2016. 08. 19.

Kim Holden: Bright Side

Író: Kim Holden
Cím: Bright Side
Sorozat: Bright Side 1.
Kiadó: WOW
Kiadás éve: 2016.
Terjedelem: 496 oldal
Fülszöveg:
Titkok. Mindenkinek van egy. 
Némelyik nagyobb, mint a másik. 
És amikor a titkokra fény derül… 
Némelyik meggyógyít… 
Míg más elpusztít.
Kate Sedgwick élete minden, csak nem átlagos. Megrázó veszteségeken és tragédiákon ment keresztül, mégis sikerült megőriznie az optimizmusát, és továbbra is mindenben a szépet keresi (elvégre megvan az oka, miért szólítja Bright Side-nak a legjobb barátja, Gus). Kate erős akaratú, vicces, okos és rendkívül tehetséges zenész. Aki soha nem hitt a szerelemben. Ezért, amikor elhagyja San Diegót, hogy egy kisvárosi főiskolán folytassa tanulmányait Minnesotában, egyáltalán nem számít arra, hogy beleszeret Keller Banksbe. Mindkettejükben fellángolnak az érzelmek.
Mindketten harcolnak ellene. 
Mindketten titkolnak valamit. 
És amikor a titkokra fény derül… 
Némelyik meggyógyít… 
Míg más elpusztít.


„- Alkoss maradandót!
- Alkoss maradandót! – ismétli meg.
- Szeretlek Gus.
- Én is szeretlek, BrightSide.
- Jóéjt!
- Jóéjt!”


Talán az már megszokott tőlem/tőlünk, hogy a WOW könyveknél nem gondolkozunk, csak nyugodt szívvel rendelünk. Még mindig van egy regény, amit nem olvastam, de a többinél nem kellett még csalódnom és persze nem utolsó szempont, hogy Veronika is mennyire dicsérte. Emellett nem szeretem szó nélkül hagyni az ilyen jól sikerült borítóváltásokat. Nagyon egyszerű, talán túl egyszerű is a Bright Side eredeti borítója. A kiadó ezt az egyszerűséget megtartotta, de vitt bele egy pici pluszt a hegedűvel és így még tökéletesebb, még találóbb lett. A szín és a hegedű, huh, olvasás után mindenki megérti mennyire ideillő.

„Néhány ember művészi szintre emelte az ölelést. Valahogy sikerül az egész lényükkel átkarolniuk, nem csak a kezükkel.”

„Annyira alábecsülik az érintést. Ezt az alapvető emberi szükségletet.”

Kate (Forrás)
A cím alapján egy nagyon életvidám regényre számítottam, a fülszöveg viszont ennek pontosan az ellentétére célozgat. Ez a kettősség jellemezte az egész könyvet. E miatt a saját érzéseim is kettősek a könyv és a hangulata miatt. Egyértelmű, hogy imádtam, de szomorú és boldog is voltam egyszerre olvasás közben. A fülszövegben olvashatjuk, hogy Kate nagy titkot hordoz, nem meglepő módon ehhez kapcsolódik a szomorú rész. Borzasztóan megérintett az egész történet, aki ismer, az meg se lepődik, hogy sírás nélkül nem tudtam végigolvasni. Viszont ennek ellenére az egész napomra pozitív bélyeget nyomott a könyv. Reggel fejeztem be és egész nap valahogy szebbnek láttam a világot. Kate nem véletlenül kapta a Bright Side becenevet. Kevés ilyen emberrel lehet találni, aki ilyen könnyen meglátja a dolgok jó oldalát, és aki ennyire önzetlen. Senkinek se kívánok annyi szörnyűséget, mint amennyit meg kellett élnie, de igazi példaképemmé vált életszemlélete miatt.

„Észreveszem, hogy Kate engem bámul. És amikor Kate rád szegezi a tekintetét… foglyul ejt téged. Érzed. Fizikailag, mintha egy helybe szögezné, képtelen vagy mozogni, levegőt venni.”

„- Ő a pozitivitás élő példája – folytatja Gus.  Olyan, mint a napsugár. Nemcsak látja az élet napos oldalát… hanem ott is él.”

Keller (Forrás)
Kate egy imádnivaló hősnő. Aki csak ismeri, azonnal a szívébe zárja, tulajdonképpen nem lehet nem szeretni. Irigylem az élethez való hozzáállását és azokat az embereket, akik „ismerhetik”. Folyamatosan rácsodálkoztam egy-egy megmozdulására. Szerintem én sose tudnék ennyire spontán és szabad lenni. Két különleges srác is van az életében. Hihetnénk, hogy elcsépelt szerelmi háromszöget olvashatunk, de nagyon rendhagyó a helyzetük. A könyv legelején láthatjuk, hogy milyen szoros kapcsolat van Bright Side és Gus között. El se tudtam ennél tökéletesebb kapcsolatot képzelni. Aztán megjelent Keller és hirtelen nem tudtam, hogy mit szóljak ehhez. Ám az Írónő mindent annyira tökéletesen alakít, hogy elfogadok, sőt megszeretek mindent, amit a történeten alakít. Rajtuk kívül is akadtak azért fontos szereplők és mindannyian remekül kiegészítették a könyvet.

„- Kate hatása, ember. Ő a múzsája. Mindig az volt. Láttad, mit alkottak együtt az előbb. Senki más nem tudja ezt kihozni belőle. Egymásból táplálkoznak.”

„Épp amikor azt hiszed, hogy ismersz valakit, megváltozik. Vagy te változol meg. Vagy talán mindkettő. És ez megváltoztat mindent.”

Gus (Forrás)
Nagyon érdekes, hogy egy ilyen szomorúnak mondható könyv mégis sok tanulságot hordoz magában. Erről most tényleg igen nehéz spoiler-mentes értékelést írni, de az nem nagy titok, hogy Kate életét nagyon sok tragédia végigkísérte. Túl hamar kellett saját lábra állnia és felnőnie. Mindezek ellenére mondhatni ő a világ legpozitívabb embere, pedig pont neki igazán lenne oka magába roskadni. Vidámságát mindenkire átragasztja és cserébe nem csoda, hogy a környezete is kincsként kezeli és rengetegen állnak mellette az aktuális gondoknál (még ha ő igyekszik is nem másokra támaszkodni). Rég sikerült olyan könyvet olvasnom, ami ennyire bennem maradt olvasás után is, hiányzott az ilyen elgondolkodtatóbb olvasmány, úgyhogy nagyon szerettem. És mindenki példát vehet Bright Side-ról, aki tökéletesen rászolgált becenevére! :)


„Ma még fergeteges az életem.
Nem akarok a holnapra gondolni.
Vagy a holnaputánra.”


Kedvenc jelenetem: A könyv végén lévő felvétel, ahol a Rook és Kate új számot énekeltek fel. Hiába nem hallottam a zenét, annyira érzékletesen írta le az Írónő azt a fejezetet, hogy teljesen beleborzongtam.
Kedvenc szereplőm: Kate, Gus és Keller is kedvencekké váltak
Kinek ajánlom: Ettől a regénytől szerintem mindenki jobban fogja magát érezni, kicsit máshogy látja a világot, tehát akinek erre van szüksége, remek választás. Aki „csak” megható, szerelmes történetre vágyik annak is tökéletes olvasmány.
Értékelésem: Azok a könyvek, amik ennyire megérintenek, és napokkal később is velem maradnak, nem érdemelhetnek kevesebbet 5 hegedűnél. :)
Érdekesség: Hoztam interjú részletet és dallistát a könyvhöz. :)

Kezdjük a kézenfekvővel… miért írtál ilyen fájdalmas könyvet? Mi adta hozzá az ötletet?

Nagyon nem akartam, hogy ennyire fájdalmas legyen. Amikor elkezdtem a Brigth Side

írását, a lehető legpozitívabb női karaktert akartam megalkotni, akit csak lehet. (Számomra erről szól a történet továbbra is.) Félúton teljesen megváltoztattam a történetet a mai verzióra. Magától változott. Kis szívfájdalommal ér véget, de mégis felemelőnek is találom.
Kisírtad a szemed írás közben?
Nem sírtam, amikor írtam, de éreztem. Éreztem a szereplők érzelmeit és ettől gyomoridegem volt napokig.
Van valaki, aki inspirálta Kate-t? Annyira inspiráló az ő életén és hatalmas szívén keresztül látni a dolgokat!
Kate valójában az a személy, aki szeretnék lenni, ha felnövök. Személyesen ismert hölgyek egyvelegéből született meg. Nagyon, nagyon szerencsés vagyok, hogy ismerem őket.

A könyv címe honnan jött?
A Bright Side címe könnyű dolog volt (és egyszerű, mert én is annak vagyok a híve). Ez a főszereplő beceneve. De az egész történetre is szimbolikus jelentősséggel bír.
Mennyire valóságos a könyv?
A Bright Side egy kitaláció, bár szerintem ez a történethez (főleg a végéhez) sok ember kapcsolódik valamilyen szinten. Maga a cselekmény nagyon valóságot, minden nap megtörténik.
Ha választhatnál, melyik írót tartanád mentorodnak?
Colleen Hoover-t. Nem csak csodálatos író, de ő az egyik legkedvesebb, legodaadóbb és legalázatosabb ember, akit ismerem. Imádom!

Forrás


***
A lista, illetve a hozzá tartozó magyarázat néhol tartalmazhat SPOILER-t vagy legalábbis elég erős sejtésünk lehet egy-egy fordulatról, ezért az olyan részek betűinek színét fehérre állítottam, hogy csak az olvassa el, aki tényleg akarja.We Might Be Dead By Tomorow, Soko
Ha lenne főcimdala a Bright Side-nak… ez lenne az. Olyan, mintha titkos párbeszéd zajlana Kate fejében. Kate beszélget Kate-tel. És ez messze nem nyomasztó, realisztikus és bíztató. És a húrok… ahh a húrok. Mágikus és annyira, de annyira szép.

400 Lux, Lorde
Ez Kate és Gus. A barátságuk. Szilárd. Fesztelen. Valódi. Könnyed. Kényelmes.

Eula, Baroness
A férjem szerint ez a szám a Rook együttes. Nem fogok vitatkozni vele. Amikor igaza van.. igaza van. Ez a Rook.
Sleeping Witch, Roxal Thunder
Láttam ezt a bandát élőben játszani, miközben a Bright Side-ot írtam. A Baroness-t vezették fel és még nem hallottam őket. Eldobtam. Az. Agyam. Az énekes hangja szexi, agresszív, nyers erő – megfélemlítő. Ha Shelly-nek lenne főcímdala, ez lenne.
Jump Into the Fog, The Wombats
Az ő dalszövegeik okosak és ügyesek. Ez a dal se kivétel. Ez a szám Gus.
Bug Eyes, Dredg
A Dredg az egyik leginkább alábecsült banda a világon. A Bug Eyes a kedvenc zeném. Ők is kaliforniaiak, így természetes, hogy Kate imádná őket. Fenomenálisak.

Done With Love, Teenage Bottlerocker
Bármelyik dalt imádom, ami úgy kezdődik, hogy „I got shit to do.” A Teenage Bootlerocket a legjobb punk együttes. Rengetegszer láttam őket élőben játszani. Sose okoznak csalódást.

Waiting All Night, Rudimental ft. Ella Eyre
Látam Kate-t, Clayton-t és Shelly-t táncolni erre a zenére, mert én se tudok leülni, amikor meghallom. Imádom az energikusságát – boldogságát. A boldogság lenyűgöző.

Same Love, Macklmore és Ryan Lewis
Amikor először hallottam ezt a számot épp autóban ültem a a férjemmel és a fiammal és egy szombat délutáni kirándulásra tartottunk. Élénken emlékszem erre, mert mindannyian csendben ültünk (ami elég nehéz nekünk) és végig hallgattuk a számot. Amikor vége lett a férjem és én egyszerre néztünk egymásra. Néma megállapodás volt. A tekintetünk azt mondta, teljesen egyetértünk a szöveggel. Le akartam húzni az ablakot és sikítani akartam. „Igen! Ez a srác megcsinálta! Megcsinálta!” Ez a szám Clayton & Morris-é és Romero & Dan-é.
Mutilate Me, Teenage Bootlerocker
Másik kedvenc számom az együttestől. Peter és Evelyn száma… Gus-tól… szeretettel.

Lullaby, The Cure
Imádom a Cure-t… tényleg. Emlékszem, amikor először hallottam őket nyolcadikos koromban és szó szerint felkapcsolódott bennem valami. Egy felismerés volt. Végre megértettem, hogy mitől olyan varázslatos és inspiráló a zene. Ez táplálta az életreszóló zeneszeretetemet.

Angels, The xx
Az xx is az egyik kedvenc együttesen és Romy Madley Croft az egyik kedvenc szólóénekesnőm. Sok számukat ki tudnám emelni, de az Angels-t választottam, mert illik a történethez. Szerelmes dal. Így látja Keller Kate-t. Ha esélyed nyílik arra, hogy az xx-et élőben lásd, ne szalaszd el!
My Song 5, Haim
Ez a szám maga Kate. Ez a szám igazán tökös. Magabiztos és nem vállal kockázatot – mint Kate. Az egyik legnagyobb kedvencem. Ők is kaliforniai banda. Nincs sok igazán jó női gitáros, de Danielle Haim az. Brutál jó.
Sex, The 1975
Az 1975.nek is minden száma a listára kerülhetne, mert olyanok, mint a gyerekek, nehéz kedvencet választani. IMÁDOM. EZT. AZ. EGYÜTTEST. Csodálatosak, fantasztikusak élőben. Ez Franco dala.
Panic Switch, Silversun Pickups
Ez a dal egy kontrolállt káosz, ami miatt rohadtul zseniális. Mindent szeretek velük kapcsolatban, de főleg Nikki Monninger-t. Ő a legvagányabb basszista, csinos ruhákkal és mindennel. És… igen…. kaliforniaiak.

Sweater Weather, The Neighbourhood
Ez Keller száma. Egész szíve és minden érzelme benne van Kate iránt. Újra és újra hallgattam a CD-t a könyv írása közben. És ez egy újabb kaliforniai banda.

Nothing Left to Say, Imagine Dragons
Ez a dal az lehetne, amit Gus írt Kate-ről, miután kiderültek a dolgok. Ezt a dalt rögzítették
együtt. Már nem kevesebb, mint kétszázszor meghallgattam ezt a számot, amikor azt a fejezetet írtam. Minden alkalommal láttam magam előtt Gus-t, ahogy a stúdióban épp a szívét énekli ki… és libabőrös lettem. /olvasás közben én is :D /

Northern Lights, Thirty Second to Mars
Bár szerettem Leto korábbi zenéit is (pl The Kill), a mars későbbi albuma akkor jelent meg, amikor a könyvet írtam. Ez a kedvencem róla. Csodabogár és ezt a legpozitívabb értelemben mondom. Az átkötések gyönyörűek. Ez az a fajta zene, amit Kate is írna (legalábbis a fejemben). És igen, ki se találnátok, kaliforniaiak.
Pictures of You, The Cure
Abszolút gyönyörű szám. Lélegzetelállító. Robert Smith zseniális.

Let Her Go, Passenger
Ez a dal Gus-hoz és Keller-hez kapcsolódik. Először akkor hallottam ezt a számot, amikor az utolsó fejezeten dolgoztam. Ennek hallgatása közben írtam, mindig újrajátszottam. Talán ez a legszomorúbb szám, amit valaha hallottam, de imádom.

Everything to Nothing, Manchester Orchestra
A cím mindent elárul. A Manchester Orchestra is a toplistám élén van, két kategóriában is: legjobb dalszöveg és legjobb élő előadás. Tökéletesek.

Favor’s Keeper, Index Case
Ez a dal intenzív és kétségbeesett és szenvedélyes. És amikor elér a 3:45-höz különösen figyelj, mert a következő három perc tökéletes lesz. Ez a zene Gus, ahogy tovább halad/tovább lép a következő könyvbe, a Gus-ba.
„And I loved you more.
Then I loved you.

Tökéletes dallezárás.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése