2015. 12. 06.

Sarah J. Maas: Heir of fire - A tűz örököse (Üvegtrón 3.)

Író: Sarah J. Maas
Cím: A tűz örököse
Sorozat: Üvegtrón 3. 
Kiadó:
 
Könyvmolyképző
Kiadás éve:
 2015.
Terjedelem:
  662 oldal
Fülszöveg:

A bűntudattól és haragtól gyötört Celaena képtelen lenne Adarlan királyáért egy csepp vért is kiontani. Nincs más választása, fel kell vennie ellene a harcot…

A Tündérkirálynő talán segít neki elpusztítani a királyt, de ennek ára van. Celaena egyszerre küzd sötét emlékeivel és a szíve is majd megszakad egy kilátástalan szerelem miatt. Tudja-e így teljesíteni az alkut és képes-e az egykor erős és hatalmas terraseni királyság élére állni? Talál-e segítőtársakat?

"Szörnyet nem győzhetünk le egy másik szörnnyel, csak világossággal, a sötétségből csak a fény vezet ki."


Közös kedvenc a sorozat, hatalmas elvárásaink voltak. Megtartotta a színvonalat az Írónő?
P: Az utolsó résznél csak úgy kapkodtam a fejem, újabb és újabb meglepő fordulatokat tartogatott a történet. A lezárás sok várható változást ígért, ami tényleg tapasztalható volt ebben a kötetben. Celaena szembe kell nézzen a múltjával, fel kell vállalnia valódi önmagát és ami a legfontosabb, meg kell tanulnia használnia a képességét. A tanulás folyamata mindig hosszadalmas és emiatt a cselekmény se tud mindig igazán pörgős lenni. Valószínűleg pont ezért, gyakran változott a helyszín, nyomon követhettük a palotában maradt szereplők napjait és kaptunk egy szerintem nagyon érdekes új szálat is Manon, a feketecsőrű boszorkány megjelenésével. Főhőseink külön utakon járnak ebben a részben, és hogy nem maradjunk le semmiről, több fejezetet kaptunk, akár Dorian, akár Chaol tolmácsolásában is. Ezek a részek "lassították" Celaena kiképzésének folyamatát, legalábbis az olvasók számára. Félő, hogy nem egyhamar fognak találkozni újra a szereplőink, ezért már meg kellett itt alapozni a különböző helyszínek történéseit. Úgy gondolom, hogy ez a következő részben már jobban élvezhető lesz. Tény, hogy a vége volt a legjobb, nem volt most ugyanolyan feszített a tempó, de borzasztóan élveztem ezt a részt is.
Celaena (forrás)
I: Úgy gondolom, mindig is őszintén írtam le a véleményeimet eddig, így most is ezt teszem. Ez a rész nem tudott annyira magával ragadni, mint az előző kettő, és nem értem miért történt ez velem :( Lehet, hogy nagyok voltak az elvárásaim, vagy a sok szál miatt, de lehet a rengeteg új információ miatt, amit meg kellet emésztenem. Nem tudom mire fogni, de az biztos, hogy itt picit kisebb lángon égett a rajongásom, mint eddig. Több szálon futott a cselekmény, több szereplő helyzetét követük végig. Itt volt Celaena, aki mélabúban tengette napjait, félt a múltjától, és esküje is nyomta a vállát. Az ő fejlődést követjük végig, múltjának emlékei érdekes dolgokat tárnak elénk. Új szereplőket is kaptunk, akik színesítetk a történetet. Rowen a tündér herceg, akinek az a feladata, hogy felkészítse a lányt, és elérje nála azt, hogy elfogadja múltját, és képes tegye az ereje használatára, és megismerésére. Manon-non keresztül a boszorkányok nemzetségét ismerjük meg. A király egyik tervébe is bepillantást nyerünk, amelyben a boszorkányok nagyon fontos szerepet kapnak. itt van Aeidon is, aki Celaena rokona, és a király egyik "bábja". Elveszett királynéját keresi, bízik benne, hogy újra találkozhat majd vele. Kiderül a történet során róla, hogy több, mint aminek először gondoltunk róla. Régi kedvenceinkről sem feledkezhetünk meg, hiszen Dorian-nek, és Chaol-nak is sok mindennel meg kell küzdeniük. Nem csak saját sorsuk felett kell uralkodniuk, hanem a távol levő lány sorsán is próbálnak segíteni. Chaol nagyobb szerepet kap ebben az ügyben, és végül szövetségesekre talál. Dorian-nal való kapcsolta megváltozik és barátságuk már nem annyira szoros, mint eddig. Sok újdonság várt ránk, és újabb titkokra derült fény. A vége pedig ugyan olyan "brutálisra" sikeredet, mint amit az Írónőtől el is várhatunk! Fejkapkodás, és leesett áll nem maradhatott el. Ez mindent vitt, itt újra sikerült az ember érzelmeire hatni, ezek után nem is kérdéses mennyire várom a folytatást!!


"Belélegezte az előtt álló halált, befogadta a lelkébe. Bosszú és vad izgalom keveredett össze benne, amikor ellenségét lekaszabolta. Igazi ellenségét, a Haviliard Birodalmat."

Celaena-ról nagy titok derült ki az előző rész végén, ami a történetre is kihatott. Ez a hősnőn is változtatott, ha igen pozitív vagy negatív irányban?
P: Celaena most eléggé össze van zavarodva. Leginkább Chaol árulása viselte meg, és nem tud továbblépni ezen. Igyekszik a feladatára összpontosítani és nem hazudtolja meg önmagát. Eleinte nem teljes erőbedobással küzd, de mindig a cél lebeg a szeme előtt, és amikor igazán szükség van rá összeszedi magát. Hatalmas szíve van, mindenkit véd, aki közel kerül hozzá, nem bírná soha elviselni, ha valaki miatta szenvedne. Érdekes volt végigkövetni a belső vívódásait, ahogy az érzelmein igyekszik kiigazodni. Egyértelműen Chaol párti vagyok, így nagyon sajnáltam, hogy ennyire úgy látszik, hogy nem tudja feldolgozni magában a sérelmeit. Sokáig féltem, hogy nem tudja magát se összeszedni, de ennek a résznek a végére is meg tudta újra mutatni, hogy milyen lenyűgöző a személyisége. Kedvenc jeleneteim egyike az, amikor végre felülkerekedik benne a régi énje, a királynő, aki a tűz igazi örököse és akinek hatalmas erő birtokosa.
Rowan (forrás)
I: Az elején megijedtem, ezt be kell vallanom, féltem, hogy Celaena megreked, és nem tud tovább lépni múltja miatt. Nem volt könnyű neki újra átélni a régi sérelmeket, és családjának elvesztésének fájdalmát. Ebben a részben sok új dolgot tudtunk meg visszaemlékezései által. Érdekes volt, a lány ezen oldalát is megismerni. Most már nem csak orgyilkosként, hanem tündérként, és leendő királynőként is gondolhatunk rá. Tündér oldalát eddig elnyomta, itt ezt már nem teheti meg. Szüksége van az erejére, hogy méltóképpen tartsa be ígéretét, és felkészüljön a rá váró megpróbáltatásokra, és csatákra is. Írónőnk ezt is izgalmasan oldotta meg, újabb helyzeteket teremtett, hogy minél jobban képet kapjunk Celaena lelkének vívódásairól. Szurkoltam, hogy sikerrel vegye az akadályokat, és Rowen segítségével eltudja fogadni ezen énjét. Szeretem, amikor szereplőinket természet feletti erővel ruházzák fel, itt ezek fajtájából többet is kaptunk. Végig követem Celaena fejlődését, és úgy gondolom, még ha az elején elbizonytalanított is, a végére újra az az erős nő nézet velem szembe akit az előző részek alapján ismertem meg, sőt talán annál még több is lett :)


"Arobynn azért láncolta le őt, hogy megtanulja, hogyan tud kiszabadulni. A távolvégi bilincseket viszont csak Chaol tudta eltávolítani róla."

Mindketten Chaol pártiak voltunk, de nagyon kérdéses a jövőjük. Ehhez mit szólunk és milyen volt, hogy most háttérbe szorult a romantika a könyvben?
P: Egyelőre úgy látom, hogy ameddig új könyvre várunk, én mindig reménykedni fogok, hogy ők ketten újra összejönnek. Imádtam őket együtt, tökéletesen kiegészítették egymást és végig hiányoltam a közös jeleneteiket. Ezzel együtt most a romantikát is hiányolni kellett a könyvből, hiszen Celaena még a sebeit nyalogatta. Tudtam enélkül is élvezni a történetet, de határozottan hiányoltam a szerelmes jeleneteket. Még ha kapitányunk távol is volt, most is akadt társa a történetben. Új erejét csakis segítséggel tudja igazán megismerni és megtanulni használni. Mestere most egy tündér, Rowan. Az ő irányában még nem tudok kiigazodni magamon. Szimpatikus is volt, meg nem is. Orgyilkosunknak nehéz ellenállni, személyisége
Chaol (forrás)
mindenkit elvarázsol. Bár románc még nem volt, de igazából minden lehetséges még és itt nem tudom, hogy örülnék-e annak, hogy ha ők később összemelegednek. Már most is szoros kapcsolat alakult ki közöttük. Sokszor viccesek voltak az edzések, ahogy Rowan keménysége és Celaena makacssága összecsapott. 

I: Az előző részekben nem hiányolhattuk a romantikát, amivel engem nagyon megfogott magának az Írónő. Most nem Celaena kapott ilyen részeket, amit részben sajnálok, de a lelkem mélyén meg is értek. Mivel távol van Chaol-tól, és most már több dolog áll közéjük, mint eddig érezhető volt, hogy az ő száluk egy kicsit háttérbe vonul. Gondolom ki lettek volna akadva sokan, ha a harmadik részben egy újabb fickó jelenne meg Celaena szívének meghódítójaként (jó itt meg kell említeni Rowen-t, akivel én úgy gondolom lehetséges a kapcsolatuk átalakulása). Itt inkább Dorian kapott lehetőséget a szerelem, és a boldogság megtapasztalására. Nagyon örültem, hogy hercegünk szíve gyógyultnak nyilvánítható Celaena után, és nem fél újra megnyitni mások felé. Visszatérjek Chaol-ra való kérdésre, én még kitartok párosuk mellet, és remélem, hogy megtudják oldani a kettőjük közötti dolgokat. Fájna a szívem, ha a végén nem a kapitány lenne, a vég választott. De egy kis hang a szívem mélyén egy új esélyesben is lát valamit :) Remélem a következő részben újra megmutatja az Írónő szerelmi szálakban való jártasságát, és ügyességét!


"-Rowan Whitethorn, engem nem érdekel, hogy mit mondasz rá, vagy tiltakozol-e ellene, de én ezúttal a barátomnak tekintelek."

Régi főhőseink (Dorian, Chaol) se unatkoztak. Élveztük az velük zajló eseményeket?
P: Chaol-nak is megvannak a saját bajai. Rájött Celaena titkára, de ezt nem tudja elfogadni. Még ez is egy hosszas folyamat lesz, mire ezt le tudja magában zárni, ha valaha is sikerül neki. Az érzéseit nem tudja csak úgy kikapcsolni, de sebzett az ő szíve is. Távolról is igyekszik Celaena útját egyengetni és nyomozásba kezd. Még ős is meglepődik azon, hogy ki lesz titkos szövetségese. Aeidon felbukkan a palotában, akiről eddig nem esett szó. Celaena rokona, ő benne is tündérvér csörgedezik, de mégis a király hűséges alattvalója, vagy legalábbis így látszik… Jellemükből fakadóan és eszükre hallgatva, teljesen még nem bíznak egymásban, de
Dorian (forrás)
nagyon érdekes a szövetségük. Dorian is hatalmas titkot rejt. Az előző részben felfedezte, hogy varázserővel bír, de ez nagyon veszélyes az apja közelében, főleg, hogy nincs olyan a közelben, aki meg tudná tanítani, miként irányítsa. Egy fiatal gyógyító lány előtt lebukik, és mivel ő is nagyon vágyik a társaságra, hiányzik neki Celaena és Chaol is távolságtartó vele, összebarátkoznak. Szimpatikus, erős személyiség a lány, aranyos jeleneteik voltak és örültem nagyon, hogy egymásra találtak. Mindkettőjük történetszála elég brutálisan végződött és nagyon nehéz kivárni, hogy mi lesz a folytatásban.

I: Dorian részei nagyon jók voltak. Képessége felett még mindig nem igazán tud uralkodni. De nem kell féltenünk mert egyik új szereplőnk Sorscha segítségére lesz, és a szívén lévő sebekre is gyógyírt nyújt. Nagyon szurkoltam hercegünkért, mert megérdemli ő is a boldogságot. Kaptunk egy kis reményt kettőjük kapcsolatában, amit úgy rombolt le az Írónő, hogy csak lestem. A végén szó szerint csak meresztettem a szemeimet, és nem kaptam szikrát, az biztos, hogy sose lehettünk semmiben sem biztosak ebben a sorozatban, mert mindig újabb meglepetések érnek. Chaol részei most nem voltak számomra annyira érdekfeszítőek, de nem tudom megmondani miért :/ Vele is sok minden történik ebben a részben, és unalmasnak sem mondhatom, de még se tudott annyira magával ragadni az ő cselekményének a szála. Remélem a következő részben újra jobban oda tudok rá figyelni!


"A lány tudta, hogy szemében az aranyszínű fény már lobogva ég, mert pillantásától Maeve azonnal elsápadt.
És ekkor Celaena lángba borított a világot."

Sok új szereplő is felbukkant. Ki a legérdekesebb? Kit várunk legjobban a folytatásban?
P: Rowan-ról már írtam is. Egy idős, sokat tapasztalt tündér harcos, aki hűséges a királynőhöz. Csakis az elvégzendő feladatot látja Celaena képzésében, és elhatározta, hogy megtartja a három lépés távolságot. Azt hiszem nem lőttem le nagy poént azzal, hogy végül mégis szoros barátság alakult ki közöttük. Féltett titkokat is megosztottak egymással, támaszt tudtak nyújtani gyenge pillanatokban. A számomra érdekesebb új szereplő Manon volt. Az előző részben derült ki, hogy boszorkányok is élnek még a világban, csak nagyobb részt rejtőzködve élnek. A király terveiben komoly szerepet játszanak ők és ezért mi is jobban megismertük őket. Manon a feketecsőrűek „trónörököse”, tehát igazán fontos szerepe van. Több klán is összegyűlik, hogy készüljenek az eljövendő háborúra. A hangulat végig feszült volt hiszen mindenki irányítani akar és hatalomra vágyik. Nekem ezek a részek kifejezetten tetszettek, nagyon felkeltette az érdeklődésemet ez a szál, és úgy érzem, sok meglepetést tartogat még nekünk ez a boszi.
Manon (forrás)
I: Most két új szereplő további sorsa, és szerepe tart kíváncsiság alatt. Úgy érzem mind a ketten fognak még meglepetést okozni nekünk. Kezdeném Rowen-nel, aki egy igazi tündér. Ő lesz úgy mond Celaena "tanítója" aki a lányt a mágikus képességeinek használatára tanítja. Egy kemény férfit ismerhetünk meg személyében. Nem lágyul el, és nem retten meg az erősebb ráhatásoktól sem. Kapcsolatuk az elején nem mondható barátinak, de a végén teljesen megváltozik. Jó volt olvasni a közös részeiket, nem kell romantikus szálra gondolni még, de én ezt a lehetőséget se vettem el. Miután jobban meg nyílnak egymásnak, felfedezhetjük Rowen kedvesebb oldalát is. Szeretem a tetovált pasikat, az meg még jobb ha ráadásul még tetoválni is tud, ezzel még inkább megkedveltette magát. Képet kaptunk általa a tündérek világáról, és szokásaikról. Nagyon várom mivé fognak fejlődni ők ketten, és milyen sorsot szánt nekik az Írónő. Másik kedvencem Manon volt a Feketecsőrű boszorkányok vezetőjének unokája. Ő általa kalauzolt minket az Írónő a boszorkányok világába, ahol megismertük társadalmukat, szokásaikat, és ellenségeiket is. Nagyon erős, és az elején igazán kegyetlennek tűnt számomra. Ahogy haladtunk a történetben apránként észre lehetett venni rajta kis változásokat, megnyilvánulásokat is. Az elején nem szimpatizáltam vele, de ahogy Abraxos-sal bánt ( egy wyvern, akiket a király arra tenyésztett ki, hogy a boszorkányok segítségére legyenek a repülésben, amikor háborúra kerül sor) Sok mindent megtudtunk ezekről az "állatokról", és ez által Manon-t is jobban megismertük. Nem hiába mondják a boszorkányokról, hogy kegyetlenek, egy igazi harcos nép, akik nem riadnak vissza semmitől sem. Úgy érzem a lány más lesz mint a többiek, mert a lelke legmélyebb bugyraiban egy kis kedvesség is lapul, ami érzéseim szerint lassan utat tör magának. :)

"- Amikor kiengedtek, az agyam annyira eltompult abban a sötétségben, hogy egyedül a nevemre emlékeztem, Celaena. Celaena Sardothien, arrogáns, bátor és ügyes, Celaena, aki nem ismeri a félelmet és kétségbeesést, aki olyan fegyver, amit a Halál élesített."


Kedvenc jelenetem:
P: Az utolsó palotai jelenet volt a katarzis és a kedvencem is. :)
I: Celaena vissza emlékezései a múltjába.
Kedvenc szereplőm:

P: Celaena, Chaol és Manon
I: Rowan, Celaena, Manon, Abraxos
Kinek ajánlom:

P: Celaena kalandjait továbbra is érdemes követni, úgyhogy mindenkinek ajánlom. :)
I: Mindenképpen a sorozat rajongóinak :)
Értékelésem:

P: Kicsit meginogtam közben, de a rendkívül izgalmas vége miatt megadom neki az 5 rémkulcsot, még ha picit tényleg gyengébb is volt az előzőnél.
I: Szomorú vagyok, mert ez a rész nem tudott úgy magával ragadni mint az előző kettő. Sokat gondolkodtam mennyire is értékeljem a végén, arra jutottam végül, hogy 4,5 tündért azért meg érdemel.
Érdekesség: Hatalmas rajongó táborral rendelkezik a sorozat, ezért millióféle fanart-tal is lehet találkozni a neten keresgélés közben. A kedvenceinket megmutatjuk nektek. :)
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése