményem:
Szeretem a sárkányos történeteket, így ez volt a legnagyobb okom arra, hogy meg ismerhessem Seraphina történetét. A borítója nagyon tetszik, hiszen a kedvenc színem a lila :) Egy tanácsot szeretnék adni az olvasóknak, én ezt a módszert használtam olvasás közben. Sok idegen szó van a könyvben, így elég rossz volt, mindig hátra lapozni, és megnézni mit is jelent. Ezért egyik alkalommal a munkahelyemen lefénymásoltam a hátsó oldalakon található jelentéseket,  magam mellé tettem, és ha egy idegen szóval találkoztam csak rá kellet tekintenem a lapra. Így sokkal könnyebben megjegyeztem az idegen szavakat, és annyira nem is szakadtam el a történettől.

"Létrehozható ez a béke, csak hajlandóság kell hozzá."

Meg kell mondanom kicsit vegyes érzéseim vannak a könyvel kapcsolatban. A könyv első

felének olvasásával kicsit lassabban haladtam, de a másik felétől már sokkal jobban tetszett a történet, nem csak én, de az események is felpörögtek.
Az alaptörténete nagyon izgalmasan hangzott, sárkányok és emberek egymás mellet élésére épül fel. A két faj között régen nagy háborúk dúltak. Rengeteg áldozatot kívánt az egymással való csatározások. Ezek megszüntetésének érdekében, tárgyalásba kezdtek, és a két fél békét kötött egymással. A legérdekesebb az egészben az volt, hogy a sárkányok rájöttek, hogyan öltsenek emberi alakot. Ezek közül kiválasztásra kerültek páran akik már az emberek között élhetek, és megfigyelték szokásaikat, és tanulmányozhatták érzelmeiket is. De nem tudtak teljesen beolvadni, mert egy megkülönböztető jelet kaptak, egy csengőt, ami előre figyelmeztette az embereket, hogy nem emberrel hanem sárkánnyal találkoznak össze.

Eljött a béke évfordulójának ideje, amikor is a sárkányok fő vezetője is eljön, hogy együtt ünnepelhessen a királynővel, és az udvar többi lakójával. De minden felborul amikor a trón várományosát egy vadászat során megölik. A gyilkosság módja arra utal, hogy egy sárkány követhette el. Megkezdődik a nyomozás az ügyben, és közben  a tettes felderítése is.

Főhősnőnk Seraphina is bele keveredik ebbe az ügybe. Kedves lány, akinek egy nagy

titkokkal kell együtt élnie. Ez miatt nagyon visszahúzódó, és nem szeret középpontba
Seraphina
kerülni. Az udvarnál zenesegédként dolgozik. Gyönyörűen tud hangszereken játszani, és énekelni, hatalmas tehetséggel áldotta meg a sors. Tudása nem csak erre terjed ki, a sárkányok világáról is nagy ismeretekkel rendelkezik.  Akár mennyire is nem szeretné magára vonni a figyelmet, mégis sikerül neki mindig belekeveredni valamibe. Amivel felkelti Lucian Kinggs érdeklődését, és gyanakvását is.

Rachel nagyon érdekes világot alakított ki olvasói számára. Mitikus lényekkel tele szőtt története igazán egyedire sikerült szerintem. Érezni rajta, hogy szeretett volna minket igazán ellát információval a történet során. Az elején említettem, nehezen tudtam megbirkózni az idegen szavakkal. Tényleg jó ötlet volt, ezek beleszövése a történetbe, néha túl soknak is tűnt egyszerre, de végül megszoktam, és már gördülékenyebb volt az egész. Sok mindent kaptam amit szeretek egy könyvben megtalálni. Kellő intrika és

feszültség, nem mindenki örült a békének, ebből adódóan voltak ellenzéki csapatok, aki megtámadták a sárkányokat. De a másik részről is érezhetőek voltak a fenntartások a békével kapcsolatban. Felsőbb rendűnek érezték magukat, és nehezen tudták még érteni a mi világunk érzelmi gazdagságát.
Nem csak sárkányokkal ismertet meg minket, más teremtményekkel is találkozunk a történet folyamán. A félszerzeteket is megismerjük. Sőt, még a Szentek is szerepet kaptak a történetben, hiszen mindenkinek meg volt a saját védőszentje.


"Én lettem maga a levegő: csupa csillag voltam. Én voltam a sok magasba törő rés a katedrális csúcsai között, a kémények ünnepélyes lélegzete, a téli szélbe elsuttogott imádság. Én voltam a csend és a zene, egyetlen mindent meghaladó, a Mennyország felé szálló akkord."

Nagyon megkedveltem Seraphina-t. Nem egy tipikus hősnő. A köré épített események és

Lucian Kinggs
történések  izgalmasra sikerültek. Teljesen érthető volt, hogy félt megmutatni saját valóját. Hamar meg sejtettem a titkát, és nem kellet sokat várni az igazság megismeréséhez. Igazán ötlettesen oldotta meg az Írónő Seraphina származását. De hősnőnk ezt a helyzetet is nagyon jól kezelte, elfogadta, és próbálta a legjobbat kihozni belőle. De nem csak ezzel kell megküzdenie, elméje is  nagyon különleges. Az elején furcsa volt erről olvasni, és nehezen is értettem meg ezeket a részeket. De lassan megvilágosodtam, és felfogtam a lényegét. Sok izgalomban és titokban lett vele együtt részünk.  Bátor volt, és szeretteiért minden tőle telhetőt megtett. 

Seraphina mellet még sok érdekes karakter megismerünk. Itt van mindjárt Orma, a sárkány tudós, akitől a lány sok mindent megtanult. Kapcsolatunk igazán különleges. Őt is megkedveltem, mert az elején még nagyon érezhető rajta a sárkányok viselkedése, de kiderül, hogy ez csak egy álca, a lelke mélyén egy érző ember lakozik benne.

Seraphina elmekertje is több szerepet kap, és az ott megismert különleges "lényekkel" is megismerkedünk a valóságban is. Végre megtudjuk, kik is ők.

Nagyon vártam a romantika megjelenését is a történetben. Kis utalások voltak, amiből

érezhettük, hogy valami lappang közte és Lucian Kinggs között. Egy tiltott szerelem kibontakozásának leszünk tanúi. Én elviseltem volna kicsit több romantikát a közös jeleneteik során, de a végére beláttam pont elég volt annyi amennyit az Írónő elénk tárt kettőjük kapcsolatának alakulásáról. A közös nyomozásuk volt a kedvencem. Nagyon jó csapatott alakítottak. Lucian-nak se könnyű az élete, már elégért vőlegény. Ez a helyzet sokáig kettőjük közé áll, és nem merik bevallani az érzéseiket egymás iránt. Nagyon szurkolók neki, hogy a folytatásban megoldást nyerjenek erre az ügyre, és egy párt alkothassanak.

A gyilkos kilétét is nagyon jól megoldotta az Írónő. Velük együtt kerestem a tettest, de nem gondoltam volna, hogy ilyen fordulatra.Meglepődtem és nagyot nevetem a lelepleződéskor. Harci jelentek is tetszett. Az egész világot jól összehozta az Írónő,

és a szálakat igazán jól keverte meg, és a végére egy jó kis történet kerekedett belőle. Nagyon várom a folytatást, remélem nálunk is megjelenik majd, mert tényleg jó lett a történet. A vége pedig arra sarkal, hogy minél előbb megtudhassam mik történek velük a következő részben.

Kedvenc jelenetem:
A közös nyomozás, és a végén az érzelmek bevallása egymás iránt.
Kedvenc szereplőm: Seraphina, és Lucian Kinggs

Kinek ajánlom:
Azoknak akik szeretik a sárkányos történeteket, és azoknak is akik szeretnének egy különleges világot megismerni.
Értékelésem: 4 furulyát tudok rá adni

Érdekesség: interjú az Írónővel

Helló, Rachel! Örülök, hogy tudtál csatlakozni hozzánk. Meglepett

egyáltalán, hogyan reagáltan a Seraphina-ra? William C Morris díj, buzgó rajongók, akik türelmetlenül várják a folytatást, stb? És a megjegyzésben, volt valami különösen furcsa/emlékezetes/mámorító pillanat, ami meglepett?
Mindig tudtam, hogy a Seraphina egy jó könyv, de elég sokáig dolgoztam könyvesboltban, hogy tudjam, egy jó könyvet nem mindig azonnal talál meg a közönség. Nagyon örülök, hogy ez ekkora figyelmet kapott, és az olvasók izgatottak a folytatás miatt. Imádom az összes fan art-ot, amit a könyv inspirált, és a történeteket arról, hogy érzik a kapcsolatot Seraphina belső harcával.

Egy különösen heves pillanatban történt, kb a Jeges vödör kihívás környékén (emlékeztek rá? millió évvel ezelőtt, az internet idejében). Orlando Jones színész használt töltényes vödörbe tette a fejét jég helyett, ezzel próbálta felhívni a figyelmet Mike Brown és mások erőszakos halálára, egy kis politikai visszhangot adva a dolognak. Eléggé tetszett ez a videó, ezért tweet-eltem neki: „Köszönöm a videót.” Visszaírt: „Köszönjük Seraphina-t.” Tudta, hogy ki vagyok. Elmondhatom, hogy a mosolyom körbeérte a Földet.

Rengetegen kérdezték már tőlem, hogy lehet-e ebből egy hosszabb sorozat;függővéges-e, várható-e még könyv stb. Nyilvánvalóan nem akarják elengedni Seraphina-t és Goredd-et. Bár mindig közlöm velük, hogy már most is több Goredd történetet vehetnek a kezükbe, megnyugtatnák a könyvmolyokat, hogy van-e esély több Goredd folytatásra vagy hagyják fel minden reményüket?
Goredd velem van általános felső osztály óta, és nem tudom elképzelni, hogy elengedem. Szándékomban áll folytatni – a meglévő két könyv sikeréből kiindulva – egy csomó különböző könyvvel, mint például Terry Pratchett Korongvilág sorozata. Még Terry Pratchett is kiad pár nem ehhez tartozó történetet, nem lehetetlen, hogy én is meg fogom egyszer próbálni, de a szívemben lesz mindig Goredd.


És, tudom, hogy néhány szerző utálja, ha erről kérdezik, mert olyanok, és csak most fejeztem be a könyvet. Hadd dagonyázzak kicsit!  mi lesz a következő Rachel Hartman? Milyen dicsőséges, csodálatos dolgot tartogatsz nekünk, amíg gyötrelmesen várakozunk a következőre?
Izgatott vagyok, hogy elmondhatom, két másik könyvem jön, de csak érintőlegesen kapcsolódik Seraphina világához. Emlékszel a fél ikertestvéreire az első könyvből? Őket csak röviden, egy-egy jelenetben említettük. Nos, az egyikőjük pár kalandba keveredik. Seraphina-nak lesz pár Cameo megjelenése, és igazán szórakoztató megmutatni őt a testvére szemszögéből. Senki se látja olyan tisztán a hibákat, mint egy testvér, vagy szeret jobban azok ellenére.


Ha a Seraphina mozivászonra kerülne és lehetne egy álom szereposztásod, kiket választanál és miért?
Mindig gyanítom, hogy a legjobb színészeket a munkára, még nem fedezték fel. Azonban, volt egy karakter, akit egyértelműen egy valós színész inspirált, és ő Ardmagar Comonot. Megpróbáltam leírni a személyiségét a szerkesztőmnek és rátaláltunk a „Shatneresque” szóra. Tehát igen, szeretném, ha William Shatner játszaná Ardmagar Comonot-ot.  Tudom, hogy a néhai Leonard Nimoy kap minden bevételt elidegenített idegen eljátszásáért, de Shatner, az én pénzemért, látszott mindig úgy, hogy nagyon keményen próbál ember lenni és csak kicsit hiányzik a védjegy.


Egy nemrégi vlogban (http://www.thebookrat.com/2015/02/a-question-about-questions-shadow-scale.html), megkérdeztem a nézőket, hogy van-e bármilyen kérdésük hozzád, és az egyikőjük tudni akarta, hogy ki volt a kedvenc saját karaktered, és hogy néznél ki sárkányként. Ez a legjobb kérdés szerintem, és hozzátenném: milyen lennél sárkányként?
Tudod, mindig utálom ezt mondani, de sokkal inkább kvig-ként látnám magam (a sárkányok gyíkszerű unokatestvérei), mint saar-ként (szárnyas, lángoló, alakváltó sárkány fajta). Nem érzem eléggé a sárkányok világába valónak magam, és inkább pepecselősebb vagyok, mindig kutatok a jegyzeteim (ötleteim) után és dolgokat építek fel (szavakból) csupán heccből. Szeretnék falakra mászni és elbújni káposztás ládákban. Abban a jelenetben, a Seraphina-ban, ahol a kvig olvadt üvegben pörög, egy pókhálós rácson és összetöri azzal, hogy ráül? Az vagyok én.
forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése