2016. 05. 06.

Mary E. Pearson: A Fennmaradottak krónikái hét 5. nap - Az értékelés

Író: Mary E. Pearson
Cím: Az árulás szíve
Sorozat: A Fennmaradottak krónikái 2.
Kiadó: Gabo
Kiadás éve:
 2016.
Terjedelem:
  408 oldal
Fülszöveg:

A Venda barbár birodalmában foglyul esett Lia és Rafe számára alig van esély a menekülésre. Kaden, hogy megmentse Liát, akit korábban meg kellett volna ölnie, most azt állítja, hogy a hercegnő különleges adottságot birtokol – ez pedig felkelti a vendai komizár érdeklődését.
Semmi sem fekete vagy fehér többé. Rafe hazudott Liának, ám feláldozta a szabadságát, hogy megvédje. Kaden az életére tört, most mégis megmenti. A vendaiakról pedig, akiket Lia világéletében barbárnak hitt, kiderül, hogy távolról sem azok.
Liának meg kell küzdenie a neveltetésével, az adottságával és saját érzéseivel, miközben veszedelmes játékba fog az ellenséges főváros szívében… és döntései mindörökre megváltoztatják hazája, Morrighan és a saját sorsát.5.      nap – értékelés, GABO, sorozat többi része

"Újra elnyerni a szerelmedet... hercegként is."


Újra gyönyörű borítóval érkezett a folytatás. Most őszintén, hogy reagáltatunk, amikor megláttuk az előrendelhető listában Az árulás szívét, és amikor megkaptuk az értesítőt, hogy mehetünk a könyvesboltba?
P: Talán a tavalyi évem kedvenc olvasmánya volt az Árulás csókja, ezért ujjongva fogadtam a hírt, hogy Könyvfesztiválra már megkaphatjuk az Árulás szívét. :D Amikor vártam az értesítést, már tűkön ültem, hogy jajj már megjelent, mért nem mehetek még érte, és amikor megláttam az e-mailt, még hangot is adtam örömömnek, ilyenkor a munkatársaim mindig furcsán néznek rám. :D Egyszerűen leírhatatlan az érzés, amikor egy nagyon vágyott
könyvet végre a kezembe foghatok.^-^ És olvasás után már tudom, hogy nem hiába vártam ennyire ezt a rész, ugyanolyan fantasztikus volt, mint az Árulás csókja. *-* 

I: Hihetetlen öröm töltött el, amikor megláttam, hogy kezünkbe kerül a folytatás. *-* Nem csalódtam a kiadóban, látszik mennyire fontos nekik az olvasók boldogsága :) Perpetua-val már számoltuk vissza a napokat, hogy végre mehessünk érte. :D A borító ismét gyönyörűre sikerült, nagyon eltalálta a könyv hangulatát! Párom nézet rám furán, amikor az ágyon ülve a könyvvel talált, és csak fogtam a kezemben. ^^ Erre elmeséltem neki, milyen jó volt az első rész, és már alig vártam a folytatást. Szerencsémre olyan jó fej, hogy csak magában nevetett rajtam egy jót ;)

"Igen, Lia, kihívás voltál, és még most is az vagy."

Venda ellenséges ország a többi birodalom szemében. Most közelebbről is megismerhettük vezetőjükkel, a komizárral együtt. Változott a véleményünk az előzőekhez képest?
P: Az előző kötet végén, szereplőink különböző okokból, de mind Vendába kerültek. Minden birodalom az ő erejüket félti, így most jobban a dolgok mögé is láthattunk. Nagyon izgalmas volt felfedezni egyre több részletet abból, hogy kit milyen politikai indítékok/célok vezérelnek. A komizárral ismét egy érdekes szereplőt kaptunk, mert az ő múltjában is
Lia (Forrás)

vannak becsülendő dolgok, de most láthattuk az is, hogy a hatalom milyen embert faragott belőle. Venda szegény ország, nagy a nélkülözés, és a körülmények megedzették a lakókat. Kevés a szántóföld, ezért az élelem is. Nem csoda, hogy szükségük van a határaik tágítására. Nem feltétlenül katonai úton kellene ezt megoldani, de valami megoldásra szükség van, és ezt segít megértenünk az Írónő.  Van egy mondat, ami nagyon gyakran elhangzik: „Vendában nincsenek gyerekek.” Lia ezt csak nagyon lassan érti meg, de sajnos kiderül, hogy ez nagyon igaz. 
I: Jó volt ebben a részben megismerni Venda-t, és a benne élők helyzetét. Egy barbár népnek tartottam őket, félelmetes ellenségnek, ehhez képest nagyon is meglepődtem, amikor Lia által közelebbről is beleláthattunk mindennapjaikba. Egy nagyon szegény ország, ahol híján vannak az élelemnek, és a boldog gyerekkort itt nem találjuk meg. A népét a vezetője alapján szokták megítélni, itt is ebbe a hibába lehet esni. A komizár tudja a dolgát, hogy legyen úgymond "jó" vezető, és hogy tartsa meg a hatalmát. Nem volt mindig ilyen kemény, de fiatalon rájött arra mit kell tennie a túléléshez. Igazi taktikai játékos, a célja érdekében mindenre képes.

"Az örökre, az nagyon hosszú idő, Calantha. Mikor fogsz arra visszaemlékezni, hogy te ki voltál?"

Lia kedvenc hősnőnkké vált, milyen pluszt tudunk róla mondani a folytatást olvasva?
P: Lia személyisége még jobban lenyűgözött, mint az elején. Tudtuk, hogy eszes, talpraesett lány, de most még több ravaszságra volt szüksége, hogy lavírozni tudjon Vendában, és ne buktassa le se a saját terveit, se a hercegét. Igazi melegszívű lány, aki igyekszik minden embert megmenteni, nem szeretne fölösleges vérontásba bocsátkozni. És nagyon jól tudja, hogy ehhez áldozatkészségre van szükség. Képes lenne a saját boldogságát félredobni, csak hogy mindenkit megmentsen. Az adottsága furdalja leginkább az oldalamat, mert még most is csak apró morzsákkal haladtunk közel a megoldáshoz. Kezdi érezni, hogy tényleg birtokol valamit, de még nem érzi az igazi természetét a dolognak. Az itt töltött idő megtanítja arra, hogy nagyon fontos, hogy mikor mit mond és főleg kinek. Ez neki nagyon nehéz feladat, hiszen tudjuk róla, hogy milyen szabad szájú és forrófejű, de itt megedződik.
Rafe (Forrás)
I: Lia már az első részben megmutatta mennyire bátor és eszes lány/nő. Képes kezébe venni a sorsa irányítását. Ebben a részben ezek a tulajdonságai még inkább szükségére lesznek. Jól kezelte a fogságba esést, legjobb tudása szerint alkalmazkodott az adott helyzethez. Sok megpróbáltatást él át, nem csak a saját népéért, és családjáért kell aggódnia, új ismerősi sorsának súlya is nyomni kezdi a szívét, és a lelkiismeretét. Harcos oldala is megmutatkozik, és már alig várom, hogy jobban megismerhessem ezt a Lia-t is. Képességéről is egyre több mindent tudhatunk meg, ami nem csak nekünk, de magának is meglepetést okoz. Hirtelenségén is uralkodnia kell, ami eléggé nehezen megy neki, igazság érzete dolgozik benne, de a túlélés érdekében alkut kell kötnie, és színészi képességeire is szüksége lesz. Tetszettek a komizárral közös részei. Itt mutatkozott meg Lia-ban szunnyadó erő :) Még mindig az egyik legkedvencebb hősnőim egyike!! Az olvasó vele együtt halad a történetben, és ez miatt egyre közelebb érzi magához :) Nagyon izgultam érte, de tudtam a legjobb döntést hozza meg céljai érdekében.

"És meglehet, hosszan vártok,
de az ígéret hatalmas:
a Jezeliának nevezett
élete lesz az áldozat
a ti életetek reményéért."
/Venda ének/

Az eseménydús, izgalmas cselekmény megmaradt?
P: Talán egy hajszálnyival lassabban haladtak a dolgok, mint az első részben, de azért itt is rengeteg érdekes eseményt olvashattunk. Lia sok haragost szerez és tartott meg, akik szeretnék a bukását látni, de ugyanannyi segítőre is talált. Sokan meglepetést is okoztak, mert nem mindenkiről derült ki elsőre, hogy barát vagy ellenség. Mire ezekre rájön, sok érdekes helyzetbe keveredik a hercegnőnk. Ennek a kötetnek úgy érzem az volt a szerepe,
Kaden (Forrás)

hogy még jobban megismerjük az országok közötti szerepet, a múltat és Lia érzései is nagy próbatételnek voltak kitéve. Úgyhogy talán kicsit leírósabb, elmélkedősebb volt ez a rész, de a legvége volt a csúcspont. Csak kapkodtam a fejem, mert ha előtte picit lassabb ütemben is haladtak a dolgok, ott már az izgalom a tetőfokára hágott és nagyon izgulok már a folytatásért. *-* 
I: Én is úgy érzem, hogy most lassabb haladtak a dolgok. Egy helyre koncentrálódott szinte minden Venda-ba. Ahol képet kaptunk a rettegett ellenségről. Régi, és újabb szereplők is fontos szerepeket kapnak a történet folyamán. Lia vállát nagy teher nyomja, nem csak érzelmei felett kell uralkodni, de a többiek sorsa is a kezében van. Sok szenvedésen megy keresztül, lelkileg igen is megterhelő volt a komizárral, és a népével történt megismerkedése. A politika, és az országok közötti helyzet is fontos szerepet kapott. Nem mondhatom azt, hogy unatkoztam volna, volt amikor gyorsabb tempóra váltott az Írónő, volt amikor hagyott minket elmélkedni, és szokni az új helyzetet. Az biztos, hogy nem könnyítette meg Lia-ék dolgát. A vége pedig ismét nagyon ütősre sikeredett. Ezzel újabb fejtőrést okozott, és izgalmas várakozást a folytatás megjelenéséig :)) Az érzelmek kavalkádjáról nem is beszéltem, az biztos, hogy nagyon érdekes helyzet alakul ki Lia körül. A szíve már foglalt, de vajon tényleg megbízhat a választásában?! Örültem, hogy Pauline is kapott szerepet a történetben, igaz még nem Lia mellett, de így is számíthat kedves barátnője segítségére, és támogatására. Persze itt se maradhatunk fordulat nélkül, és lehet a kapcsolatuk új fordulatot vesz. A hazugság előbb utóbb kiderül!

"Néha mind rákényszerülünk, hogy olyasmit tegyünk, amire nem tartottuk képesnek magunkat. Nem csak az adottság járt nagy áldozattal. Van, hogy a szerelem is."


Ez az egy kérdés, illetve a válaszok SPOILER-es lesz azoknak, akik még nem olvasták az Árulás csókját. Meséljünk Kaden-ről és Rafe-ről is. Milyen kalandokat élnek meg Vendában?
P: Kaden és Rafe között és továbbra se tudok dönteni. Én mindkettőjüket akarnám. :D Úgy látszik Lia tudott választani, de érződik rajta, vagy legalábbis akarom érezni, hogy adott esetben nyitott lenne a másik srác felé is. A közös jeleneteik voltak a kedvenceim, még ha csak lopott pillanatokat is kaptunk. Kaden van most otthon, így több lehetősége volt Lia-val lennie. Így nem meglepő, hogy Rafe volt most kicsit a háttérbe szorult, de Kaden-ről nagyon meglepő dolgok derültek ki, de tényleg. Ötletem sincs, hogy mit hoz még ki ebből az Írónő. Lehetőségeikhez mérten szerencsénkre Rafe-fel is akadtak lopott pillanatok és ezeket is nagyon élveztem. Igyekeznek kiokoskodni, hogy miként tudnának elszökni innen és próbálják tartani egymásban a lelket, amíg el nem jön a megfelelő pillanat. Lia itt arra is rájön, hogy az érzelmekkel nagyon könnyen lehet befolyásolni másokat. Veszélyes játékot űz,
mert látszólag mindkét fiú felé nyit, de belül tudja, legalábbis most úgy érzi, hogy csak az egyiküké a szíve. Ahogy írtam, én még nem tudtam dönteni, ezért most fájt a szívem a másik udvarlóért. :(
I: Ó azok a könyves álompasik :D Most se csalódtam bennük! Az első rész után inkább Rafe párti voltam. Őt éreztem igazi társnak Lia mellé, és a vele átélt események melegítették a szívemet ;) Itt most Rafe nem kapott annyi szerepet szerintem. Jó persze voltak közös részek, és egyedül is bele láthattunk Rafe fejébe, de én szívesen vettem volna több ilyen részt :) Nagy teher nyomja a vállát, várja barátai megérkezését, és ezzel a szökés lehetőségét is. Megmutatta ebben a részben is a színészi képességét. Nagyon jól játszotta a szerepet, pedig kapott nehéz helyzeteket is, de szerencsére higgadtsága mellette állt, és ennek segítségével megoldotta az elé állított feladatokat. Nagy kedvenceim voltak a Lia-val való közös titkos találkozásai :) Nekem ők az álompár.
Kaden most sokkal szimpatikusabb volt, mint az első részben. Jó volt a kemény álarca mögé látni, és megtudni mit is rejt a múltja. Lia iránti érzelmei egyre jobban megmutatkoztak, de a múlt erre is ráveti a hálóját. Nagyon szurkolok azért érte is!


"Te sose voltál rendes hercegnő. De te vagy minden, amire vágyom. Emlékezz erre. Téged szeretlek, Lia. Nem egy rangot. És nem azért, mert egy darab papír így diktálja. Hanem mert így érzek."

Kedvenc jelenetem:
P: Amikor Kaden küldetésre indul és elbúcsúznak Lia-val.
I: Lia és Rafe találkozói
Kedvenc szereplőm: 
P: Lia, Kaden, Rafe, Aszter
I: Lia, Rafe, Kaden
Kinek ajánlom: 
P: Mivel folytatás, így nem nagyon kell ajánlani, azoknak akik olvasták, de akik, még nem kezdték el, azok tegyék meg, hiszen ez egy zseniális, szövevényes, szerelemes, de mégis politikai cselszövésekkel is átszőtt történet. *-*
I: Csak ismételni tudom Perpetua-t, mindenkinek ajánlom aki szeretne egy nagyon jó történetet megismerni!!!!!
Értékelésem:
P: Most se kaphat kevesebbet 5 indaágnál. :)
I: Teljes szívvel adom neki ismételten az 5 csontot *-*Érdekesség: Azt hiszem érezhető, hogy oda meg vissza vagyunk a sorozatért, ezért most számos érdekességgel kedveskedünk nektek. ^-^ Augusztusban érkezik a folytatás, de egy kiegészítő novella is megjelent már a sorozathoz, a fülszövegeket lentebb olvashatjátok. :) És hogy igazán különleges dolgot is hozzunk nektek, feltettünk pár kérdést a kiadónak a sorozatról. :)

Cím: Morrighan
Sorozat: A Fennmaradottak krónikái 0,5.
Megjelenés: 2016.01.12.
Fülszöveg:
Mielőtt megszülettek a határok, mielőtt a szerződéseket aláírták, mielőtt újravívták a háborúkat, mielőtt a Fennmaradottak nagy birodalma megszületett és az öregek világa csak ködös emlékképe volt és legendák, egy lány és a családja a túlélésért küzdött. 
És ennek a lánynak Morrighan a neve.
Ebben az előzménynovellában, egy ellenséges táborból származó lány és fiú találkozik, egymásba szeret - és mozgásba hozták a történelmet.


Cím: The Beauty of Darkness
Sorozat: A Fennmaradottak krónikái 3
Megjelenés:
 2016.08.02.
Fülszöveg:
Lia és Rafe elszökött Vendából, de az előttük lévő út még kanyargós és veszélyes - mi fog most történni? Ne szalaszd el a trilógia befejező kötetét.

(Ez még nem a végleges fülszöveg valószínűleg)1, Miért figyelt fel a kiadó a sorozatra? Milyen szempontok alapján választják ki az új könyveket?
Mary E. Pearson korábban a GABO társkiadójánál, a Cicerónál jelent meg. Az imádott Jenna Fox nagy kedvenc volt a kiadón belül, ezért természetesen az írónő új regényét is elolvastuk. Rögtön megtetszett a hangulata, Lia karaktere, de végül úgy gondoltuk, a high fantasy
elemek miatt a GABO SFF sorozatán belül jobb helye lesz. Rögtön láttuk rajta, hogy közönség kedvenc könyv lesz belőle – szépen kezeli a romantikát, és olyan szereplőket mozgat, akikkel könnyű azonosulni. Lia saját vágyait kergető hercegnőből hamar érett gondolkodású, a felelősséget nagyon mélyen átérző hősnővé érik, aki hiába fiatal, hiába szerelmes, képes a saját szíve elé sorolni a népe érdekeit, hogy mindenkit megmenthessen. Nem árulhatom el, pontosan hogyan válik valóra a Venda-ének, de a benne előrevetített áldozat egyenesen következik Lia jelleméből.

2, Egyértelmű volt, hogy marad az eredeti borító vagy felmerült más lehetőség is?
Első pillanattól fogva egyértelmű volt, hogy megtartjuk az eredeti borítót. Rodrigo Adolfo nagyon szép munkát végzett, és úgy látjuk, hogy az olvasók is nagyon szeretik a borítókat. 

3, Januárban egy kiegészítő előzmény novella is megjelent a sorozathoz Morrighan címmel, van rá esély, hogy ez is érkezik hazánkba?
Erről nem tudunk biztosat mondani, még gondolkodnunk kell, hogy milyen formában tudnánk ezt megvalósítani.

4, Tudjuk, hogy ilyenre pontos választ nem lehet adni, de minden rajongó erre kíváncsi. :D Elképzelhető, hogy még idén a kezünkbe lehet a folytatás vagy reálisabb a jövő tavasz? (de természetesen bármeddig várunk egy ilyen fantasztikus sorozatra *-*)
A fordító, Miks-Rédai Viktória mindenképpen elkészül idén a fordítással, de az még kétséges, hogy karácsonyra sikerül-e kihozni a könyvet, hiszen a szöveggondozás és a nyomda is időt vesz igénybe. A jövő év eleje biztosabbnak tűnik, de mindenképpen azon leszünk, hogy minél hamarabb a kezetekbe kapjátok a harmadik részt – mivel a második elég izgalmas ponton ért véget, nem szeretnénk sokáig játszani az olvasók idegeivel.

5, Várható a jövőben is Mary E. Pearson high-fantasy történetéhez hasonló regény?
Ifjúsági kategóriában egyelőre még nem árulhatok el semmit, de az biztos, hogy a felnőtt kategóriában folytatni fogjuk Brian Staveley epikus fantasy trilógiáját, a Csiszolatlan Trón krónikáját, és a tarsolyunkban van a tavalyi év szerintem legizgalmasabb low fantasy debütálása is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése