2016. 03. 24.

Rick Yancey - Ötödik hullám

Író: Rick Yancey
Cím: Ötödik hullám
Sorozat: Ötödik hullám 1.

Kiadó: Carthaphilus
Kiadás éve:
 2014.
Terjedelem:
  466 oldal
Fülszöveg:

Az első hullám nyomán sötétség támadt. 
A második hullámot csak a szerencsések élték túl. 
A harmadikat pedig a szerencsétlenek. 
A negyedik után egyetlen szabály maradt: ne bízz senkiben! 
Cassie egy lépést sem tesz a következők nélkül: Luger, M-16-os gépfegyver, lőszer és Bowie-kés. Ennivaló, víz, hálózsák és körömcsipesz csak ezek után következik a listán. 
Cassie tizenhat éves, a néptelen országúton menekül. Rajta kívül már nem sokan vannak életben a Földön. Menekül a lények elől, akik embernek látszanak, és akik megölnek minden útjukba kerülőt. Akik több hullámban pusztították az emberiséget. Nem tudjuk, kik az idegenek. Nem tudjuk, miért akarják megsemmisíteni világunkat. Csupán egyvalami világos: mindenkit ki akarnak irtani. 
Cassie családja túlélte az első és a második hullámot. A harmadik és negyedik viszont már nem kímélte őket. Cassie most az ötödik hullámmal néz farkasszemet: vagy öl, vagy megölik. „Csak akkor maradsz életben, ha egyedül maradsz” – ez a meggyőződése. De aztán találkozik Evannel, aki elbűvölő és titokzatos, és egyedül ő segíthet Cassie-nek, hogy valóra váltsa az öccsének tett ígéretét. A lány választásra kényszerül bizalom és csüggedés, harc és megadás, élet és halál között. Föladja vagy fölveszi a harcot?

"Futsz = meghalsz. Maradsz = meghalsz. Ennek a bulinak, úgy tűnik, ez a központi témája."

Ez a történet a mozikban is csak nem régen debütált, emiatt figyeltünk fel a könyvre? Valamint a népszerűség miatt kiadott filmes borító tetszik jobban vagy az eredeti?

P: Attól, hogy film készül egy könyvből, nem szoktam egyből el is olvasni, ritka, hogy ennek hatására kezdek bele egy történetbe. Most viszont emiatt figyeltem fel rá, és jó kritikákkal is találkoztam róla, gondoltam adok neki egy esélyt. A filmes borító már elsőre se tetszett, de olvasás után még inkább nem tetszik, a rajta szereplő Cassie miatt, sajnos nagyon máshogy képzelem el, mint az őt játszó színésznőt. Az eredeti viszont nagyon jó. Kicsit titokzatos, rejtélyes és úgy összességében jó ránézni. Nem mondom, hogy kedvenc, mert
sokkal jobbak is vannak, de nem sikerült rosszul.
I: Régóta tervben volt az elolvasása. Amikor halottam, hogy film készül belőle még inkább felkerült a listámra. A film premier egyre közelebb volt, így nem halogattam tovább :)  Volt, már olyan, hogy egy filmes borító jobban megfogott, mint amivel eredetileg megjelent. De nekem az eredeti borítóval van meg a könyv, és úgy gondolom az sokkal jobban is illik hozzá. Sejtelmesebb, és van egy hangulata, ami megfogja az ember tekintetét.

Nehéz lenne egy ilyen helyzetet kezelni, mint a földönkívüli megszállás. Cassie hogyan tudott helyt állni?
P: Már az elején lenyűgözött, hogy ez a fiatal, 16 éves lány, milyen gyakorlatiasan tudja kezelni a helyzetet. A valóságban szerintem nem sok fiatal állna meg ilyen remekül a helyét, mint ez a lány. Nem is tudom, hogy honnan szerzett ennyi tapasztalatot korábban, amit hasznosítani tud a túlélése érdekében. Cassie igazán erős hősnő, a végsőkig harcol a testvéréért, hogy be tudja tartani az ígéretét. Akkor se lepődött volna meg, senki, ha
Cassie (Forrás)
lehetőségeihez mérten, meghúzza magát és várta volna, hogy változzon a helyzet. Bár úgy nem kaptunk volna egy izgalmas könyvet. :D Itt szerencsére a túlélés mellett testvére iránti szeretete is hajtja és minden akadályt legyőzve igyekszik őt megtalálni. Egy kis plusz hiányzott nekem belőle, de egészen szerethető hősnő.
I: Cassie-ben egy igazán erős hősnőt sikerült megismernem. Nagyon tetszett, ahogy helyt állt ebben az "őrült" helyzetben. Sok mindenen kellett keresztül mennie, és átélnie. Ezek közül egyik sem volt jó dolog. Vegyük csak, azt, hogy milyen is lehet egy ilyen megszállás. Már ezt átélni nem lehetett könnyű. A hullámok pedig újabb és újabb akadályokat gördítettek az emberek elé. Már senkiben se lehetett megbízni. Mindenki ellenséggé vállt, és az emberi élet úgy mond, már nem ért semmit sem. Cassie mindegyiken keresztül ment, a saját bőrén tapasztalta a hullámok pusztító erejét, és mégse bomlott meg az elméje, próbált helytállni kisöccse miatt. Túlélővé vált ezek által. Tudtam vele szimpatizálni, és megértettem mit miért is tesz. Szörnyű belegondolni abba, mi lenne ha ez a valós életben is megtörténne. Ilyenkor mindig elgondolkodom, vajon, én lennék e ennyire bátor, mint amilyen ő volt?! Egy részem azt súgja alkalmazkodnék a történtekhez, egy másik pedig azt mondja nem élném túl. Ezért szeretem szereplőink szemén keresztül átélni az adott helyzeteket. Így vagy vele együtt válók erősé, vagy bukom el menthetetlenül :)
"Bizalom nélkül nem lehet harcra szövetkezni másokkal."

Több szálon futott a cselekmény, ez hogy tetszett?
P: Ez tetszett legjobban a könyvben, hogy váltott szemszögből láthattunk az eseményeket. Még jobb, hogy nem kicsapongó, gyakran váltakozó fajtát, hanem hosszabb részletek után kapunk új mesélőt. A leginkább központi szereplő egyértelműen Cassie, de a teljesség miatt a gyerek tábor életébe is beleláthatunk, valamint a lány titokzatos megmentőjének gondolatait is megismerhetjük. A történetet nem időrendben ismerjük meg, mert először Cassie jelenébe kapcsolódunk be, ahol egyre több részletet elmesél nekünk arról, hogy miként alakult ki ez az apokaliptikus helyzet. Az emberiség nagy része meghalt, a megmaradtak vagy
Evan (Forrás)
egyedül bujdosnak vagy a katonaság táborába kerültek, ahova a gyerekeket gyűjtik, hiszen bennünk van a jövő lehetősége.
I: Tetszett, hogy több szálon futott a cselekmény. Jó volt megismerni, mik történnek egyes helyszíneken, így egyszerre több mindent megtapasztaltunk, és képet kaptunk a dolgok alakulásáról. Itt volt Cassie, aki bevezetett minket a világ alakulásába, és az elnyomás részleteibe. Magányos útja során is követtük gondolatait, amikor öccse megmentésére sietett. Sejthettük, hogy egy egyedül lévő lány kap majd egy társat :) Nem is akármilyen "férfi" személyében. Nagyon jó volt Evan fejében lenni. Az ő sorsa nagyon érdekel, és remélem a folytatásban még többet megtudhatunk majd róla. Ben volt Cassie "plátói" szerelme, ő mutatta be nekünk a táborokban történő dolgokat. Cassie elbeszélései alapján egy üresfejű szépfiúnak gondoltam, de bebizonyította, több rejlik benne, mint amit elsőre hittem róla. Az egész adott ki egy nagyon jó történetet. Több helyszínen voltunk, és több sorsot ismertünk meg. Kíváncsi vagyok, a folytatásban is követi e az Író ezt a vonalat :)


"Vannak dolgok, amiket az ember nem tud maga mögött hagyni. Ezek nem a múlt részei. Ezek a mi részeink."

A főhősök érdekes titkokat tartogatnak, ki lepett meg leginkább?
Ben (Forrás)
P: Evan és Ben is igazán meglepett. Kettőjük közül Evan karakterét szerettem jobban nagyon megkedveltem. A titka nagyon érdekes, kíváncsi vagyok, hogy mi sül még ki ebből. Ha folytatom a sorozatot, biztos, hogy a srác miatt lesz. :) Ben felbukkanása is érdekes volt, nem számítottam rá. Sokkal jobban tetszett ő is, mint ahogy gondoltam volna, az előzetes Cassie féle bemutatás után. Igazán kedves, kitartó és erős szereplő, és ő is a végletekig hűséges a társaihoz és a kitűzött célokhoz.
I: Evan titka nem lepett meg, mégis tetszett, ahogy az Író tálalta, és ami köré építette. Megkedveltem a fiú karakterét, és remélem, még több mindent tudhatunk meg róla a következő részben.

A romantikus szál tudott pluszt adni a történethez vagy akár el is maradhatott volna?
P: Nekem kellett bele, még részletesebb, bővebb is lehetett volna, de értem, hogy itt még
nem ez volt a lényeg. Most meg kellett ismernünk a kialakult helyzetet. Tetszett, hogy a szerelem nem hirtelen és elsöprő erejű, hanem Cassie egész reálisan próbált hozzá állni a dolgokról. Nem vette le azonnal a lábáról egy gyönyörű szempár és egy helyes mosoly, helyette minden gyanús helyzetben próbált higgadt fejjel gondolkodni. Azt azért nem tagadhatom, hogy remélem a folytatásban jobban kibontakozik a románc. :D
I: Mindenképpen kellet bele :) Mert ezzel egy új szálat is kaptunk a történetbe. Kicsit lehetett volna részletesebb, de így is nagy kedvenceim voltak ezek a részek.


"– Nem én mentettelek meg – suttogja, ajkával a szempillámat csiklandozva. – Te mentettél meg engem."

Kedvenc jelenetem: 
P: Evan titkának lelepleződése.
I: Evan és Cassie elindul megkeresni Samy-t :)
Kedvenc szereplőm: 
P: Evan
I: Evan
Kinek ajánlom: 
P: A disztópiák kedvelőinek ez is remek választás.
I: A műfaj kedvelőinek merem ajánlani :)
Értékelésem: 
P: Nagyon érdekes a történet, jól volt felépítve, mégse tudott annyira magával ragadni, mint korábban hittem, ezért csak 3,5 teddy mackót tudok adni rá.
I: Sokat gondolkodtam mennyi pontot is érdemel tőlem a történet. Összességében tetszett, de még se tudott annyira magával ragadni. Végső elhatározásom a 3,5 "hullámot" ér :)
 

Érdekesség: A könyvből film is készül, ez most kifejezetten aktuális, hiszen év elején
mutatták be nálunk is a mozikban. Érdekességként megnéztük és értékeltük az alkotást. :)

forrás
P: Tény, hogy ugyanazt a történetet könyv és film formájában nehéz vagy nem szerencsés összehasonlítani. Nehéz annak a kérdése, hogy mennyit hagyjunk meg és mennyit változtassunk. Ha minden egyezik, akkor hűek vagyunk, örülhetnek a rajongók, de semmi újdonság nincs akkor számukra. Ez nem feltétlenül probléma, de érthető az is, hogy számukra is szeretnének meglepetést okozni a kreátorok. Ha állást kell foglalni, én szeretem a könyvhöz hű feldolgozásokat, mert nagyon szokott idegesíteni, hogy folyamatosan az jár a fejemben, hogy ez nem így volt, egy se így volt, ez egyáltalán nem így volt, sőt ez ki is maradt… Ezért akaratlanul is sokkal kritikusabb vagyok, ha a filmnézés a második.

Tovább lépve ezen, szintén fontos kérdés a szereplőválasztás. Mindenki fejében már él egy karakter és majdnem lehetetlen pontosan ugyanilyen szereplőt találni. Itt sajnos nem jött tökéletesen össze ez a dolog. Igazából egyik színésszel sem vagyok megelégedve. Cassie-nek sokkal kedvesebb arcot képzeltem, Ben lehetett volna kicsit izmosabb és főleg alacsonyabb, ha már főhősnőnk nem egyszer hangsúlyozta, hogy alacsonyabb nála és Evan lehetett volna klasszikusabb szépfiú. Az 53-as egység tagjaival nem volt gondom, de róluk kevesebb leírást volt a könyvben, tehát nem volt olyan határozott elképzelésem róluk.

Végül a megvalósítás: szerettem a könyvben az érdekes időrendet, ezen variáltak „kicsit” a filmben és ezt nagyon sajnáltam.  A kialakult helyzet bemutatása lerövidült, tömörebb lett ez nálam pozitívum, mert azt a részt kicsit untam olvasás közben. A fő váz természetesen megmaradt, de sose értem, hogy mi alapján döntik el, hogy melyik jelentet maradjon meg és melyik kerül kukába. Több olyan részt is hiányoltam, ami szerintem fontos volt a könyvben, itt mégis kimaradt. Nagy meglepetések nem értek, egyszeri nézésre alkalmas volt, de egyáltalán nem ájultam el ettől a feldolgozásról, egyértelműen a könyv tetszik jobban. Biztos, hogy nem fogok fejvesztve a moziba rohanni a második részért, ha egyáltalán megfilmesítik azt.
I: Nagy beharangozást kapott a film. A trailer alapján engem is sikerült meggyőznie, és már alig vártam, hogy láthassam mit alkottak a könyvből. Tudjuk, mi könyvmolyok, hogy a filmadaptációk nem mindig azt adják vissza, amit a soroktól és a könyvtől kaptunk. az ötödik elemnél is így éreztem. Nem volt rossz, de még se nyűgözött le igazán. A színészek választásával nem értek egyet, máshogy képzeltem őket. A történet lerövidült, amit megértek, mégis volt egy kis hiányérzetem. Volt pár olyan rész, amit én beletettem volna a filmbe is. Azt mondom adjatok neki egy esélyt, egyszer megnézhető szerintem :)

És még pár idézet a könyvből:


"Ez most már egy vagy-vagy világ."

"Az van az öléssel, hogy mindaddig nem tudod, tényleg képes leszel-e rá, amíg valóban meg nem teszed."

"Nem a szerencsések lesznek azok, akik állva maradnak a végén."

"Van egy régi mondás arról, hogy az igazság felszabadít. Azért ezt ne vegyétek be. Van, hogy az igazság csak rád csapja a cellaajtót, és közben ezer villámot szór."

"Tudod, hogy ki az ellenség háború idején, Cassie? (…) Az a fickó, aki rád lő, az az ellenség. Sose felejtsd ezt el."

"Vannak dolgok, amiket nem kell megígérni. Egyszerűen csak meg kell tenni."

"...a börtön azért van, hogy odabent tartsák a gonosz embereket, míg a mi táborunk épp fordítva, kint tartja őket."


2 megjegyzés:

  1. Szia! Nagyon jó ez a bejegyzés. :) Már régóta tervezgetem az elolvasását, és most nagyon kedvet kaptam hozzá.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Köszönjük, és örülünk, hogy kedvet kaptál hozzá :)

      Törlés