2015. 11. 16.

Sarah J. Maas: Throne of Glass - Üvegtrón (Üvegtrón 1.)

Író: Sarah J. Maas
Cím: Üvegtrón
Sorozat: Üvegtrón 1. 
Kiadó:
 
Könyvmolyképző
Kiadás éve:
 2013.
Terjedelem:
  544 oldal
Fülszöveg:

Az ismert világ leghíresebb orgyilkosa. Celaena Sardothien gyönyörű és halálos. A sors nagy dolgokat tartogat a lenyűgöző, ifjú nő számára. Távolvég sötét, nyomorúsággal teli sóbányáinak mélyén egy megviselt,tizennyolc éves lány robotol a rabszolgák között. Életfogytiglanig tartó kényszermunkára ítélték. Hiába képezték ki a földrész legjobb orgyilkosai. Hiába lett a halálos mesterség leghíresebb művésze. Elkövetett egy végzetes hibát. Elfogták.
A kegyetlen börtönbe egy napon különös látogató érkezik. Az ifjú és felettébb jóképű Westfall kapitány meglepő ajánlatot tesz a rettegett orgyilkosnak. Szabad lehet, ha előtte végrehajt egy hihetetlenül vakmerő és elképesztően nehéz feladatot. Az ország koronahercege bajnokot akar küldeni az apja halálos versenyére. Csatasorba állnak a birodalom legtehetségesebb tolvajai és legkönyörtelenebb harcosai. A küzdelem tétje az életben maradás. Ha győz, Celaena visszanyeri a szabadságát. Függetlenül attól, hogy képes lesz-e megnyerni a kegyetlen versengést, megrázó felfedezés vár az ifjú hölgyre. Már csupán az a nagy kérdés, hogy meglágyulhat-e egy orgyilkos kőszíve.


"Celaena Sardothien vagyok. Adarlan orgyilkosa. Ha ezek a fajankók tudnák, hogy ki áll előttük, nem nevetnének így. Celaena Sardothien vagyok. Győzni fogok. Nem fogok félni."

Véleményem:
Egy ideje már a polcomon volt, de csak szemeztem vele, valahogy nem sikerült elolvasnom. Perpetua nagyon dicsérte a történetet, és arra biztatott kezdjem el a könyvet. Ő úgy gondolta, biztos fog nekem tetszeni :) Milyen igaza lett, teljesen magába szippantott az Üvegtrón világa. Leültem és egyszerűen nem tudtam abbahagyni, csak a létfontosságú dolgaimat végeztem el, és már rohantam is vissza a könyvhöz. A borítójához annyit fűznék hozzá, hogy nekem annyira nem tetszik :/ Furcsa rajta Celaena, olyan pasisnak tűnik, de lehet csak én képzelem rosszul a látottakat :D

Kicsit mesélnék az alaptörténetről. Celaena a világ leghíresebb bérgyilkosa, sok vér tapad a kezéhez, és számos küldetésen van túl. Sajnos a szerencséje leáldozott, amikor egy megbízás során elfogták. Távolvég elhagyatott sóbányájába száműzik a lányt, amivel tulajdonképpen
forrás
halálra ítélték. Egy éve robotol a bányában,  a túlélésért, még a szökést is megpróbálja. Minden megváltozik, amikor feltűnik Chaol Westfall kapitány, és elviszi a lányt Dorian Havilliard herceghez, aki egy ajánlatot tesz neki, vissza adja orgyilkosunknak a szabadságot, ha előtte meg tesz valamit. Képviselnie kell őt egy erőpróbán, ahol 23 legkiválóbb gyilkos méri össze erejét, hogy végül egy valaki győztesként kerüljön ki. Akit ezután kikiáltanak a király bajnokának. Ha sikeresen eléri a győzelmet, és szolgál pár évet, akkor szabadon távozhat. Celaena meglátja a lehetőséget a helyzetben, és elvállalja a feladatott. Elindul és egy hosszú utazás vár rá, ami az új otthonába jutottja majd, a híres Üvegpalotába.
Nagyon ígéretesen kezdődött a történet. Már az elején éreztem, hogy több rejlik benne, mint amit a fülszöveg mutatott. A felkészülés, és a párviadalok mellett kapunk jó sok pluszt is, a misztikumot, és az elmaradhatatlan szerelmi háromszöget. Pont ezek miatt volt még izgalmasabb a történet.
Végig kö
vetjük a lány mindennapjait. Az edzéseket, ami nagyon fontos számára, mivel az egy év alatt
sokat veszített kondíciójából, amit vissza kell "szereznie". Nem csak magánedzései vannak, közös foglalkozásokon is részt vesz, amelyeken képet kapunk a Celaena ellenfeleiről is. Nagyon okos, és méltó a "szakmájához" a lány, de érezhető volt, hogy nem lehet először még teljesen biztos győzelmében. A végén négyen maradnak, és ők küzdenek meg majd a győzelemért, addig is selejtezőket tartanak, ahol mindig ki esik valaki. Viszont nem csak harc által morzsolódnak le a részvevők, szörnyű gyilkosságok áldozatai lesznek, amik nem hasonlítanak emberi kéz által elkövetett cselekedetnek.

Már az elején megkedveltem hősnőnket, megmutatta, hogy nagyon erős karakter, akit nem lehet csak úgy megtörni. Túlélési ösztöne, és bosszú vágya hajtotta, de legfőképpen az, hogy
Celaena (forrás)
újra szabadnak mondhassa magát. Ezek terelik őt a győzelem felé. Igazán kedvelhető személyiség volt, szeretem az ilyen kemény és egyedi szereplőket, mint Celaena is. Múltjáról kapunk információkat, de teljesen mégsem ismerjük meg őt. Azt tudjuk, hogy 8 éves korában került Arobynn Hamel-hez a bérgyilkosok királyához. De a megelőző évekről hallgat. Nagyon érdekel milyen múltat fed majd fel nekünk az Írónő, megérzésem szerint biztos, nem egy egyszerű lány, még ezeken felül is. A gyilkos mellett megismerjük nőies oldalát is, aki szereti a szép ruhákat, és a kiegészítőket. Szeret táncolni, és zongorán játszani, és egy kiskutya látványa még őt is ellágyítja. Ez miatt kedveltem meg még jobban, ahogy az orgyilkos mellett megismerhetem a másik énjét is. Voltak olyan részek, amikor nagyon elérzékenyültem, az egyik ilyen, amikor Celaena zongorázott, annyira átérezhető volt a szomorúsága, és a múlt rá vetett árnyéka is. A humorát is nagyon csíptem, ahogy mindig vissza tudott vágni éles eszével, és nyelvével. Ráadásul micsoda könyvmoly :)

"Szeretem a zenét. Amikor felcsendül a muzsika, én… Teljesen elveszek benne. Érti, hogy miről beszélek? Egyszerre leszek üres és mégis teli. Érzem, ahogy körülöttem elsüllyed az egész világ. Amikor játszom, akkor… Kivételesen nem elpusztítok valamit. Hanem létrehozok."

Már az elején volt bennem egy kialakult kép a két férfi főszereplőnkről is. Tudtam, hogy
Dorian (forrás)
nehéz lesz köztük döntenem, mert mind a ketten nagyon szimpatikusak voltak. Dorian a herceg, aki szeretné apját a királyt kicsit felbosszantani bajnokválasztása során. Elsőre egy  szépfiúnak tűnik, de ahogy egyre jobban megismerjük a történet folyamán, úgy látjuk meg ki is ő valójában. Nagyon tetszett az elve, amit kitűzött maga elé, feleség választás során. Szerelemből szeretne nősülni, és ettől még édesanyja listája sem tudja eltéríteni. Érezhető volt, hogy orgyilkosunk utáni érdeklődése egy idő után át fog alakulni valami mássá. Szeretem a közös részeiket, de valahogy még se éreztem teljesen azt, hogy egymás mellé illenének. Úgy gondolom túl sok minden áll közéjük, ahhoz, hogy egy pár lehessenek életük végéig.

Itt van Chaol, aki valamiért egyből megfogott a visszafogottságával. Nem viszonyul egyből kedvesen a lányhoz, érthető is hiszen ő egy kapitány, akinek elvei nem egyeznek Celaena-éval. A mogorva álarc ellenére én kedveltem, mindig ott volt amikor kellet. Felkészítette őt, és végig hitt a győzelmében. Igazán viccesek voltak együtt, sokszor mosolyogtam, és nevetem egy egy beszólásukon, csipkelődésükön. Chaol-nak is lehetnek még titkai, amiről alig várom, hogy többet is megtudhassak. Sokáig nem tudtam eldönteni kinek is szurkoljak ebben a szerelmi háromszögben. Sokszor volt úgy, hogy egyszer az egyik fiút éreztem közelebb máskor a másikkal szimpatizáltam jobban. A végsőkig nem is tettem le a voksomat egyikük mellett sem. Eljutottam az utolsó lapig, és
Chaol (forrás)
amikor becsuktam a könyvet összegeztem magamban az érzelmeket. Egy hajszállal valamiért engem a titokzatos kapitány tudod közelebb vonni magához :) Most még tartom magam Chaol pártinak, de lehet ez még változni fogok a többi rész során. 

"Megérezte a nyakán Chaol forró leheletét. A kapitány előrehajtotta a fejét, és az arcát a lány hajához szorította. Celaena szíve vadul dübörgött, mégis elképesztő nyugalom fogta el. Úgy érezte, az idők végezetéig képes lenne így állni. Cseppet sem zavarta volna, ha ez az ölelkezés addig tart, míg körülöttük darabokra nem esik a világ."

A többi szereplő is nagyon kidolgozottra sikeredet szerintem. Nehemia hercegnőt is nagyon megkedveltem. Örülök, hogy sikerült egy ilyen barátot találni Celaena-nak. Ő általa is kaptunk egy erős női szereplőt, aki nem adja meg magát ellenségeinek, és a végsőkig kiáll népéjért és hazájáért. Az ellenfelek között is válogathatunk, vannak szimpatikusak és gyűlölhetőek is. Legnagyobb baj forrása Káin, őt tartják a legerősebb ellenfélnek, ami részben igaz is. Azt is tudnunk kell, hogy Káin nem egy sima ember, erejét nem saját magának köszönheti. Erről már a próbák során is kezdtem gyanakodni, hogy ezzel a fickóval nincs minden rendben. Izgalmas volt végig követni a selejtezők alakulást, mindig tudtunk meg valami újat, és kaptunk egy kis bemutatót. Celaena nem mutathatta meg ezeknél  teljesen az erejét, ami egyben nagyon bosszantotta is őt.  Az utolsó összeütközés nagyon részletesre, és ez által teljesen átélhetően adta át nekünk az Írónő, szinte halottam Celaena szenvedését. El tudott vinni a kétségbeesés szintjéig, és egy pillanatra sikerült megijesztenie is. A misztikumot is meg kell említenem amit nagyon jól kevert bele a történetbe Sarah. Ez által még több csavar, és egy új kimenetel alakult ki. Együtt nyomoztunk ebben az ügyben orgyilkosunkkal, és vele együtt haladtunk eme rejtély felkutatásában. Izgalmas volt, és nagyon jó ötletnek találom a varászlást ilyen formában visszacsempészni ebbe a világba.

 
Összességében nézem egy nagyon izgalmas világot kaptunk, ami csak úgy beszippantja az olvasót. Mindig volt valami benne, ami még inkább kíváncsivá tett, és arra sarkalt, hogy még
forrás
gyorsabban haladjak vele. Amikor már azt hittem semmi új nem vár rám, kaptam egy újabb morzsát amivel megint felfordította a lelki világomat :) Szeretem a leíró részeket is, a ruha választásokat, és jellemzéseket nagyon szeretem. Mindig is gyengém voltak a szép báli ruhák, és örültem, hogy ide is bele csempésztek egy kis divatot. Nagyon jó volt végig követni Celaena fejlődését a történet során, az elején megismertem egy kissé megtört orgyilkost, a végén egy reményekkel teli nő nézet velem szembe. A befejezés, hozott rossz és jó dolgokat is. Kicsit fáj a szívem egyes szereplőkért, de közben örülök is :) A vége után, pedig úgy érzem sok meglepetés vár még rám! Nagyon köszönöm Perpetua-nak, hogy biztatott az olvasására. Mivel nemsokkára jön a harmadik rész, amiről már szeretnénk közösen írni, így bele is fogok gyorsan a második rész olvasásába, hogy utolérjem kedves blogtársamat :D és persze, hogy mindegyik részről tudjunk nektek értékelést írni.

Kedvenc jelenetem:
Amikor Celaena megkapja Fürgét :) Az álarcos bált se felejthetem ki, és a zongorás jelenet sem!
Kedvenc szereplőm:
Celaena
Kinek ajánlom:
Mindenkinek aki szereti a fantasy-t, és nem veti meg ha kap mellé egy pici szerelmi szálat is. A sok izgalomról, és misztikumról se szabad megfeledkeznem, azok kedvelőinek is ajánlom :)
Értékelésem: Nagy hatással volt rám, de valahogy még se tudom meg adni neki a maximális pontot. Így most tőlem 4,5 orgyilkost kap.


Érdekesség: Rajongók általi álomszereplők, és egy kis hír a filmről :)

Az Üvegtrón rajongóknak hamarabb érkezik a Karácsony. Nem csak a negyedik rész jelenik meg, de Sarah J. Maas egy lehetséges TV-s adaptációról is posztolt a Twitter-en.

Egy interjúban a Publisher Weekly-vel, Maas-szal és az íróval véletlenül felhozódott z Üvegtrón sorozat – beleértve az Üvegtrónt, Éjkoronát, a Tűz örökösét, az Árnyékkirálynőt és a még várható ötödik és hatodik könyvet, valamint még a kiegészítő novellákat is – esélyes, hoyg TV sorozat legyen belőle, és nincs ok a pánikra, nagyon jó kezekben van. A produkciós cég áll a Grace Klinika, a Dr. Addison és az érkező Narnia Krónikák: Az ezüst trón mögött is.
Maas, az online blogja szerint, 2012 januárja óta van már filmes, TV-s ügynöke,  így ez már régi hír, nem csak a rajongók számára. Maas a fontos híreket megosztja Twitter-en és több információt is ígér. (Reméljük is, hiszen majd meghalunk érte. )
Figyelembe véve, hogy már 2012 óta ezen gondolkozunk, itt egy vágyott szereposztás a négy fő karakterrel: Dorian-nal, Chaol-lal, Nehemia-val és természetesen Celaena-val.

Celeane Sardothien: Cara Delevingne
forrás
Csak nézz erre a képre Cara Delevingne-ről és próbálj nem Celaena Sardothien-re gondolni, hírhedt „badass” bérgyilkos. Maas leírása alapján Celaena platinaszőke hajú és világos kék szeme van (a szélén arany gyűrűvel, amiről mi rajongók tudjuk, hogy milyen fontos). Delevingne megtestesíti a nagyon laza és kemény személyiséget és a stílusát. Plusz, számára már nem idegenek a YA adaptációk, a Papírvárosok után, és erős oldalát is bemutathatja jövőre Suicid Squad filmben.

Dorian Haviliard: Logan Lerman
forrás
A Percy Jackson filmek sztárja, Logan Lerman, tökéletes lenne Celaena legjobb barátjának,
Dorian-nak, Adarlan Koronahercegének a szerepére. Amikor először találkoztunk vele, csak egy elkényeztetett hercegnek gondoltuk, aki sose merészkedik a kastély üvegfalain kívülre. De később, azt látjuk, hogy ez az egész „barátkozunk a lányokkal” dolog csak trükk. Lelkes olvasó és egy hűséges, jószívű barát. Plusz, Lerman tökéletesen el tudja játszani a gazdag fiút, de van egy édes oldala is, ami biztosan meg is mutatkozna.

Chaol Westfall: Colton Haynes
forrás
Colton Haynes csillaga egyértelműen felívelőben van éppen, és ő olyan kemény, de álmodozó is (nem beszélve, hogy még úgy is néz ki), hogy tökéletes lenne a Gárda Kapitányának, Chaol Westfall-nak a szerepére. A Zöld Íjász és a Farkasbőrben megmutatta, hogy Haynes kész erre az akciódús karakterre, és nem bánnám, ha láthatnám őt a szerelmes jelenetekben.


Nehemia Ytger: Kat Graham
forrás
A Vámpírnaplók Bonnie-ja bebizonyította magának, hogy három erőssége is van Nehemia megformálásához: szépség, színészi tehetség és szívósság. Nehemia talán a legokosabb és a legrafináltabb karakter a sorozatban, és mindent összevetve, a legjobb boszi barátnő Bonnie, azaz Kat Graham tökéletesen életre keltené őt.
Most már itt az idő, hogy leüljünk és „türelmesen” várjuk Maas híreit az Üvegtrón sorozatról.

forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése