2015. 11. 02.

Borsa Brown: Az Arab

Író: Borsa Brown
Cím: Az Arab
Kiadó: Álomgyár
Kiadás éve:
 2015.
Terjedelem:
  512 oldal
Fülszöveg:
Megbotránkoztató, ugyanakkor szívbe markoló történet egy nem mindennapi szerelemről egy szaúdi herceg és egy magyar nő között.
Gamal ibh Hussein Ál-Szudairi a milliomosok megszokott életét éli, míg egy üzleti tárgyalás alkalmával Budapestre érkezik. Ridegsége és elhatárolódása az új világgal szemben hamarosan átalakul valami egészen mássá.
Vannak érzések, melyek korlátokat döntenek le, és embereket formálnak át. Mindezt azért, hogy új útra léphessenek. Miként vállalhatja föl egymást két ember, akik oly különbözőek?
Miként lépnek új útra, vagy veszik fel a harcot saját lelkükkel szemben? És mikor jönnek rá, hogy valami végleges és megváltoztathatatlan Borsa Brown, a több ezer példányban eladott Maffia triógia sikerszerzőjének legújabb és eddigi legizgalmasabb regénye sajátos, erotikával fűszerezett stílusával dolgozza fel a kényes témát.
Csakúgy, mint eddigi könyveiben, elzárt világba kalauzol, érdekes karaktereket és élethelyzeteket, emberi kapcsolatokat mutat be, melyeket kellőképpen színez csattanós párbeszédekkel.
Az erotikus részekre tekintettel 18 év feletti olvasóknak ajánlott!

"Egyikünk sem mozdul, ugyanúgy csak szorongat, mint azon a bizonyos estén. Az emlékek még inkább képesek rá, hogy ne legyek önmagam. Gyenge vagyok érzelmileg, de mégis most érzem magamat a leginkább férfinak. Hány és hány nőt döntöttem már meg. Durván, agresszívan, saját örömömet keresve, és mindig azt gondoltam, hogy ez úgy tökéletes. Kapok, elveszek, adok. Pénzt.
Most pedig csak egyvalamit akarok adni: magamat."


Véleményem:
Az Írónőtől eddig még nem olvastam semmit, ez az első könyvem tőle. Amikor megláttam, hogy új regénye készül, egyből felkeltette az érdeklődésemet. A fülszövege már beindította a fantáziámat. De a borító mellett se lehet elmenni, lila az egyik uralkodó színe. A modell tekintetében pedig el lehet veszni :) Szerintem nagyon jól választott a kiadó, hogy ilyen formában adta az olvasói kezébe.

Kíváncsi voltam, milyen lehet, amikor egy magyar nő meghódít egy szaudi herceget. Azt hittem, hogy egy erotikától, és szenvedélyes szerelemtől, és a túl fűtött érzelmekről fog szólni. De rosszul gondoltam, ez több, mint szimplán egy erotikus  regény! Egy Arab férfi
forrás
szemszögéből éljük meg a történetet. Amiben nem csak a nők, és a szex iránti vágyát ismerjük meg, hanem az egész kultúrájába kapunk betekintést. A vallás, a család nagy szerepet játszik az életükben. Mindig is érdekelt, ők hogyan látják a világot. Sok rosszat is lehet hallani a médiában erről a népről. Gamal szemén keresztül jobban beleláttunk az elénk tárt helyzetekbe. Egy nagyon erős férfi, akin érződik, hogy feljebb valónak érzi magát. Ez neveltetéséből és családi rangjából is származik. A nőket csak eszközként használja, elvesz, kielégül, és az aktus után fizet. Durva, és számára csak saját öröme a fontos. Úgy hiszi pénzért bármit meg lehet kapni. Nagyon élethűen írta meg az Írónő Gamal személyét, és világának bemutatását. Szókimondóan tár elénk mindent.


"Ha nem kaphatunk meg valamit, azt mindennél jobban akarjuk."

Megismerjük Gamal-t és kísérőit, Ibrahimot és Emír-t. Ibrahim Gamal orvosa, aki felelős a
Gamal (forrás)
testi egészségéért, és azokkal a nőkkel is ő foglalkozik, akikkel testi kapcsolatot létesített.  Számukra nagyon fontos a tisztaság, nagyon érdekes volt olvasni miket is végeznek el magukon, és mikre utasítják partnereiket. Az európai nőket csak a kielégülésre használta Gamal, és Emír is. Emírtől még a hideg is kirázott, na ő az a pasi, akivel nem szeretnék egy sikátorban találkozni. Sok megrázó eseményt mesél el róla nekünk Gamal, amivel nem lopta be magát a szívembe. Gamal se tudtam az elején szimpatizálni, nagyon idegesített a viselkedése. Tudom, hogy egy másik kultúra, és bebizonyította tényleg mennyire mások vagyunk mindenféle téren. De számomra akkor is hihetetlen miket meg nem engedtek maguknak. Magyarországgal egy üzleti ügy kapcsán kerülnek kapcsolatba. Befektetőt keresnek egy autó gyár vezetői. Egy híres szállodában szállnak meg, ahol tolmácsként ismerjük meg Csillát. Gamal belső gondolatai szókimondóak, és nagyon lényegre törőek. Egyből megtetszik neki a nő, és minden vágya, hogy az ágyába vihesse. De Csilla más mint a többi nő, nem bocsátja áruba a testét, és próbál ellen állni a férfinak. Minden elismerésem Csilláé, kellet ez a visszautasítást Gamal-nak, hogy megtapasztalja milyen érzés, amikor nemet mondanak neki. Nagyon tetszettek a közös részeik, és szóváltásaik. Nem tudja elfogadni, hogy hatalma mit sem ér Csilla szemében, ezért nem adja fel a meghódítási terveit. Rengeteg háttér infót kapunk a történések során, talán azért is, hogy jobban meg tudjuk érteni mit miért tettek. A vallásukról is kapunk
Yasmine (forrás)
információkat. Nagyon fontos számukra az imádkozás, és a mekkai zarándoklat. A többnejűségről, és az ottani nőkről is mesél nekünk Gamal. Neki még nincs felesége, de menyasszonya már igen. Itt is részletes betekintést nyertünk  a házasságba, az előtti időszakba, és az utána lévő időkre is. Ezek az információk is nagyon érdekesek voltak. Nem tudnám elképzelni azt az életet, amit ott élnek a nők. Yasmine esküvőjük után éli az arab nők életét, tűr és rajong férjéért. Őt ilyenek nevelték, nekik ez a természetes, hogy a férfi felettük áll, lehetnek szeretői, ágyasai, és több feleségük is. Sajnáltam Yasmine-t, de még se tudtam megkedvelni, valamiért ellenszenves volt számomra, de ennek az okát nem tudnám megmagyarázni.

Gamal még egy lehetőséget biztosít maga és Csilla számára. Első találkozásuk számára egy idegen helyen történt. Szeretné, ha most a saját országában találkozhatna a nővel, és megmutathatná ki is ő valójában, és mekkora hatalma van. Csilla iránt, olyan érzések lobbannak fel benne, aminek létezéséről, és megélésére sose gondolt. Teljesen felkavarja a világát. A szenvedélynek nem lehet parancsolni, ami őket is legyőzi. Gamal megtalálja benne azt a nőt, akire mindig is vágyott. Olyan mélységeik tudják megélni a testi kapcsolatot, teljesen kiegészítik egymást. Sajnos kettőjük közti érzelmek nem tud igazán kibontakozni, hiszen egy világ választja el őket.  Sok meglepetésben lesz részünk ezek után. Gamal viselkedése átalakul, és meglátjuk benne az embert az uralkodón kívül. Nem tudja elfelejteni a nőt, aki mindennél többet jelent számára.

"Hogyan is tudnám megszokni annak a hiányát, aki a mindent jelenti nekem?"

Egy esemény mindent megváltoztat, és Csilla és Gamal újra egymásra talál. Nagyon jó volt, már ezt a férfit látni Gamal-ban aki Csilla mellett volt. Nagyon sok probléma, és társadalmuk
Csilla (forrás)
különbségei vannak közöttük, de próbálnak mindent megtenni a kapcsolatukért. Sose gondoltam volna, hogy ennyire megkedvelem ezt a férfit. Az elején gyűlöltem, a végén fájt érte a szívem. Nagyon erős ezt az egész könyv alatt megmutatta, de érzelmes oldalát is megismerhetjük, amivel lehull róla az az álarc, amit magára vont. A vége hihetetlen volt, sírtam, és nagyon fájt. Szerettem volna, ha boldog véget ér a magyar nő és az ő hercege története. Ha nem is úgy lett vége, ahogy vártam, még is csodás eseményeknek lehettem tanúi.  Minden elismerésem az Írónőé, nagyon sok munkája lehetett benne, hogy ennyire életszerűen adja vissza nekünk Gamal, és az ő kultúrájának történetét. Minden annyira hihető volt, és mégis egyszerre hihetetlen is. Nem is tudom mikor találkoztam ennyire megosztó személyiséggel, mint Gamal. Az ő karaktere fölött nem lehet csak úgy elmenni, úgy érzem sokáig fog még elkísérni engem. Szenvedélyben és szexben se volt hiány, az állatiastól egészen a szép és könnyed érzelmes szeretkezésig. Tabu témákat döntögetett, de a romantikus érzéseket is megkaphatjuk. Főhősünk sokáig őrlődik, de népe kiemelkedő férfijává válik a szememben. Sajnálom, hogy
forrás
nem ismerhettük meg Csilla szemszögéből is az eseményeket, nagyon érdekes lett volna, meg élni az ő érzéseit is.


Úgy érzem még kell pár nap, amíg teljesen lecsillapodnak bennem az érzések. Nézzétek el nekem, ha nem voltam teljesen összeszedet az értékelés során. De ez az erotikus történet többet adott mint amire valaha is gondoltam volna :) Ajánlom mindenkinek 18 év felett, mert szerintem érdemes megismerni Gamal-t és az ő kultúráját.

Kedvenc jelenetem: Az idegen vezetés Csilla módra, és az újbóli találkozásuk.
Kedvenc szereplőm:
Mindenek ellenére megkedveltem Gamal-t.
Kinek ajánlom:
Az Írónő rajongóinak kötelező. Mindenképpen ajánlom azoknak akik egy erotikus történetnél többet szeretnének kapni :)
Értékelésem: Nekem nagyon tetszett, a kutató munka, a szereplők, a sok információ, és a szenvedély. A befejezés után nem is adhatok rá mást mind 5 túrórúdit :)Érdekesség: A mekkai zarándoklatról gyűjtöttem össze pár információt.

A mekkai zarándoklat tulajdonképpen a Kábához és a hozzá közel eső helységekhez történő
Mekka (forrás)
ellátogatásból álló hosszú imádság. A mekkai zarándoklat az iszlám ötödik pillére, amelyet minden felelős korban (pubertás utáni kor) lévő muszlim férfinak és nőnek csupán egyszer kötelező megtennie életében, de csak akkor, ha mentálisan, anyagilag (tehetős) és fizikailag (elég jó egészségnek örvend) képes rá. Az anyagi tehetősség itt azt jelenti, hogy van elég pénze saját és hozzátartozói szükségleteinek kielégítésére, adósságainak kifizetésére, amennyiben azok visszafizetési határideje a mekkai zarándoklat ideje előtt lejárna. Ez azt is magában foglalja, hogy kölcsönből például nem lehet zarándoklatra menni, és hogy az indulás ideje előtt lejáró tartozásokat a zarándoklat előtt fontos visszafizetni. A zarándoklat jelentősége és fontossága tehát nem kétséges, de csak azokra vonatkozik, akik képesek annak eleget tenni.


Miért végezzük el a mekkai zarándoklatot?

A mekkai zarándoklat elvégzése lelki gazdagságot és erkölcsi felemelkedést eredményező folyamat, az áhítat és a fegyelem felső foka. A haddzs elvégzésének nagyon sok célja és tanulsága van, többek között:
- A zarándoklat elvégzése engedelmes válasz Allah parancsaira.
- A Kába az első ház, amely Isten imádásáért emeltetett az emberek számára. Ez a ház nem más, mint az egyistenhit erődítménye, amely felé fordulva minden muszlim naponta ötször imádkozik.
- Ez a hit legnagyobb találkozója, ahol a muszlimok együtt vannak, megismerik egymást, közös gondjaikat megbeszélik és segítik egymást. Ez egyben a legnagyobb békekonferencia, amit az emberiség történelmében ismerünk. A haddzs folyamán a béke a legfontosabb téma; béke Istennel, az ember lelkével, béke egymással, béke az állatokkal, és a növényekkel is. Bárkivel, bármilyen teremtménnyel megbontani ezt a békét szigorúan tilos.
- Ez egy megemlékezés az Ábrahám és Izmael (béke legyen velük) által végzett istenszolgálatra, akik elsőként zarándokoltak Isten első házához a földön, hiszen ők ketten építették meg ezt.
- Továbbá azokon a helyeken Ábrahám (béke legyen vele) – Allah parancsának engedelmeskedve – kész volt feláldozni egyetlen fiát, Izmaelt (béke legyen vele), de Allah áldozattal (kossal) váltotta meg őt.
- A zarándok megismerheti azokat a helyeket, ahol Mohamed Próféta (béke legyen vele) született, nevelkedett, megkapta az isteni kinyilatkoztatást, szenvedett és küzdött Allah üzenetének átadásáért. Így a zarándok inspirációra és erősebb hitre tesz szert.
- A zarándoklat az iszlám egyetemességének, a muszlimok testvériségének, egyenlőségének szép megnyilvánulása. Mindenféle életkörülményű, különböző társadalmi helyzetű muszlimok a föld minden pontjáról Mekkába mennek, válaszul Isten hívására. Mindannyian ugyanazt az egyszerű öltözéket viselik, ugyanazokat a szabályokat tartják be, ugyanazokat a könyörgéseket mondják ugyanúgy, ugyanakkor, ugyanazért. Nincs királyság, csak Isten iránti hűség. Nincs arisztokrácia, csak alázat és áhítat.
- A zarándok gyakorolja a türelmet, az áldozatot, a kitartást, az egyszerűséget és más szellemi képességeket.
- Megerősíti a muszlimok Isten iránti elkötelezettségét és megerősíti azt a készséget, hogy elhagyják anyagi érdekeiket Isten kedvéért.
- Emlékeztető a majdani nagy gyülekezésre az Ítélet Napján, amikor az emberek egyformán fognak Isten előtt állni, várva végzetükre, és ahol nem lesz felsőbbrendű faj vagy nép.
- Akik elvégezték a zarándoklatot, azok bűneiktől megtisztulva térnek haza, így életüket egy tiszta lappal folytathatják tovább, remélve, hogy egészen életük végéig tiszták maradnak a bűnöktől, és így talán azok közé fognak – fogunk – tartozni a túlvilágon, akiktől Isten elfogadja az istenszolgálatokat és bőségesen megjutalmaz.

Azt is feltétlenül meg kell jegyezni, hogy a határtalan áhítat egyedül Allahnak szól. A muszlimok Istent dicsérni mennek Mekkába azért, hogy hálát adjanak Neki kegyelméért és kegyeiért, s nem pedig azért, hogy egy követ csókoljanak meg, vagy hogy egy embert, vagy valamiféle sémi-istenséget imádjanak.
forrás


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése