2016. 11. 11.

Kedvenceink közelebbről 12. rész - George R. R. Martin

Blogunk első születésnapjának beöltése után, megértünk egy új rovat megindítására, amit heti rendszerességgel szeretnénk vezetni. Minden részben egy-egy írót/írónőt szeretnénk röviden bemutatni és az 5 legszebb borítójú könyvét is megosztjuk veletek. Reméljük tetszeni fog nektek! :)

Most először hozok egy íróról és nem írónőről bejegyzést. Ám George R. R. Martin mindenképp megérdemel egy bejegyzést. :) Napjaink egyik legismertebb, legnépszerűbb írója és számos könyve megjelent hazánkban is. És most kicsit többet is megtudhattok róla.
George R. R. Martin – 1948, New Jersey
George R. R. Martin 1948. szeptember 20-án született Bayonne-ban, New Jersey-ben.

Édesapja Raymond Collins Martin, rakodómunkás és anyukája, Margaret Brady Martin. Két nővére van Darleen Martin Lapinski és Janet Martin Patten.

Martin a Mary Jane Donohoe és a Marist HighSchool-ban tanult. Nagyon fiatalon kezdett
írni, szörnyes történeteket árult a szomszéd gyerekeknek, aprópénzért, és drámai olvasmányokat is. Később képregény rajongó és gyűjtő lett a középiskolában és kitalált képregényeket kezdett írni. Martin első hivatalos kiadása 1970-ben volt, 21 évesen: The Hero címmel, a Galaxy kiadónál jelent meg 1971 februárjában és más kiadások is követték.

1978-ig csak akkor írt, amikor ráért, de 1979 óta teljes állásban író. Hollywood-ba költözött, és az Alkonyzóna történet írója lett a CBS-nél 1986-ban. 1987-ben a Szépség és a Szörny producere lett, majd 1989-ben felelős producerré léptették elő. A Doorways-nek is volt producere, amit a Columbia Pictures TV-nek írt, amit 1992-93-ban forgattak.

Martin jelenleg Santa Fe-ben, Új-Mexicóban él. Tagja a Science Fiction& Fantasy Writers of America-nak (a közép-déli részleg vezetője volt 1977-79-ben és alelnök volt 1996-98-ig).


TOP5-es lista:Pár infó még az Íróról:

A Trónok Harca egyik legdominánsabb témája a család. Ez ad a szereplőknek célt, de tönkre is teszi őket. Neked milyen volt a családod és az otthonod?
1948-ban születtem Bayonne-ban, New Jersey-ben, ami egy félsziget Jersey City déli részén. Busszal 45 perc alatt Manhattan központjába lehetett érni, de Bayonne önmagában is egy saját világ volt. New York nagyon közel volt, de nem jártunk oda gyakran. 4 évesen a First Street-en éltem, közlakótelepen, Kill Van Vull-ra nézve, másik oldalon Staten Island-dal.
Az apukám Martin volt, de olasz és német felmenőkkel rendelkezett. Az anyám egy Brady – ír. Sokat hallottam anyámtól a Brady örökségről, akik igen fontos szerepet játszottak Bayonne történelmében. Korán megértettem, hogy szegények vagyunk. Iskolába menet el kellett sétálnom a régi házunk mellett, ahol az anyukám született. Visszanéztem rá, természetesen és úgy éreztem, mintha az elveszett aranykor lenne, ahol mertünk csodákról álmodni. Ahogy az anyukám mesélt róla, ez a kép alakult ki bennem róla.


Milyen volt a kapcsolatod a szüleiddel?

Az apukám távoli alak volt. nem hiszem, hogy valaha is megértett, és én se hinném, hogy megértettem őt. Nem nagyon használjuk ezt a kifejezést, de alkoholfüggő. Minden nap láttam, de alig beszéltünk. Egy dologban egyezett az ízlésünk, a sport.


Honnan jön ez a képzelőerő?

Az ötletek olcsók. Most már több ötletem van, mint amennyit meg tudok írni. Szerintem inkább a kivitelezés a fontos. Büszke vagyok a munkámra, de sose állítanám, hogy eredeti. Nézd meg Shakespeare-t, aki kölcsönzött ötletet. A Tűz és Jég dalába vettem elemeket a Rózsák Háborújából és más kitalált dolgokat, és ezek összeolvadnak a fejemben és így születik belőle valami új, valami egyedi. De nem tudom, hogy pontosan honnan jön – mindig csak úgy jöttek. Ha vallásos fickó lennék, azt mondanám Isten ajándéka, de nem vagyok az, így nem mondom.


Meddig tart felépíteni egy világot, mint például a Tűz és Jég daláét?
Alapvetően, azon a nyáron körülbelül száz oldalt írtam. Először nem a világ épült fel, később raktam össze. Én csak a történetet írtam és összefűztem. Térképet is rajzoltam és egyre inkább életre kelt a dolog. Közben még mindig dolgoztam Hollywood-ban de a Tűz és Jég dala nem ment ki a fejemből. Gondolkodtam jelenetekről, szereplőkről. Sose távolodott el. Rájöttem, hogy nagyon is el akarom mesélni ezt a történetet. Akkorra már azt is tudtam, hogy trilógia lesz. Akkoriban mindenki trilógiákat írt – J. R. R. Tolkien állította ezt be a Gyűrűk Urával. 1994 körül odaadtam a száz oldalt az ügynökömnek egy pár oldalas összefoglalóval, arról, hogy merre tartana a sztori. Az ügynököm a város szerte kapott érdeklődőket – négy ügynökség is ajánlatot tett. Hirtelen meglett az előzetes és a cselekmény, így megmondhattam a Hollywood-i ügynökömnek, hogy nincs több forgatókönyv, amíg nem fejezem be ezt a regényt.


Végül pedig a könyvei:

Sokkal több könyvhöz adta a nevét, mint amit én felsorolok. De ezek a történetet csak hozzá kapcsolhatóak, közös munkáit most nem mutatnám be, hiszen a középpontban Martin van. :)

A Tűz és Jég Dala kötetek az író legsikeresebb regényei. 1996-ban jelent meg az első rész, és a rajongók most már epedve várják a hatodik könyvet ebben a hős fantasy sorozatban. A Trónok harca egy lebilincselő új világba kalauzol minket, ahol megismerhetjük Westeros királyságait. Évekkel ezelőtt itt még sárkánykirályok uralkodtak, ám mára A Baratheon-ház került a trónra és észak királya Eddark Startk segíti barátját. Senki se higgye, hogy így minden rendben van, hiszen mindenki vágyik a koronára és hol nyíltan, hol titkon terveket szó, hogy megtörjék a mostani király uralmátA Jégsárkány 1980-as gyerektörténet. A jégsárkány egy legendás lény, amiről még beszélni is félnek, utána mindig csak fagy és pusztulás marad. Egyetlen ember akad, aki nem fél tőle, Adara, a tél gyermeket. Ez a könyv róla szólt.
A Lázálom 1982-es fantasy történet. Abner Marshal-nak eddig sose volt szerencsére, ám most végre egy titokzatos idegen jóvoltából megépítheti álmai gőzösét. Viszont semmi sincs ingyen, valamit adnia kell cserébe, de vajon mit? Az idegen csak éjjel jelenik meg a hajó fedélzetén és a kapitány várja, mi lesz boldogságának az ára.
A Hét királyság lovagja három rövidebb történet tartalmaz, külön az első epizód 1998-ban jelent meg hős fantasy műfajban. A szegény Dunk élete megváltozik, amikor Királyvár utcáiról egy kóbor lovag maga mellé veszi. Tíz évvel később már ő maga vívhat a Targaryen-ház tagjaival. Ám sárkányokkal táncolni nem veszélytelen feladat… 

Még nézelődhettek az alábbi linkeken:
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése