2015. 10. 21.

Robin LaFevers: Gyilkos kegyelem (A halál szépséges szolgálólányai 1.)

Író: Robin LaFevers
Cím: Gyilkos kegyelem
Sorozat: A halál szépséges szolgálólányai 1.
Kiadó: Maxim
Kiadás éve: 2013.
Terjedelem:  492 oldal
Fülszöveg:            
FIATAL, GYÖNYÖRŰ ÉS HALÁLOS
A késő tizenötödik században Mortain, a halál istene, kiválasztja a fiatal Ismae-t, hogy legyen a szolgálója és orgyilkosa. Egy távoli szigeten álló kolostorban a többi hozzá hasonló lánnyal együtt megtanulja a ravasz hadviselés és nőies művészetek minden fortélyát, így semmi nem akadályozhatja abban, hogy teljesítse küldetését, és végrehajtsa a halál istenének parancsait.
A kolostor a válsággal küzdő bretagne-i udvarba rendeli a lányt, ahol a gyanakvó nemes, Gavriel Duval szeretőjének szerepét kell eljátszania. Ismae-nek itt meg kell tapasztalnia, hogy nincs felkészülve nemcsak az intrikák és árulások játszmáira, hanem a szívét fenyegető új érzelmekre sem. Képes lesz elhárítani a hercegségre leselkedő veszélyt? Fel tudja deríteni az árulónak hitt Duval valódi szándékait? Mert hogyan tölthetné ki a Halál bosszúját egy olyan emberen, aki – bármennyire küzdött ellene – meghódította a szívét?
LaFevers könyve szövevényes, kifinomult, veszélyekkel teli történet. Minden sora inspirálja a képzeletet: a gyilkosság és az irgalom harca, megfűszerezve intrikával, mérgekkel, szerelemmel, finom csábítással és szenvedéllyel. De végül megmutatkozik a helyes út?
"Ki tudok térni ütés elől, hárítani tudom, ha késsel támadnak rám. Érzéketlen vagyok a mérgekre és ezernyi módját ismerem, hogy kibújjak a fojtófogásból és a garrote-huzal alól. De kedvesség? Nem tudom, hogyan lehet védekezni az ellen."

Mennyire figyelemfelkeltő a borító? Kiszúrnánk a könyvesboltban a többi között?

P: Én pont a borító miatt nem figyeltem fel sokáig a könyvre. Egyáltalán nem rossz, sőt a történethez illik, de számomra kicsit túl általános, túl egyszerű. A kort, a hangulatot viszont nagyon jól megeleveníti. Nekem hiányzott rá egy kis plusz, hogy igazán megszeressem, és ezért valószínűleg, több könyv között ki se szúrtam volna. Tehát azért utólag már teljesen megbarátkoztam vele, de elsőre azért nem az igazi.
I: Az én figyelmemet a  borítója nem egy könyvesboltban hívta fel magára, hanem az interneten fogott meg. Nagyon szeretem a történelmi romantikus témájú könyveket, és ahogy ránéztem egyből egy ilyen történet jutott eszembe róla. Maga a lány, és a háttérben szereplő elemek is ezt sugallták, de a címe is nagyon figyelemfelkeltő volt számomra. Úgy gondolom, ha egy könyvesboltban látom meg, biztos, hogy leemelem a polcról, és közelebbről is szemrevételezem. Most, hogy már elolvastam a könyvet, és tudom mit is rejlik a borító alatt, elmondhatom, hogy nem csalódtam benne :) Bár nem teljesen így képzelem el Ismae karakterét, mégis úgy gondolom, hogy jó volt a téma választás a könyv fedlapjához.

Ismae és Gavriel is nagyon erős, önálló személyiség, mi milyennek látjuk őket? Együtt is szerethetőek?
P:
 Ismae egy nagyon mostoha életet, múltat hagyott maga után, amikor végre elhatározta,

Ismae
hogy elszökik. Abban a korban hatalmas bátorság kellett ahhoz, hogy ki merjen lépni az elrendelt életéből. Nagyon tisztelem emiatt, és később lett meg ennek a gyümölcse, hiszen kiderült, hogy sokkal többre hivatott. Nagyon sajnáltam szomorú sorsa miatt, és ezért nagyon örültem, hogy a kolostorba került, és egy ilyen menő küldetést kapott. A tanulmányai során sokat fejlődött, és egy igazán bátor és öntudatos „nővé” cseperedett, aki elkötelezett híve a rendnek.  Pont emiatt hosszas vívódásának lehettünk tanúi, ami rendkívül tetszett. Büszke vagyok rá, hogy végig kitartott küldetése mellett, annak ellenére, hogy a szíve mást súgott. De egy ilyen férfinak, mint Duval, természetes, hogy nem lehet ellenállni. Nem titok a mogorva, nehezen szelídíthető, szép emberek a gyengéim.  Az ő személyisége is igazán figyelemre méltó. A társadalom selejtként kezeli, ő mégis felül tud ezen emelkedni. Szívvel-lélekkel védelmezi szeretteit, családját. Együtt is imádni valóak. Ugyanolyan céltudatosak és remek eszük van, nagyon jól átlátják a politika kusza hálóit.
I: Ismae fejlődését nagyon jól megjelenítette az Írónő. Az elején egy megtört lánnyal találkozunk, aki belenyugodni látszott elkerülhetetlen sorsába. Már gyerekként megtanulta, hogy apja szemében nem sokat ér. Múltja és a hátán lévő sebhely is erre emlékezteti.  Abban
a korban amiben Ismae is felnőtt, a nőket és a gyerekeket nem sokra tartották. Az érdekházasságok, és szinte az áruba bocsátás teljesen hétköznapi esemény volt. Hősnőnket is erre a szerepre szánták, de szerencsére fellázad az utolsó pillanatban és megmutatja nem az a gyáva lány akinek gondolták. Már az elején megkedveltem őt, és nagyon szurkoltam érte. A kolostorban végre nem kellet többet félnie, és azzá az erős nővé válhatott akivé a sors szánta. Innentől kezdve megismerjük egy másik oldalát. Egy igazán kemény nővé válik, aki mindent megtesz az elé állított feladatok bevégzésére, ami igazán céltudatossá teszi. Reméltem, hogy összetört szívét is sikerül meggyógyítania valakinek. Lelke mélyén benne is ott lakozik az a nő, aki vágyik a szerelemre. Ezek a gyöngéd érzelmeket is nagyon jól megjelenítette az Írónő. Nagyon örültem, hogy Ismae rájött a saját szívének kell hinnie. Egy igazán remek hősnőt ismerhetem meg személyében, aki legyűri az eléje állított akadályokat,
Duval
hol erővel, hol pedig csavaros észjárásával. Duval személyében sikerült egy újabb könyves álompasit találnom. Az egész karaktere tetszett. A mindenre elszánt testvér, aki  minden áron védelmezi húgait. Akinek nagyon vág az esze, igazi taktikai zseni. Nagyon bátor férfi, és a csatában se vall kudarcot. Igazán szellemes és ez mellet még kedves oldalát is megismerhettük. Szívét eddig egyetlen nőnek se merte igazán odaadni, de mit lehet tenni, amikor lassan beférkőzik a tudatába, és a szívébe is a halál szolgáló leánya. Már az elejétől kezdve érezhető volt a sistergés közöttük. Nagyon szurkoltam értük, és reméltem társat lelnek egymásban. Szerintem nagyon is kiegészítették egymást, és szuper párost alkottak. Közös részeiket, a szócsatáktól a kedves gesztusokig, és beteljesülés pillanatáig imádtam.

"Amikor csak készen állsz rá, vagy ha sosem következik be ez a pillanat, azt akarom, hogy tudd: szívem a tiéd, míg a Halál el nem választ minket, bármit is jelentsen ez, ha az ember a Halál szolgálóleányának udvarol."
Kellően izgalmas és fordulatos a történet?
P: Szerintem ez volt az első ennyire középkori könyvem, amit eddig olvastam és tetszett ez a világ is. :) A különböző istenek köré kialakított kultuszok érdekelni szoktak, emiatt is hamar megkedveltem. A leírások nagyon tetszettek, ahogy a mesterségéről beszélt a hősnő. Nehéz

és érdekes feladat lehet a halál szolgálólányának lenni, szívesen olvastam volna még kicsit többet a tanulási folyamatról, de hátha majd a következő két részben. Azzal viszont nehéz egyetérteni vagy együtt érezni, hogy ennyire kizárólagosan a parancsokat kövessük és vakon bízzunk abban, amit mondanak. Bennem biztos gyakran felmerülne a gondolat, hogy tényleg helyesen cselekszem-e. A nyomozás szála is izgalmas volt és jól beleláthattunk egy palota illetve egy hercegnő életébe. Nem irigyeltem Anne-t. Szörnyű lehet, hogy a házasság jóformán csak a megfelelő érdekek miatt lehetséges. Főleg, hogy a végén rájöttem, hogy mennyire is fiatal. :O Kicsit idősebbnek hittem. Húga is sajnálatos helyzetben van, remélem nem fogunk róla még nagyon rossz híreket olvasni a többi könyvben.  Nagyon elszomorít, ha egy könyv lezárása kicsit összecsapott érzetet kelt, itt igazán izgalmasra sikerült még az is.
I: Az Írónőnek sikerült megalkotnia egy nagyon egyedi, de mégis teljesen hitelesnek tűnő világot. Egy percig se unatkozhattunk, mivel szereplőink körül mindig történt valami esemény. Jól keverte a misztikumot, a történelemmel. Nagyon érdekes volt olvasni a halálról, és az itt uralkodó istenekről, és a kolostorról is. Ebben a részben Ismae útját,
Anne
fejlődését követtük végig. Ahogy megtalálta helyét, és ahogy felkészült élete új szakaszára. Egy orgyilkos, akinek a halál parancsait kell követnie. Az élet kioltása, és a halál ilyen módon megismerése igazán izgalmas volt. Szeretem a kolostoron kívül történteket. Bepillantást kaptunk az orgyilkosok "munkájába" és módszereibe. Tetszett, ahogy a történelmi szálakat beleszőtte az Írónő az egészbe. Intrika és cselszövés ami mindig is  jelen lesz az életben. A hatalomért mindig is nagy csatákat vívtak, és ezt is tapasztalhatjuk, még ma is. Hihetetlen, hogy mennyire nem számított akkoriban milyen eszközökkel érik ezt el.  Anna sorsa nagyon szomorú volt. Szinte gyerekként kellett megküzdenie a férfiak uralta világban. Már az elején gyanakodtam az áruló kilétére, sejtéseim be is igazolódtak. De ezek a részek is tetszettek, ahogy Ismae és Gavriel kezelte a helyzetet, és próbált minden megtenni Anna sorsáért. A szerelmi szál nagy kedvencem volt. Szeretem amikor szereplőink, az elején még nincsenek elájulva egymástól, de az érzelmeknek, és a szívnek nem lehet parancsolni. Bimbózni kezd egy kapcsolat aminek a lépcsőfokait nagy öröm megismerni. Engem elvarázsolt ez a történet, mindent szeretem benne, és már alig várom, hogy még többet megtudhassak róla a következő részekben.
 
Milyenek Ismae barátai, kinek a történetét várjuk jobban?
P: 
A kedves, barátságos és a titokzatos, rejtőzködő Sybella története is nagyon érdekel.

Sybella
Mindkettőnek megvan a saját múltja és a történet alakítása miatt, most természetesen Sybella érdekel inkább, főleg azért, hogy csak úgy megjelent a történet vége felé, az események sűrűjében. Mellette nagyon szurkolok Annith-nak is, hogy ő is belevethesse már magát az események sűrűjébe, megérdemli ő is az esélyt, hogy bizonyíthasson.
I: Sybella-val való első találkozáskor elég furcsának gondoltam őt. Az "örültsége" szinte, már ijesztőnek hatott. Újabb felbukkanásai a történet alatt megmutatták, hogy nagyon erős személyiség, és emellett a  jóság, és segítőkészség is lakozik benne. Nagyon kíváncsi vagyok, mik történtek vele a múltban! Vajon miért került ilyen állapotba? Személyiségéből adódóan  arra számítók, hogy az ő története teljesen más lesz mint Ismae-é. Annith-tel többet találkozunk a történetben. Szerintem nagyon kedves lány. Teljesen megértem az érzéseit, ő
Annith
is nagyon várja a lehetőséget arra, hogy be bizonyítsa rátermettségét arra, hogy ő is méltóan szolgálná a halált. Nagyon érdekel az ő múltja is. Igazán furdalja az oldalamat a kíváncsiság, hogy lesz e valamilyen különleges képessége, és milyen szerepet szántak neki. Mind a két lány történetét szeretném minél előbb megismerni :) Az ő szívüket elnyerő férfiakról se szabad megfeledkeznünk! Alig várom, hogy róluk is olvashassak.


Kedvenc jelenetem:

P: 
Mortain és Amourna szerelmének története 
I: Sok kedvencem volt, de ha ki kell emelnem akkor az első csók :)

Kedvenc szereplőm:

P: mindkét főhőst egyformán szerettem
I: 
Ismae és Gavriel
Kinek ajánlom:

P: Akik szeretik az izgalmas középkorban játszódó fantasy történeteket, azok ebben sem csalódnak.
I: Mindenkinek aki szereti a történelmi romantikus történeteket, amiben van egy kis misztikum is :)

Értékelésem:
P: Ritkán osztogatok már első részre teljes pontszámot, de ez most nálam megérdemel 5 méreg fiolát. :)
I: Bár nagyon tetszett ez a rész, még se adok rá maximális pontot. Várok, még a többi részre, azok mennyire varázsolnak el. Így 4,5 tőrt kap tőlem :)


Érdekesség: Két érdekességet is hoztunk nektek. Az első, egy interjú az írónővel. A másodikban pedig a bezoárkőről gyűjtöttünk információkat.


Elkerülhetetlen kérdés: mi inspirálta a Gyilkos kegyelmet?
Tudtam, hogy egy lányról akarok történetet írni, aki teljesen tehetetlen és lemondott már minden próbálkozásról és számos megpróbáltatáson esett át, ami a hatalom eszközévé formálta – nem csak fizikai erő, hanem az is, mitől határozottan ki tud állni magáért és saját döntéseket hoz.
Ehhez a fajta történethez, kellett egy nagy üres vászon nagy tétekkel és életekkel, veszélyben lévő királyságok, és egy olyan korra, ahol a tizenévesek abban a helyzetben vannak, hogy formálhatják a körülöttük lévő világot. Ez a keresés hozta meg nekem a középkort és egy világot tele szent ereklyékkel, védőszentekkel és sok zűrzavarral.
Aztán belebotlottam egy másik lenyűgöző, ínyenc kutatásba és megtudtam, hogy sok nő a középkorban, szívesebben lépett be kolostorokba, házasság helyett, mert ez több függetlenséget és önállóságot adott, mint házas nőként lett volna! Ez a láng gyújtott fényt a képzeletemben és elkezdtem agyalni, hogy milyen fajta kolostor lenne a legjobb megoldás az én hősnőm utazásához, és azt választottam, ami megadja neki az erőt az élet és halál fölött.

Az egyik dolog, amit elénk állítottál a Gyilkos kegyelemben, hogy kreáltál egy nagyon realisztikus lányt a középkorban, aki a mai olvasóknak is szimpatikus lehet. Tudnál egy kicsit beszélni arról, hogyan egyensúlyoztál a középkori világ és a karakterek tulajdonságai között, hogy  a modern olvasók és élvezzék?
Wow, érdekes kérdés! Nem középkori személy volt számomra, egyszerűen csak Ismae, egy lány, aki küzd, hogy megtalálja a helyét ebben a világban és bizonyos értelemben hatalmat faragjon magának, valamiféle univerzális témákat használtam, ami bármilyen korban megállja a helyét. Szóval a belsőjére koncentráltam, először a titkos útjára, és tényleg úgy gondolom, hogy az ilyen típus felülemelkedik az időn – mindnyájunkra érvényes.
Az egyik dolog, amit a legérdekesebbnek találok a történelmi fantasy regények írásában, az hogy valóban próbálom megérteni az korábban élt emberek világnézetét. Milyen volt az élet technológia nélkül, alig értették a tudományt vagy a fizika törvényeit és olyan véletlenszerűnek tűnt az élet és ki irányított? Amióta Ismae a kolostorhoz tartozik, a Halált szolgálja, milyennek látszik a hite? Hogyan tesztelik az odaadását? Milyen rítusokon esik át élete során? Ezek a kérdések voltak elől a fejemben, amikor csak leültem írni és segített belelátni egy 15. századi lány fejébe – milyen metaforákat és hasonlatokat használhatott? Milyen viszonyítási pontokat használt? Tehát valószínűleg az volt a kulcs, hogy átéreztem érzéseit a lapokon.
Még próbáltam (főleg!) olyan szavakat használni, amiket csak a korai 16. században használtak vagy kifejezéseket, amikről úgy éreztem emlékeztetnek a korszakra. Határozottan csaltam néha, hogy a történet és Ismae hangja elérje a tizenéves olvasókat.

Tudnál kicsit mesélni a folyamatról – főleg az idővonal – hogyan írtad és adták ki a Gyilkos kegyelmet?
Először lett egy nyers ötletem a könyvről, kb. 7 éve. 5 vagy 6 évig dolgoztam rajta, mások között, mint szerződésben vállalt regények és projektek, tehát fel tudtam állítani a saját idővonalamat és felépíteni a történet világát. Mert átalakult egy különös, bizarr ötletté, megígértem magamnak, hogy nem fogom másnak megmutatni a kész könyvet senkinek, hacsak nem akarom. (Ez picit hazugság, mert gyakran mondtam magamnak, hogy szabadságot adna, ha letenném a történetet.)
Végül számtalan tervezetet csináltam, mert olyan sok irány volt, amerre haladhat a történet! Nem is beszélve a rengeted különböző hangról, és ki kellett találni, hogy kinek a történetét akarok elmesélni. Azonban, ha egyszer tisztázom a történetet, akkor már megvan a hang is. Kb. félúton kaptam egy tervezetet és rájöttem, hogy a harmadik személy egyszerűen nem működik. Ezért átírtam az egész könyvet első személyre, ami sokkal de SOKKAL több egyszerű névmások átírásánál. A teljes nyelvjárás és a narráció megváltozik. A kézirat jobban haladt, de még mindig voltak gondjaim azzal, hogy a hősnő elveszik a drámai történelmi események között. Egészen 350 oldalig nem jöttem rá, hogy első személyben és jelenben kell írni. Egy hétig ágyban pihentem, amikor erre rájöttem. Ezért újra átírtam az egészet.
Ez megtanított egy fontos leckét: az igeidővel és a nézőponttal a könyv elején kell kísérletezni.
Szóval kb. 7 év az első gondolattól a kiadásig, és kb. 12 tervezet. Nem egy gyors vagy egyszerű folyamat, de határozottan az egyik leghasznosabb könyv, amit valaha írtam.

Ha az olvasók átvehetnének egy érzést, témát vagy ötletet a Gyilkos kegyelemből, mit szeretnél mi lenne az?
Hogy tartozunk magunknak azzal, hogy megbirkózunk olyan fogalmakkal, mint a szerelem, a hit, a becsület és a kötelesség. Tisztáznunk kell, hogy mit jelentenek nekünk és nem egészben lenyelni a fogalmakat, ahogy másoktól kaptuk.
forrás


Eredetileg a bezoárkecske bélköveit nevezték bezoárnak, a későbbiekben viszont a zerge

belében található szőrszálakból álló golyócskákat is így hívták. Az eddig legértékesebb bezoárkövet egy szíriai kecske gyomrában találták. De nemcsak a kérődző állatok képesek bezoárkövet létrehozni, hanem a macskák, sőt az emberek is.

Ha az ember lenyeli a haját, a hajszálak csomókban kövesednek meg az emésztőrendszerben, ezzel bélelzáródást, gyomorvérzést majd perforációt okozhatnak. Főleg a lányok, a nők hajlamosak a hajrágásra.

A kővé szilárdult hajcsomóknak még ma is gyógyító erőt tulajdonítanak, a bezoárt talizmánként szívesen viselik manapság is a betegségek és a mérgezések távol tartására. A középkorban virágzott a bezoár-kereskedelem, a köveket hamisították is. Valamikor a köveket porrá törve gyógyitalokba keverték. Különösen a mérgezések ellen tekintették hatásosnak. Királyi asztaloknál a bort ékkövekkel és bezoárkővel díszített kelyhekben szolgálták fel.
I. Erzsébet angol királynő (1533-1603), akiről köztudott, hogy káprázatosan díszes ruhákban járt és drága ékszerekkel díszítette magát, koronáját egy aranyozott bezoárkő ékesítette.
forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése