2016. 06. 24.

Takáts Lilla: Jutalomjáték

Író: Takáts Lilla
Cím: Jutalomjáték
Kiadó: Álomgyár 
Kiadás éve:
 2016.
Terjedelem:
  224 oldal
Fülszöveg:

Szenvedélyes kalandok vagy biztonságos házasság? Végtelen álmodozás vagy unalmas valóság?
Zsuzsi felvágott nyelvű diák, aki a barátai és a családja szárnyai alatt élvezi a biztonságos kamaszkort egy álmos kisvárosban. Az iskola egyik népszerű sportolójával, Gergővel viharos tini szerelembe bonyolódnak, majd egészen az egyetem végéig egy-egy estére összefújja őket a szél, míg a lány férjhez nem megy.

Zsuzsi idővel azonban rádöbben, hogy a házasság korántsem az a rózsaszín leányálom, amit menyasszonyként elképzelt, és ahogy egyre inkább elborítják a hétköznapok problémái, mind gyakrabban jutnak eszébe a Gergővel közös emlékek.

Érdemes-e harcolni egy kihűlt házasságért? Érdemes-e mindent eldobni az újra fellángoló kamaszkori szerelemért? Képes-e belátni egy szeretetéhes nő, hogy csupán illúziókat kerget?

Takáts Lilla első könyve arra a kérdésre keresi a választ, hogy nőként érdemes-e erőnkön felül küzdeni a család összetartásáért, vagy találhatunk-e rá mentséget, ha megelégelve a feleség- és anyaszerepet, az álmainkat követjük.

"Egy titkos randi. Két felnőtt ember, akik a szüleik elől bujkálnak."

A fülszöveg alapján gondoltuk volna, hogy ilyen összetett történet került a kezünkbe?
P: Jobban tetszett, mint vártam. :) Nem volt tökéletes, de tényleg nagyon élveztem Zsuzsival végigkövetni életének eseményeit. Az tetszett, hogy minden meg van ebben a könyvben, egy könnyed nyári románc (még ha rövid is) és mellette igazán elgondolkodtató felnőtteknek szóló regény is. A borító is inkább egy könnyed olvasmányt sugallt (amit itt kell
Forrás
megemlíteni, hogy imádtam, annyira kis aranyos, vidám^-^). Viszont tényleg egy teljes életet megismerhetünk a maga problémáival, gondjaival, küzdelmeivel. 

I: Igazán meg tudott lepni Zsuzsi és az ő története. Egy gondtalan nyári kalandra gondoltam, ehhez képest kaptunk egy nagyon is "életszerű" folyamatot. Egy kamaszlány útját követtük végig. Szerelem, csalódás, házasság stb. De ezek mellett megmutatkozott az is, hogy nem minden rózsaszín felhő, a boldogságért, és a családért küzdeni kell :)

A cselekményben találtunk kivetni valót?
P: A cselekmény nagyon tetszett, csak azért nem szerettem 100%-osan, mert elég nagy időszakot ölel fel a könyv, közben pedig elég rövid maga a kötet. Nem felesleges sallangokat, klisés helyzeteket hiányoltam, de kicsit bővebben ki lehetett volna fejteni egy-egy életszakaszt. Szívesen olvastam volna még Zsuzsi diákéveiről vagy akár a házasság több
Zsuzsi (forrás)
jelenetét is megismertem volna. Viszont tetszettek a kisebb fordulatok, a váltások, az újabb élethelyzetek megismerése. Teljes élettörténetet kaptunk. A vége pedig kifejezetten a szívemhez nőt, nagyon szépen sikerült a lezárás.

I: Egyet értek Perpetua-val, jó lett volna kicsit bővebben is olvasni egy egy időszakról. Valamikor Zsuzsi viselkedésétől is ki tudtam akadni, de közben nagyon is bele tudtam magamat képzelni a helyzetébe. Az első szerelem igazán rá tudja nyomni az ember lányára a hatását. Ezt jól bemutatta Zuszsi és Gergő kapcsolata. A kis tini szerelem, egy életen át kísérte őket, nem tudtak szabadulni a másik hatása alól. Megtapasztaltuk vele együtt a házasság gyönyörű és nem annyira szép oldalait is. Egy kapcsolatért küzdeni kell! Zsuzsi ezen az úton halad kisebb nagyobb akadályokkal és buktatókkal az élete során.

"-Akkor? Megcsókolsz? De szigorúan titkosan."

Zsuzsi melyik életszakaszát kedveltük leginkább?
P: A könyv elején főhősnőnk gimnáziumi éveibe csöppenünk bele. Még gondtalanul éli mindennapjait, nincs más gondja, mint a barátok és persze a fiúk. ;) Egyik nyáron összegabalyodik a suli egyik legnépszerűbb srácával, Gergővel és ez a kapcsolat egész életére hatással van. A könyv több részre tagolódik és ezek között nagyobb időbeli ugrások vannak,
forrás
így a könyv végig kb 25-30 év is eltelik. Legjobban azért az „ártatlan” diákéveket szerettem, de nagyon jók voltak a későbbi leírások is.

I: Nem is tudom, mindegyiknek volt szerethető része, és annyira nem kedvelős sem. Maga Zsuzsi személye engem annyira nem tudod magával ragadni, de ha választanom kéne, akkor a fiatal 20 évei tetszettek, és a legvégén amikor már érett nőként találkozunk újra vele.

Valóságosnak éreztük a problémákat, amiket átélt?
P: Zsuzsi és Gergő az évek alatt más-más helyre jutottak el, de évtizedek múlva is fel-fel bukkannak egymás életében. Ahogy a fülszövegben is, a lány továbblép és házaséletet él, de hamar felszáll a rózsaszín köd és előjönnek a gondok. Tetszett, hogy ilyen sokszor feljön a problémája és a további lehetőségei a kihűlt házasságnak. Ma már rengeteg házasság válással
Gergő (forrás)
végződik, de ha a párok akarnának javítani a dolgokon, lehet, nem lenne így. Viszont tényleg hol az a pont, ahol már nem érdemes harcolni? Mikor kell kimondani, hogy most már elég? Lehet, sokan nem beszélnek ezekről a gondokról, de nagyon is valóságosak. Sokan nem mernek kilépni egy lapos kapcsolatból, de sokaknak nincs erejük harcolni. 

I: Mondhatom azt, hogy nagy részét valóságosnak éreztem. A problémákat jól beleszőtte az Írónő a történetbe. Tényleg nem egy cukormázas történet. A házassági problémákról, a válásról, a veszekedések, a gyermek vállalás, az első szerelem "szelleme" a megcsalás. Nagyon sok mindennel találkozhatunk, amik a mai valós világban is igen gyakori témák, és hírek a médiában, és a hétköznapi emberek életében is.

"Akkor ott a padon, a nyárfaillatban megmentett. Visszahozott az életbe. És én már tudtam, hogy ezért örökre hálás leszek."

Mit gondolunk, mi hogyan viselkedtünk volna a helyében?
P: Így lehetetlen ezt megmondani. Nem vagyok benne biztos, hogy lenne erőm lépni bármit is. Miért harcoljak egy olyan férfiért, akit láthatóan már nem érdeklek? De mellette az is kérdés, hogy megéri-e véget vetni a házasságnak és emiatt a gyerekek életét ilyen
Zoltán (forrás)
drasztikusan megváltoztatni? És mért ne engedjem szabadjára az érzelmeket, ha már évek óta nem akarnak elmúlni? Tehát szerintem érződik, hogy teljesen tanácstalan vagyok, de jól esett ezen filozofálgatni. :)

I: Nagyon nehéz  ezt jól megválaszolni. Nem tudom mi lenne ilyenkor a helyes döntés. Nagyon rossz egy boldogtalan kapcsolatban élni, de ha vannak érzelmek, és úgy érzed van miért küzdeni akkor talán úgy tennék mint Zsuzsi, nem rúgnám fel a családomat egy kaland kedvéért. Rossz lehetett megélni, ahogy egy nagy szerelem kezd ellaposodni, főleg ha terhes vagy, és már nem csak magadért, hanem a születendő gyermekedért is aggódnod kell. Megértem Zsuzsi mit miért tett. Nem tudom, én mit tettem volna a helyébe, ebbe csak akkor tudjuk teljesen beleképzelni magunkat ha éltünk már át Zsuzsihoz hasonló helyzetet.


Kedvenc jelenetem:
P: Huh, talán Zsuzsi és Gergő beszélgetése a parton. Leszámítva a jelenet végét.
I: Zsuzsi és Gergő közös pakolása.
Kedvenc szereplőm: 
P: Gergő, Zsuzsi
I: Nem lett senki se igazán a kedvencem.
Kinek ajánlom: 
P: Ahogy a legelején is írtam, azoknak, akik a könnyed nyári szerelem története mellett szeretnének kicsit komolyabb gondolatokat is olvasni, tetszhet ez a regény.
I: Azoknak ajánlom, akik szeretnének megismerkedni egy lány útjával, akit nehezen enged el első szerelmének "szelleme".
Értékelésem:
P: 4,5 évet adok erre a történetre. :)
I: 3,5 költözést tudok neki adni.


Érdekesség: Ez a könyv nagyon elgondolkodtatott minket, úgyhogy az érdekességekben is ezt próbáljuk folytatni. Pár gondolatot hoztunk a szerelemről. :)

A Wikipédia szerint:
A szerelem olyan mély és erős érzés, amely által szorosabban kötődünk a másik félhez, mint ha csak csupán szeretetet éreznénk iránta. A szerelem fogalmát a különböző kultúrákban és társadalmi közegekben eltérő módokon határozták meg. Tüneteként biztosan állítják a kutatók, hogy az agyban felszabaduló boldogsághormon (dopamin) mennyisége megnő, ha a szeretett személyről látunk egy fényképet. Ez azonban csak egy tünete a szerelemnek.
Forrás
Létezik egyáltalán?
Az örökké tartó szerelem ideája: 
Az a fajta párkapcsolat, amelyről a lányregények írnak, s amelyeken sokan felnövünk, és meseszerű álmokat szövünk a jövőnkről - nem létezik. Illetve az csak az álmainkban, vágyainkban létezik. A tökéletes párkapcsolat. De be kell látnunk, hogy amint nincs tökéletes ember, úgy nem lehet tökéletes kapcsolat sem. Teljes kapcsolat, amely minden álmunkat megvalósítja, nincs. Valami mindig hibádzik. Mégsem elégszünk meg kevesebbel, mint a mindenséggel, párunkat a tökéletes partnernek érezzük.

A párkapcsolatban való együttélésnek számtalan módja van. De bármelyik módon gyakoroljuk is az együttélést, a legfontosabbnak tartom a párkapcsolat folyamatában a közös fejlődést, a közös szárnyon való repülést.

És ha a szerelem elmúlik? A párkapcsolat kihívásai: Sohasem láttam még örökké tartó szerelmet. Talán létezik… De a hétköznapokban azt tapasztaltam, hogy a szerelem elmúlik, és jó esetben a helyére lép a szeretet, egymás tisztelete, megbecsülése, a kompromisszumok vállalása, az egymásért és a gyermekekért vállalt gazdasági közösség.

A szerelem azonban talán sokáig megőrizhető, ha a szerelmesek nincsenek összepréselődve a szürke hétköznapokban, ha van elég személyes terük és elég levegőjük, ha szabadságot tudnak és mernek adni a másiknak, ha meg tudnak újulni egymás számára erőlködés nélkül. Amikor nem elvesznek egymástól, hanem hozzátesznek a közös léthez, és elfogadják egymás igényeit és korlátait.

Forrás

A szerelem árulkodó jelei:

1. Tudod, mert a számodra fontos és másik fél mondta neked, hogy viszonozza iránta táplált mély érzéseidet.
2. Érzelmeid által jobbnak, különlegesnek érzed magad.
3. A féltékenység zöld szemű szörnyetege csak pillanatokra úszhat be szerelmetek kék egére, hisz tudhatod, hogy a társad szeretőn óv, félt téged, s az érzéseiteket.
4. Semmi más nem okoz számodra akkora örömet, mint amikor együtt vagytok.
5. Ha mégis vitába keveredsz a partnereddel, a vita nem tart tovább néhány óránál, s a végén mindketten egyetértetek abban, hogy semmi sem lehet fontosabb annál, hogy egymás iránt őszintén kifejezhessétek érzéseiteket (még akkor is, ha azok esetleg konfliktus forrásai lehetnek).
6. A szerelmed sosem kér arra, hogy válassz közte és a családod, barátaid között – ha mégis szerelmed mellett döntesz, az csakis a saját, önálló döntésed eredményeként történhet.
7. Egyikőtöknek sem jut eszébe próbára tenni a másik hűségét vagy érzéseit.
8. Önmagadra találsz szerelmed mellett.
9. Ha a szexualitás kapcsolatotok részét képezi, a vágy kettőtök között kölcsönös; a próbálgatás vagy az erőszakosság legapróbb jele sem tapasztalható.
Forrás
Ezek a hibák elkerülése segíthet megmenteni a házasságot:
1. Elhamarkodott lépés
A megcsalt partner úgy érzi, jogos, ha haladéktalanul a tettek mezejére lép. Ha valaki feltárja a rokonai előtt házastársa hűtlenségét, majd mégis együtt marad vele, annak nemcsak a házasságát kell megmentenie, hanem társa és a rokonai közötti kapcsolatot is, hiszen a rokonság még inkább zokon veszi a sérelmet, hiszen ők nem láttak bele részletesen a korábbi kapcsolatba sem.
Legjobb, ha ilyenkor mi is időt kérünk, átgondoljuk a további lépéseket, a közös jövőt és azt, hogy hogyan lehet rendbe hozni a kapcsolatot és egyáltalán érdemes-e. Nem szégyen, ha szakemberhez fordulunk segítségért.
2. Bosszú
Létezik az úgynevezett kompenzáló megcsalás. A becsapottság érzése a másik félből azt váltja ki, hogy ugyanilyen módon neki is fájdalmat kell okoznia. Az elhagyottnak, a megcsaltnak tudatosítania kell: a történtektől ő nem lett értéktelenebb. Nem kell bizonyítani egy új kapcsolattal. Ez a magatartás lehetetlenné teszi a kapcsolat helyrehozását. De az is, ha valaki állandóan felemlegeti a hűtlenséget. A félrelépő házastársat nem szabad folyton a régi tévedésére, hibájára emlékeztetni, mert ilyenkor bezárul, sőt egy idő után ellentámadásba lendül.
3. Korábbi állapot visszaállítása
Amikor valaki rájön partnere hűtlenségére, megrendül a bizalma, a házasságba vetett hite. Ha az illető a másik félről alkotott idealizált elképzelésekbe kapaszkodott, ezeket most a valósággal kell helyettesíteni, és el kell fogadni a másik hiányosságait. Ekkor sem szégyen, ha pszichológushoz, vagy családterapeutához fordulunk segítségért. Utána még új értékeket is felfedezhetünk a másikban és akár újra beleszerethetünk. A régi állapotot ne akarjuk visszacsinálni, kezdjünk új életet.
4. További titkolózás
A hűtlen társ eleinte arra hivatkozik, hogy többet kell dolgoznia, aztán jönnek a több napos továbbképzések, utak, céges rendezvények, amik nem is léteznek. De egy idő utána a hűtlen fél is rájön arra, hogy mindez felesleges volt. Legjobb, ha őszintén elmond mindent. Ha már fény derül a viszonyra, és a házastárs részleteket akar tudni, őszintén el kell mesélni mindent. Ilyenkor a vétkes félnek fegyelmezettnek kell lennie, főleg abban az esetben, ha még közösen rendbe akarják hozni a kapcsolatukat.
5. Lezárás
A hűtlen félnek le kell zárnia a viszonyát, csak azután kezdődhet meg a gyógyulás. Néha ez rendkívül nehéz. Ám a hűtlenség nem hosszú távú megoldás. Az idealizált, romantikus viszonyok illúziókra alapozódnak, márpedig az illúziót nehéz fenntartani. A hűtlen fél ideig-óráig képzelheti azt, hogy a szeretője rendelkezik mindazokkal az erényekkel, amelyeket házastársa nélkülöz. Ám az igazi meghittség alapja a kölcsönös megértés, valamint a készség egymás gyengéinek és gyarlóságainak megértésére és elfogadására.
6. Felelősség elhárítása
A kapcsolat rendezésének egyik alapfeltétele, hogy el kell nyerni a másik bocsánatát: meg kell érteni, mi történt, meg kell beszélni, meg kell bánni és fel kell dolgozni azokat. Ha a félrelépő nem ismeri be, hogy hibázott, nem jöhet rendbe a kapcsolat. Nagyon fontos ugyanakkor, hogy ha az egyik fél bocsánatot kér, a másik bocsásson meg neki.
Ha a házastársak tisztázzák egymással azokat a gondokat, amelyek a hűtlenséget okozták, megmenthetik a kapcsolatukat.

Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése