2016. 03. 26.

Aria Brighton - Vérvörös rabság

Író: Aria Brighton
Cím: Vérvörös rabság
Sorozat: 
Vérvörös rabság 1.

Kiadó: Álomgyár 
Kiadás éve:
 2015.
Terjedelem:
  224 oldal
Fülszöveg:

Új esély mindenkinek jár. Vagy mégsem?
Star Meadow egy kellemes, átlagos, nyugodt amerikai város. Legalábbis annak akar látszani.
Victoria, a vámpír lány, egy távoli országból, reményvesztetten érkezik ide, mindent maga mögött hagyva. Akarata ellenére kénytelen elfogadni új életét, hiszen máshol nincs biztonságban.
Itt találkozik a vámpírok vezetőjével, Logannel. A vad, állatias, és veszélyesen vonzó férfi az első pillanattól kezdve hűvösen viselkedik vele. Az idő múlásával azonban mégis egyre közelebb és közelebb kerülnek egymáshoz.
De titkokat rejtő múltjuk elől ők sem menekülhetnek – még akkor sem, ha új barátokra, új otthonra lelnek.
Vajon Victoria végre megtalálja a nyugalmat, vagy a múlt sötét árnyai rátalálnak és magukkal rántják?

Igazán rövidke ez a könyv, de egy sorozat kezdő kötete is, így nem biztos, hogy zavaró. Hogy tetszett a kezdés?

P: Ez egy nagyon jól sikerült kezdő kötet. Éppen eléggé felkeltette az érdeklődésünket és már volt miért izgulnunk itt is. Persze voltak kisebb-nagyobb hibák is, amik az idővel eltűnhetnek egy rutinos írónál, de nem voltak igazán hangsúlyosak, én szemet tudtam felettük hunyni. Nagyon kis rövidke a könyv, ezzel együtt pont elég izgalmat kaptunk, ennyi oldalhoz. Teljesítette az első résztől elvárt igényeket: megismertük a szereplőket, az itt megjelenő vámpírok tulajdonságait, társadalmi rendszerüket. Megjelent a „gonosz” és már 1-1 összecsapást is megtörtént.
I: Egy jól sikerült kezdő kötetet kaptam a kezeim közé. Hozta számomra azt az elvárt szintet, amit vártam tőle. Sok vámpíros könyvet olvashattunk már, ahol pár azonos elem megtalálható, mégis sikerült az Írónőnek máshogy tálalnia, hogy ne érezzük sablonosnak a történetet. Kaptunk egy vámpír lányt, aki menekül a múltja elől. Megjelent a vér fontossága, a teremtés menete, a mindennapok, és a napfényben járás lehetősége is. A bonyodalom pedig még csak megmutatkozik és ez nagyon jó ötlet volt. Sejthetünk valamit, de a teljes igazság még rejtve maradt az olvasó előtt.

A történet fantasy, hiszen vámpírok élnek benne, mostanában talán ritkábban találkozhatunk ilyen könyvekkel. Szerettük ezt a kitalált világot?
Victoria (Forrás)
P: Talán újdonsággal nem szolgált, nem volt extra képességük a vámpíroknak, de én mindig szeretek olvasni róluk. Itt is emberi vért isznak, de átmenetileg az állati vér is megfelelő. A nap árt nekik, de egy különleges teakeveréknek köszönhetően járhatnak az emberek között gond nélkül. És persze ők is erősebbek, szívósabbak az „egyszerű” embereknél. Társadalmukban megvan a hierarchia, ami alapján vannak vezetők és emiatt már a hatalmi harcok is megjelentek. Ezek mindig érdekes színezetet adnak a történetnek. Itt se merném kijelenteni, hogy hatalmas újdonság volt a világ, viszont megállja a helyét a piacon.
I: Régebben nagy vámpír rajongó voltam. Ez a "mániám" alább hagyott, így jó érzés volt újra belecsöppenni egy ilyen világba. A vámpírok olyanok, mint ahogy ismerjük őket, de itt is fel vannak ruházva különleges képességekkel, amivel nem minden vámpír rendelkezik. Társadalmuk felépítése is érdekes, és bepillantást kapunk a vámpírok "születésébe" is. Problémákkal is találkozunk, az árulás pedig érdekes mértékeket ölt. :) Sőt a romantika, és a szenvedély sem hiányzik belőle :))

Victoria büntetésként került új otthonába. Hamar sikerült beilleszkednie?
P: Érdekelt végig, hogy Victoria pontosan miért került a városba, mit csinálhatott, amiért ilyen büntetést érdemel. Persze erre szép lassan fény derül, és megtudjuk, hogy elég fontos szerepe van a lánynak a politikai helyzetben is, pedig még fiatalnak számít.
Logan (Forrás)
A közösségbe hamar beilleszkedett, főleg, hogy sok hozzá hasonló diák jár az iskolába. Victoria még nem lett a kedvencem, de semmi bajom se volt vele. Teljesen átlagos, szerethető karakter. Várom, hogy jobban kibontakozzon.
I: Victoria karakterét nem mondanám kiemelkedőnek, olyan átlagos tűnik most még számomra. Ő az a hősnő, akiről elsőre nem tudod eldönteni, hogy tudsz e majd vele szimpatizálni, vagy pedig nem fogod megkedvelni a karakterét. Annyira most még nem nyűgözött le, de nem zárkózom el attól, hogy a következő rész során akár még meg is kedvelhetem :) Az elején lázad, és nem fogadja el az új élet helyzetét. Ahogy haladtunk vele a történet során, úgy egyre inkább éreztük beletörődését, sőt új társaival köttet barátságait, és vonzalmait. Nagy szerepet szántak neki ez érezhető, a múltja fontos szerepet játszik a történetben. Nem unatkozik, mindig történik vele valami.

A szerelmi szálat is tudtuk élvezni?
P: Nem elég egy „sima” szerelem, itt is egy kisebb szerelmi háromszög alakul ki. Logan gondjaira bízzák Victoriát, ő tartozik érte felelősséggel. Ő azt a srácot testesíti meg, akiért mindenki odáig van. Külső leírások alapján ezt teljesen meg is tudom érteni. Őket is egy meghatározhatatlan erő vonzotta egymáshoz, nem bántam volna, ha a férfi gondolataiba is belelátunk, hiszen úgy értettük volna meg teljesen, hogy pontosan miért „kerülte” sokáig a lányt. A szabályok miatt azonban, nem omolhatnak egyből egymás karjaiba, így Victoria megismerkedik egy másik sráccal is. … nagyon szimpatikus volt, sőt talán kicsit jobban is
Takeshi (Forrás)
szerettem őt. Megnéztem volna, hogy mi sül ki az ő románcukból, de nagyon tetszett, ahogy az ő „sorsát” alakította az Írónő, tudott meglepetést okozni.
I: Kaptunk egy szerelmi háromszöget. Amiben szerepet kapott Takeshi a helyes fiatal srác, aki mindjárt jól megérti magát Victoria-val, és a vonzalom szikrája is felizzik köztük. Kedves fiúnak tűnik, aki szintén a vámpírok csapatát erősíti. De ahogy lenni szokott, az ő múltja sem makulátlan, ami a kapcsolatukra is rá nyomhatja bélyegét. Logan-ről se szabad megfeledkezni. A hideg, kimért tanító, akivel nem a legjobban kezdődik a kapcsolat, de a vonzalmat nem lehet letagadni, és a szenvedély megjelenik a levegőben. Érdekes volt végig követni, hogy alakul a szerelmi szál. Ha választanom kéne, én Logan-nek szurkolók. Úgy gondolom ezen a téren is várnak még ránk meglepetések.

A közösségben több vámpírt is megismertünk, akadt közöttünk kedvenc mellékszereplő?
P: Ez előtt említett … volt a kedvencem. Bár sokszor távol van, mégis megkedveltem a személyiségét. Victoria barátnője, … igazi pörgős lány. Az a fajta, aki összetartja a társaságot, mindig vidám, de pont az ilyen karakterek rejtegetik általában a legnagyobb titkokat.
Kíváncsian várom, hogy róla derül-e ki valami. A többiek is érdekelnek, örülnék, ha többet szerepelnének később. Végül Victoria befogadó családját említeném még meg. Az idős … néni, szintén kedvencem. Nehéz lehet nekik, hogy egy vámpírral kell élniük, mégis emberségesen viselkednek vele, nem kezelik szörnyként. 
I:
Mellékszereplők közül, nem igazán fogott meg senki sem. Engem Victoria barátnője idegesített. Takeshi-t úgy mond kedveltem az elején, de a végére ő se lett a szívem csücske. Sophie karaktere az aki felkeltette az érdeklődésem. nagyon kíváncsi vagyok az ő titkára is.

Kedvenc jelenetem:
 
P: Amikor Logan és Victoria közösen gyakorol.
I: Sophie "csavar".
Kedvenc szereplőm: 
P: Még ha kicsit csalódtam is a végére benne, de Takeshi mondható most kedvencnek.
I: Nincs kifejezetten kedvenc, talán Logan ha nagyon kéne választanom.
Kinek ajánlom: 
P: A vámpíros, paranormális kedvelőknek ez is remek olvasmány.
I: A műfaj kedvelőinek mindenképpen.
Értékelésem: 
P: Nem volt kiemelkedő, de ahogy írtam is, a piacon megállja a helyét, remek kezdés volt, szívesen olvasom majd a folytatást is, ezért 4 teát adok neki.
I: Kezdő kötetnek jó volt, és tartalmazta a vámpíros történetek elemeit, így tőlem most 4 bájolást kap :)

Érdekesség: „a vámpírok és a nap”
Sokféle vámpíros történetet ismerünk és nagyjából egységes részük az, hogy árt nekik a nap. Viszont a különböző könyvekben más-más megoldást talált az alkotó, hogy a szereplők leküzdjék ezt az akadályt. Ebből mutatunk párat.


Aria Brighton: Vérvörös rabság
Egy különleges japán teakeverék adja a vámpírok számára a nap elleni védelmet. Csak Japánból szerethető be a szükséges alapanyag, így nem mindenki számára elérhető ez a megoldás.





Cassandra Clare: A végzet ereklyéi
Itt csak egyetlen esettel találkozunk. Aki nem olvasta még a sorozatot, annak SPOILER-es a megoldás! Simon az egyedüli napjáró és ezen adottsága valószínűleg azután alakult ki, hogy ivott Jace Herondale véréből.

Charlaine Harris: True Blood
Itt is csak néhány egyedi eset akad. Ez is minimálisan SPOILER-es lehet. Sookie különlegesnek számít ebben a világban, felmenői között tündér is található. Az egyik részben felfedezték, hogy ha isznak a véréből, akkor egy ideig védve vannak a vámpírok a napfénytől.




Richelle Mead: Vámpírakadémia
Ebben a sorozatban a moráknak árt a nap, viszont nem annyira, mint más vámpíroknak. Ők rövidebb ideig képesek nappal is közlekedni, elsötétített kocsiban, megfelelő leárnyékolással.





Lisa Jane Smith: Vámpírnaplók
A lapis lazuli kő szükséges a napfény elleni védelemhez. Ezt érdemes valamilyen ékszerrel kombinálni, hogy észrevétlenül hordható legyen folyamatosan. Valamint az ékszer egy boszorkánynak is meg kell igéznie, hogy teljes legyen a védelem.




Stephenie Meyer: Alkonyat  
Itt csak a közvetlen napfénnyel van gond. Ezért választanak mindig olyan lakóhelyet, ahol az év nagy részében felhős az idő. Ha nem süt rájuk a napfény, akkor zavartalanul közlekedhetnek az emberek között. Konkrétan ártani se árt nekik, csak árulkodó jel a fajra nézve, hiszen a fény hatására csillog a bőrük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése