2017. 02. 17.

Sarah J. Maas: Queen of Shadows - Árnyak királynője

Író: Sarah J. Maas
Cím: Queen of Shadows - Árnyak királynője
Sorozat: Üvegtrón 4.
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2016.
Terjedelem: 816 oldal
Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
Első a bosszú, a többi várhat…
Celaena Sardothien mindenkit elvesztett, aki a szívéhez közel állt, végül mégis visszatért a birodalomba, hogy bosszút álljon, felszabadítsa egykor dicsőséges királyságát és szembeszálljon múltja árnyékaival…
Tiszta szívéből elfogadta, hogy ő Aelin Galathynius, Terrasen királynője. De mielőtt visszaszerezné trónját, harcolnia kell.
Küzdeni akar unokatestvéréért, aki harcosként az életét is kész feláldozni érte, a barátjáért, aki egy borzalmas tömlöcben sínylődik és a kegyetlen király rabságában tengődő népéért, akik rendületlenül várják eltűnt királynőjük dicső visszatérését.
A New York Times bestseller sorozat negyedik kötetében folytatódik Celaena szenvedélyes és időnként fájdalmas epikus utazása, mely fenekestül forgathatja fel az életét.

„Aelin Ashryver Galanthynius, a tűz örököse, a fényhozó Mala pártfogoltja és Terrasen jog szerinti királynője…”

Szerencsére nem múlt el év az újabb adag Üvegtrónunk nélkül. Milyen érzés kezünkben tartani egy újabb kötetet?
P: Leírhatatlanul fantasztikus. *-* Sokak szerint nem normális dolog így rajongani a
könyvekért, de mások másért rajonganak. Nekem egyik legnagyobb boldogságom az, ha egy kedvenc sorozatomat folytathatom, ezért én ténylegesen boldog vagyok, ha újabb kötet kerül végre a kezembe és az egész napomat bearanyozza egy ilyen csomag érkezése. :)
I: Nagyon izgultam Perpetua-val együtt, hogy végre megjelenjen, és megrendelhessük. Annyira szépséges ez a kötet is *-*, és milyen vastag!!! Mindig jó érzés visszatérni kedvenceink világába, és ott folytatni, ahol abbahagytuk, ilyenkor felelevenednek az emlékek, és még jobb olvasni az újabb részt.

„Arra emlékeztetsz, hogy a világnak milyennek kellene lennie, hogy milyen is lehetne…”
„A tűzszívű lány sötétbe zárták.”

Celaena, illetve most már tényleg Aelin visszatér hátrahagyott szeretteihez, hiszen szükségük van a segítségére. Az eddigi részekben mindig újabb oldaláról ismertük meg a hősnőt és részről részre erősebb lett. Tud még hova fejlődni?
Aelin (Forrás)
P: A harmadik kötetben rengeteget tanult Rowan oldalán, most megmutatta nekünk, mennyit fejlődött ott. Eddig is tudtuk, hogy remek harcos és a helyén van az esze. Remekül átlátja a politika kusza hálóit, más tervein is könnyedén átlát éles eszével. Nagyon élveztem a sok fondorlatos tervet, amit Aelin kiokoskodott. Ismét bebizonyította, hogy milyen egyedülálló. Senki nem nézné ki belőle, mégis képes mindenki eszén túljárni. Harcosként pedig részről részre egyre jobb, pedig már az első kötetben is ő vált a legjobbá.
I: Aelin ismét megmutatta miért is az egyik kedvenc hősnőm. Ebben a részben sem unatkozhattunk, tervei minden józan észnek ellenmondtak, de mégis azzal a meggyőző erővel bírtak, hogy ismét sikerül egy lehetetlenek tűnő tervet végbe vinni. Az ereje és bátorsága itt sem hagyta cserben, és bebizonyította, hogy csavaros észjárásával, még a legagyafúrtabb ellenségét is kitudja játszani. Az érzelmes oldalát is jó volt látni :)


„Gyorsan kideríthetné, mitől ég valójában a tűz örököse.”
„- Tíz évig sötét volt, de most már elég ebből! Gyújts fényt, királynőm!”

Rengeteg feladat várt még rá Résvárban. Hol tudott meglepetést okozni nekünk?
P: Imádom Celaena (na jó, most már meg kéne szoknom, hogy Alelin :D ) kalandjait és minden rész tartogat igazi meglepetéseket, szívszorító fordulatot és rengeteg érzelmet. A fő ellenség a király maradt, de most előtérbe került Arobynn Hamer, a régi mentora. Igazi kígyó az a pasi, nem ismeri az önzetlen jó cselekedet fogalmát, és mindig egy lépéssel előtted jár. Szerencse Aelin nagyon jól ismeri őt, mégis szüksége volt minden fortélyára, hogy ellenfele lehessen az alvilág urának. Két részre bontotta most az Írónő a könyvet és az első rész szólt inkább erről a rivalizálásról. A második felében kezdtek felpörögni az eseményen
Rowan (Forrás)
és szokás szerint a végére értük el a maximum fordulatszámot. Leesett az állam. Nagyon megijesztett az Írónő, félelmetes, ahogy alakítja a szálakat. Sose elég belőle, azonnal kell a folytatás. *-*

I: Ebben a részben sem unatkoztam az biztos :) Ailen, és a többiek sok meglepetést okoztak. Visszatérünk Résvárba, ahol nem csak a mostani ügyekkel kell foglalkoznia, de a múltban történt fájdalmas eseményeket is szeretné megtorolni. Itt van a Király és Dorian ügye ami megoldásra vár. Arobynn-ról sem szabad megfeledkezni. Először a múlttal számol le. Nagyon izgalmas volt végig követni Ailen tervét, és titkolózásait ebben az ügyben a bérgyilkosok királya igazán nagy játszma elé állította. Sejthettük, hogy nem fog kifogni rajta, és méltó módon bosszulja meg az őt ért sérelmeket.
Itt volt a Dorian és a Király ügye, amibe nem csak Alien által, de Manon szemén keresztül is beleláthatunk. Tetszett, hogy végre összekapcsolta a történéseket, és így szereplőink is összekapcsolódtak. Sok akcióban és izgalmakban volt részem. Megismerhetünk új szereplőket, akik újabb színfoltot vittek a történetbe. Van kikért aggódni, és ámulni a cselekmény alakulásán.
A vége megint nagyon ütősre sikerült. Alig várom, hogy megjelenjen magyarul az újabb rész!


„- Miattad akarok élni, Rowan. Nem túlélni, nem vegetálni. Élni.”
„- Te éltetsz engem, Aelin Galathynius. Melletted nemcsak létezem, hanem valóban élek.”

Pasikból nincsen hiány, most se hagyjuk ki őket a felsorolásból. Rowan, Chaol, Dorien, mit mondhatunk róluk ebben a részben?
P: Itt hatalmas szívfájdalmammal kezdeném. Nekem még mindig nagyon fáj, hogy Chaol-lal ennyire félresiklottak a dolgot. Én borzasztóan szerettem őket és még, ha nem is együtt kell lenniük, összeszorult a szívem, hogy ilyen irányba tartanak a dolgok. :( Most fogtam fel igazán, hogy mennyire sértett mindkét fél, és hogy milyen nehéz feldolgozniuk ezt, de azért már felbukkant a remény, hogy képesek dolgozni a gondokon. Másrészt ott van Rowan, aki egyre fontosabb szerepet tölt be Aelin életében. Kellett nekem nagyon ez a rész, hogy végre
igazán meg tudjak barátkozni a jelenlétével. Azt hiszem, most már képes lennék elfogadni,
Manon (Forrás)
sőt örülnék is, ha ténylegesen összejönnének. Most már megláttam Aelin szemén át a lenyűgöző férfit benne, és a félelmetes harcost, aki mindent megtesz a királynőjéért.

I: Már az előző rész végén sejtettem, hogy Rowan fontos szerepet fog betölteni Aelin életében. Olyan jó volt olvasni a közös részeiket. Sőt amikor Rowan még nem jelent meg ebben a részben Aelin nagyon sokszor gondolt rá, és ő adott neki erőt. Már ebből gondoltam, hogy királynőnk fejét elcsavarta egy tündér. ^^ Szeretem a közös részeiket, érződik még, hogy nagyon fontosak egymásnak, de 100%-ban még nem biztosak érzelmeikben. A belső harcok nagyon jól voltak ábrázolva, főleg Rowan esetében. Egyszer már az ő szívét is összetörték, az emlékek nem engedik olyan könnyen el. Nagyon szurkolok neki, megérdemlik a boldogságot. Chaol-t nagyon szeretem az első részekben, de úgy gondolom, jobb így mind a kettőjüknek. A sérelmek túl mélyek ahhoz, hogy újra visszatérhessenek kapcsolatuk elejére. Úgy gondolom az Írónő minden szálat szépen lezár majd a végére, azért már itt is felfedezhető, hogy az egykori szerelem talán barátsággá még alakulhat.


„Feketecsőrű Manon, a Feketecsőrű boszorkányklán trónörököse, a Szélhasító kard tulajdonosa, az Abraxos névre hallgató wyvern lovasa és Adarlan király légierejének szárnyparancsnoka…”

Egyre fontosabb szereplő Feketecsőrű Manon, megszerettük most?
P: Manont, most még jobban megszerettem. Lenyűgöző boszorkány és várom, hogy kiderüljön milyen fontos szerepet játszik majd később. Sok-sok verziót el tudok képzelni, de úgyse tudok az Írónő fejével gondolkodni és tudom, hogy le fog még nyűgözni minket a Feketecsőrűek örökösnőjével. Borzasztóan szerettem az ő részeit. Általa beleláthattunk az ellenséges vonalak mögé és figyelhettük a herceg szörnyű tervét. Kegyetlen harcosnak
látszik, de néha-néha beleláthatunk álarca mögé és mintha lenne benne is emberség. Vajon ez tényleg így van?
I: Manon-t nagyon megkedveltem, már az előző részekben is sejthettük róla, hogy nem az a gonosz boszorkány. Nagyanyja elvárásai miatt kemény vezetőnek kell lennie, de még az ő "szíve" is megesik másokon. Nem úgy kell érteni, hogy átmegy érzelgősbe, a maga módján intézi mások megsegítését. Ami nem megy olyan könnyen sokat küzd a kötelesség, és más nézetek között, de végül bebizonyítja méltó a tizenhármak vezetőjének szerepére. A kedvenc részem, amikor visszatér a varázslat, és leírja az Írónő milyen is ő valójában, amikor már ilyen formában is tudja használni az erejét. Annyira kíváncsi vagyok milyen szerepet szán még neki Sarah :))


„- Milyen volt? – kérdezte halkan. – Szerezni.(…)
- Olyan, mintha mindennap meghalnál egy kicsit. Mégis azt érzed, hogy élsz. Olyan tökéletes boldogság, hogy az már fáj. Belepusztultam, megsemmisültem, elégtem.”

Kedvenc jelenetem:
P: Aelin és Manon harca.
I: Amikor vissza tér a varázslat.
Kedvenc szereplőm: 
P: Aelin, Manon
I: Aelin, Manon
Kinek ajánlom: 
P: Ha valaki még nem kezdte el a sorozatot, az gyorsan pótolja eme hiányosságát. Izgalmas, fordulatos fantasy regény, amit több korosztály is ugyanúgy tud élvezni.
I: A sorozat kedvelőinek érdemes folytatnia, és aki eddig nem mert neki állni, arra biztatom kezdje el a sorozatot :)
Értékelésem:
P:Lehet Sarah J. Maas könyvre 5 rémkulcsnál kevesebbet adni? Nekem egyszerűen nem megy.
I: Nem is lehet erre a részre mást adni mint 5 varázserőt.


Érdekesség: Most több dolgot is hoztunk nektek. Az egyik blogger összegyűjtötte, hogy Aelin-en kívül milyen erős női mellékszereplők találhatóak a könyvben és röviden jellemezte is őket. Mutatunk pár képet, amik a könyvek helyszíneinek hangulatát hozzák. És végül pár összeállítást mutatunk, ha szeretnétek valamelyik hősnőhöz hasonlóan felöltözni.

Lysandra

A mindenit, igazi meglepetés volt! Lysandra lenyűgözött ebben a könyvben. Az ereje és az önzetlensége igazán inspiráló volt. És amikor elszabadul a haragja, az maga a tökéj. Alapvetően imádtam.
Manon
Ó, Manon. Még mindig egyszerre nyűgöz le és rémiszt meg.  Halálos és könyörtelen, de egyre több együttérzést láthatunk benne minden könyvben. Olyan erő, amivel számolni kell.
Nesryn
Minden alkalommal, amikor Nesryn egy lehetetlennek tűnő találatot vidd be a nyilaival, kirázott a hideg. Szerettem azt is, hogy nehéz megfélemlíteni és drámamentes. Ő is igazi kemény harcos és egy kis vérfrissítést is hozott.
Asterin
Imádtam, hogy Asterin volt az egyetlen, aki ki mert állni Manon mellett és hogy még így is teljesen hisz benne és odaadással harcol mellette. Ismerve a történetét csodálom az erejét is. Határozottan olyan, aki szeretnék másodparancsnokomnak.
Nehemia
Szerintem mindannyiunknak van egy Nehemia alakú lyuk a szívünkben. Még mindig dühös vagyok rá és csodálom is. És még mindig érzem a jelenlétét a könyvekben és hogy nyomott hagyott Aelin-en. Igazi harcos volt és hiányzik.
Forrás

Az alábbi képeken a sorozat különböző helyszíneihez hasonlóakat láthattok. Az Írónő maga is igazán érzékletesen szokta leírni ezeket, könnyű magunk elé képzelni. A képeken a következő helyszínek láthatóak: Celaena lakása, az Üvegpalota, a palota börtöne, a palota kertje, katakombák, az orgyilkosok erődje, a nyomornegyed, a bűnfalók barlangja, tündér szakadék, város a hegyekben, Morath (4 kép), Terrasen (2 kép)
Forrás

Celaena
Celaena a keménység és a lányos vonal kombinációja. A sorozat folyamán láthatjuk, mennyire szeret szép ruhákat hordani és mennyire szereti bevetésekkor a szűk bőrruhákat. Próbáltam megtalálni a helyes egyensúlyt a kettő között, azzal, hogy csipkés felsőjét egy hamis bőrdzsekivel párosítottam. Egy egyszerű szakadt farmer bőrcsizmával teszi teljessé a szettet. Hosszú szőke haját egyszerű lófarokba köti és karkötőt hord, amit fegyverként is lehet használni, vagy fegyvert lehet elrejteni benne. Az imádnivaló kutyus se maradhat le a képről, hiszen fontos számára. Szeret egyedül lenni és annak ellenére, hogy úgy tűnik, nem érdekli, mégis mindig jó jegyei voltak.
Nehemia
Nehemia-nak hosszú, fekete haja van és sötét bőre. Egy modern fonatra gondoltam számára, és egy olyan ruhára, ami remekül passzol a bőrtónusához. A mintája is Ellwye országát juttatja eszembe. Egyszerű szandált és arany fülbevalót adnék hozzá, mert szereti az arany árnyalatú ékszereket. Nehemia lenne az „okostojás”; mindig időben készül el a feladataival, a tanárok a barátai és mindenre tudja a választ.
Manon
Manon Blackbeak, a Boszorkány, igazi kemény csaj. Nincs semmi édes vagy lányos benne. Egy kígyómintás bőrnadrágot párosítottam egy feliratos pólóval és csizmával. Nem foglalkozik a hajával, ezért kócos kontyot tudok elképzelni neki. Ha ismered a sorozatot, tudod, hogy imádja a hegyes körmeit. Igazi lázadó lenne. Mindig késne a suliból, bajba keveredne és visszabeszélne a tanároknak.
Maeve
Maeve erős és imádja ezt. Nincs szüksége sok kiegészítőre, mert amúgy is lenyűgözően néz ki és ezt tudja. Egyszerű ruhát választottam neki, nagyon drága órával és hegyes fülbevalóval. A modern időkben szeretné megmutatni szépségét, ezért felfognám a haját, hogy az arcára irányítaná a figyelmet. Ő a Méhkirálynő, a szurkolólány, akit minden fiú imád és minden lány irigykedik rá. Gazdag családból jött és tudja, hogyan használja ezt ki.
Forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése