2016. 11. 22.

Borsa Brown: Az arab lánya 1.

Író: Borsa Brown
Cím: Az Arab lánya
Sorozat: Az Arab 3.
Kiadó: Álomgyár
Kiadás éve: 2016.
Terjedelem: 472 oldal
Fülszöveg:
Gamal, a szaúdi királyi család tagja, megkapja élete legnagyobb feladatát: fel kell nevelnie magyar szerelmétől született gyermekét, Annát nem is akárhol: saját hazájában, Szaúd-Arábiában. A család nem nézi jó szemmel a házasságon kívüli kislány érkezését. De ha ez nem lenne elég, a sors még egy megoldhatatlannak tűnő kihívást küld Gamalnak
Vajon képes egy apa egyenlőséget tenni gyermekei között, amikor azt a vallási tradíciók szerint nem is volna szabad? Lehet boldog egy ilyen zord világban egy ártatlan kislány, akinek már születésekor megpecsételődik a sorsa? Mire képes az apai szív? Mire képes egy mostoha?
A hatalmas sikert aratott Az Arab című regényben megismertük egy szívbemarkoló szerelem történetét. Az Arab szeretője a magyar nő szemével mutatja be ugyanezt az érzelmi hullámvasutat. Az Arab lányában a kettejük szerelme gyümölcsének élete bontakozik ki, miközben Gamal lelke is új életre kel.

"- Nem, Gamal! A szívedben a helyem!"
 
Gamal és Csilla után most megismerhettük közös lányukat, Annát. Vagy mégsem?
I: A címe kicsit engem is megzavart, arra gondoltam, hogy itt Anna lesz a főszerepben. Meglepődtem, amikor Gamal szemén keresztül olvashattam újra a történetet.  Egyszerre voltam boldog, és kicsit csalódott is. Reménykedtem benne, hogy a történet folyamán Anna is nagyobb szerepet kap majd. Ha utólag átgondolom, a kis Anna sok fontos eseménykor jelen
Anna (forrás)
volt, mégis inkább Gamal, és Yasmine vitte ezt a részt. Amennyit eddig Annáról tudhatunk,
hogy egy igazi kis hercegnő, apja életének egyik legnagyobb fénypontja, és mindenki megszerette a családban.
P:
A könyv címe: az arab lánya. Vártam, hogy Anna lesz emiatt a középpontban, de ez nem az volt, amire számítottam. Igazából, ha más címet kapott volna, máshogy álltam volna a történethez és nem érezném kicsit csalódásnak. :( Szerencsére azért gyakran szerepelt ez a tündéri kislány és nagyon várom, hogy lássam tényleg felnőni, de ez még egy másik kötet témája lesz. A stílus és az írásmód most is megnyerő és szívesen olvastam a lapokat. Öröm volt megismerkedni Annával, kedves, melegszívű teremtés, aki mindenki napjait bearanyozza. Tetszett az is, hogy Khalid-dal ilyen szoros a kapcsolatuk és ahogy Yasmine is kezelte. Azok a részek voltak a kedvenceim, ahol ő is szerepelt. És hiába nem szerepel ő a legtöbbet, az egyértelmű, hogy nagyon is fontos szerepet játszik apja életében.

"Nem az a fájdalmas, hogy meghalt, hiszen ő jó helyen van, hanem, hogy nekem el kell viselnem a hiányát."

Hogyan dolgozza fel Gamal Csilla elvesztését?
I: Csilla elvesztése hatalmas űrt hagy maga után Gamal-ban, ami teljesen érthető, egy ilyen szerelmet nem is lehetne olyan könnyen elfelejteni, és túllépni rajta, főleg, ha így ér véget. Az Írónő egy nagyon érdekes csavart visz bele a történetbe, ami segít Gamal-nak az
Gamal (forrás)
elfogadásban. Egy picit itt néha már sok volt nekem Gamal viselkedése, és megnyilvánulása.
Nem értettem teljesen meg őt, egy részem elfogadta, egy másik hitetlenkedett felette. Az biztos, hogy nem unatkozhattunk mert nem csak Magyarország, de hazájában is sok minden várt rá. Apaként, még mindig nagy a szememben. Szeretem azokat a részeket, amikor Anna és Khalid ott volt mellette.
P:
A történet fő eleme a feldolgozás volt, hogyan kezeli Gamal Csilla elvesztését. Furcsa volt, mert az első rész óta sokat változott a férfi. Csilla teljesen felforgatta az életét és a személyiségét is. Néha kicsit soknak éreztem a gondolatait, én úgy képzelem el, hogy egy férfi, hogy is mondjam, férfiasabban kezeli a gyászt. Persze jó volt látni, hogy ilyen mély érzelmei voltak, csakis a mértékkel volt gondom. Gyönyörű ajándékára koncentrál, Annára, aki Khalid mellett élete fénypontja. Imádja kislányát, főleg, hogy ő az utolsó kapcsolata szerelmével.


"Csilla egyedi volt és megismételhetetlen marad, de az érzést, amit adott egykor, amit kiváltott bennem, talán mástól is megkaphatom."
 
Meglepő fordulatokban nem volt hiány az első két részben. Itt is újra felborzolta az idegeinket az Írónő?
I: Már említettem azt a bizonyos csavart, na az igazán fordított egyet az egészen. Nem tudtam teljesen megbarátkozni ezzel a szálal. Furcsa volt, és Gamal-ból is elég érdekes dolgokat hozott ki. Az biztos, hogy ez által kaptunk egy újabb érzelmi hullámvasutat. Mindenkinek magának kell eldönteni mennyire tudja ezt majd elfogadni :)
forrás
P: Mindenképp meglepő fordulatnak mondanám, de picit se szeretnék spoiler-ezni. Volt egy olyan elem a könyvben, amin nem tudok napirendre térni. Ezzel a mellékszállal, nem tudok egyet érteni. Jól indult, sok érzelmes pillanatot köszönhetünk nekik, de olyan irányba terelődött, ami az első két rész után nem kellett volna. Egyedül annak örülök, ahogy végül mégis alakult a dolog, és nem volt annyira szerves része a cselekménynek, mint először hittem. Így szebb volt a lezárása is.

"Azt kívántam, bár ketten lennénk, a négy fal között, mert akkor most hozzá léphetnék, átkarolhatnám, hagynám, hogy sírjon, hagynám, hogy az ő könnye az én lelkemet is kimossa, és hogy a könnyei újra indítsák bennem az érzelmeket."
 
Csilla elvesztése miatt sokkal többet szerepelt Yasmine a könyvben, róla változott a véleményünk?
I: Yasmine most sokkal több szerephez jutott a történetben. Jó volt kicsit őt is jobban megismerni, sokkal szimpatikusabb lett számomra. Ahogy elfogadta Annát, és saját lányaként nevelte nagyon szívet melengető volt. Megtudtam érteni viselkedését, nagyon
Yasmine (forrás)
rossz lehetett neki Csilla árnyékában élni. Hiába ő volt Gamal felesége, a férfi szívét még se
tudhatta a magáénak. Mindent megtett, hogy férje kedvében járjon, de egyszerre volt nagyon erős, és próbálta véghez vinni saját akaratát is.
P:
Nagyon örültem, hogy Yasmine-t jobban megismertük. Már eddig is láthattuk, hogy igazán különleges nő ő is. Egy arab férfi szemén keresztül már megismertük a világukat, de egy arab nőnek sokkal nehezebb az élete. Bár ő is különlegesebb eset, mert sokkal makacsabb, mint társai, mer ellent mondani férjének. Nagyon is érdekes lett volna egy olyan kötet, akár most is, hogy ő mesél nekünk. Kíváncsi lettem volna ő hogyan élte meg a dolgokat. Apró szeletet megtudhatunk belőle, de bővebben is szívesen olvastam volna. Meglepett, hogy ilyen könnyedén kiáll magáért és ilyen bátran beszél Gamal-lal. Nagyon különleges nő.



"A halál tökéletes munkát végez. Nemcsak azt viszi magával, akit temetünk, hanem minket is, akik hátramaradunk."
A lezáráshoz nagyon ért az Írónő, mindig eléri, hogy várjuk a folytatást. Ez most is így van?
I: Nagyon várom a következő részt, mert abban már tényleg Anna lesz a főszerepben. Kíváncsi vagyok milyen élete lesz, milyen problémákkal kell szembenéznie. Vajon megismeri a múltját?
P: Az biztos, hogy kíváncsi vagyok nagyon Annára, mert tényleg szeretném megismerni és nagyon érdekel, hogy a származása miatt mennyit kell még küzdenie az életben. Már most lehet tudni, hiába él egy királyi családban a születésének körülményei rossz fényt vetnek rá, ebből gondok lesznek később. Ezzel kapcsolatban már kaptunk egy kis előzetest is és szeretném megtudni, merre sodorja őt az élet. Gamal mikor lesz képes elengedni az ő hercegnőjét és kinek lesz a társa az életben. És főleg érdekel, hogy hogyan kezeli majd az igazságot az anyjáról. Várom, hiszen én most is azt hittem, hogy ezeket fogjuk megtudni, de nem kell már sokat várni tavaszig. :)

"Szerelmes vagyok. A gyerekeimbe. Az életbe…"

Kedvenc jelenetem:
I: Amikor Anna feltűnt egyes részeknél.
P: Anna és Khalid közös jelenetei.
Kedvenc szereplőm: 
I: Anna
P: Anna, Khalid
Kinek ajánlom: 
I: A sorozat kedvelőinek.
P: Aki elkezdte és megszerette eddig a sorozatot, annak mindenképp érdemes folytatni.
Értékelésem:
I: Sajnos ez a rész nem tudod annyira magával ragadni, így most tőlem 3,5 vadászatot kap. Remélem a következő részben újra maximumot tudok majd adni :)
P: Hiába élveztem a stílust, nem tetszett annyira, mint az első két rész, ezért 4 oroszlánt kap a könyv.
Érdekesség: Mivel most Yasmin is többet szerepelt, gyakrabban emlegettél az arab nők helyzetét. Erről hoztunk egy kis összeállítást nektek. :)


A szaúdi királyságban nem könnyű nőnek lenni. A legtöbb helyen nők és férfiak nem tartózkodhatnak egyszerre a muszlim törvények szerint, a nemek közötti nyilvános keveredésért akár le is tartóztathatják az embert.
A nők kíséret nélkül sehova sem mehetnek. Ahogy elhagyják az otthonukat, maguk mellé kell venni egy férfi kísérőt, egy úgynevezett mahramot, aki többnyire egy rokonuk. Ezt a szigorú szabályt azzal indokolják, hogy a nők egyedül könnyebben bűnbe esnének. A lányoknak azt tanítják, ha elhagyják az otthonukat, ők lesznek a felelősek minden rosszért, ami történik velük, mivel a férfiak nem tudnak uralkodni az ösztöneiken. Egy tinédzsert
például azért ítélt el a bíróság, mert ugyan őt erőszakolták meg csoportosan, de nem volt mellette mahram, vagyis a törvény szerint végül is ő volt a hibás. 
A nőknek nyilvános helyeken kötelező a bokáig érő, karokat is eltakaró fekete köpeny, az abaja viselése, fejüket pedig kendővel kell befedniük. És bár az arcukat nem muszáj eltakarniuk, de feltűnősködniük semmiképpen nem szabad. Az egyébként gyakori, hogy az abaja alatt nagyon csinos, márkás ruhákat, drága cipőket és ékszereket hordanak. 
Rokonaikon kívül más férfiakkal nem léphetnek kapcsolatba, a legtöbb középületnek éppen ezért külön bejárata van férfiak és nők számára, sőt a közlekedési eszközökön, parkokban, strandokon és vidámparkokban is szét vannak választva a nemek. Úszni vagy edzeni sem engedik őket, és így a nőket mindenféle versenysportból is kizárják, bár a londoni olimpián első alkalommal kvalifikáltak női versenyzőket, de ők is szigorúan férfi kísérettel utazhattak ki, és csak a vallásnak megfelelő sportöltözetet viselhettek, ami a hajukat takarta. 
Vásárláskor a nőknek nem megengedett, hogy felpróbálják a ruhákat, hiszen a közelben tartózkodó férfiak számára már az a gondolat is megbotránkoztató lehet, hogy a függöny mögött egy vetkőző nő tartózkodik. De akármilyen divatmagazinokat sem lapozgathatnak, és még Barbie babát sem kaphatnak a kislányok. A szabályok betartását a mindenütt jelenlevő vallási rendőrség, az Erény Előmozdítása és a Bűn Megelőzése Bizottság felügyeli. 
A gyilkosság mellett a házasságtörést vagy a homoszexualitást is halálbüntetéssel sújtják az országban, ami általában nyilvánosság előtti lefejezést jelent. 
A nőknek csupán az utcán kell fátyolt viselniük, otthonaikban szabadon mozoghatnak. Ezért van az, hogy egy muszlim nő számára két élettér létezik: az otthon és a külvilág. A másodikba csupán akkor lép ki, ha az feltétlenül szükséges.
A Korán 4. – a „nők” címet viselő – szúrája például ki is mondja: „A férfiak fölötte állnak a nőknek...” Ugyanez a szúra rendelkezik arról, hogy minden muszlim férfinak Allah megengedi, hogy négy feleséget tartson, és azon kívül szabadon létesítsen szexuális kapcsolatot „rabnőivel”, viszont egy asszonynak csupán egy férje lehet. A Korán egyébként szigorúan tiltja a házasságtörést, így az iszlám teológusok szerint épp a poligámia intézménye jelenti a családok stabilitását.
A hagyomány arról is rendelkezik, hogy ha a férfinak több felesége van, akkor kötelessége mindegyiket egyformán szeretnie. Mindezek azt mutatnák, hogy az iszlám védi a nők jogait. Ez azonban csak az elmélet, a gyakorlat egészen mást mutat egyes országokban. Szaud-Arábiában például azokat a lányokat, akiket megbecstelenítettek, az apjuk még ma is nyilvánosan megfojtja. Az Egyesült Arab Emírségekben a házasságtörő asszonyokat halálra kövezik, és még a felvilágosultnak mondott Egyiptomban is évente több mint ezer kislánynak – világszerte pedig tíz és százezreknek (pontos adatunk nincs) – vágják ki a klitoriszát. Ez a gyakorlat hasonlít a férfiak körülmetéléséhez, csak annál sokkal fájdalmasabb és kegyetlenebb.
A nők jogai a törvényalkotásban is korlátozottak. Egy leánygyermek például csak feleannyit örökölhet, mint egy fiú. A férfi csupán Allahnak tartozik felelősséggel, egy asszony viszont Allahnak és a férjének. Az asszony ilyen értelemben birtoka a férjének.
Beutazási feltételek és szabályok – Szaúd-Arábia (részlet)
·         Nők egyedül nem közlekedhetnek az országban. 
·         Mekka és Medina meglátogatása, nem-muszlimok számára tilos.
·         Tilos a disznóhús, alkohol tartalmú italok bevitele és fogyasztása.
·         Fényképezés, filmezés az utcán és a bevásárlóközpontokban nem ajánlatos.
·         Utcán európai nőknek is kötelező a bokáig érő, a karokat is eltakaró fekete lepel viselése, a haj fekete kendővel történő lefedése. A férfiak az utcán rövidnadrágban nem közlekedhetnek.
·         Az országban mozik, színházak nem működnek, nyilvános helyeken tilos a tánc és a zene.
·         A Ramadán idején böjti időszakban mindenki számára tilos az étel, az ital fogyasztása, és a dohányzás.

Forrás


Köszönjük a Recenziós példányt az Álomgyár kiadónak :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése