2016. 11. 21.

Naomi Novik: Rengeteg

Író: Naomi Novik
Cím: Rengeteg
Kiadó: Gabo
Kiadás éve: 2016.
Terjedelem: 488 oldal
Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
Agnyeska szereti csendes faluját a völgyben, az erdőket és a csillogó folyót. Kis világának peremén túl azonban a gonosz varázslattól sötétlő Rengeteg burjánzik, melynek árnyéka a lány életére is rávetül.
Népét egy szigorú varázsló oltalmazza a Rengeteg hatalmától, a Sárkányként ismert mágus azonban szörnyű árat követel a segítségéért: tízévente egy hajadont. Ahogy közeleg a kiválasztás ideje, Agnyeska félelme egyre nő, mert tudja, hogy legjobb barátnőjére, a szépséges és bátor Kasjára fog esni a Sárkány választása, és senki sem mentheti meg a rá váró rettenetes sorstól.
Amikor azonban a Sárkány eljön, nem Kasja lesz az, akit elragad.
„A Rengetegben minden megvan, amit Novik írásaiban szeretek, és ráadásnak némi óvilági mágia és a sötét tündérmesék zamata.” Patrick Rothfuss, A szél neve szerzője
„Vad, pezsdítő és mélyen, sötéten mágikus. Azonnal a klasszikusok közt a helye.” Lev Grossman, A varázslók szerzője

„– Egy könyvnek nem kell mágikusnak lennie ahhoz, hogy értéket képviseljen.”


Ez az első regényem az Írónőtől, korábban még nem találkoztam Naomi Novik nevével, de ha ilyen csodálatos könyveket alkot, biztos nem ez lesz az utolsó. Most is sokáig agyaltam, hogy megvegyem-e a könyvet, de csak egy apró hülyeség miatt vacilláltam. Tudni illik, hogy hadilábon állok a kemény kötéses könyvekkel, nem szeretem fogni őket olvasáskor, túl nagyon és egyszerűen ááá. :D De ez a borító is kísértett még álmaimban is, úgyhogy legyűrtem ezt az ellenszenvet és milyen jól tettem! Ez a történet tényleg nagyon jó volt és remek élményről maradtam volna le.

„– Ne légy nevetséges! – förmedt rám a Sárkány türelmetlenül. – A szellemidézés közönséges sarlatánság. Mi sem könnyebb, mint azt állítani, hogy megidéztél valamit, ami láthatatlan és testetlen?"

Agnyeska (Forrás)
Nagyon tetszett Agnyeska világa, bár mesének semmiképp se mondanám. Az általam ismert inkább vidám történetekhez képest ez sokkal borongósabb világba kalauzol minket, de ez így volt most . A lány faluját és sok környezőével együtt fenyegeti a titokzatos Rengeteg. Aki bemegy oda, sokszor vissza se tér. Az országban élő varázslók, most éppen Sárkány, feladata, hogy megvédje az embereket. Azt senki se tudja, hogy honnan jött, de egyre nagyobb részt követel magának a világból és senki sincs biztonságban tőle. Nagyon-nagyon rejtélyes az egész. Semmi segítséget nem kaptunk arról, hogy mi is lehet ez a „teremtmény”, a könyv legvégéig nem lehetett kitalálni, hogy mi a Rengeteg célja. Úgyhogy ha akartam volna se tudtam volna félbehagyni ezt a könyvet, mert folyamatosan emésztett volna belülről, hogy mi ez az egész. Tényleg ötletem se volt.

„Mindenki mást rejtegetett.”
Sárkány (Forrás)

Bár fülszöveg alapján spoiler-nek számíthat, de ez még egyértelmű részlet, hogy Agnyeska a Sárkány mellé kerül, és innen indulnak be az igazi események. A varázsló tízévente kiválaszt egy hajadont, akit maga mellé vesz. A mostani választás főszereplőnkre esik.
Maga a cselekmény alakulása nagyon tetszett. Érdekes és rejtélyes a hatalmas rengeteg, aminek „céljai” ismeretlenek. A varázslók és varázslatok megjelenése is nagy pozitívum számomra, mert mindig élvezem ezek leírását, természetét és a tanulási folyamatokat. A történet elején még közelebbről megismerjük Agnyeska és Sárkányt, de viszonylag hamar jön a váltás és egyértelműen középpontba kerül a Rengeteg. Eljött az idő, hogy legyőzzék! Magát a cselekményt nem is részletezném jobban, de a „nagy” csatajelenetet ki kell emelnem. :) A kellően nagy volumenű lezárásokat szeretem legjobban, és most egy szavam se lehet. Szépen építette fel az Írónő és az utolsó pillanatig is maradtak meglepő fordulatok.


„Dalolva áramlott ki belőlünk a mágia, erőfeszítés nélkül, akár a hegyoldalon lezubogó patak.”

Kasja (Forrás)
Agnyeska-t és a varázslót is megszerettem, de számomra is meglepő módon, az egyik mellékszereplő fogott meg legjobban, mégpedig Kasja, Agnyeska legjobb barátnője. A könyv legelején ő volt az a lány, akiről mindenki azt hitte, hogy ő lesz Sárkány választása. A falubeliek már korán meglátták szépségét és érezték, hogy csakis egy ilyen tökéletes lány lehet méltó választás a varázsló számára. Mégis máshogy alakult az élete.  Ugyanolyan fontos szereplője a könyvnek és nagyon a szívemhez nőtt. Az elején azt hittem, hogy miután nem őt választotta a varázsló, nem is találkozunk vele többet, nem gondoltam volna, hogy visszatér és nem is akárhogy. Ez a fordulat volt a kedvencem.

 

„A Rengeteg hatalma nem valami vakon gyűlölködő fenevad. Gondolkozni, tervezni képes, és a saját céljaira törekszik. Belelát az emberek szívébe, hogy mérge erősebben hasson.”

Egy dolog zavart, bár most is teljesen értem, hogy ez a történet így volt megfelelően felépítve, de nagyon kevés párbeszéd volt a könyvben. Legtöbbször Agnyeska mesélt nekünk. Nem tehetek róla, a "mozgalmasabb", párbeszédesebb könyveket szeretem legjobban, de újra hangsúlyozom, hogy ennek ellenére teljesen magával ragadott ez a történet. :)

„Förtelmesebb dolgok vannak ott, mint a szörnyek: valami, ami szörnyeket teremt.”
 
Kedvenc jelenetem: Az volt a kedvencem, amikor kiderült a Rengeteg titka.
Kedvenc szereplőm: Kasja.
Kinek ajánlom: Ez tényleg nem egy tündérmese, de aki komolyabb, felnőtteknek szóló mesét keres, az megtalálta a tökéletes könyvet.
Értékelésem: Csak a sok leírás miatt vonok le fél életfát, úgyhogy 4,5 fél életfát kap tőlem.


Érdekesség: Először interjút hoztam nektek. Másodsorban összeszedtem a különböző kiadásokat nektek, mert több igazán gyönyörű borítóval is megjelent ez a könyv különböző országokban.


A Rengeteg berobbant 2015-ben – nagyszerű vélemények születtek róla és vagy egy tucat legjobb listán is megjelent, nem beszélve arról, hogy a saját oldalunk szavazásán is megnyerte az év könyve címet! Gondoltad volna, hogy ilyen sikere lesz?
Próbálok nem felállítani elvárásokat a könyveim fogadtatásával kapcsolatban, bár nyilvánvalóan mindig reményem, hogy szenvedélyes közönségre találnak! Ha van egy ötlet, de nem alakul megfelelően és az első olvasók nem reagálnak rá jól, általában félre is teszem.

Miben volt más a Rengeteget megírni, mint önálló regényt egy hosszabb sorozattól, mint a Temeraire?


Azt szerettem benne, hogy egyenesen haladok a vége felé. Erősen éreztem mennyire fontos a befejezés. Megváltoztathatja azt, ami előtte volt és elégedettséget érezhetsz a lezárással kapcsolatban.

Ilyenkor tényleg érzem, milyen lezárást szeretnék, még mielőtt megjelenik. Íróként nagyon gyakran látom a végét és ki kell találni, hogy jutunk el oda. Sok író előbb megtervezi a könyvet – de nekem közben alakul. 

A Rengetegben annyira gazdagon gyökerezik a fantázia és a tündérmesék, amiket imádtam gyerekként, de ez mennyire üde feldolgozás! Tudatosan írtál ezekről a történetekről?
Igen, teljesen! Az anyukám olvasott nekem lengyel meséket, amikor kicsi voltam. Sok megjelenik a Rengetegben, ahogy sok angol nyelvű mese is. Ez valahogy a kettő ötvözése.

A Rengeteg a középkori Lengyelországban játszódik. Voltak bizonyos történelmi események, amik segítették a könyv inspirációját?
Igen. Lengyel legendákból indultam ki a könyvnél. A főváros (Kralia) Krakkóból alakult ki és pár szereplőt halványan lengyel királyok ihlettek.
Amikor a Temeraire sorozatot írtam, próbáltam nagyon realista maradni és célom volt a történelmi pontosság, és hogy azzal organikusan működjenek a fantasztikus elemek (sárkányok). De a Rengetegben, sokkal több meseszerű elemet szerettem volna. Tudatosan próbáltam nem túl sokat kutatni vagy nem konkrétan egy időbe behelyezni, mert számomra ez egy lehetséges Lengyelországban játszódik, ami a fejemben létezett, amikor öt éves voltam – egy kitalált hely, ami valójában nem létezik, de számomra mégis valóságos volt gyerekként. Próbáltam megőrizni a mágiát – a valóság határai elmosódnak, mint egy akvarell.

Forrás

Az angol/amerikai verziókon kívül akad itt spanyol vagy észt verzió is. Meg azért a saját borítónkat se hagytam ki, mert szerintem az is nagyon jól sikerült. Nektek melyik a kedvencetek? :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése