2016. 07. 26.

Amy Kaufman, Meagan Snooper: Lehullott csillagok

Író: Amy Kaufman, Meagan Snooper
Cím: Lehullott csillagok
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve:
 2016.
Terjedelem:
  448 oldal
Fülszöveg:

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
Az Icarus fedélzetén ez az éjszaka is olyan, mint a többi. És egyszer katasztrófa történik: a hatalmas, luxusűrhajó valami kirántja a hiperűrből, és a jármű a legközelebbi bolygóra zuhan. Csak Lilac LaRoux és Tarver Merendsen élik túl a katasztrófát, és úgy tűnik, hogy rajtuk kívül senki más nem él az égitesten. 

Lilac az univerzum leggazdagabb emberének lánya, Tarver ugyanakkor nincstelenségből indult. Fiatal kora ellenére már háborús hős, aki régen megtanulta, hogy a Lilac féle lányok csak bajt hoznak ez ember fejére. Mivel csak egymásra számíthatnak, együtt kell működniük, hogy átjussanak a kísértetés vidéken, melyen túl talán segítséget remélhetnek. 

És egyszer csak, a körülmények dacára, Lilac és Tarver ráébred, hogy furcsamód volt valami haszna is annak a tragédiának, ami egymáshoz sodorta őket. Mivel a valódi világukban nem lehet közös jövőjük, így azon kezdenek el töprengeni, hogy vajon nem lenne-e jobb örökre itt maradni? 

Minden megváltozik, amikor rájönnek, hogy mi a titka a lépteiket kísérő, hátborzongató suttogásnak. Lilac és Tarver talán elhagyja ezt a bolygót, de azt biztos, hogy már nem ugyanazok, akik korábban ide érkeztek.


„– Hogyan osztották meg a feladatokat? 
– Gondolom, az erősségeinknek és képességeinknek megfelelően. 
– Mik voltak LaRoux kisasszony erősségei? 
– Frizura, szemfestés, illetve az, hogy messziről ki tudta szúrni az esetleges ballépéseket.

Nagyon ritkán olvasok sci-fi címkével ellátott könyveket, ez mégis megtetszett. Nem meglepő módon a gyönyörű borítót szúrtam ki először, de akkor még erős voltam. Megvártam pár értékelést, és azok meggyőztek annyira, hogy én is beruházzak erre a kötetre. Magától a műfajtól idegenkedek, de azzal nyugtattam magam, hogy a romantika is fontos szerepet játszik a történetben, azzal meg semmi bajom, sőt! :)

„Van egyáltalán olyan része az életemnek, amit ez a lány nem tud összekutyulni?”

„Lilac Rose LaRoux. Az érinthetetlen. A mérgező.”

Az értékelések miatt sikerült kicsit magasabbra tennem a mércét, mint kellett volna. Teljesen őszintén picit jobb történetre számítottam, kicsit izgalmasabb cselekményre,
Lilac (Forrás)
hogy pontosabb legyek. Viszont nem érzem ezt túl nagy csalódásnak, mert a „holtpontot” leszámítva jó volt ez a könyv! :) Főhőseinkkel egy hatalmas űrhajó fedélzetén találkozunk. Egyből kiderül róluk, hogy két teljesen más társadalmi osztályból származnak, emiatt adott a súrlódási pont. Ám mielőtt még igazán megismerhették volna egymást jött a katasztrófa. Hajótörést szenvedtek és egy lakatlan bolygón kötöttek ki egymás társaságában. Sok vicces szituációra számítottam, hiszen Lilac látszatra egy elkényeztetett úri lány, aki két percet se élne túl, ha egyedül lenne. Tarver katona lévén, viszont kapott kiképzést ilyen helyzetekre is, így nagy segítségére tud lenni a lánynak. Ez az egész szituáció tetszett, számomra nem volt elcsépelt, úgyhogy tudtam élvezni. Viszont volt egy nagyobb rész, ahol leült a történet és nagyon lassan kelt újra életre. Azzal nagyon megszenvedtem. :S Mégse tudtam feladni, mert egy misztikus vonal is átszőtte az egész könyvet és hajtott a kíváncsiság, hogy mire megy ki az egész.
Nagyon jól volt felépítve és érdekes volt a csattanója is. Így tulajdonképpen az elejét és a végét nagyon élveztem, csak a közepén volt olyan rész, amivel gond volt.

„A harag pajzs, és ha leeresztem, darabokra török.

„– Harcolni fogok érted.

Ahogy írtam is, nagy társadalmi különbségek húzódnak közöttük és ez megadta a hatalmas akadályt kapcsolatuk kibontakozásában. A szegény katona Tarver megpillantja a
Tarver (Forrás)
gyönyörű 
Lilac-ot és akkor még nem is tudja, hogy pont azt a lányt „választotta”, akit a legnehezebb elérnie. Itt én már felvázoltam egy történetszálat a fejemben, a „győzzük le az akadályokat, hogy együtt lehessünk” gondolattal. Ehhez képest nagyon tetszett ez a gyors váltás a katasztrófa helyzettel. Szerethető szituáció alakult ki kettőjük között, hiszen a „valóságban” még beszélniük se lehetett volna, így most egymásra voltak utalva.  Szép lassan oldódik közöttük a feszültség és egyre jobban megismerik egymást. Nagyon tetszett, hogy mindkettőjükből a legjobbat hozta ki a helyzet és mindketten hasznosak tudtak lenni egymás számára. Sőt mindketten sokat változtak a könyv végére. Tagadhatatlan, hogy Lilac, még ha kiderült, hogy több a látszatnál, mégis rászolgált kicsit az elkényeztetett lány szerepére. Most alkalmazkodnia kellett a környezethez és számomra sok meglepetéssel is szolgált. Tarver számára nem volt újdonság ez a helyzet, de neki is sokat kellett változnia. El kellett fogadni szükség esetén a segítséget és kicsit le kellett vetkőznie a zord katonai álcát.

„Tarver felemeli a kezét, és megsimogatja az arcom. 
– Lilac, ha történne veled valami – mormolja –, én aztán mindenhogy lennék, csak rendben nem.

Mindenképp örülök, hogy elolvastam, de mély nyomott hagyott bennem a laposabb középső eseménysorozat. Tarver és Lilac hosszú utat tettek meg az új bolygón és ennek az utazásnak voltak unalmasabb részei is. Összességében ez nem volt igazán zavaró, de emiatt mégse volt tökéletes számomra a könyv. Viszont ennek ellenére is bátran ajánlom mindenkinek. :) Már csak azt nem tudom, hogy a folytatásban mit lehet ebből kihozni. :D

„Minden pillanatban vele akarok lenni, amíg el nem tűnök örökre.

„Csak engem lát.”


Kedvenc jelenetem: Leginkább az új bolygón való landolás után első fejezeteket szerettem, amikor még összecsiszolódtak. :)
Kedvenc szereplőm:
Nem gondoltam volna, hogy így lesz, de Lilac volt a kedvencem.
Kinek ajánlom: Akik hozzám hasonlóan idegenkednek a sci-fi műfajától, de mégis szeretnék megismerni, ez egy tökéletes kezdés, mert inkább romantikus fantasy kis sci-fi vonallal. :)
Értékelésem: A mélypont ellenére 4,5 orgonát tudok neki adni, mert meg tudtam szeretni.

Érdekesség: Kerestem egy interjút nektek méghozzá a könyv egyik szereplőjével, Tarverrel és mivel tényleg nem volt ötletem a folytatásra, ezen felbuzdulva hozom nektek a következő részek fülszövegét.

- Teljes név: Tarver J. Merendes őrnagy

·        - Kor: 18
- Foglalkozás: katonaság, őrnagy

- Célok: túlélés!
- Szereti: túrázás, olvasás, bokszolás, utazás
- Nem szereti: hivatalos eseményeket, egyenruha, sznobok

Köszönjük, hogy benéztél Tarver. Tudom, hogy már vége a kihallgatásodnak, ígérem én most már gyors és fájdalommentes leszek. ;)
Először egy kicsit a hátteredről. Honnan jöttél? Milyen a családod?
Egy csendes bolygóról jöttem, főleg lelkipásztorok lakják. Apukám tanár, anyukám pedig költő és a városon kívül élünk. Gyerekként sok helyem volt szaladgálni és sok időt töltöttem fára mászással és persze leeséssel. Jó volt ott felnőni.

Ez jól hangzik. Hogy kötöttél mégis k az Icaruson?
Ez egy PR fogás volt. Visszafelé tartottam a következő feladatom miatt, de kaptam pár
elismerő szót a Partonon történt baleset után. A gazdag emberek szeretik azt hinni, hogy a valóságban nem is olyan kemény a háború, ezért a katonaság szeret hozzám hasonló fiatalokat egyenruhában parádéztatni. Majdnem olyan rossz volt, mint hajótörést szenvedni. Talán még rosszabb is – legalább ott jó volt a társaság.

Beszéljünk a LaRoux családról, nagy név a világodban, de te is eléggé az vagy a sajátodban. Elmondanád, hogyan váltál ismerré, mint háborús hős és mit jelent ez neked?
Semmi hősies nem volt a dologban. Elég rossz szituáció volt és sok ember halt meg. Elég szerencsés voltam, pedig nem voltam egyedül abban a helyzetben. A kitűntetések nem jelentenek sokat – nem állítják meg a golyókat.

Félelmetesen hangzik! Kicsit keserű szájízzel beszélsz róla… nem is igazán értem miért csatlakoztál a katonasághoz? Mit gondol a családod a döntésedről?
A bátyám nyomdokait követtem. A szüleim nem voltak elájulva, hogy finoman fogalmazzak.

Lilac Laroux-szal az első találkozásod eléggé kellemes volt, de a második… nem igazán. Volt olyan pillanat, amikor megbántad, hogy leültél ahhoz az asztalhoz az Icaruson? Talán, amikor rájöttél ki is Lilac valójában? Vagy amikor rájöttél, hogy egy elhagyott bolgyón ragadtál vele kettesben?
Most viccelsz? Megszámlálni se tudom azokat a pillanatokat. Felkent a falra. Attól a pillanattól kezdve, hogy megalázott a fedélzeten, vagy amikor az erdőben panaszkodott a cipője miatt… igen volt, hogy sajnáltam.

Mi volt az első benyomásod Lilac-l és hogy változott ez meg a vele töltött idő alatt?
A legelső? Azt gondoltam, hogy egy bombázó. A legcsinosabb lány, akit valaha láttam. Aztán, nem sokkal azután, egy beképzelt hercegnőnek hittem. Idővel… megtanultam, hogy sokkal több ezeknél.

Igen, nem csak csillogás és fényűzés körülötte, igaz? Vannak rejtett értékei. És tudom, hogy Lilac jobban érdekelt, de mi zajlott le a fejedben, amikor lezuhantatok egy idegen bolygón?
Semmi jó. Nehéz gondolkodni egy ilyen katasztrófa helyzetben, tudva, hogy emberek haldokolnak. Ha egyáltalán gondoltam valamire, akkor az elvesztett élretek voltak. Vajon ki lesz a következő.

 Nyilvánvalóan azt hitted, hogy a legjobb esély a túlélésre, ha eljuttok az Icarus roncsaihoz, amik több napi járásra voltak. Az út tele volt ismeretlenekkel és a legtöbb ember feladta volna közben. Az esélyek napról napra csökkentek. Hogy tartottad életben a reményt – mindkettőtökben a lelket – amikor a helyzet annyira szörnyű volt?
Azt hittük, hogy a mentő hajó lenne a legjobb esély, ezért mentünk oda. Tudtuk azt is, hogy
nem a legjobbak az esélyeink, de muszáj reménykedni ilyen helyzetben. Ha nem maradsz mozgásban, mindennek vége. Ha mozogsz, lélegzel, még játékban vagy. A morál luxus ilyen helyzetben. Menni kell előre és később is aggódhatunk amiatt, hogy boldogok vagyunk-e.

Furcsa dolgok történtek Lilac és te körülötted. Ha nem te magad tapasztaltad volna meg, hinnél Lilac-nak, hogy mit hall és lát vagy csak arra gondolnál, hogy a képzeletének szüleményei?
Hol hallottál ezekről? Attól tartok nem tudom, miről beszélsz. Lilac-nak csak egy pukli lett a fején és a hivatalos jelentésben is ez szerepel. Jöhet a következő kérdés?

Bocsi, bocsi… elfeledkeztem a kíváncsiskodó szemekről. Az utazás során te és Lilac között szoros kötelék alakult ki. Ez szerinted az átélt élményeknek köszönhető vagy mindig is erősebb érzéseid voltak felé? Mikor érezted úgy, hogy beleszerettél?
Mindig is gyönyörűnek láttam. Sokáig tartott rájönnöm, hogy milyen erős. Viszont van különbség aközött, hogy valaki tetszik és hogy valakibe szerelmes vagy. Az első könnyű. A második később jött.

A ti kapcsolatotok a „különböző világokból származó” szerelmekhez hasonlít. Mennyi esélyt láttál, hogy le tudjátok győzni az akadályokat, mint például az apját, aki vajon el fog-e fogadni?
Nem tudom, hogy volt-e egyáltalán esély. A tervezett társadalmak célja, hogy az ilyen embereket távol tartsák. Ez nem titok. De minden változhat néha.

Van olyan része a történeteteknek, amit ha tehetnéd, visszamennél és megváltoztatnád? Mit szeretnél a jövőtől?
Voltak részek… soha nem akarok ilyet újra átélni, de nem hiszem, hogy meg lehetne egy részletet változtatni. Ha valamit változtatsz, borul az egész. Ha nem zuhanunk le, sose találkozok Lilac-kal. Az igazival. És ezt sose csinálnám vissza. Következő… béke és csend, remélem. Azt hiszem kiérdemeltem.

Csak helyeselni tudok! Rendben, rendben. Tudom mikor kell távozni. De meg kell kérdeznem… hányszor akartad a kérdezősködőket elküldeni melegebb éghajlatra? :P
Nagyon. Sokszor. De nem veszíthettem el az irányítást.

Még egyszer köszönöm, Tarver, elkényeztetsz minket. Tudom, hogy vége a történetednek, de remélem még találkozunk!
Tudod… még az is lehet.


Cím: This Night So Dark (Sötét éjszaka)
Sorozat: Starbound 1,5.
Kiadás éve:
 2014.
Fülszöveg:

Ne hagyd ki ezt a a rövid novellát a Lehullott csillagok világához.
Tarver-nek még mindig rémálmai vannak arról az éjszakáról, amikor az Icarus lezuhant, amikor megmentett egy csoport kutatót, akiket fogva tartottak. Most Tarver és Lilac számára fontos, hogy összeegyeztessék az emlékeiket arról az éjszakáról a valósággal, hogy megfejték a teljes rejtvényt.
Pár bónusz jelenetet is tartalmaz a második részhez.

Cím: These Shattered World (Összetört világ)
Sorozat: Starbound 2.
Kiadás éve:
 2014.
Fülszöveg:
Jubilee Chase-nek és Flynn Cormac-nak soha nem lett volna szabad találkoznuik.
Lee kapitányt az Avon bolygóra küldik, hogy leverje a lázadást, de megvannak a saját okai is, hogy gyűlölje a lázadókat.
A lázadás Flynn vérében van. A terraformálással foglalkozó vállalatok a lakatlan bolgyókat is élhetővé teszik, a jobb élet ígéretével gyerekeik számára. De az Avon-on sose teljesítették ezt az ígéretet, évtizedekkel később Flynn vezeti a lázadást.
Minden született előnyével a könyörtelen háborúban, Flynn már csak egy dologgal foglalkozik, miután Lee-vel keresztezik az útjaik egymást: fogollyal tér vissza a táborba. De ahogy a lázadó társai arra készülnek, hogy kivégezzék az acélidegzetű lányt, Flynn-nek olyan választást kell meghoznia, ami megváltoztatja a örökre. Lee-vel együtt elmenekülnek a lázadók bázisáról, így megrekednek az értelmetlen háború két tábora között.

A következő fülszöveg ehhez képest SPOILER-es lehet!

Cím: Their Fractured Light (Törött fényük)
Sorozat: Starbound 3.
Kiadás éve:
 2015.
Fülszöveg:
Egy évvel ezelőtt, Flynn Cormac és Jubilee Chase hírhedté tették az Avon bolygót, felszólították a galaxist, hogy tanúi legyenek a történteknek és megvédjék őket a pusztulástól. Egyesek szerint Flynn őrült, mások összeesküvésről suttognak. Senki sem ismeri az igazságot. Egy évvel azelőtt, Tarver Merendsen és Lilac LaRoux megmenekültek egy szörnyű hajótörésből - most a kamerák kereszttüzében élik az életüket, de van egy a világ tekintete elől elrejtett életük is.
Most, a világegyetem központjában a Korinthosz bolygón mind a négyen talákoznak egymással és még két új játékossal, akik megközdenek a LaRoux Vállalattal. Gideon Marchant egy 18 éves hacker - egy csodagyerek és egy városi harcos. Felmászik, leereszkedik és járatokon keresztül bejut az eddigi legjobb biztonsági rendszerek mögé is, amihez még hozzá se mertek érni.
Sofia Quinn -nek gyilkos mosolya van és mire észbe kapsz el is lopja a pénztárcádat, az autódat és minden mást, amit tud. A LaRoux vállalatot tartja felelősnek apja rejtélyes haláláért és minden áron bosszút akar állni.
Amikor a LaRoux Vállalat biztonsági rendszere megszakítja Gideon és Sofia különálló kísérletét, arra kényszerülnek, hogy együtt meneküljenek. Mindkettőjüknek megvan a saját indítéka, hogy tönkretegye a LaRoux vállalatot és egyikük se bízik a másikban. De az együttműködés lehet a legjobb esélyük, hogy felfedjék a titkokat, amiket a Vállalat olyan kétségbeesetten rejteget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése