2016. 03. 01.

Ilona Andrews: Magic Bites - Pusztító mágia

Író: Ilona Andresa
Cím: Magic Bites - Pusztító Mágia
Sorozat: Kate Daniels 1.

Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve:
 2015.
Terjedelem:
  320 oldal
Fülszöveg:

Kate Daniels az Atlanta városában előforduló paranormális problémák felgöngyölítésével megbízott zsoldosként tengeti napjait. A szókimondó lány ereiben is mágia csordogál, de ő jobban bízik a kardja erejében. Ő maga is bármikor célponttá válhat, de nem futamodik meg a kihívás elől. Amikor azonban Kate gyámját meggyilkolják, válaszút elé kerül: vagy megvárja biztonságban, amíg elcsitulnak a kedélyek, vagy a természetfeletti gyilkos nyomába ered.
Kate az utóbbit választja, így akarata ellenére belekeveredik Atlanta két legerősebb természetfeletti körének hatalmi harcába. Az egyik oldal a vámpírokat irányító Halottidézők. A másik a Falka, az alakváltók félkatonai klánja. És mindkét fél azt akarja, hogy Kate találja meg a gyilkost.
A New York Times sikerszerzője, Ilona Andrews Kate Daniels világának megismerésére hívja az olvasót a sorozat első kötetében.

"– Cicc, cicc, gyere ide, cicuska! (…) 
– Cicc, cicc? – szólalt meg egy férfihang. (…)
– Jobb nem jutott eszembe – feleltem. – Kissé felkészületlen vagyok. Ígérem, legközelebb hozok tejfölt és macskamentát. (…)

– Mégis milyen nő az, aki „cicc, cicc”-cel hívogatja az Alakváltók Urát? – kérdezte.

– Olyan, aki megéri a pénzét – motyogtam a nyilvánvaló választ."

„A világ mágikus apokalipszisben szenved. Túl messzire haladt a technológiai fejlődés, és most bosszúból tért vissza a mágia. Hullámokban jön, figyelmeztetés nélkül, és el is tűnik olyan hamar, mint jött. Amikor jelen van, repülők zuhannak le az égből, az autók megállnak, elmegy az áram. Amikor nincs, működnek a fegyverek és a varázslatok megbuknak.
Ez egy illékony, elcseszett világ. A mágia a technológiából táplálkozik, lerombolt hatalmas felhőkarcolókat és csak az üres vázat hagyta maga után. Szörnyek portyáznak a romos utcákon, vérmedvék és vérhiénák keresik a zsákmányukat; és a Halál Mestereit, a nekromantákat a tudásszomj és a hatalomvágy hajtja, vérszomjas vámpírokat irányítanak az elméjükkel.
Ebben a világban él Kate Daniels. Kate szereti a kardját, talán kicsit túlságosan is és nehezen tartja féken a nyelvét. A vérében lévő mágia célponttá teszi, és azzal tölti élete nagy részét, hogy rejtve maradjon. De néha még a képzett gyilkosok is barátkoznak és szerelmesek lesznek, és amikor az univerzum próbálja arcon rúgni őket, ők visszavágnak."

"– Ez nem volt szép tőled, Kate! – tört elő Ghastek hangja a vámpír torkából. – Most nekem kell majd megetetnem a dögöt.
– Feltétles reflex, nem tehetek róla. Ha csengetnek, kaját kapsz. Ha élőholtat látsz, hajíts bele egy kést! Tök ugyanaz a kettő."

Ez a rövid összefoglaló olvasható az Írónő honlapján, ha a sorozat adatlapját nézzük. Remek bevezető a könyvhöz, és meghozza a kedvet az olvasáshoz. Ebben a világban minden megtalálható, amire egy fantasy rajongó vágyhat: vámpírok, alakváltók, boszorkányok, varázslók… Szeretem azt is, ha egy sorozat egy konkrét faj köré van felépítve, de kicsit mindig jobban tetszenek az ilyen összetett világok. Válogathatunk bőven, és sok lehetőséget hordoznak magukban egy jó hosszú és izgalmas cselekményhez. Hozzá kell tennem, hogy én pedig most pont erre vágytam. Imádom az ilyen történeteket és már elég rég olvastam ilyet (na jó ősszel a Vasdruida krónikákat, de mégis csak jobban szeretem a női szemszögben íródottakat :D ).

"– A fenébe! – hördült fel Curran. – Nem tudtam, hogy álarcosbálba vagyunk hivatalosak. 
Hangja megtörte a varázslatot. Összecsaptam a kezem.
– A fenébe, én is elhozhattam volna a francia parasztlány jelmezemet!"

Kate (Forrás)
Igazából mindent szeretem ebben a könyvben. Tetszik a hősnő, erős, kitartó, makacs és egy kis titokzatosság is övezi, hogy az olvasók kíváncsiságát is feltüzelje. Bár manapság már nincsenek olyan sztereotípiák, hogy egy nő nem lehet bérgyilkos, de mégis jó ilyen karakterekkel találkozni, akik kicsit „szokatlan” szakmával rendelkeznek. Ennyi különleges faj mellett ő csak egy „egyszerű” ember, apró porszem, mégis szembeszáll mindennel, ami az útjába kerül. Nem ilyen meg az erősebb ellenfelektől és azért az ő tarsolyában is akad pár különleges meglepetés végszükség esetére. ;) Mellette vakmerőnek se mondható tudja, hogy mikor kell visszavonulni és nem belemenni egy értelmetlen küzdelembe. Eszes és jól bánik a szavakkal, ahogy a bevezetőben is olvasható, nem mindig tud lakatot tenni a szájára és ebből sok élvezhető párbeszéd alakult ki.


"– Elég legyen! – hördült fel Mahon, mire mindketten elhallgattunk.
– Úgy viselkedtek, mint a gyerekek. Curran, te még nem meditáltál, pedig szükséged lenne rá. Kate, neked pedig ott a szobádban egy bokszzsák. Használd!
– És miért nem én meditálok, míg Curran használja a zsákot? – motyogtam kifelé menet.
– Azért, mert Curran tönkreteszi őket – jött a válasz."

Ebben a részben még nincs igazán középpontban a romantika. Fellángoló szenvedély és potenciális hímek már felbukkantak, de itt még Kate világát ismerjük meg olvasóként és (gondolom) később kerül előtérbe a szerelem is. :) Illetve ennek szurkolok. :D Hősnőnk megélhetését különböző ügyek megoldásával biztosítja. Ha kell, eltesz valakit láb alól, vagy épp gyilkossági ügyben nyomoz. Ebben a részben idős és szeretett mentora különös körülmények között meghal. Mivel az ügy személyes, így saját szakállára dolgozik. Ez adja a történet fő cselekményét. Szerintem tökéletesen volt kivitelezve. Az érdeklődésemet végig fenntartotta és meg tudtam lepődni a tettes kilétén. Közben szép sorban megismerünk egyre több fajt, akik gondolom később is fel-fel fognak bukkanni. A szívem csücskei talán mindig is az alakváltók voltak, így örültem, hogy itt ilyen nagy szerepet kapnak élükön Curran-nel, aki külön bekezdést érdemel. :)

"Mindenkinek van gyenge pontja, legyen az egy ragadozó vagy egy hibás gén. Ez a természet rendje."

Curran (Forrás)
Az Alakváltók Ura Curran, a beképzelt, arrogáns, de népéhez a végletekig hű és oltalmazó „oroszlán”. Kate mesterének, Greg halálának ügyében ők is nyomoznak ezért kénytelenek kisebb-nagyobb mértékben együtt dolgozni főszereplőnkkel. A férfi nincs hozzászokva, hogy nem az történik, amit ő akar, nemhogy valaki visszaszóljon neki. Imádtam a Kate-tel közös jeleneteit. :D Két erős karakter kerül szemben egymással és néha még Curren is meglepődik, hogy milyen bátor ez a lány. Kezdetben tényleg csak kényszerből van Kate mellett, de szép lassan kezdi megismerni, hogy milyen fából faragták a bérgyilkost, elkezdi értékelni, sőt még a kíváncsiságát is felkelti a lány körüli rejtélyesség. Nagyon szeretném, hogy még többet szerepeljen ez a szerethető hím oroszlán a későbbi részekben.

"– Curran? ... – Véletlenül nem kérdezett rólam az Elhárító Egység?
– De, lehetséges.
– És mit mondtál nekik?
– Nem emlékszem. Annyi rémlik, hogy említettem nekik, 
hogy fegyelmezetlen vagy, és nem tartod be az utasításokat. És talán valami olyasmit is mondtam, hogy igazi csapatjátékos
vagy.
...
– Elnézését kérem! – szóltam bele a kagylóba, és az egyik ujjamat 
a fülembe dugtam, hogy jobban halljak. – Őfelsége hajlamos túlzásokba esni. Nem vagyok csapatjátékos, viszont igen, tény, hogy fegyelmezetlen vagyok, és nem tűröm a basáskodást. Ráadásul az Alakváltók Ura még a tetőjavításhoz sem ért! – kiabáltamHallottam, hogy Derek hangosan felnevet."

Tehát én rendkívül boldog vagyok, hogy végre egy hazai kiadó felkarolta Ilona Andrews sorozatát. Bár már két kötetet olvashattunk a Világok Peremén világából, de annak a folytatására nincs sok esély. :(  Ezért pedig nagyon nagyon szurkolok, hogy legyen megfelelő közönség, aki várja a folytatást, rajtam nem fog múlni az biztos. ;) 

Kedvenc jelenetem: Talán Kate "vacsora randija".
Kedvenc szereplőm: 
Természetesen Kate és Curran is belopta magát a szívembe. :)
Kinek ajánlom:
Akik hozzám hasonlóan már ki voltak éhezve egy izgalmas paranormális sorozatra.

Értékelésem: 
5 Gyilkost még nem kaphat, mert itt még hozzá kellett szoknunk a világhoz, de nem sokon múlt. Így 4,5 Gyilkosra értékelem. 



Érdekesség: Ez a sorozat 2007-ben indult, azóta több kiadást is megélt, meg is mutatom az első rész angol borítóit. Ezen kívül ingyenesen elérhető az írónő honlapján több jelenet is, Curran szemszögéből. Ehhez a részhez is kapcsolódik ilyen, ezért lefordítottam nektek. :)


FERNANDO'S (Magic Bites)

Leültem a Fernando-ban az asztalnál. Nem ez volt a kedvenc helyem – túl elegáns, túl népszerű – de Myong szerette. A kiszolgálás jó volt, a kaja rendben volt, de az emberek nem igazán az étel miatt jöttek a Fernando-ba. Azért jöttek ide, hogy megmutassák magukat. Legtöbben önteltek voltak és kényeztették magukat. Ez nem az én társaságom és nem érdekel, hogy lássanak.
Myong felnézett a menüből. Ő, másrészről, már tökéletesen illik a Fernando-ba. Gyönyörű és megvan benne az a kulturált elegancia, ami a gazdagsághoz és a kiváltságosokhoz illik. Bármelyik itt lévő pasi örülne, ha a karjában tarthatná. Majdnem olyan, mintha a hatalom egyik jutalma lenne – egy gyönyörű nő illik egy sikeres férfihoz – és nem tett semmit, hogy megváltoztassa ezt a benyomást. És most én voltam az a fickó vele. Olyan étteremben voltam, amint nem szerettem, olyan emberek között, akiket ki nem állhatok, és unatkoztam.
Felmértem a társaságot. Férfiak és nők, ugyanolyan asztalok körül ülnek, halkan beszélgetnek, iszogatják a borukat. A pincér egy hölgyet vezet az asztalok között. Pezsgőszínű ruhát visel, van valami tökéletes kiegyensúlyozottság a mozgásában, amint megakadt a szemem. A legtöbb ember a pincérre figyelne, de úgy tűnik, ismeri a környezetet, nem ideges, felméri a lehetséges veszélyhelyzeteket és számolja az embereket.
A pincér megfordul. A nő is vele fordul, és meglátom az arcát.
Kate.
Kate Daniels. Itt, a Fernando-ban. Leteszem az étlapot.
Hova tudja ebben a mindent megmutató ruhában elrejteni a kardját? Vajon a combjára szíjazta?
Kate lenyűgözően nézett ki. A haja le volt engedve, az arcát keretezte és lépcsőzetesen omlott a vállára, majd a hátára. A ruha tökéletesen illett rá, mintha rá varrták volna, passzol sovány, erős testalkatához, megmutatja azokat a dolgokat, amiket a farmer és a szörnyű melegítők általában eltakarnak. Úgy nézett ki… nos, nőiesen. Hosszú lábak. Hajlékony. Csupasz vállak. A ruha ellágyította, de határozottan tartotta a karjait. Nem úgy nézett ki, mint egy emberi nő.
A rövid idő alatt, mióta ismerem, hatással volt rám sok minden – bátorság, hozzáértés, okostojás – de ma gyönyörűen néz ki. Egyenesen sajnálom, hogy elutasította korábbi ajánlatomat, hogy csatlakozzon hozzám a víztartályomba.
A pincér egy asztalhoz vezeti, ahol egy férfi egyedül ül. Randizott. És a szegény bolond még fel se volt fegyverkezve. Nincs esélye.
Kate megkerülte az asztalt, rálátást engedett gyönyörű hátára. Mm. Olyan széket választott, ahonnan rálát az ajtóra. Ha. Azon tűnődtem egy pillanatra, vajon megfordítja-e és cowboy stílusban ráül-e, a szék támlája védené a hasát.
-      -         Valami vicces? – kérdezte Myong.
-      -         Nem.
Kate randipartnere, egy jóképű pasi, drága, sötét öltönyben, megbámulta, szája résnyire nyílt. Te és én testvérek vagyunk.
A pincér kihúzza neki a széket. A randija még csak fel se kel. Gyerünk, te ficsúr, állj fel, mondj valami elbűvölőt, húzd ki neki a széket. Nem tanítottak jómódot a Fiatal Urak Akadémiáján?
Kate helyet foglal. A ficsúr csak bámul továbbra is.
Istenem, ember, tégy úgy, mint aki már volt korábban is nővel.
Végre magához tér és mond valamit. Válaszol valamit. A pasi elmosolyodik. Végre sikerült egy kis beszélgetést összehozniuk.
Ránézek az asztal fölött a saját randi partneremre. Myong szép, mint mindig, a tökéletes kis fekete ruhájában. Észreveszi, hogy figyelem, és mint mindig, illedelmesen lesüti a szemét. Igen, igen, értem, nem akarsz kihívni. Nincs szükségem arra, hogy állandóan felsőbbrendűségemet mutogassam, amikor ránézek. Ez a Szépség és a Szörny rutin egyre unalmasabb.
Ahol Kate erőt és az hevességet sugároz, Myong sokkal törékenyebb szépség, mint egy apró kristály madár. A kontraszt szembetűnő. Még egy pillantás Kate-re. Ha asz asztalukhoz sétálnék és kötözködnék, Myong, annak ellenére, hogy alakváltó, fedezékbe vonulna, minthogy kockáztatná a biztonságát, valószínűleg az asztal alatt egy villát szorongatva fegyverként. Egyszer megjegyezte, hogy az erőszak – hogyan is fogalmazott? – „ízléstelen”. Gyakran ízléstelen.
Mégis, intelligens és művelt volt és azt akartam, hogy véleményezze őket.
-         Vess egy pillantást arra a párra, két asztallal arrébb és mondd el, milyen benyomásod van róluk, kérlek.
Myong meglepettnek tűnt, de azt tette, amit kértem. Óvatosan tanulmányozta őket, és egy pillant múlva halkan megszólalt.
-         A pasi haja, divatosan van vágva és látszik rajta, hogy drága helyen csináltatta. A ruha rendelésre készült, és a szabás kifogástalan. A cipője olasz bőr. Kezei elegánsak és gondosan ápolt. Nem hinném, hogy harcos lenne. Nincs bőrkeményedés és a körmei manikűrözöttek. Fontos embernek tűnik. A pincér úgy látszik, ismeri, tehát valószínűleg törzsvendég. A lányv viszont nem. A ruha megfelelő, de ritkán hordja. A sarok is megfelelően magas és illik a ruhához, de nem szereti viselni. Ha futnia kell vagy harcolni, levenné. – Myong szünetet tartott és megengedett magának egy apró mosolyt. – Ha valamit kellemetlen történik, akár fegyverként is használja őket.
Egy pincér jött az asztalunkhoz, hogy újratöltse Myong poharát. Ügyelt arra, hogy olyan messze álljon tőlem, amilyen messze csak lehet és lefelé nézett. Ismét felismert valaki, és megfelelő utasításokkal látta el a személyzetet. Nem akarják provokálni az alakváltókat, bár lehet, legszívesebben levágnának minket. Az erőszakos állatok nem tudják kontrollálni magukat. Uhh.
-      -         Ki az a két ember annál az asztalnál? – kérdeztem.
-      -         Dr. Maximillian Crest – mondta a pincér.
-      -         Orvos?
-      -         Azt hiszem plasztikai sebész.
A pincér eliszkolt, nem kétséges, hogy hálás, amiért sértetlenül távozott.
Crest, Kate randija, eközben búgó hangon beszélt, amíg úgy tűnt Kate csak fél füllel figyel. Nem hallottam tisztán, de ki tudtam találni a lényeget.
Blablabla, jóképű vagyok, sok pénzt keresek, ez az öltöny drága, és a cipőm a legdrágább olasz bőrből készült, szüzek varrták a holdfényben. Természetesen, mehettem volna a gyermekgyógyászat irányába is, de a csodás képességeimmel a plasztikai sebészet volt az egyetlen lehetőség. A szépség nagyon fontos, nem gondolod? Ó, Kate, te majdnem olyan vonzó vagy, mint én, miért is ne legyünk együtt szépek?
Zavart, ahogy ránézett. Mintha tanulmányozná az arcát, apró ráncokat keresne, amiket kijavíthat. Kate jobbat érdemel.
Myong-hoz fordíultam folytatásért.
-       -         Mi a benyomásod róluk párként?
Pillanatnyi habozás nélkül válaszolt.
-       -         A pasi jobbat érdemelne.
-       -         Tényleg? – Hagytam, hogy egy kis éle legyen a kérdésnek.
Úgy tűnt kicsit visszafogja magát és tudtam, megbánta a megjegyzést.
-       -         Uram, - kezdte.
Minden alkalommal amikor kicsit engedtem a láncaimon, összerezzent. Ez egyszerűen nem működik.
-       -         Rendben van. Ne aggódj miatta.
Ez nem Myong hibája, hogy vonzónak találta. Jóképű volt és valószínűleg egy tisztességes ember. Nincs okom nem kedvelni őt, kivéve, hogy Kate-tel egy asztalnál volt. Felajánlottam neki, hogy mártózzon velem egyet a tartályban. És elutasította, tehát mehetett amerre akar és felöltözhetett így egy pasinak.
Crest méretre szabott öltönyt és drága cipőt viselt, míg én kopott farmerben és kényelmes pólóban voltam. Az az érdekes, hogy Kate is ugyanannyira nem idevalónak látszott, mint én, divatos ruhái és cipője ellenére. Hmm. Vajon mi történne, ha odasétálnék és megkérdezném elszív-e velem egy jointot és megeszik-e egy hamburgert velem. Valószínűleg nevetne. De aztán megint úgy tűnt, hogy élvezi a reflektorfényt. Talán tetszett neki, hogy a ő van a figyelem központjában a Fernando-ban. Elég sok férfi figyelte. A ruhája vacak volt, és Jim-től tudom, hogy nem veti fel a pénz. Jó lehetőség lehetett számára és lecsapott rá.
Crest végül észrevette, hogy bámulom és mondott valamit neki. Kate megfordult. Elkerekedett a szeme. Meglep, hogy itt látsz?
Tekintete elidőzött Myong-on, majd visszatért rám. Elvigyorodtam. Igen, az én random majdnem olyan szép a tiéd, bébi.
Kate intett a pincérnek, miközben a szépfiú rám nézett. Próbált ugyanúgy bámulni, mint én. Elrejtettem a mosolyomat. Kedves Doktor, nem akarod ezt. Bízz bennem.
Továbbra is nézett. Érdekelt volna, hogy lehetne-e olyan ideges, hogy idejöjjön és csináljon valamint. Aztán újra, ki tudja, talán azon agyalt, be tudna-e egyet mosni nekem. Higgy nekem, Doki, nem akarod látni a másik arcomat. Arra gondoltam kap egy gyors pillantást. Csak egy csipetnyi agyar kivillantás.
A pincér a mi asztalunkhoz közeledett, kezében ezüst tálcával. Most mi van?
A pintér lerakta a tálat elém. Tej. Haha!
-       -         Köszönje annak a hölgynek annál az asztaltól, uram.
Ó, ez túl jó volt. Fogva tartottam Kate szemét és felvettem a tálad. Amíg nézett, felemeltem az edényt és kiittam. Üdvözletem! Te jössz, bébi.
Elmosolyodott.
Crest most dühöngött. Az asztalra dobta a szalvétáját. Uh. Azon gondolkodtam, hogy menekülnöm kellene-e.
Felemelte a tekintetét és elidőzött kicsit Myong-on. Provokálni akart, de helyette csak nézte őt, készületlenül, mintha most jött volna rá először, hogy ott van és gyönyörű. Azon gondolkodott, milyen lenne a szűk fekete ruhája nélkül. Olyan jól tippelsz, mint én, haver. Akárhányszor megpróbálok hozzáérni, ilyen arcot vág, mintha próbálna bátran viselkedni. Nem kell aggódnia. Sose tenném rá a „nagy durva kezemet”, hacsak nem hinném, hogy akarja. Engedné, de nem akar engem, és ez nem segít.
Rájöttem, hogy nem igazán érdekel, hogy egy másik pasi bámulja a randimat. Mit mond ez pontosan rólam és Myong-ról? Hogy a kapcsolatunk nem tart semerre.
Kate olyan arccal nézett, ami azt sugallja, hogy be akar mosni nekem egyet. Nyugodj meg, virágszálam. Nem fogom zavarni Dr. Álompasit előtted és nem teszem tönkre az esélyeidet, hogy a felsőbb körökbe kerülj.
Crest-re kacsintottam, csak hogy felpiszkáljam.
Csak bámult, majd mondott valamit Kate-nek. Rám nézett, szinte sajnálkozva, vagy talán csak túl sokat képzelek bele. Felállt. Ismét, nem húzta ki neki a széket. Komolyan?
Kimentek. Éppen, amikor kezdtünk belemelegedni.
Hova a fenébe mennek? Talán próbálja lenyűgözni őt egy operával vagy valamivel. Visszanéztem Myong-ra. Mosolyogott. Nagyon kötelességtudó.
Kate Crest-tel távozott. Talán vele tölti az éjszakát. Én pedig egyedül megyek haza. Ejtem Myong-ot és próbálom menteni a maradék estémet.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése