2016. 11. 29.

Rosamund Hodge: Kegyetlen szépség (Kegyetlen szépség 1.)

Író: Rosamund Hodge
Cím: Kegyetlen szépség
Sorozat: Kegyetlen szépség 1.
Kiadó: Menő könyvek
Kiadás éve: 2016.
Terjedelem: 432 oldal
Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Leonidas ​​lányát tizenhét éven át képezték arra, hogy megölje a zsarnokot, megmentve ezzel a Királyságot, bár feláldozva saját életét.
De egy dologra nem készítették fel: arra, hogy mit tegyen, ha végzetes szerelembe esne. Nyxet születésétől kezdve arra készítik elő, hogy végezzen a Királyság zsarnok uralkodójával, a félelmetes és halhatatlan démonnal. De amikor tizenhét évesen beköltözik a város fölé magasodó kastélyba, rájön, hogy semmi sem olyan, mint amilyennek képzelte: főképp a vonzó és szemtelenül szellemes új férje nem. Nyx tudja, hogy mi a kötelessége, és hogy bármi áron meg kell mentenie a népét, de lassan be kell ismernie, hogy menthetetlenül beleszeretett az esküdt ellenségébe… Vajon ez elég indok arra, hogy feladja a küldetését, és átadja magát ennek a szörnyetegnek?

Ebben a varázslatosan megírt történetben a Szépség és a szörnyeteg tündérmesei bája találkozik az Üvegtrón-sorozat dühös szenvedélyével. A szerző, az amerikai Rosamund Hodge az ókori mítoszok, a középkori angol történetek és a dark fantasy-k megszállottja, jelenleg Seattle-ben él a hét macskájával és a plüss szörnyeivel.

"Utáltam a szemét, a nevetését, a gúnyos mosolyát. Gyűlöltem, hogy meg tudott csókolni, hogy ilyen egyszerűen be tudott zárni. De a legjobban azt gyűlöltem, hogy el tudta érni, hogy akarjam őt ."

Először a szépséges borítójával hívta fel a figyelmemet, ezek után olvastam el a fülszöveget. Nagyon izgalmasnak ígérkezett, de a legjobban ez a mondat fogta meg figyelmemet "Ebben a varázslatosan megírt történetben a Szépség és a szörnyeteg tündérmesei bája találkozik az Üvegtrón-sorozat dühös szenvedélyével." Ez adta meg a végső lökést a megrendeléséhez.
forrás
Nagy mese imádónak mondanám magamat, és a top kedvencek között van a Szépség és a Szörnyeteg. Szeretem Belle karakterét, aki nem mindennapi lány, nem ragadják meg a külsőség
ek, sokkal inkább saját szívének hisz, ez mellett igazán bátor, bájos, és nagy könyvmoly is. Nem hiába nagy kedvenc. Az üvegtrón könyveket pedig nagyon szeretem. Ha ezt a kettőt sikerül összegyúrnia az Írónőnek biztos nagyon jó kis történet sülhetett ki belőle.

"Nem arra születtem, hogy megmentsenek."

A történet igazán izgalmasan kezdődött, megismertük Nyx-t, akit is nem is lehet egyszerű hősnő címmel illetni. Nagyon sok keserűség, düh, és bánatot hordoz magában. Ami nem is csoda, egyrészről életéről már nagyon korán rendelkeztek, és a családjára se mondhatjuk, hogy szerető család.  Gyerekkora óta egy nemes cél elérésére tanították, meg kell ölnie a Kegyes Urat, hogy megbosszulhassa édesanyja halálát, és felszabadítsa az embereket az uralom alól. De nem is akár hogyan, először a feleségül kell mennie hozzá, a bizalmába
Nyx (forrás)
férkőzni, és utána végeznie kell vele. Együtt tudtam érezni Nyx-el nagyon rossz lehetett így felnőni, elhitették vele, hogy ez a feladata, de közben a halálba küldték. Szeretetet se kapott, apja csak kisebb lányát, Nyx ikertestvérét tüntette ki figyelmével, és szeretetével. A lányok nagynénje se mondható igazi anya figurának. Sok belső vívódást élük meg a lánnyal.


Elérkezik az esküvő napja. Nagyon tetszett, ahogy Nyx-öt hozzá adták a Kegyes Úrhoz. Ezek után a palotában találja magát. Ami nagyon izgalmas, de egyben kicsit misztikus hely. Tele ajtókkal, és felfedezni való helyekkel. Itt ismerjük a Kegyes Urat Ignifex-et, és Árnyat. Nagyon érdekes volt megismerni őket. Árny az elejétől kezdve nem volt nekem szimpatikus, már túlságosan nyájas, és olyan tenyérbemászó volt számomra. Ignifex-t bírtam a "fekete" humorával, és agyafúrtságával. Érezhető volt, hogy a két férfit között valami nagy titok lappanghat. De, hogy ne legyen olyan egyszerű, az Írónő még megcsavarta ezt egy szerelmi háromszöggel is. Nyx vonzódik Árnyhoz, és ezek mellett ősi ellenségéhez Ignifex-hez is :) Annyira jó voltak a közös részeik. Azok a szó párbajok, és a kis szikrák körülőtűk :D A legjobb volt amikor kettősük évődését olvashattam. 

"– Igazán illesz hozzám – folytatta. – Annál is jobban, mint vártam. Valójában mindig azt reméltem, hogy az apád téged fog kiválasztani nekem.
– Te figyeltél?
– Végig."

A cselekménye, na az ami engem kicsit megkavart, és már túl sok infóval látott el. Az Írónő a görög mitológiát is belevitte a történetbe, ami egy részről tetszett, más részről pedig
Ignifex (forrás)
összezavart, volt amikor nem tudtam éppen most mi is van, és csak kapkodtam a fejem. Ezek a részek nem mindig tudtak magukkal ragadni. Nyx karakterét kedveltem, de valamikor már túl sokat gondolkodott, és őrlődött, és átment számomra már kicsit a túl nyafogás vo
nalába. Rejtélyekben sem volt hiány, Nyx-re várt egy olyan világ ami magával ragadta, és hiába volt az ellensége Ignifex, mégis menthetetlenül bele szeretett. Nem szabad elfeledkezni az alkukról, sem, amik nagy szerepet játszanak a történetben. Az utolsó 150. oldalt szinte egy ültő helyemben olvastam el. Nagyon kíváncsi voltam, mi lesz végül Ignifex-el és Nyx-el. Nem csalódtam, az Írónő egy nagyon jó kis csavart vitt bele. Amit egy részem nagyon szeretett, egy másik meg megint csak kapkodta a fejét, és értetlenkedett :)

"A démonok az árnyékból születnek."

Azt hittem teljesen magával ragad, de sajnos ez nem mindig történt meg. Izgalmas volt azért végig követni az eseményeket, voltak szép, és kegyetlen dolgokban is részünk. Úgy gondolom érdemes el olvasni, mert mindenkiből más hatást vált majd ki :)

Végül sikerül- e összegyúrnia az elején megemlített két történetet?  Én azt mondom vannak elemek, amiket igen is felfedeztem olvasás közben.


Kedvenc jelenetem: Amikor Nyx a "másik" világban találja magát.
Kedvenc szereplőm: Ignifex :)
Kinek ajánlom: Aki szereti ha egy régi kedvencét új köntösben találja, és akik szeretik a nem mindennapi szerelmi történetet.
Értékelésem: Sokat vacilláltam végül is hányra értékeljem a könyvet. Őrlődtem a 3,5 és a 4 között. Összegeztem magamban és végül 3,5 kulcs mellett  döntöttem.

Érdekesség: Egy interjú részletet, és az Írónő további könyveinek fülszövegét hoztam nektek.

A Kegyetlen szépség az első regényed. Mi inspirált, hogy írni kezdj, főleg fiataloknak?
Nos, pont egy kamasz inspirált először. Amikor a bátyám 13 volt, írói klubot alapított a

barátaival és nem engedte, hogy csatlakozzak, mert csak 8 éves voltam. Akkor esküdtem meg, hogy író leszek és bánni fogja ezt. (Ellenőriztem tavaly karácsonykor, nem sajnálja.)
Miért kezdtem tiniknek írni? Nem tudom, mert sose tűztem ki azt a célt magam elé, hogy tini regényíró legyek. Amikor elkezdtem rendszeresen írni, tizenkét évesen, értettem a különbséget az ifjúsági és a felnőtt regény között. De a tervem továbbra is az volt, hogy összetörjem a bátyám és bejussak a kiadók világába. Miután megírtam a negyedik regényemet (a Kegyetlen szépség az első, amit kiadtak, de nem az első, amit írtam), akkor eszméltem rá, hogy valószínűleg tini író vagyok.
Mit mondhatnék arról miért szeretek fiataloknak írni? Tininek lenni őrület. Minden érzés új és intenzív. Ösztönösen olvasok és írok – olvasóként és íróként is, át akarom érezni a szereplőim érzéseit – ezért ezt a szenvedély olyan nekem, mint a macskamenta. És ettől még izgalmasabb fantasy-t írni. Fiatal koromban úgy éreztem a saját gondjaim a világ végét fogják jelenteni. A szereplőimnél ez gyakran szó szerint így van.

A románc Nyx és Ignifey között rendkívül fülledt, lélegzetelállító. Ki a mindenkori kedvenc párosod?
Szerintem olyannak kell lennie, mint a Lord Peter és Harriet Vane közötti szerelem, számos regényen átnyúlik Doroty Sayers Lord Peter Wimsey sorozatában. Véletlenszerűnek tűnhet, rejtélyes regények, de nem fantasy-k és hiába íródtak az 1930-as években, nem neveznéd fülledtnek a jeleneteket. De Harriet-nek és Lord Peter-nek nagy befolyása volt a Kegyetlen szépségre. A regényben, ahol végre együtt vannak, az egyik fontos jelenetnél a beszélgetés során rájönnek, hogy nem veszélyeztetik egymás elveit. Tiniként olvastam először, úgy gondoltam ez a fajta idealizmus, túl forró leírva. Még mindig így érzem, érdekes a konfliktus, amit ez okozhat és ez az oka, hogy a vágy és a kötelesség közötti őrlődés ilyen fontos a Kegyetlen Szépségben.
Forrás


A Kegyes Úr kastélya, amit otthonának nevez, egy lépcsőkből, folyosókból és zárt szobákból álló labirintus, amihez számos egyedi kulcs tartozik. Ha vendég lennél a kastélyban (hosszabb időre), hogy nézne ki a saját szobád kulcsa?

Vicces, hogy ezt kérdezed. Véletlenül pontosan tudom a választ. Az én kulcsom a képen látható ezüst.

A Kegyes Úr különleges vacsoraasztalánál ülsz és várod, hogy varázslatosan megjelenjenek a fogások, mint minden este. Milyen ételeket szeretnél legjobban az asztalra?
Créme brulée. Furcsán érzem magam miatta, mivel csokis lány vagyok és mindig is az leszek – mint ahogy mindig a macskákat választom a kutyák helyett és Luke Skywalker-t Han Solo helyett (p*fa be, ő a legjobb!), de a Créme brulée az örök kedvencem, és mindig azt választanám egy csoki torta helyett is.
Forrás

Debütáló regényed a Kegyetlen Szépség, egy sötét és szexi újramesélése a Szépség és a Szörnyetegnek. Nyx, Belle karakterét arra nevelték születésétől fogva, hogy hozzámenjen és megölje a Kegyes Úrt, egy démont, aki a városát uralja és üzletet köt a kétségbeesett városiakkal, ami mindig katasztrófával végződik. Nyx kész volt meghalni az ügy érdekében, de nem gondolta, hogy szerelmes lesz. Gilded Ashes, egy e-book történet, ugyanabban a világban, egy Hamupipőke sztori, a főszereplő Maia, aki hozzá akarja adni mostohatestvérét a herceghez, azért hogy biztonságban tartsa a családot az erőszakos tündér keresztanyától; saját halott, démon uralta anyjától. A Crimson Bound a Piroskát és a Girl Without Hands mesét ötvözi. Démonok és istenek küzdenek egymással, Devourer és Rachelle, egy démon lány küzd, hogy megmentse az emberiséget és apró megmaradt emberségét.


Író: Rosamund Hodge
Cím:
 
Crimson Bound
Kiadás éve:
 
2015.
Fülszöveg:

Amikor Rachelle tizenöt volt még jó volt – nagynénje tanította, hogy megvédje szülőfaluját a sötét mágiától. De vakmerő is volt – letévedt az ösvényről az erdőben, ahogy a szabadulást kereste a világot fenyegető örök sötétség markából. Egy véletlen találkozás után a rettenetes gonosszal, remélte hogy legyőzheti.
Három évvel később Rachelle felesküdött, hogy védelmezi a birodalmat a halálos fenyegetéstől. Amikor a király megkéri legyen fia, Armand testőre – a fiúé, akit legjobban utál -  Rachelle kényszeríti Armand-ot, hogy segítsen neki megtalálni a legendás kardot, ami megmentheti a világot. Váratlan szövetségessé válnak, régi összeesküvést derítenek fel, rejtett mágiát és akár végzetes szerelmet. Egy hihetetlen gazdagságban épült kastélyban és veszélyes titkok között, rájöhet Rachelle az igazságra és megállíthatja?





Író: Rosamund Hodge
Cím: Gilded Ashes
Sorozat: Cruel Beauty Univere 1,5.
Kiadás éve: 2014. 
Fülszöveg:
Orphan Maia sose látja a szerelem értelmét, csak amikor fájdalmassá válik: haldokló annya egyezséget köt az ördöggel, a világ mindenható urával, hogy bárki, aki bántja a lányát, megbűnhődik; új mostohaanyja megőrült a fájdalomtól, hogy Maia apja meghalt; és mostohatestvérei kétségbeesetten vágynak anyjuk elismerésére, még ha meg is veti őket. És bár családi cselédként kezdik kezelni, Miai mindig úgy tűnik, mintha boldog lenne, különben az átok hatna a többiekre.
Anax, Sardis Herceg örököse, nem hisz a szerelemben – mióta rájött, hogy gyerekkori szerelme csak kihasználta őt nemesi címéért. Mi értelme tettetni a szerelmet? De amikor apja álarcosbálra hívja a királyság lányait, Anax-nak ki kell végre választania a feleségét.
A sors úgy hozta, hogy a két fiatal találkozott, mert Maia levelet kézbesített testvérétől Anax-nak. Annak ellenére, hogy az első találkozás nem sikerült tökéletesen, elcsábította ez a titokzatos lány. Anax újra akarja látni – és amikor ez megtörténik, beleszeret. Akarata ellenére, Maia is kezd beleszeretni. De hogy lehetne vele, ha minden pillanatban veszélyben van az élete anyja átka miatt?

Író: Rosamund Hodge
Cím: Bright Smoke, Cold Fire
Kiadás éve: 2016. 
Fülszöveg:

Amikor titokzatos köd ereszkedett a világra, az élők meghaltak és a holtak feltámadtak. Csak Viyara falai maradtak érintetlenül.
A város legerősebb – és legveszélyesebb – családjának örököse, Mahyanai Romeó és Júlia Catresou szerelme mélyebb, mint a kötelesség, a becsület, még életüknél is fontosabb. De a mágia, amit Júlia születésekor kapott, arra kényszeríti, hogy megbüntesse az ellenséges családot – és Romeó megöli unokatestvérét Tíbalt-ot. Ami azt jelenti, meg kell halnia.
Paris Catresou mindig családját akarta szolgálni azzal, hogy végi Júliát. De amikor védence próbál elmenekülni a sors elől, a mágia rosszra fordul – megöli őt és Rómeóhoz kötve találja magát. Ha rá akar jönni az igazságra arról, mi történt, Paris-nak szövetséget kell kötnie legnagyobb ellenségével és a város mélyére kell ásniuk… és talán a saját családja ellen kell fordulnia.
Mahyanai Runajo csak meg akarta védeni városát – de csak ő hiszi úgy, hogy veszélben van. Kétségbeesetten vadászik az információra, véletlenül kihúzza Júliát a halál markából – és egy keserű, mérges lányhoz találja kötve magát. Runajo hamar rájön, hogy Júlia lehet az egyetlen személy, aki segíthet kideríteni a titkot és megvédeni a várost.

Mindkét pár barátságra lel, ahol legkevésbé várta. Mindannyian rájönnek, hogy Viyara több titkot és veszélyt rejt, mint várták. És a falakon kívül, a halál várhat…


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése