2017. 03. 28.

Baráth Viktória: Első tánc

Író: Baráth Viktória
Cím: Első tánc
Kiadó: Álomgyár
Kiadás éve: 2016.
Terjedelem: 422 oldal
Fülszöveg:
Meddig ​érdemes küzdeni egy férfi szerelméért? És az álmaidért?
Zoey álma, hogy musicalszínésznő lehessen, ennek az álomnak azonban határt szabnak a gátlásai. Hogy bebizonyítsa rátermettségét, a 21. születésnapján Párizsba utazik egyedül, ahol szenvedélyes szerelemre lobban a skót származású Owennel, aki a fiatal lány számára a tökéletes férfi – egy apró szépséghibával: a 35 éves Owennek ugyanis van egy titka. 
Később felbukkan a színen egy másik férfi is, aki pont azt a biztonságot tudná nyújtani Zoey-nak, amit Owentől sosem kaphat meg.

Zoey válaszút elé kerül: vajon a szenvedélyes szerelmet választja, vagy a biztonságos és kiszámítható életet, netán saját lábára áll, és elindul az álmai megvalósításának útján?

Hová vezethet egy titkokkal és hazugságokkal kezdődő kapcsolat? A nagy korkülönbség ellenére kialakulhat-e életre szóló szerelem két ember között? Te mit tennél meg az álmaidért?

Baráth Viktória első regénye az álmok valóra váltásáról, a leküzdendő akadályokról, és a saját határaink átlépéséről szól. 

Egy történet szívvel-lélekkel.


"Az első csók sok mindent árul el egy kapcsolatról"

Ha ránézünk erre a borítóra milyen gondolataink támadnak? Csak az alapján milyen történetre számítunk?
P: Imádom ezt a borítót, annyira vidám és élettel teli. A címmel együtt a kép sokat sejtet, valószínű, hogy fontos szerepe van a táncnak a történetben (bár utólag kiderül, hogy még se
annyira fontos elem, mint vártam). Ugyanilyen vidám történetre számítottam, hasonlóan „színes” hősnővel. Végül sokkal bonyolultabb volt a könyv, de azt kell mondanom, nem sajnálom. :)
I: A borítója nagyon szép. Ahogy ránézek egyből ezek a szavak jutnak eszembe, fiatalos, vidám, útkeresés. A címe engem is jobban meggyőzőt arról, hogy nagyobb szerepet fog benne kapni a tánc, ami részben igaz is. A könnyed külső alatt egy nagyon is bonyolult történet lapult. Ami tele volt szerelemmel, szenvedéllyel, és sok csalódással is. 


"Nem hagyom, hogy bárki is bántson, erős vagyok, magabiztos. Ha ezt mondogatom magamnak, egy idő után elhiszem."

A könyv a szerelem városában, Párizsban kezdődik. Tökéletes kezdés egy romantikus történethez, ugye?
P: Az elején megijedtem, mert kicsit sablonos szerelmi történetnek tűnt. Amivel önmagában nem lenne gond, csak vártam azért valami újdonságot, és végül meg is kaptam. :) Két idegen egymás mellé kerül a repülőn és óhatatlanul beszédbe elegyednek. Persze a közös utazást újabb közös este követi és így kezd kibontakozni minden. Tetszett, hogy szikrázott közöttük a levegő, és hogy a visszahúzódó, csendes Zoey is elengedi egyszer magát Owen mellett.
Aztán elmúltak a boldog napok és visszatért mindenki a hétköznapokhoz, vagy legalábbis ezt gondoltam először. Szerencsére itt jött az első csavar, ami még szintén sablonos, de mégis tetszett, mert nem minden a megszokott módon zajlott.
I: Az elejét nagyon szeretem :) Itt van Zoey, aki nagyon visszahúzódó lány, egy Párizsi utat kapott születésnapjára, azért, hogy kicsit merjen nyitni a világ felé, és több önbizalma legyen. Már az elindulás is érdekesen kezdődik, egy idegen férfi személyében útitársat kap. Érdekes volt végigkövetni, hogy ismerkednek meg egymással.  De itt ennek még nincs vége, a város összehozza újra őket, és a repülőn érezhető vonzalom egyre inkább kibontakozik közöttük. Annyira romantikus volt, és aranyos. Ki ne álmodott volna, hogy "szerelembe" esik egy idegennel, főleg egy ilyen helyen :) Zoey felenged, és Owen mellett végre mer nyitottabb lenni. Sajnos a nyaralás kezd a végére érni, és az elválás egyre közelebbivé válik Az események nem várt fordulatot öltenek.
 
"Miért van az, hogy miatta vagyok boldog, mégis ő okozza a legnagyobb fájdalmat?"

A történet középpontjában egy fiatal lány, Zoey áll. Milyen volt az ő szemén keresztül látni az eseményeket?
P: Születésnapjára egy rövid párizsi utazást kap, ahol megváltozik az élete. Tehetséges fiatal lány, akinek egyetlen gondja, hogy nem mer kibontakozni, veszélyezve érzi magát mások előtt. Egy szenvedélyes románc szükséges ahhoz, hogy kinyíljon és merjen tenni az álmaiért. Sokszor nehezményezte, hogy mások éretlennek gondolták, hogy nincs elég élettapasztalata és ebben én is teljesen igazat tudok adni. Egy tőle „idősebb” nő, kisebb eséllyel kavarodik
Zoey (forrás)
ilyen viharos kalandokba. Már a fülszöveg előrevetíti, hogy két fontos férfi is megjelenik az életében, és azért valószerűtlen, hogy ilyen rövid időn belül megismersz két ilyen nagyszerű
embert, aki iránt ugyanúgy érezhetsz. Azért ennek ellenére szerethető, néha kicsit naiv karakter és szívesen olvastam, hogy hányadán is áll éppen az életével.
I: Egyszerre volt kedvelhető, de néha nagyon naiv karakter. Az ő szemén keresztül ismerjük meg nem mindennapi történetét. Párizsi útja után, már nem ugyanaz a lány, akit a történet elején megismertünk. A szíve összetört, de ez által mégis erősebb, és nyitottabb lett. Persze ilyenkor mi is megmutatnánk a világnak, hogy velünk nem érdemes szórakozni, de a lelkünk mélyén tudjuk, hogy ez csak egy álca, azért, hogy ne mutassuk ki mennyire is össze vagyunk törve belülről. A kis "szürke" Zoey bulizós lett, új ruhatárral, és lazább felfogással dobja be magát az új iskolai évbe. Minden megváltozik, amikor új tanár érkezik az iskolába. Az érzéseknek nem lehet parancsolni, és elindul Zoey élete egy olyan irányba amibe még ő se gondolt bele igazán. Barátai mellette állnak, és mindig próbálnak segíteni neki. Nekem néha már kicsit sok volt a szenvedése, és, hogy mindent az ivással szeretett volna megoldani. Ezek ellenére nagyon sajnáltam is, reméltem, hogy végül csak felnyílik a szeme, és megjön a józan esze is.


"Mindenki szerelmes valakibe, de nagyon ritka, hogy két ember egymásba szeressen bele."

Nem meglepő módon egy háromszöggel is találkozhatunk és úgyis rég kérdeztünk már ilyet. Kinek szurkoltunk? :)
P: Szokás szerint nem olvastam el a fülszöveget, ezért meglepett ez a csavar, hogy újabb férfi jelenik meg. :D Viszont tulajdonképpen ez tetszett legjobban a történetben! :D Megjelenésével minden a feje tetejére állt. Zoey is kicsit megzavarodik, nehezen igazodik ki önmagán is, és vele együtt próbáltam kitalálni, hogy mi is lenne neki a legjobb. Ennek
Owen (forrás)
ellenére én mégis Owen párti maradtam. Nagyon igazi volt, ami kettőjük között kialakult és minden nehézség ellenére annak szurkoltam, hogy meg tudják oldani a gondjaikat. Nem volt a tökéletes férfi, mégis ő nőtt közelebb hozzám. Szerettem őket együtt, nagyon összeillőnek éreztem őket. Emellett tetszett, hogy igazán sok minden történt egyetlen könyvben, máskor több kötetre is osztják az ilyen eseménydús könyveket.
 

I: Már a fülszövegben említésre került a dolog, ami még inkább kíváncsivá tett a történet iránt. Owen-nel egy nagyon romantikus, szenvedélyes, viharos kapcsolatot élnek meg. A Párizsban történt események még inkább egymáshoz kötik őket, ott indult minden, és érezhető volt, hogy lesz még annak folytatása. Az elején minden szép volt, és izgalmas. A korkülönbség, és más dolgok még forróbba tették ezt a kapcsolatot, szikrában nem volt hiány ;) Amilyen szimpatikus pasinak tűnt az elején Owen úgy ment el tőle a kedvem, ahogy egyre jobban megismertem. Engem az első botlásánál veszíttet el, és onnantól kezdve nem tudtam ránézni érett férfiként. Önző volt, és nem nézte mi a jó a másiknak. Reménykedtem benne, hogy a következő jelölt végre az a férfi lesz, akire Zoey-nak igazán szüksége van. Ez részben bejött, de teljesen még sem lett igaz. Sok szép szerelmes pillanatot éltük meg ezekben a kapcsolatokban, de a sírás, és a veszekedések sem maradtak el.

"Az éneklés, a zene, a tánc és a színészet egytől egyig művészet, ami az emberek lelkéből fakad, ezért sosem szabad munkának tekinteni."

Egy romantikus könyvnek, azért általában nem meglepő a lezárása. Az Első tánc esetleg tudott meglepetést okozni?
P: A legnagyobb meglepetést a lezárás okozta, egyáltalán nem szokványos. Pár oldallal a
Sean (forrás)
vége előtt csak kapkodtam a fejem, hogy mi történik, és hogy lehet ez, mikor azonnal vége a könyvnek. Egyedi megoldás, és ha amúgy nem is ilyen megoldásnak szurkoltam volna, mégis tetszik, hogy nem szokásos verziót kaptunk. És tulajdonképpen életszerűbb, mint a legtöbb romantikus regény. Örültem ennek a merész lépésnek.
I: A vége ismét nagy meglepetés volt :) Amiért hatalmas gratula az Írónőnek. Megmutatta nekünk, hogy várnak még ránk csavarok, és nem kell itt megnyugodni a végére. Még az egyik férfi mellett érezte magát igazán nőnek, de ő nem érdemelte meg őt. A másik kapcsolatban pedig látszatra minden szép volt, de nem volt teljesen önmaga. Ezek után Zoey múlik melyik úton indul tovább :)


"Szerettél már valakit annyira, hogy nem érdekelt, ki mit mond, csak vele akartál lenni? Hogy bármit megtettél volna azért, hogy érezd, viszontszeret, akár csak pár percre is?"

Kedvenc jelenetem:
P: A közös karaoke esték és éneklések.
I: A végén történt események.
Kedvenc szereplőm: 
P: Owen, Amy
I: Amy
Kinek ajánlom: 
P: Azt hiszem, hogy a romantikus könyveket kevésbé szeretők is kedvüket lelhetik ebben a nem szokványos történetben.
I: Azoknak akik szeretik ha egy szerelmi szálban sok csavart kaphatnak.
Értékelésem:
P: Sok dolgot szerettem a történetben, de azért maradéktalanul nem győzött meg, ezért végül 4 hamburgert kap.
I: Sok meglepetésben volt részem, de teljesen szerelem nem lett, így tőlem 4 csókot kap.


Érdekesség: Elég sok zenét emlegetnek a könyvben, ezeket gyűjtöttük össze nektek. :)


Zoey és Owen még az ismerkedés szakaszában hallgatja ezt a szép számot.

Szintén hozzájuk kapcsolódik ez a szám, méghozzá ugyanazon az estén erre táncolnak először.

Még továbbra is Párizsban vagyunk, Zoey hallgatja unaloműzőként, nagyon szereti az előadót.

Owen kéri, hogy Zoey énekeljen neki valamit, és ezt választja.

Csoportosan énekelgetnek egy este, és ez az első választás. Owen gitározik hozzá.

Még ugyanaz az este, szintén egy klasszikusnak számító választás.

Még ezt a számot is közösen éneklik, Jackson kérése. :)

Ezt a gyönyörű szerelmes számot pedig Owen és Zoey énekeli még mindig ugyanazon az estén.

Egy bulis karaoke-s estén Amy és Zoey közösen énekli ezt a számot.

Az év végi előadáson a Jézus Krisztus Szupersztárt adják elő a diákok. Zoey ezt a dalt választja a meghallgatásra.

Owen és Zoey újabb közös éneklésének gyümölcse, de itt már megváltozott a helyzet közöttük.

Már az újabb udvarló lakásában halljuk ezt a számot, erre ébred Zoey az egyik reggel.   Köszönjük a Recenziós példány, és az olvasási lehetőséget az Írónőnek :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése