2015. 12. 28.

Tarryn Fisher: Dirty Red – Zűrös vörös (Szeress, ha hazudok is 2.)

Író: Tarryn Fisher
Cím:
Dirty Red – Zűrös vörös

Sorozat:
Szeress, ha hazudok is 2.

Kiadó:
Könyvmolyképző
Kiadás éve:
 2015.
Terjedelem:
  294 oldal
Fülszöveg:
Drága Olivia!
Azt hitted, elveheted őt tőlem. Vesztettél. Most, hogy már az enyém, mindent meg fogok tenni, hogy velem maradjon. Kételkedsz bennem? Minden, amire te fented a fogadat, az enyém lett. Ja, és ha esetleg érdekel: már egyáltalán nem is gondol rád. Nem fogom elengedni őt… Soha.
Leah
Leah Smith végre mindent megszerzett, amit valaha is akart. Vagy mégsem? Házassága leginkább kölcsönbérletnek tűnik, mintsem élethosszig tartó elköteleződésnek, az általa felépített kép pedig a szeme láttára omlik össze. Új szerepében és a titkokkal teli múltjának terhével el kell döntenie, meddig hajlandó elmenni az ellopott kincsek megtartásáért.


"Egy csomó mindent megtettem, hogy megtartsam ezt a férfit.
Hazudtam és csaltam. Voltam szexi és gyámoltalan, vad és sebezhető.
Minden voltam, csak önmagam nem."


Nagyon érdekes a sorozat alaptémája. A főhőseink kapcsolatában/kapcsolataiban fontos szerepet játszanak a hazugságuk, megtévesztések. Már így is nehéz lehet azonosulni velük, de a második rész főhőse egészen konkrétan a korábbi „fő gonosz”. Milyen volt az ő szemszögét megismerni?
I:
Elmondhatom az első részről, hogy nem egy „szokványos” szerelmi történetet ismerhetünk meg benne.  Váltakozott  a múlt és a jelen, mindig kapunk egy újabb szeletet a „tortából” , szinte mondhatnám azt is, hogy keveredett benne az édes a keserűvel. Ahogy haladtunk a történetben  egyre több minden derül ki szereplőinkről. Igaz, hogy Olivia nem egy angyal, de ez Calebről is elmondható! Ennyi szenvedés, hazugság amivel itt találkoztam, még a lelkem is belefájdult. Az első részben tényleg ne a rózsaszín cukorszirupra várjon az olvasó, ott a valóságból kaptunk egy szeletet. Mert igen is mindenki hazudik! Több fajta hazugság is létezik, de végül is mindegyik az, akárhogy is próbálunk takarózni vele. Rá kellett jönnöm, hogy semmi se úgy van ahogy eddig gondoltam, és senki se olyan, amilyenek elsőre
forrás
látszik. A vége pedig nagyon ütősre sikerült, szinte sokkolt! Akkor ott elgondolkodtam talán jobb is így.
Ezek után kicsit féltem a folytatástól, és Leah szemszögétől. Nem gondoltam, hogy egy kedves személyiséget fogok megismerni, de közben kíváncsiságom is egyre nagyobbra nőtt, mert még sose olvastam olyan könyvet ahol a "fő gonosz" szemén keresztül látom az eseményeket. Ezért elismerést érdemel az Írónő, mert sikerült egy újdonsággal szolgálnia ezzel számomra. Valamiért még se tudta elérni nálam, hogy kedveljem ezt a részt. Arra gondolok, hogy Leah személye miatt nem tudtam azonosulni a történtekkel, és csak visszatetszést alakított ki bennem. Új élmény volt, de rá kellett jönnöm, én mindig is a jóknak fogok szurkolni, a gonoszokat nem szeretem.
P: Nem szeretném azt gondolni vagy hinni magamról, hogy én is meg szoktam így vezetni az embereket, de olyan téren együtt tudtam érezni az első részben a szereplőkkel, hogy van olyan helyzet, amikor szerintem is jobb hazudni vagy inkább elhallgatni az igazságot, annak egy részét a fölösleges bonyodalmak miatt. Emiatt kíváncsian vártam, hogy vajon mit tud mutatni nekünk Leah. Az első rész egyik nagy csattanója, hogy kiderült, hogy Caleb menyasszonya babát vár. Akármilyen érzései is vannak, így mégse hagyta magára a lányt. Ám már az elején kiderül, amit tudhattunk is, hogy Leah nem az anyai örömök miatt vágott bele a dolgokba, hanem ez egy újabb eszköze, hogy maga mellett tartsa a hőn áhított férfit. Borzasztó nehéz volt látni, hogy mennyire nem tud azonosulni az anya szereppel. Én magam 26 évesen se érzem úgy, hogy valaha is gyereket szeretnék, de azt nem tudom elképzelni, hogy ha mégis úgy alakul az életem, ennyire távolságtartóan viselkednék vele. Mindenkitől azt lehet hallani, hogy ha nem is azonnal, de igenis kapcsolat alakul ki anya és gyereke között. Ezért nagyon nehéz volt így követni az eseményeket.

"Én nem csatlakoztam a menő csajokhoz, ahogy a húgom tette. Én leköröztem őket. Magasan szárnyaltam, és eszem ágában sem volt megállni."

Az új nézőpont segített megszeretni Leah-t?
I: Egyáltalán nem tudtam megkedvelni, már az első rész kapcsán se csíptem, de a folytatásban szinte falra másztam tőle. Idegesített, és legszívesebben, jól megráztam, volna, hogy térjen már észhez. A viselkedése olyan volt amit vártam tőle, sőt néhol még én is csak forgattam a fejem egyes megnyilvánulásain. Kapott magyarázatot miért is vált ilyenné a
Leah (forrás)
személyisége, én ezeket még se tudtam mentő körülményként elkönyvelni.

P: Bennem végig élt a remény, hogy sikerül megkedvelni őt is, de végül rá kellett jönnöm, hogy nem is ez volt a lényeg. Egy ilyen karaktert nem lehet megszeretni, még ha jó volt megismerni az ő indítékait is. A jelenben egyszerűen lehetetlen róla pozitívan gondolkodni, de azt azért gondoltam, hogy neki se lehetett egyszerű gyerekkora. A múlt részletei segítettek kicsit másképp nézni rá, hiszen a neveltetés teljesen meghatározza egy felnőtt ember jellemvonásait is. A legtöbb döntésére ugyanúgy nem lehet ez se mentség, de azért mégis másképp tudok rá is nézni ezek után. Olivia-val a bírósági tárgyalások miatt találkozik és már korábban megismertük az eset főbb részleteit, de most már nem csak a következményeket, hanem a tényleges eset részleteit is megtudhattuk. Mondhatnánk, hogy megérdemelte, amit kapott, mert önálló életében mindig csak manipulálta kihasználta az embereket, de azért talán mégse kívántam volna neki, hogy őt is ennyire kizsákmányolják. Nehéz megérteni, hogy hogy tud ennyire foggal-körömmel ragaszkodni egy férfihoz, akiről tudja, hogy valójában nem is őt szereti. Szeretni nem szerettem a gondolatait, de nagyon tetszik ez az ötlet, hogy a gonosz szemszögébe is ennyire belelássunk.És azért összességében tényleg máshogy nézek már rá ez után, mint Olivia könyve után.

"Az emberi szem a tudat jelbeszéde. Ha jól megnézed, láthatod benne a nyers és leplezetlen igazságot."

Felvettük a korábbi események fonalát, úgy tűnik szereplőink tovább léptek (vagy mégsem…). A mostani történet hogy tetszett?
I: Megismerjük Leah világát, ami tele van hazugsággal, önzőséggel, és manipulálással. Egy cél lebeg a szeme előtt, hogy Caleb az övé legyen, és senki másé. Ennek eléréséhez semmitől sem riad vissza, de meg kell tapasztalnia, hogy akármennyire is ragaszkodik olyan dologhoz, ami sose volt a övé, az nem is válik azzá. Bepillantás kapunk a múltjába is, ahol magyarázatot kapunk miért is vált ilyenné a személyisége. Megértem, hogy úgymond nehéz gyerekkora volt, de én ezt se tudtam enyhítő körülménynek elfogadni. Caleb-bel való kapcsolatát is jobban megismerjük, a találkozástól kezdve, egészen a mostani helyzetükig kapunk
forrás
részleteket. A jelenben is megmutatkozik mennyire furcsa nő is ő. Amit a gyermekével művel, az egyszerűen felháborító, a Caleb függősége pedig beteges. Hihetetlen, hogy így ragaszkodik hozzá, miket meg nem tett, hogy maga mellett tartsa. Ez a nő "örült", és a története kiábrándító. Egy tanulságot leszűrtem belőle, sose szeretnék ilyené válni mint ő.

P: Az első részben egy teljesen új világba csöppentünk, csupa ismeretlen részletekkel. Most az a történet folytatódott és sokkal kevesebb újdonságot kaptunk itt. Bár haladt előre a történet, mégis kicsit úgy éreztem, hogy egy helyben toporgunk. Elég sok betekintést kaptunk Leah múltjába. Ezek a részek nagyon tetszettek, de erősítették a „nem haladunk előre” hatást. Az első részben lezajlott tárgyalás részletei is újra előtérbe kerülnek, ezzel nem is szeretném ismételni magam, hogy még ha más szemszög is, nem újdonság. Leah igyekszik megbirkózni az anya szereppel és közben próbál az a nő lenni, akit Caleb is szerethet. A célja eléréséért továbbra is minden eszközt bevet, nem gondol a következményekre. 


"A szerelemben nincs logika. Belezuhan az ember, mint egy gödörbe. Aztán benne ragad. Jobban belehal, mint amennyire életre kel tőle."

Voltak meglepő fordulatok?
I: Pár titokról lehullott a lepel. Nem mondom, hogy mindegyikre számítottam, így tényleg értek meglepetések. Leah személyisét is jobban megismertük, terveibe is beavatott minket. A vége tudott igazán meglepni, mert ott nem tudtam eldönteni, hogy egy újabb hazugsággal van dolgunk, vagy tényleg az igazságot közölte most az egyszer.
P: Maga a történet nem is volt rendkívül izgalmas, de nagyon örültem, hogy többször is meg tudott lepni az Írónő. Nem számítottam arra, hogy milyen volt Leah múltja, milyen körülmények alkottak belőle olyan nőt, amilyen a jelenben. Pár érdekes húzására is fény derült, meg hát folyamatosan mesterkedik abban, hogy megszilárdítsa a pozícióját. Legnagyobbat most a vége szólt, ott csak néztem. Őt ismerve egyértelműen gondolhatnánk, hogy minden szava hazugság, de egyszerűen ez a könyv után már azt se tudom, mit higgyek róla. Tényleg képes még meglepetést okozni és nem is tudom, hogy mit szeretnék, hogy az utolsó mondatban ledobott bomba most igazság legyen vagy kiderüljön, hogy hazugság.


"A gyűlölet bámulatos érzés. Forró és nyomasztó, akárcsak a tűz. Az istenadta lényed legmélyén kezd perzselni, amíg semmi más nem marad belőle, csak egy kupac hamu."

El tudjuk már fogadni, hogy Leah és Caleb együtt van, vagy továbbra is Olivia-nak szurkolunk?
I: Meg kell mondanom őszintén, én úgy gondolom senkinek se szabadna újra összejönnie a következő rész során. Leah és Caleb nem illenek össze, ez biztos számomra. Egyikük se egy egyenes ember, még az első részben ezt elnéztem Caleb-nek valamennyire, itt őt is
Caleb (forrás)
furcsának találtam. Nagyon kíváncsi vagyok az ő szemszögére is, és el se merem képzelni mi fog még rám várni. Úgy érzem még nagy meglepetésekben lesz részünk, és a kapcsolatok akárhogyan alakulhatnak még. Talán a tökéletes férfi se lesz annyira tökéletes, mint ahogy női szereplőink beállították?! Nagyon várom, mivel fog még sokkolni az Írónő a befejező rész kapcsán.

P: Caleb és Olivia szerelme annyira magával ragadó és szenvedélyes. Teljesen megkönnyeztem, hogy Olivia „máris” tovább lépett és másnál keresi a boldogságot. Ha nem lenne Caleb, akkor a mostani párját is tudnám szeretni, de egyszerűen nekik együtt kell lenniük. Leah nem érdemli meg Caleb-et, vagy legalábbis azt a Caleb-et, akit eddig megismertünk. Még nagyot szólhat az utolsó rész, mert két ilyen manipulatív nő mellett most már nagyon gyanús, hogy Caleb se olyan makulátlan, mint ahogy beállították őt korábban. Nagyon kíváncsi lennék, hogy van e olyan olvasó, aki erről máshogy vélekedik (na jó, kicsit fentebb máris van erre példa :D ), mert akármilyen elítélhető döntéseket is hoztak ezek a szereplők, de most főleg Olivia és Caleb, nekük egymás mellett van a helyük.

"- Amikor együtt vannak, olyan, mintha egy hurrikán és egy tornádó lenne ugyanabban a szobában. Érzed a feszültséget. Nem hittem a lelkii társas közhelyben, de aztán láttam őket együtt.
/Olivia és Caleb/"


Kedvenc jelenetem:
I: Nem tudok ilyet mondani. 
P:  Leah és Caleb megismerkedése tetszett, ott még egészen szerethető oldalát mutatta Leah.
Kedvenc szereplőm:
I:
Nem kedveltem meg senkit se igazán :/
P: Most igaz alig szerepelt, de még mindig Olivia az, akit leginkább szeretek.
Kinek ajánlom:
I: Annak aki olvasta az első részt, és kíváncsi milyen egy ellenszenves szereplő szemén keresztül megismerni a történteket.
P: Szerintem nem sok olyan könyv van, ahol egy az egyben a "gonosz" karakter szemszögéből meséli el a történetet, ezért különlegességként ajánlom.
Értékelésem:
I: Sajnos nem tudok 3,5 fagyasztott zöldségnél többet adni a történetre. Értékelem az Írónő lépést azzal kapcsolatban, hogy ilyen érdekes szemszöggel folytatta a sorozatot, de engem Leah nem tudott lekötni, untam, és alig vártam, hogy vége legyen.
P: Nem tudtam igazán megszeretni Leah könyvét, de nagyon érdekes volt és a gondolat miatt egy nagyon jó indulatúan megadott 4 dadussal tudom értékelni ezt a részt.
Érdekesség:
Nem igazán lehet olyan interjút találni az Írónővel, ahol kifejezetten erről a könyvről beszél, de azért említi sokszor úgyhogy összeválogattunk nektek kérdéseket. :)


forrás
Maryse: Honnan jött a sorozat ötlete? Hol voltál, amikor ezek a szereplők megjelentek a fejedben, és hogyan fejlődött ki a történetük?
Tarryn: A Starbucks-ban voltam, amikor a történet bevillant. Valakinek az elvesztésével küzdöttem és próbáltam megérteni, hogyan történhetett ez. Meg akartam tudni, milyen messzire képes elmenni két ember ahhoz, hogy együtt legyenek. A gondolat, hogy két lélek felismeri egymást, igazán lenyűgöz. Ahogy a szereplőimnél, fejlesztettem a személyiségüket és engedtem, hogy az irányítsa a történetet. Kitaláltam, hogy Caleb megjátssza az amnéziát, amikor Olivia a kedvenc CD-jéhez megy a boltban. Megirtam azt a jelenetet és aztán rájöttem; a francba, csak szimulál!


Maryse: Volt bármilyen meglepő az írási folyamatban? Olyanra gondolok, hogy nem vártad, hogy a történet egy bizonyos irányba halad, csak érzékelted, hogy ez valami más?

Tarryn: A Kihasznált alkalomnál, egyáltalán nem volt ötletem, hogy merre halad a vége. Depressziós voltam és sokkos és teljesen újra akartam írni a végét, de nem tudtam rávenni magam. A Zűrös vörösben meglepődtem, hogy Leah-ban van egy lány, aki irigyli Olivia-t. Sose ismerné be, de tényleg szereti őt.


Maryse: Idegtépő lehetett egy egész könyvet szentelni a gonosznak. Én örülök, hogy így döntöttél, mert így majdnem 3-D-ben látjuk a sorozatot. Majdnem úgy érzem, hogy jobban ismerem Olivia-t önmagánál, most, kezdek rájönni, hogy… nem utálom Leah-t. Sőt együtt érzek vele. És én… mintha… érteném. Ő a legbizonytalanabb közöttük, annak ellenére, hogy milyen szókimondó a nyilvánosság előtt. A sznobsága ellenére, majdnem úgy tűnik, hogy olyan akar lenni, mint akiket utál. Már az elejétől fogva tudtad, hogy milyen ő vagy meglepett téged is? Minket is meg fog?

Tarryn:
Mindig tudtam, hogy ki is Leah. Az a fajta ember vagyok, aki szerint nagyon nehéz utálni embereket. Ha valaki zavar engem, próbálom megismerni őket, hogy megértsem miért idióták. Leah felfedi az igazságot önmagáról a könyv utolsó fejezetében. vagyis, hogy ki ő, és ki lesz mindig is.


Maryse: Van álom szereposztásod a karakterekre? Természetesen, a borítók nagyjából megmutatják, hogy milyenek, de mi a helyzet a férfiakkal?
Tarryn: Szeretném Matt Lanter-t Caleb-nek. Natalie Dormer-t Olivia-nak. Patrick Dempsey-t Noah-nak. Van egy táblám Pinterest-en, ahol válogattam a szereplőket. Olivia nem gyönyörű. Ő feltűnő és szexi. Natalie Dormer tökéletesen elkapja az arckifejezését. Caleb jóképű. A szemei is mosolyognak.

Maryse: Van lejátszási lista Leah könyvéhez?
Tarryn:
Paramore – Misery Business  https://www.youtube.com/watch?v=aCyGvGEtOwc
ZZ Ward – Put the Gun Down https://www.youtube.com/watch?v=5chkHjTNFgk
Forrás


Mesélj nekünk a három központi karakterről, Olivia-ról, Caleb-ről és Leah-ról. Milyen emberek ők?
Mindhárman gonoszok a saját módjukon. Szeretek érdekes emberekről könyvet írni, nem mindig olyanokról, akik a helyes dolgokat csinálják. Ezek az emberek azt csinálják, amit te titokban akarnál csinálni.

Minden író elolvassa a véleményeket, még ha néha tagadják is. Mi volt a legemlékezetesebb vélemény akár a Kihasznált alkalomról, akár a Zűrős vörösről?

Az egyik első értékelés, amit a Goodreads-en kaptam a Kihasznált alkalomról, Calia Read írta, akinek már saját könyve is van. Emlékszem, háromszor is elolvastam reggel és eszméletlenül nevettem. Azt állítja a gyász hét szakaszán is átesett a könyv olvasása közben. Imádom azt a nőt.
Forrás


Q: Ha csak egy számot választhatnál, hogy jellemezt az egész Szeress, ha hazudok sorozatot, melyik lenne az?
Tarryn: Muse – Time is Running Out https://www.youtube.com/watch?v=QfwEUzzDtzo
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése