2016. 09. 26.

Michelle Hodkin: The Evolution of Mara Dyer - Mara Dyer változása

Író: Michelle Hodkin
Cím: The Evolution of Mara Dyer - Mara Dyer változása
Sorozat: Mara Dyer 2.
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2016.
Terjedelem: 512 oldal
Fülszöveg:
Mara Dyer valaha úgy gondolta, hogy maga mögött hagyhatja a múltját.
Nem menekülhet előle.

Azt hitte, talán csak képzelte az összes problémáját.
Nem képzelődött.

Biztos benne, hogy mindazok után, amin keresztülmentek, a fiú, akit szeret, már semmit sem titkol előle.
Nagyon téved
.


„- Túl önző vagyok ahhoz, hogy elhagyjalak.”

„Nem árthatsz nekem úgy, ahogy hiszed. De még ha kárt is tehetnél bennem… Én akkor is inkább halnék meg a csókod ízével a nyelvemen, mint hogy tovább éljek, viszont soha többé ne érhessek hozzád. Szerelmes vagyok beléd, Mara. Szeretlek. Akármit is teszel.”

Hatalmas, de tényleg hatalmas kedvenc volt Mara Dyer eszmélése és ujjongtam, amikor megláttam a folytatást a webshopban. *-* Bár sokkal lassabban sikerült elolvasnom, de véletlenül se higgyétek, hogy a minőség miatt volt ez. Időm most kevesebb volt, de igyekeztem minden szabad percet kihasználni az olvasásra, munkába menet az utcán is csak olvastam, munkában ebédszünet alatt és tényleg minden lehetséges helyen. Letehetetlen ez a rész is. A borító gyönyörűséges és szerencsére ez olyan második rész volt, ami nem laposodott el, már eddig is bővelkedett a történet rejtélyekben, de nem hittem, hogy ezt még lehet fokozni.

„Tudtam, ha elpusztítom Noah-t, akkor én is vele pusztulok.”
„Azt mondta, hogy ha igazán szeretném Noah-t, akkor elengedném.
Azt kívántam, bárcsak eléggé szeretném őt ahhoz, hogy le tudjak mondani róla.”

Mara
Tehát a rejtélyeket nem lehet elfelejteni. Az első részben szerencsére kaptunk válaszokat is, de mennyi-mennyi maradt megoldatlanul Mara után és nem is hittem, hogy még inkább bonyolódik a helyzet. A baleset részleteit megtudhattuk, de most már elárulhatom, hogy az egyik nagy csattanó az volt, hogy Jude életben van, vagy legalábbis a lány látni vélte. Ám a múltjából és az állapotából kiindulva nem tudjuk, hogy higgyünk e neki. Ez is rátesz egy lapáttal sokak meggyőződésre, miszerint megőrült. Olvasás közben én is sokszor elbizonytalanodtam, hogy most képzeli ezt a sok furcsaságot vagy az a valóság. Ezzel még talán nem árulok el nagy titkot, vagy legalábbis a cselekmény szempontjából nem lövök le nagy poént, hogy Mara szülei mindent próbálnak megtenni, hogy lányuk jól legyen, ezért egy különleges intézetbe kell járnia, ahol remélhetőleg segítenek rajta. A jelen eseményei ettől lettek érdekesek, mert sok izgalmas személlyel ismerkedhettünk meg.

„A sötétben sokkal inkább önmagam voltam.”

„Ezt a fiút szerettem én. Egy kicsit zűrös volt. Egy kicsit roncs. Egy gyönyörű katasztrófa.
Akárcsak én.”
 
Az előző kötetben szerettem, hogy több szálon futott az esemény és ez most maradt el. Most is múltbeli történések vegyültek Mara jelenleg átélt napjai közé és uhhhh, de nagyon szerettem ezeket a részeket. Igazán rejtélyesek, nincs is rá jobb szó és még nem tudni, hogy hova lyukadunk ki a végére. Jaa és akkor még nem is említettem az utolsó fejezetében lévő csattanóról, igazán idegőrlő és kínszenvedés lesz kivárni a harmadik részt. Ezek a részletek Indiába repítenek minket és egy titokzatos kislányt ismerhettünk meg. Ezzel kapcsolatban még semmi biztosat nem tudhatunk, de főhőseink tudtukon kívül is segítenek nekünk kicsit közelebb kerülni (vagy legalább, hogy legyen saját verziónk) a megoldáshoz.

„Én hiszek neked.”

„– Mi lesz, ha örökké félni fogok?

– Nem fogsz. – Halk, de határozott volt a hangja.

– És ha mégis?

– Akkor én örökké fogok várni.”

Noah
A szerelmi szálról is mindenképp kell beszélnem most is. Noah-tól most is olvadoztam. Annyira kedves, előzékeny és szerelmes. Mindent megtesz Mara-ért, pedig saját problémája is van bőven, mégis a lányt helyezi maga elé önzetlenül. Együtt próbálnak rájönni, hogy mi lehet a válasz erre a sok furcsaságra. Azt is már az előző részből tudhatjuk, hogy Noah se átlagos fiatal. Már csak azt nem tudjuk, hogy miért pont ők ketten ilyen különlegesek. Még ilyen nehéz helyzetben sem hajlandó távolt lenni Mara-tól és engem is meglepett sokszor, hogy milyen messzire képes menni érte. Ám rajta kívül is felbukkantak újabb, érdekes szereplők, akiket fentebb említettem. Jamie vidám egyénisége megszínezte a történetet és akadtak még olyanok, akiket szívesen megismernék kicsit jobban. Hiszen most még csak mézesmadzagként húzta el előttünk őket az Írónő és annyiban talán biztos lehetek, hogy van közöttük olyan, aki fontos szerepet játszhat a folytatásban.

„– A legsúlyosabb titkainkat néha csak egy idegennek tudjuk elárulni.”

„Ha ezer évig élnénk, mindig a tiéd lennék. Ha ezer életünk lenne, én mindegyikben azt akarnám, hogy az enyém légy.”
 
Agyaltam és agyaltam, de szerintem el se tudom képzelni, hogy mi lesz mindennek a megoldása, úgyhogy nem tudok mást tenni, mint nagyrészt türelmesen várom, hogy megjelenjen az utolsó és remélem ugyanilyen remek rész. Ja és már most figyelmeztetnék mindenkit, hogy nem csak a múltbeli szál lezárása függővéges, de az egész könyv befejezése, hogy is mondjam? Áááááááááááááááááá. Kegyetlen. Nem akarom elhinni, hogy ilyen megtörténhetett és nem tudom, hogyan tud innen továbbindulni az Írónő. Szóval ide a folytatást. :D

„ …könnyebb utólag bocsánatot kérni, mint előre engedélyt.”

„Száz apróságot tudtam Noah Shaw-ról, ám amikor megcsókolt, még a saját nevemről is megfeledkeztem.”

Kedvenc jelenetem: Noah és Mara romatnikus randija.
Kedvenc szereplőm: Noah mindenképp, de most Mara is közelebb került hozzám, és egyértelműen Jamie is kedvenc.
Kinek ajánlom:Múltkor jól sikerült megfogalmaznom ezért: "Akik szeretik az izgalmas, kicsit hátborzongató, rejtélyekkel teli történeteket."
Értékelésem: Mivel ugyanolyan jó volt, ugyanannyira élveztem ez is 5 játékbabát kap.


Érdekesség: Hoztam kedvcsináló videót a könyvhöz és az Írónő honlapjáról válogattam a GY.I.K. oldalról.
Te választod ki a könyveid címét? Ha igen, mi alapján döntesz?
Mindegyiket én választom! Nem voltam benne biztos, hogy bármelyik is jó lesz, mert a kiadók (elég gyakran) megváltoztatják a címeket, de mégis elfogadták ezeket és ettől nagyon boldog voltam. Nem is mindig tudtam, hogy mit kellett volna választanom; az eszmélése szó az egyik bátyámmal való beszélgetés után ugrott be, amikor a vázlataimról elmélkedtünk.

Ki a kedvenc szereplőd a Mara Dyer könyvekben?
Teljesen őszintén mindenki. Szeretek írni Daniel-ről és Joseph-ről, az aktuális köynvtől függetlenül és Mara, Noah és Jamie is nagyon érdekesek a saját történetükben. Mara bizonyul a legbonyolultabbnak, ez az első könyv végéből egyértelmű, de Noah kiszámíthatatlanabb. Imádok róla írni, mert annyira más, mint a többiek; más a hangja, mások a tapasztalatai, a motivációja – lassan bontakozott ki. Bonyolultsága teljesen más, mint Mara-é, ami miat kihívás számomra (de élvezem is).

Van olyan személy, aki akár Noah-t, akár Mara-t inspirálta?
Mara-t egy lány ihlette, akivel 2008-ban találkoztam. A történetet már le is írtam (az első rész értékelésénél lefordítottam). Noah személyét Mara kifejtésekor találtam ki – egyszer csak tudtam, hogy kicsoda, mit gondol és merre tart (a lezárást 2009 augusztusa óta a megjelenésig írtam). Kitaláltam, hogy kinek kell lennie Noah-nak, hogy megfelelő kapcsolatba kerüljenek a történet szempontjából. De ahogy írtam a trilógiát, meg is lepett – jobban, mint a többi szereplő, de tényleg. Igazi kaméleon – hogy milyen, erősen függ attól, hogy ki beszél róla vagy kivel érintkezik éppen. Trükkös és ezt szeretem.

Hogyan választottad ki a szereplők nevét?
Imádtam a Mara nevet, mióta először meghallottam egy nem túl jó 90-es évekbeli filmben. Vannak érdekes jelentései, az egyik a „keserűség” héberül, ami pont ideillik. A Noah is olyan név, amit mindig is szerettem és a héber jelentése beleillik a Mara/Noah kapcsolatba, dinamikus és hihetetlenül jó. És a teljes neveik is teljesen összeillenek.

Jamie nevének külön története van (lásd a második részt) és a legtöbb egyéb szereplő valaki után kapta a nevét, akit ismerek – használtam, amíg nem volt konkrét gondolatom, majd sok meg is maradt.

Melyik zenét használtad a trailer-ekhez?
Kelli Schaefer Black Dog száma az első könyvhöz és Kelli Schaefer City Morgue száma a második könyvhöz.

Ki játszaná a szereplőket egy filmben?
Ha film készülne, nem túl sok beleszólásom lenne a casting-ba. De azért vannak gondolataim. Mara lehetne Kaya Scodelario vagy Kristen Stewert. Noah például Max Irons vagy Robert Pattinson vagy Evan Peters vagy Douglas Booth. És Jamie Aubrey Drake-re hasonlít leginkább, Daniel pedig Dev Patel-ra.

Milyen szerzők inspiráltak?
Nagyon, de nagyon sok van. Vladimir Nabokov, J. R. R. Tolkien, Steven King, Daniel Handler, R. L. Stine, James Hogg, Richard Preston, Oscar Wilde és Katherine Dunn, csak hogy pár nevet említsek.
 
Kedvenc könyveid?
Túl hosszú a lista. De pár kedvenc felnőtt könyvem a Lolita, a Private Memoirs and Confessions of Justified Sinner, a Ragyogás, a Gyűrűk ura és a Geek Love. Ifjúságiakat nem is kezdenék sorolni, mert 50 év lenne leírni és 10 évig olvashatnátok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése