2016. 04. 21.

Jojo Moyes: Mielőtt megismertekek

Író: Jojo Moyes
Cím: Mielőtt megismertelek
Sorozat: önálló regény

Kiadó: Cartaphilus
Kiadás éve:
 2012.
Terjedelem:
  488 oldal
Fülszöveg:

Louisa Clark elégedett az életével: szereti a csendes kisvárost, ahol születése óta, immár huszonhat éve él, a munkáját a városka egyik kávézójában. Szereti a családját, a mindig hangos, zsúfolt házat, ahol apjával, anyjával, az Alzheimer-kóros nagyapával, a család eszének tartott nővérével és annak ötéves kisfiával él. És talán még Patricket is, a barátját, akivel már hét éve vannak együtt. Egy napon azonban Lou szépen berendezett kis világában minden a feje tetejére áll: a kávézó váratlanul bezár, és Lou, hogy anyagilag továbbra is támogathassa a családját, egy harmincöt éves férfi gondozója lesz, aki – miután egy motorbalesetben teljesen lebénult – depressziósan és mogorván egy kerekes székben tölti napjait… 
Will Traynor gyűlöli az életét: hogy is ne gyűlölné, amikor egyetlen nap alatt mindent elveszített? A menő állása Londonban, az álomszép barátnője, a barátai, az egzotikus nyaralások – mindez már a múlté. A jelen pedig nem is lehetne rosszabb: nem elég, hogy önállóságától és méltóságától megfosztva vissza kellett térnie a szülővárosába, ebbe az álmos és unalmas városkába, a szülei birtokára, most még egy új gondozót is felvettek mellé, anélkül hogy kikérték volna a véleményét. Az új lány elviselhetetlenül cserfes, idegesítően optimista és borzalmasan felszínes… 
Lou-nál és Willnél különbözőbb két embert keresve se találhatnánk. Vajon képesek lesznek-e elviselni egymást, és -pusztán a másik kedvéért- újraértékelni mindazt, amit eddig gondoltak a világról?


"te… olyan valakivé formálsz engem, amit azelőtt el se tudtam volna képzelni. Boldoggá teszel, még akkor is amikor szörnyen viselkedsz. Inkább lennék veled – még úgy is, hogy szerinted belőled már nem sok maradt –, mint bárki mással a világon."


Fülszöveget olvasva már gondolhattuk, hogy ennél a könyvnél az érzelmeken lesz a hangsúly, hogy megismerjük egy Will-hez hasonló embert és a hozzá közel állók életét. Hozta az elvártakat?
P: Nem mondanám rendkívül eseménydúsnak a könyvet, helyette egy hatalmas érzelmi hullámvasút. Will balesete, nem csak az ő életét változtatta meg, a körülötte élőkét is. Szerencsére teljes képet kapunk, hogy minden szempontból megérthessük a körülményeket. Bár Will fejébe nem látunk bele, de ő is többször mesél Lou-nak az érzéseiről. A lány egy külső szemlélőként kezdi a történetet, de kulcsfigurává válik és ő bizonyítja be, hogy ilyen
Lou (Forrás)
betegséggel is lehet majdnem teljes életet élni. Különböző fórumokat sok hasonló ember véleményét is megismerjük. Rövid ideig még Will anyukájának is belelátunk a fejébe, láthatjuk, hogy ő miként élte meg a balesetet. Teljesnek érzem a bemutatást.
I: Az érzelmek nagyon fontos szerepet kapnak ebben a történetben. Nehéz elképzelnünk Will helyzetét, de az Írónő a többiek szemén keresztül bemutatja nekünk milyen is egy ilyen balesetet szenvedett emberrel megismerkedni, és vele élni, gondozni. Tetszett, ahogy az Írónő a többieken keresztül mesélte el a történetet. Fő mesélőnk Lou, akinek teljesen megváltozik az élete Will-lel való találkozása után. Lassú folyamatnak mondanám, de mégis szépen volt vezetve. Ahogy az önbizalom hiányos lány, egyre jobban nyit a világ felé, és nem húzódik meg a sarokban. Új célok vezérlik :) Will történetét, még édesapja, édesanyja, és az ápolója szemén keresztül ismertük meg. Lou változását, és helyzetét pedig húga szemén keresztül. Egy pici hiányérzetem Nekem is volt a történet kapcsán. Én is több pörgést vártam volna a mély érzések mellett. Mindemellet nagyon is valóságosan írta meg az Írónő kettőjük történetét. Életszagú, nem egy rózsaszín cukormáz, itt az élet keserű, és tényszerű elemeit kaptuk. Nehéz róla normálisan írni, mert hiába élem át, még se tudom magam teljesen beleképzelni magam Will helyzetébe.

Az érzelmi töltettől elvonatkoztatva a történet hogy tetszett?
P: Értem én, hogy az érzelmek itt a fontosak, és tetszett is, de a történettől kicsit többet vártam volna. Tudom, ez nem egy kalandregény, de nem tehetek róla, az izgalmasabb regényeket szeretem igazán. Örültem, amikor Lou eltervezte, hogy mennyi kalandban akar részt venni Will-el, reméltem, hogy ez meghozza a mozgalmasságot, de sajnos nem így lett. A
Forrás
műfajában egyértelműen megállja a helyét, sőt kiemelkedik, csak nekem nem ilyen egy tökéletes regény. Mindent egybevetve viszont nagyon maradandó és meghatározó olvasmánynak érzem. 
I: Elégedett vagyok, de egy kis hiányérzetem nekem is volt. Érzelmes, és megdöbbentő részekben nem volt hiány. A hatása nagyon mély, és igazán elgondolkodtatja az embert. De nem csak szomorúság, sok boldog, és vicces pillanatnak is tanúja voltam. Örülök, hogy megismertem Will, és Lou történetét!

"… a ma éjszaka a legcsodálatosabb dolog, amit csak tehettél értem. Amit elmondtál most nekem, amit azért tettél, hogy elhozz ide… Tudni, hogy valahogy abból a seggfejből, aki az elején voltam, neked mégiscsak sikerült kimentened valami szeretni valót…. ez döbbenetes számomra."

Ez a könyv nagyon érdekes témát feszeget, amiről ritkán beszélnek nyíltan. Mit gondolunk Will tervéről?
P: Egy ilyen könyv olvasása után az emberben kavarognak a gondolatok, óhatatlanul is azon kezdhetünk agyalni, hogy mi lenne velünk ilyen helyzetben, akár Will, akár a családja helyében. (Valószínűleg ritkán jut ilyen eszünkbe, de szerintem jó erről elgondolkodni) Akármennyit gondolkodunk, nem tudhatjuk, hogy mi hogyan döntenénk. Ezt nem lehet innen nézve kitalálni, csak az adott szituációban. Akár meg is tudom érteni Will-t, szörnyű
Will (Forrás)
lehet így élni, a családját viszont egyértelműen meg tudom érteni. Természetes, hogy
harcolnak érte és Louisa tőlük távol álló személyisége jelentheti a megoldást. Nem tudok egyszerűen állást foglalni, de kétségtelenül szörnyű lehet egy ilyen helyzetet átélni.
I: Nagyon megrázó volt, Will tervét megismerni. Én is elképzeltem vajon mit tennék ilyen helyzetben. A gondolatok cikáztak a fejemben, de értelmes döntésre nem jutottam. Hiába a rendkívül precízen bemutatott világ, és a betegség vele járói, még se tudom normális álláspontot foglalni. Mind a két félt eltudtam fogadni, a ragaszkodást, és a búcsút is. Nem érzem magam ilyen helyzethez elég erősnek magamat, így akár mennyire is szeretnék nem tudok végső döntést hozni ebben a dologban. Nagyon tetszett, hogy ennyire beleásta magát az Írónő ebbe a témába, és megmutatta milyen is egy ilyen élet. Lehet alkalmazkodni, és így is teljes életet élni. Erre Lou kutató munkája sok példát mutatott. De Will elhatározását is igaznak éreztem. Mindenkinek saját magának kell eldönteni, hogy is érezne ebben a helyzetben. Helyes döntés nincs, az élet úgy is segít a döntés meghozásában. 

Egy ilyen korlátozott ember számára hatalmas csoda kell, hogy ki tudjon kicsit mozdulni a nyomasztó napjaiból. Louisa helyt tudott állni, meghozta a várt változatosságot?
P: A lány remekül helyt állt, Will nyomasztó napjaiba kellett egy kis vidámság, ha lehet így fogalmazni. Kemény munka kell, ahhoz, hogy kimozdítsák a megszokottból, de Lou mindent megtesz. Eleinte félt, hogy milyen is egy ehhez hasonló munka és tény, hogy kezdetben a pénz motiválta, hiszen szüksége volt rá. Will mogorva természete engem biztosan már a legelején elkergetett volna, nehéz lehetett nyelni és folytatni a munkát. De magával ragadott
Forrás
a folyamat, ahogy egyre jobban megnyílnak egymásnak, és hogy mindketten meg tudták változtatni a másik életét. Mondanom se kell, hogy nem bírtam sírás nélkül végigolvasni a könyvet, de nem is igazán lehet.
I: Will mellé egy ilyen bohókás lány való, mint Lou. Érezhető volt, hogy először sok volt neki a férfi életkörülménye, és őt is megviselte a dolog. De egyre jobban belejön, és nagyon jól kezdte kezelni az elé állított helyzetet. Mindent megtett annak érdekében, hogy felvidítsa, és újra elhozza Will számára az életet. Nagyon szurkoltam neki, hogy sikerüljön a terve. Én se cselekedtem volna másképp, minden kis szikrában, lehetőségben megkapaszkodtam volna, hogy ezzel is jobbá tegyem a dolgokat. A kezdeti "ellenséges" viszony átalakul barátsággá, sőt ennél még több is :) Mosolygás, és a sírás váltakozott az olvasása között. Lou egy hétköznap átlagos lány, aki maga se sejtette mi rejlik igazán benne, és ki is ő valójában. A végén megmutatta mennyire erős nő is ő .


(…) élj merészen. Feszegesd a határaidat. Ne érd be kevéssel.

Hamarosan mozivásznon is láthatjuk Will és Louisa történetét? Kíváncsiak vagyunk rá vagy inkább maradunk a könyves verziónál?
Forrás
P: Az ilyen típusú átdolgozásoknak kicsit bátrabban vágok neki, mert itt talán kevesebb variálható elem van. Itt nem katasztrófa, ha kimarad egy-egy jelenet. Sőt határozottan kíváncsi vagyok, hogy miként elevenedik meg a filmvásznon ez a történet. Az általában kedvelt (ifjúsági) fantasyknél/kalandregényeknél háromszor is átgondolom, hogy tényleg megnézzem e a filmet, de itt nem tartok a csalódástól. Nagyon remélem nem lesz másként. :D
I:
Nagyon várom a filmet :) A szereposztás nagyon tetszik, és a trailer alapján úgy gondolom, ezt érdemes lesz megnézni. Én is szoktam félni, amikor egy általam olvasott könyv filmvászonra kerül, de ezt nagy reményekkel várom :D Biztos hatnak majd az ember érzelmeire, és könny nélkül nem fogom megúszni. Kíváncsi vagyok melyik elemekkel találkozhatunk majd benne, és milyen új részekkel lepnek meg minket.

Kedvenc jelenetem:
P: A szülinapi ajándék.
I: Az esküvői tánc :)
Kedvenc szereplőm: 
P: Talán Louisa.
I: Annyira nem lett kedvenc, de azért bírtam Louisa-t :)
Kinek ajánlom: 
P: Akik szeretik az elgondolkodtató, de mégis szép szerelmes történeteket.
I: Az Írónő kedvelőinek, és azoknak is akik egy "különös" szerelem kialakulásába szeretnék érezni magukat.
Értékelésem:
P: Örülök, hogy én is elolvastam, de nem volt akkora hatással rám, mint vártam, így 4,5 labirintust adok neki.
I: Rengetegen szeretik a könyvet, a molyon az első helyen áll a romantikus könyvek listáján. Engem is mélyen meghatott a történet, de valahogy még se tudom maximális pontot adni neki. Ezért tőlem most 4,5 méhecskét kap :)

Érdekesség: Írtuk is, hogy a könyv kényes témát feszeget, hoztunk egy rövid kérdés listát, ami további elmélkedésre késztetnek és egy interjú részletet is.

Vitatott kérdések

1. Ha Louisa helyében lennél, már kiléptél volna a munkából? Ha igen, melyik ponton?

2. Át tudod érezni Will élethez való hozzáállását a balesete után? Melyik részét a legnehezebb megértened vagy elfogadnod?

3. Vitassuk meg a könyv címét. Ki lehet az "én" és ki a "te"? (az eredeti címmel jobban érthető: Me before you)

4. Louisa szerint Mrs. Traynor gyakran hűvös és ítélkező. De létezik egyáltalán megfelelő viselkedés ilyen helyzetben?

5. Mi a véleményed Mr. Traynor-ról? Ez változott, miután az ő részét is elolvastad a könyvben?

6. Vajon miért tudja Louisa elérni Will-t, amikor sok más ember nem képes erre?

7. Te is annyira meglepődtél, mint Lou, amikor megtudtad Will terveit?

8. Hasonlíst össze Louisa és Treena kapcsolatát Will és Georgina kapcsolatával. Jobban ismerik egymást csak azért mert testvérek?

9. Vajon Patrick akkor is megkéri Louisa-t, hogy költözzön hozzá, ha nem érzi magát fenyegetve Will miatt? Ha Louisa nem fogadta volna el a munkát, hol tartana a kapcsolata Patrick-kel?

10. Beszéljetek Louisa titkos kapcsolatáról a várral. Vajon a legtöbb lány szintén magát hibáztatta volna? Treena máshogy viselkedett utána?

11. Miért bírálja Lou anyukája, Josie a lánya döntését Will-el kapcsolatban? Szerinte ez tisztességes?

12. A baleset előtt Will egy nőcsábász volt, aki valószínűleg sose vette volna észre Louisa-t. Vajon miért nem képesek olyan gyakran észrevenni az emberek, hogy mi fontos igazán, amíg meg nem tapasztalják a veszteséget?

ForrásLouisa és Will bonyolult, többrétegű karakterek. Mindig tudtad, hogy egymásba szeretnek?

Szokatlan számomra - bár már 10 könyvet írtam - hogy Lou és Will is kristálytisztán
Forrás
megjelentek a fejemben, még a könyv elkezdése előtt. Kifordítva ismertem őket. Ez azt jelenti, hogy különböző szituációba kellett őket helyeznem és meg kellett néznem, hogy mi történik. Ezért öröm volt megírni a könyvet. És az egymás iránti kibontakozó érzéseik természetesnek tűnnek. Bárcsak gyakrabban történne így!


Sok vicces pillanat van a Mielőtt megismertelek könyvben, de a regény néhány nagyon komoly, nehéz témával foglalkozik. Hogyan tudtam megoldani az egyensúlyt Will állapota és a humor között?

Tudtam, amikor elkezdtem írni a könyvet, hogy valószínűleg elég sivár és sötét lesz, tehát tudtam, hogy fel kell oldanom egy kis humorral is. Kicsit idegtépő volt egyensúlyozni ezek között, anélkül, hogy elbagatellizálnám a komoly témát, tehát örülök, hogy végül is sikerült.

Milyen kutatásokat végeztél a könyvhöz?
Sokat olvastam, újságokat is. Az eutanázia hatalmas probléma volt az Egyesült Királyságban, ezért sok alapanyag állt rendelkezésemre. Sok időt töltöttem kvadriplégiásoknak szóló chat szobákban, ahol betegekkel és ápolóikkal is beszélte, sokat kérdeztem és sok YouTube videót is megnéztem, amiken bepillantást kaptam a mindennapi életünkbe. De amikor ezt írtam, volt két hozzám közel álló ember, akik 24 órás ellátást igényeltek, tehát ismerős volt a helyzet. A répa-etetéses jelenete, például, olyan volt, amit én is átéltem.

Mennyire volt fontos a könyv helyszíne? Mit adott a falu a történethez?
A falu - az osztályainak elkülönülésével - még jobban kiélezi a különbséget Will sé Lou között. Miután elköltöztem Londonból jöttem rá, hogy a társadalmi különbségek még most is léteznek kisebb falvakban, méghozzá olyan módon, amire nem számítottam. Általában van egy szakadék a Nagy Házak között, minden faluban, ahol a a család generációi együtt élnek, és azok között, aki munkás házakban vagy önkormányzati lakásokban élnek.
Forrás


Van pár oldal a könyvben, ami Will előző életéről ír jelen időben; a többi visszaemlékezés. Miért döntöttél úgy, hogy ilyen formában írod a története?

Bár csak egy rövid részlet ír Will előző életéről, de úgy éreztem kell egy betekintést adnom, hogy mit veszítette el - és ki volt előtte. A fogyatékosságát könnyű külső szemlélőként látni - és szerettem volna hangsúlyozni, hogy ő is olyan, mint bárki más - bár talán még gazdagabb és szebb is! De ez csak egy szűk szereplőgárdából álló történet, ami mindössze hat hónapot ölel fel. Nem akartam ennél jobban terjeszkedni, mint sok más könyv - direkt akartam ilyen sürgető helyzetet létrehozni.

A Mielőtt megismertelek nagy része Louisa szemszögéből íródott, de van néhány rész Mr. és Mrs. Traynor, Treena és még Will ápolója, Nathan szemszögéből is. Will-éből még sincs. Hogyan hoztad meg ezt a döntést?
Ez főleg felépítésbeli döntés volt. Nem engedhettem, hogy az olvasók túl korán belelássanak Will fejébe, lelőhette volna a poént, de a pontos ismeretek nélkül nem értettük volna a feszültség okát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése