2016. 10. 27.

Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különlgeses gyermekei - a 100. értékelés! :)

Író: Ransom Riggs
Cím: Vándorsólyom különleges gyermekei
Sorozat: Vándorsólyom különleges gyermekei 1.  
Kiadó: Kossuth
Kiadás éve: 2011.  
Terjedelem: 352 oldal  
Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
„Fordulatos, ​​megindító, sajátos hangulatú regény. Izgalmasan társítja a furcsa régi fényképeket a felejthetetlen történettel.”
John Green, a New York Times újságírója, több sikerkönyv szerzője

Egy rejtélyes sziget
Egy elhagyott árvaház
Egy különös fényképekből álló gyűjtemény

Ez vár felfedezésre a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című felejthetetlen regényben, amely a fantázia és a fotográfia elegyéből kever izgalmas olvasmányt. Történetünk kezdetén rettenetes családi tragédia indítja útnak a tizenhat esztendős Jacobot egy távoli, Wales partjai közelében lévő szigetre, ahol felfedezi Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekek számára alapított otthonának omladozó romjait. Ahogy Jacob végigjárja az elhagyott hálótermeket és folyosókat, rájön, hogy Vándorsólyom kisasszony gondozottjai nem csak különlegesek voltak, de talán veszélyesek is. Lehet, hogy nem véletlenül száműzték őket egy kietlen szigetre. És valamiképpen – lett légyen ez bármilyen valószínűtlen – talán még mindig élnek.
Ez a nyugtalanító, réges-régi fényképekkel illusztrált regény élvezetes olvasmány felnőtteknek, tiniknek és bárkinek, aki élvezi a hátborzongató kalandokat.

"Mindig tudtam, hogy az égbolt tele van rejtélyekkel – de mostanáig nem jöttem rá, hogy a föld is tele van velük."

Ez a könyv a megfilmesítés miatt most igen népszerű. Annak kapcsán figyeltünk fel rá vagy attól függetlenül olvastuk?
I: Én már pár éve olvastam a könyvet :) Emlékeim szerint már akkor is tetszett. Perpetua
kezdte el most olvasni, és nekem is adott hozzá kedvet. Ezután meghirdettük a szavazást a blogunkon, hogy melyik könyvről írjuk a 100. értékelésünk. Amikor végül kijött győztesként, eldöntöttem újra el kell olvasnom, hogy felfrissítsem emlékeimet, és rendesen tudjak róla majd írni. Biztos sokaknak a film hozza meg a kedvét a könyvhöz, nekem még nem volt szerencsém látni, de úgy halottam jól sikerült :)
P: A film adta meg a kezdőlökést. Aktív molyként már korábban is találkoztam vele, de a borító sose fogott meg. Elég hátborzongató hangulatot kelt és az én ízlésemnek ez nem szokott megfelelni. :D A film viszont nagyon is felkeltette az érdeklődésemet, meg is néztem moziban. Utána pedig kedvet kaptam a sorozat olvasásához is. :)


"Annál a pontnál, a gerinc közelében, ahol mindig megálltam visszanézni, mennyi utat tettem meg, most tovább mentem. Néha jobb nem visszanézni."

Már többször említettük, hogy szeretjük, ha különleges képességekkel rendelkeznek a szereplők. Itt hogy tetszett ez a szál? Akadt olyan tehetség, amivel korábban nem találkoztunk?
I: Nekem nagyon tetszett a különleges képességek ilyen formában lévő megjelenítése a
Jacob
történetben. Sokféleképpen találkozhattunk már a "szuper" erők megjelenítésével, de így még soha sem. Főleg a képek adtak hozzá még plusz érdekességet szerintem. Enoch képességével még nem találkoztam, egyszerre volt hátborzongató, és nagyon érdekes is. De szinte mindenkié kicsit másabb volt, mint ahogy eddig megismertük más történetben őket.

P: Az egész könyv legnagyobb erősségei nálam a különleges képességek voltak, azokat nagyon szerettem, főleg, hogy akadt olyan is, amivel még nem találkoztam. Hugh-ból méhek szálltak elő például, vagy Olivia lebegése/repülése se volt éppen szokványos. Ez tényleg nagyon jó volt, ezeket tényleg nagyon élvezem és nagyon érdekes, hogy akárhány könyvet olvasok, mindig akad újabb és újabb képesség. Meg persze mindenki képes újítani is. Azt azért sajnálom, hogy itt kevésbé aknázták ki ezeket a gyerekek, keveset láthattuk őket ajándékaik használatában.

"Ragaszkodunk a tündérmeséinkhez, amíg csak túlságosan nagy nem lesz az ár, amelyet meg kell ezért fizetnünk."

Jacob végre felfedez egy olyan világot, ahol nem számít kívülállónak. Hogyan élveztük az első kalandját?
I: A történet Jacob nagypapájával kezdődött. Ő mesélt mindig a fiúnak egy különleges helyről, ahol különleges gyerekek élnek. Ő is részese volt ennek a társaságnak, csak el kellett onnan jönnie. Jacob el is hiszi, meg nem is nagyapja történetét. Minden megváltozik, amikor
Vándorsólyom kisasszony
egy szörnyű tragédia által nagyapja életét veszti, és a fiút mindenki bolondnak nézi. Ezek után indul el Jacob felkutatni nagyapja múltját, és többek között azért is, hogy meggyőzhesse magát, és másokat is, hogy ő nem hülye. Kutatni kezdi azt a helyet amelyről nagyapja mesélt neki. Először minden elhagyatottnak tűnik, de sokszor bebizonyosodott 
már, nem minden az aminek látszik. A Vándorsólyom kisasszony, és az ő különleges gyermekei léteznek, és nem is akár, hol hanem egy időhurokban. Nagy tetszett, ahogy az író felépítette ezt a világot. A különleges gyermekek, és az őket körülvevő hely nagyon tetszett. Belegondoltam, milyen lenne "örökké" élni, és minden nap ugyan az lenne, egyszerre tűnik rossznak, de mégis van benne valami jó is :) Ugyan úgy mint ahogy ők is érzik magukat, védve vannak, de mégse élhetnek rendes életet. Jacob megjelenésével az ő életük is fellendül. Nem csak új barátra tesznek szert, az őket üldöző üresek ellen is harcra kellhetnek együttes erővel. Jó volt Jacob-bal együtt követni a nyomokat, és rábukkanni erre a helyre. Az eleje nekem is kicsit soknak tűnt, de kellet a végén beláttam kellet az a cselekmény kibontakozása miatt. A legjobban a gyermekek megtalálása után kezdett el tetszeni. Ők újabb szintfoltot vittek a történetbe. A bonyodalom is jól lett kitalálva. Nagyon kíváncsi vagyok mi fog még minket várni a folytatásban. :)
P: Kicsit lassan indultak be az események, hosszabbnak mondható a felvezetés, viszont így teljesen képbe kerültem. Az alap ötlet nagyon tetszik a különleges gyerekek és az időhurok körül. Az üresek kellő izgalmat visznek az egész történetben, izgulhattunk miattuk. A könyvben található képeket viszont nem biztos, hogy hiányolnám, ha nem láttam volna. :D Nélkülük talán kicsit vidámabbnak is el tudtam volna képzelni a történetet, de ezek folyamatosan eszembe juttatták, hogy milyen borongós az egész. 
Nekem még a vége szokott fontos lenni. Itt valószínűleg a film miatt érzek kicsit csalódást, mert ott sokkal látványosabbra sikerült a nagy jelenet. Sajnos itt nem tudtam attól elvonatkoztatni. :(

"Mindig tudtam, hogy fura vagyok. Sosem álmodtam viszont, hogy különleges is."

Akadt kifejezetten ellenszenves vagy nagyon is megszeretett mellékszereplő?
Emma
I: Az elején nem kedveltem Emma-t, valamiért ellenszenves volt. Ahogy haladtam a történetben, és több mindent megtudtam a múltjáról, már jobban tudtam vele szimpatizálni. Enoch-al is így voltam, a képessége miatt kicsit furcsán néztem rá, de a végén már őt is megkedveltem.Vándorsólyom kisasszonyról szeretnék többet is megtudni.
P:
Itt kicsit megzavar a film vs könyv dolog. Enoch a filmben nagyon-nagyon ellenszenves volt, de olvasva inkább semleges, majdhogynem szimpatikus szereplő. A képessége, hogy életre kelthet tárgyakat, nagyon tetszett, ez is újnak mondható számomra. Ezt az érdekes dolgot itt még nem is aknázta ki igazán. Kedvenc mellékszereplőm pedig a láthatatlan fiú, Millard. Vidám, vicces személy, ő vitt egy kis színt ebbe a komor könyvbe. Őt nagyon megszerettem.

"Nem, nem hibáztatom. Csak hiányzik.
– Még mindig?
– Minden nap."

A romantikát hiányolnunk kellett a könyvből vagy azért itt is fel-fel bukkant?
I: Nem kellet lemondanunk itt sem a szerelmi szál megjelenéséről. Amire nem tudok mást
mondani, mint hogy ez se hétköznapi :) Jacob és Emma szerelme nem is lehetne furább. Ha ilyen sok idő, és egyéb tényezők befolyásolnák kapcsolatunkat, Jacob helyében kicsit eltöprengnék vajon tényleg igaziak Emma érzelmei irányomban?! Szerintem kellett ez a történetbe, ezek után izgulhatunk szerelmes párunk kialakult kapcsolatáért, és a jövőbeli alakulásáért is.
P:
Itt még semmiképp se volt hangsúlyos a romantika. Jacob és Emma között már kezd kialakulni valami, ez nagyon is érezhető, de a fiú még sokkal inkább azzal van elfoglalva, hogy feldolgozza az új helyzetet. Spoiler-ezni nem akarok, de nem is egyszerű az ő helyzetük Emma múltja miatt, de én nagyon is szurkolok nekik, mert nekem kell egy kis rózsaszín köd is minden könyvbe. :)

"Minden, ami örökre megváltoztatja az embert, kétfelé hasítja az életet: Előtte és Utána."

Kedvenc jelenetem:
I: Jacob megtalálja a különleges gyerekeket :)
P: Amikor újraindul az időhurok.
Kedvenc szereplőm:
I: Annyira kedvenc nem lett senki se
P: Millard.
Kinek ajánlom:
I: Azoknak ajánlom akik szeretnének egy nem hétköznapi történetet megismerni,ami tartalmaz egy kis időutazást, és pár különleges képességet. Sőt a fő gonoszok se hétköznapiak :)

P: Akik szeretik a kicsit borongósabb, időutazással foglalkozó történeteket, ezt is szeretni fogják.
Értékelésem:
I: A különleges élmény miatt amit a benne lévő fotók nyújtottak megkapja tőlem a 4 időhurkot.
P: Valószínűleg a film kicsit felhúzza az olvasási élményt, de végül 4 sólymot tudok adni a könyvre.


Érdekesség: Ha már ennyit emlegettük a filmet, érdekességként hoztunk véleményt az elkészült filmről. Meg azért interjú részletet is kerestünk. :)

Író: Ransom Riggs
Cím:
Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
Műfaj: ifjúsági fantasy
Film premier: 2016.09.29.
IMDb adatlap

P: Egy dolgot már az elején meg kell említenem. Ilyenkor nagyon szívesen belelátnék a filmkészítők fejébe. Miért volt jó, hogy Emma és Olivia képességét kicserélték? :O A filmben tetszett, úgy ahogy volt és a könyvben is, de nagyon furcsa volt nekem ez. :) Emma a könyvben tűzgyújtó, a filmben pedig lebeg. Egyébként Tim Burton munkáit nem mondom, hogy maradéktalanul szeretem, de jó filmeket készít, csak a néha ijesztőbb látványvilággal szokott gondom lenni. Tehát szerintem most is egy jó filmet hozott össze. Később tudtam meg, hogy most tulajdonképpen mindhárom rész cselekményét láthattuk ebben az egy filmben, és tudva hogy ilyen hosszú cselekményt ölelt fel, jól volt összefoglalva, teljesnek éreztem. Szánt elég időt a gyerekek bemutatására, az időhurok újraindítása pedig, kifejezetten látványosra sikerült. A színészekkel is teljesen elégedett vagyok, kaptunk pár igazán nagy nevet és a többiek is jól játszottak. Legjobban Vándorsólyom kisasszony tetszett, kicsit felturbózták a könyvhöz képest, de filmvászonra kellett is ez a változás. Igazából ez a mozi tényleg tetszett úgy ahogy van, csak olvasás után gondolkodtam el dolgokon, amik máshogy is alakulhattak volna, de szerintem érdemes megnézni. :)


Vándorsólyom kisasszony testvére, Bentham és Vándorsólyom kisasszony két nagyon különböző történetet kreáltak az üresekkel kapcsolatban. A kisasszony csak nem volt elég tájékozott vagy más oka volt, hogy csak félig mondta el a történetet?
Nem emlékszem. Ez elég bonyolult! És nem akarok rossz választ adni.
Rendben, első kérdésem a filmhez: úgy tűnik Emma és Olivia képességét felcserélték. Meg tudnád mondani, hogy a készítők miért döntöttek így?
Nem. Nem igazán. Van sejtésem, de nem én írtam a forgatókönyvet és nincs sok infóm a
Ransom Riggs
történet kifejtéséről. De miután megnéztem, ha filmes szemmel nézzük, nagyon jól működött. Nagyon jól jön a különlegessége.
Minden változás, amit a szereplőkkel tettek, izgalmasabbá tette a filmet. És figyelembe kell venni, hogy ez egy film, nem könyv. Bronwyn-nél is ezt a helyzet. A filmben egy kicsi lány, ami viccesebbé teszi a dolgokat.
Ó, mert ez váratlanabb.
Így van, egy kis tini lány, aki köveket dobál, szórakoztató.
De nem gondolod, hogy ez ütközik azzal, amit írtál?
Nem az a filmkészítők dolga, hogy pontosan azt tegyék, mint én a könyvben. Amikor változásokról hallok, anélkül hogy látnám a filmet, akkor én is felkiáltok, hogy „hé”, de utána már belátom, hogy jól működik. És szerintem a rajongók is így fognak érezni.
Szerinted az üresek félelmetesek lesznek a filmben? Úgy értem, hogy magasabb korhatáros besorolást kapott a mozi.
Ó, félelmetesek. Szerintem miattuk kapott magasabb besorolást a film.
Utolsó kérdésem: Hogy fedezte fel Vándorsólyom kisasszony, hogy ymbryne? Az anyukája is az volt? Egy hurokban nőtt fel? Várható könyv az ő gyerekkoráról?
Nem tudom a választ ezekre a kérdésekre, mert még nem írtam meg a történetet. Nem vagy egyedül, sok olvasó kérdez ezekről. És a legtöbbjét nem tudom. De valószínűleg jó történet lenne! Írhatnék még erről. Sok ötletet adtál.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése