2016. 05. 05.

Mary E. Pearson: A Fennmaradottak krónikái hét 4. nap



4.      nap – Az Írónő (infók, kedvencek)
 

Tudnál spoiler-mentesen mesélni nekünk az Árulás szívéről?

Spoiler-mentesen. Oké, nos, uhh… hm… nem, nem igazán! *nevet* Na jó, talán azt elmondhatom,
Mary E. Pearson
hogy ott kezdődik minden, ahol az Árulás csókjában jártunk. Éppen áthaladunk Lia-val, Rafe-fel és Kaden-nel a hídon. Megismerünk egy új karaktert, a komizárt, aki hatalmas próba elé állítja Lia-t. Nagyon számító és okos karakter, a királysága feletti irányítási kényszerével együtt, ezért Lia-nak, minden tudását össze kell szednie, hogy egy lépéssel előtte járhasson, reméljük ez életben tartja Rafe-t és Kaden-t is.



Mi a titka egy olyan szerelmi háromszög megalkotásának, ami ennyire bájos és feszültséggel teli, de mégse sablonos és unalmas?

Oké, ez az első alkalom, hogy bárki is felhozza a szerelmi háromszöget és nagyon örülök neki. Mindenféle ismeret nélkül, sokan már a háromszög gondolatától kiakadnak. És nem szeretnék senki fölött se, de biztosan mindenki került már hasonló helyzetbe, még ha nem is tudott esetleg róla. Mert az érzéseket nem mindig viszonozzák. Hányszor törtem össze valaki miatt, akik még nem is tudtak a létezésemről, ők valaki más miatt szenvedtek. (…) Tehát, szerintem a háromszög lehet ragadós, ha valaki ingatag, de amikor valaki biztos abban, hogy a másikkal akar lenni, akkor nem lehet háromszög az életében.

Ha bármelyik mellékszereplőről spin-off sorozatot írhatnál, ki lenne az és miért?
*sóhajtás* Á! *nevetés* Tudod, ez folyamatosan változik bennem. Mint épp most, hogy a harmadik könyvet írom, most se mondhatom el, hogy ki az, de van pár kulcsszereplő, akikről szeretnék spin-off sorozatot. De nem spoilereses, szeretném jobban felfedezni a fiatalabb karaktereket. Talán egy későbbi időpontban Eben-t. Eben vendai, akinek a szüleit felakasztották hatévesen a szeme láttára. Felnőtt, orgyilkosnak tanul, és kemény kis bűnöző. De ahogy Lia befolyásolja az életét, változásokon megy át, nagyon szeretnék foglalkozni vele.

Nagyon sok férfi karakter veszi körül Lia-t, de ő önállóan is nagyon erős szereplő. Miért tartod fontosnak, hogy megmutasd, egy hősnő is lehet erős és független, de szerethető is?
Mert azok! Nem hiszem, hogy az erő, a függetlenség és a szerethetőség kizárnák egymást. Egy erős nő megtalálja a saját értékeit. Tudja ki ő vagy legalább keresi az erősségét, de szerelmes is lehet. A szerelem is egy erősség – nem gyengeség – ugyanúgy, mint az adakozás, a megosztás, az áldozat és a szilárdság, és egy erős független nő ezeket birtokolja.
Vicces lehet egy keskeny ösvényen haladni, de egy erős nő teljesen észnél van – és kell is neki – még szerelmesen is.

Ha Lia cipőjében lennél, a rossz fiú vagy a jó fiú érdekelne jobban?
Azt kell mondanom, nehéz elkülönülnöm, hiszen én vagyok az író. Imádom a szereplőimet. Még a komizárt, különös módon.
Azt hiszem, Mindenki Csapatát erősíthetnéd. Lehetnék Team Kaden vagy Team Rafe is, mindkettőjüket imádom csak máshogy.
Most, ki lesz kicsoda, nem is tudom…
Teljes mértékben Team Lia vagyok. És azt akarom, hogy a saját döntését hozza meg. Lehet furcsán hangzik, de tényleg szeretném követni a szereplőket.

Melyik mellékszereplőről szeretnél többet írni?
Sokukról! A mellékszereplők nagyon mulatságosak, mert nincs miattuk olyan nagy nyomás rajtam; mindig meglepnek. Imádom Pauline-t, Berdi-t és Gwyneth-et is. Az árulás szívében, nagyon megszerettem Jeb-et, Orrin-t, Tavish-t és Sven-t is.
De ha egyet kéne választani, akkor Eben lenne az. Nagyon szeretnék egy rövid történetet látni Eben-ről és hogyan nő fel. Feltételezve, hogy túléli a harmadik könyvet. *kacsintás*

Van olyan szereplő, akit valós személy ihletett?
Nincs, nem kifejezetten egy ember. Mindig kérdeznek Lia-ról, mert nagyon erős. Az állandó
válaszom, hogy tudom. Sok erős nőt ismerek. Szerintem mindannyian azok vagyunk.
A nagymamám kemény dió volt. Délen nőtt fel a gazdasági válság idején és sok nehéz döntést kellett hoznia a túlélésért.
Az anyukám is nagyon erős nő volt. Vannak erős barátaim és kollégáim. Csodálok sok-sok nőt – és a lányaimat. Mindannyiuknak hihetetlen erejük van.
Jellemezt öt szóval az Árulás szívét.
Komizar találkozik Lia-val. Kezdődik a játék.

Melyik karakterről szeretsz legjobban írni?
Őszintén, bárki bőrébe bújok, éppen ő a kedvencem. Izgalmas volt számomra, hogyan reagálnak a szereplők egymásra, és imádtam, hogy saját terveik vannka. Ahogy sokszor mondom is, Lia gyakran meglepett a szavaival. Tudom, hogy gyakorlatilag én voltam, aki a szájába adta a szavakat, de időnként nem így érzem. Egy tucatszor volt úgy, hogy azt mondtam Lia-nak: „Nem mondhatod ezt!” De mégis megtette. Már csak ilyen ez a lány.

Milyen népi mitológiák történeteket hoztál be a könyvbe?
A világ, ahol Lia lakik, hatalmas civilizációkból maradt, így vannak kulturák, akik túlélték a pusztulást, így igen, az ókori civilizációkból sok mindent átemeltem. Bizonyos szempontból játszottam is a képzeletemmel, milyen lehetett ezer évvel ezelőtt. Sokat változott, sok hiedelem és hagyomány született. Ez elég bizonytalannak tűnhet, de nem akarok spoiler-ezni. :)

Milyen írói szokásaid vannak?
A zene. Minden könyvhöz van lejátszási listám, és amikor hallgatom őket, a szavak is könnyebben jönnek. A séta is segíteni szokott. Egy hosszú séta is jó jeleneket szokott eredményezni. A határidők is tudnak hasznosak lenni, úgy mint a saját célok. A célok beindítják a folyamatokat és sakkban tartják az írót.

Ki inspirálta leginkább az írói karrieredet?
Más kreatív – írok, művészek, alkotók, előadók, zenészek, álmodozók – segítettek, hogy az én képzeletem is szárnyaljon, és új dolgot hozzon létre. Mindenki a saját módján meséli el a történetét.

Ha bármelyik szerzővel találkozhatnál, ki lenne azt?
Olyan szerencsés vagyok, hogy sok csodálatos szerzővel találkozhattam már, de még nem találkoztam Megan Whalen Tirner-rel, a Tolvaj sorozat alkozójával. Vele még szeretnék egyszer találkozni.

Mi a következő projekted?
A trilógia harmadik könyvén dolgozom és utána, még fogalmam sincs. Vannak ötleteim, de még nem koncentrálok rájuk, hogy a mostani történetre figyeljek. Egyszerre csak egy könyvet tudok írni.

MARY E. PEARSON TOP 10-ES IRODALMI HŐSNŐI

Az elsőször is a kedvenceim listája nem teljes! Nagyszerű hősnők ragadtak meg – mint gondolom sok olvasót – nagyon fiatal koromban. Sírtam, nevettem, újjongtam és összeesküvést szőttem velük. Tehát itt vannak:
Charlotte (a pók) – Okos, hűséges és író!
Alice (Csodaországban) – Kalandos és szemtelen!
Harisnyás Pippi – Szórakoztató és őrült a fantáziája!
Nancy Drew – Okos, merész és bátor!
Scarlett O’Hara – Félelmet nem ismerő, számító és határozott!

De van egy robbanás az irodalmi hősnők között az utóbbi időben – hol is kezdjem?! Itt van pár aktuális kedvenc, akik egyformán tehetségesek és jó képességűek, mint a fentiek.
Shahrzad – Egy mesemondó! Mint, Cahrlotte, Shazi is saját magát menti meg. (The Wrath and the Dawn)
Celaena – Veszélyes és szemtelen – imádom ezt a kombót! Ahelyett, hogy egy flamingó krikett bottal hadonászik, mint Alice, Celaena élesebb dolgokat forgat. (Üvegtrón)
Cress – Kíváncsi, kreatiív vad képzelőerővel! Cress és Pippi mesések. (Hóldbéli Krónikák)
Kestrel – Okos, bátor, számító! Mint Nancy, amikor az ajtók az arcába csapódnak, Kestrel újakat keres. Bátran szembeszáll a veszéllyel! (The Winner’s Crime)
Wil – Hűséges, határozott és bátor! Mint Scarlet, Wil megmenti a szeretteiket. Rajongok érte! (The Orphan Queen)
De még milliót fel tudnék sorolni! Karou! Katniss! Alina! Frankie! Annith! Attolia! Charley! Oké, most már befejezem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése