2017. 03. 14.

Kresley Cole: Árnyak Hercege

Író: Kresley Cole
Cím: Árnyak Hercege
Sorozat: Halhatatlanok Alkonyat Után 13. és Daciánok 1.
Kiadó: Athenaeum
Kiadás éve: 2017.
Terjedelem: 400 oldal
Fülszöveg:
A VÁMPÍR ÚJ ÉLETE
Trehan Daciano herceg, a könyörtelen és mesteri halálosztó bármit megtenne, hogy megszerezze Aráját, Bettinát, a gyönyörű varázslónőt. Szerelméért véres lovagi tornán vesz részt.
A LÁNY KIT SZERET?
Bettina gyámjai kérésére beleegyezik, hogy akárki is legyen a lovagi torna győztese, feleségül megy hozzá. Álmaiban azonban egy rejtélyes harcos, egy igazi férfi csábítja tiltott gyönyörökre a lányt.
CSATA A HERCEGNŐ TESTÉÉRT, LELKÉÉRT
Trehannak két harcot kell megvívnia: meg kell küzdenie Bettináért a harctéren, és meg kell hódítania a lány szívét. A herceg testében, lelkében, érzékeiben feltör az évszázadokon keresztül elfojtott vágy.
Az Árnyak Hercege a Halhatatlanok alkonyat után bestsellersorozat 13. része, valamint az új sorozat, a Dacianók bevezető regénye.


„Te vagy a királyság kardja, Trehan. Dákföld lesz a családod, a barátod és a szeretőd, életed nagy szerelme. Ez a sorsod, fiam. Ne kívánj mást! Akkor soha nem fogsz csalódni!”


Valószínűleg az is közrejátszik, hogy már ki voltam éhezve egy remek Kresley Cole regényre,
de alig tudtam letenni ezt a könyvet. :) Bár az előző értékelésben úgy fogalmaztam, hogy nem mondanám csalódásnak Lothaire történetét, de azért valamennyire mégis. Viszont ebbe a majdnem ismeretlen párosba teljesen beleszerettem. Nagyon örülök, hogy végül nem maradt ki a magyarul megjelent kötetek közül. Kicsit csodálkoztam először, hogy miért érzi szükségesnek az Írónő ezt a spin-off sorozatot, de így utólag örülök. Remekül illik a sorozatba és mint mindig, meg tudja velem szerettetni a szereplőket.

„Trehan Dacianónak a halál volt a mestersége. És mindig tökéletes munkát végzett.”

Trehan (Forrás)
Annyira, de annyira szeretem ebben a sorozatban, ebben az összetett világban, hogy minden részben felbukkannak, legalább említés szintjén korábbi szereplők. Mindig van okom mosolyogni, amikor összeáll a kép, hogy ki hogy kapcsolódik egymáshoz. Nix minden pár éltében fontos szerepet játszott eddig, most se tűnt el, de a megszokottnál sokkal kevesebbet láthattuk. Ez lehet annak is köszönhető, hogy ez a kötet félig egy másik sorozat, de hiába sajnáltam ezt, a könyv értékén ez semmit se rontott. Szintén szereplők terén nagyon szeretem, amikor rájöhetünk, hogy olyan karakter bukkan fel, aki később főszereplő lesz. Most tulajdonképpen kettőt is megismertünk, meg emlegettek egy nagyon várt párost is. Még mindig epedve várom Lanthe saját könyvét. :)

„- Arrogáns vagy.
- Dák vagyok. Nálunk ez természetes.”

Bettina (Forrás)
Na de, hogy tényleg erről a könyvről is beszéljek, bevallom, még kicsit szkeptikus voltam a fülszöveg olvasása után, hiába tudom már régóta, hogy a sorozatnak csupa fantasztikus élményt köszönhetek. Aztán hamar rájöttem, hogy igenis izgalmas lehet egy ilyen lovagi torna. Kaderin könyve jutott eszembe, a Talizmán Kupával, ott is nagyon élveztem a próbákat és a versenyt. Szerintem nagyon jó arányban volt a történetben a Trehan-ra váró próbák jelenetei és a Bettina-val alakuló kapcsolata, és nem volt egy felesleges fejezet se, ez így pont elég volt. Rövidnek éreztem, amikor megláttam, az utolsó pár rész kicsit hosszabb volt, de utólag nem hiányoltam semmit.

„- Egy nap még sikerül meggyőznöd arról, hogy mindig csak utána vágyakozol. – Mielőtt elillant, még Bettina fülébe súgta: - Vigyázz, nehogy elveszíts egy férfit, aki csakis rád vágyik, és helyette olyat szerezz, aki csakis másokra!”

Caspion (Forrás)
A főszereplők között mindig izzik a levegő és ezt mindig szeretem, még ha esetleg kevésbé szimpatikus is valamelyik. Most mindketten meggyőztek. Bettina nagyon fiatal, visszahúzódó lány, mégse szabad elkönyvelnünk ilyennek, mert a látszat sokszor csal. A varázslók rendjét tartják a leggyengébbnek a Szövetségben, de igenis nagyon különleges erőkkel rendelkeznek, amik nagyon hasznosak, ha harcra kerül a sor. Bettina képessége később derül ki, de igazán tetszett. Trehan, pedig Trehan. :D Egy erős, kissé arrogáns dák, de a higgadt és bölcs fajtából. Minimálisan érezhető volt benne a hasonlóság Lothaire-val, tehát a rokonságot nem tagadhatják le, de ez a vámpír képes az eszére hallgatni még akkor is, ha a vágy vezérli. Élveztem, ahogy Aráját igyekszik elcsábítani és mindent megtesz érte. 

„- Benned rejlik a nagyság. A varázserőd nélkül is lehetsz erős.”

Végül még két szereplőt emelnék ki. Az egyik Salem, a test nélküli szilf. Egy átok miatt csak
árnyként éli életét, de fontos szerepe volt a könyvben és sokat szerepelt Bettina őrzőjeként. Lehengerelt vidám stílusával, szerettem, amikor jelen volt és nagyon szurkolok, hogy később saját kötetet kapjon. Kíváncsi lennék ki tudja feloldani a rajta lévő átkot. :) A másik Caspion, akinek nagyon örültem, hiszen nyomon követem a külföldi megjelenéseket is, és nem tudtam nem észrevenni, hogy a napokban pont az ő regénye jelent meg. Fontos szerepet játszott Bettina életében és nagyon megkedveltem, viszont neki más utat szánt a sors és örülök, hogy őt is megismerhetjük majd jobban. :) 

„A hatalom ott van, ahol megtalálod, ahol megragadod, és úgy lesz a tiéd, ahogyan használod.”

Huh, rég sikerült ilyen hosszabb értékelést írni egy levegőre, de hát az igazán jó könyvekről könnyen jönnek a gondolatok. Szuper volt ez a regény is és amennyire tőlem telik, türelmesen várom Ulliem könyvét. :)


„A tetteiddel tanítasz meg másokat arra, hogyan bánjanak veled.”

Kedvenc jelenetem: Bettina és Trehan első találkozása.
Kedvenc szereplőm: Salem
Kinek ajánlom: Remélem, hogy senkinek se kell már ajánlani, sokat veszít az, aki nem olvassa ezt a remek sorozatot. :)
Értékelésem: Mint majdnem az összes résznél, erre is 5 kaszát tudok adni.

Érdekesség: A magyar borító sajnos nagyon nem nyerte el a tetszésemet, ezért ki kell emelnem a tetszetős eredeti borító(ka)t és mivel mégis csak egy külön sorozat kezdéséről is szó van, kerestem interjút is, hogy több infót tudjunk meg.Egy turnéval kezdted az évet Paul Marron-nal, a Lothaire borító modelljével és a szerkesztőddel, Lauden McKenna-val. Biztos számos nagyszerű élménnyel gazdagodtál. Mesélnél róla?

Lauren McKenna birtokolja hivatalosa a „Legszórakoztatóbb Nő” címét, ezért nevetségesen izgatott voltam a turné miatt. És ehhez jön, hogy Paul-ról is kiderült, hogy vidám és szuper-okos fickó, és a két turné menedzserünk is fenomenális volt. Amikor megtudtam, hogy még egyikük se volt Oak Alley-ben, Louisiana-ban, könyörögtem egy kitérőért New Orleans felé. Miután körbenéztünk, mindannyian átsétáltunk a füves töltésen. Egy szó nélkül, egyszerre kezdtünk felfelé futni a lejtőn, pedig ez elég gyerekes dolog.

Tehát álltunk magasan a töltésen, egy felhőtlen napon és az évszázados tölgyek látványa lélegzetelállító volt. Mögöttünk a Mississippi kanyargott. Előttünk a busz parkolt – és a tölgyfák. Szürreális látvány volt a busz a nevemmel, egy olyan helyen, amit gyerekkoromban is látogattam. Soha nem fogom elfelejteni azt az érzést. Tény, hogy a turné minden napja felejthetetlen volt – sok baráttal találkoztam, akik eljöttek hozzám és csodálatos új olvasókkal ismerkedtem meg (és figyeltem miként reagálnak Paul-ra) és mindeközben Lauren-nel már a következőkön agyaltunk.A weboldaladon említed a „25 Tervedet” és hogy mennyire fontos ez új íróként, hogy ha szeretnék, hogy sikeres legyen a karrierjük. Érdekesnek találom a Terveket. Bemutatnád ezt az olvasóknak is?

A férjem, Swede, és én is atletikus háttérrel rendelkezünk, így mindig van cél előttünk – például egy könyv kiadása – ezért küzdünk. Egy adott időben 25 különböző módon írtam – akár versenyek, mentori kritikák stb… Ha egy verseny lezárul, keresek másik kihívást. Swede alkotott egy táblázatot, hogy segítsen nekem, és ágdiagramokat is, hogy feltérképezzem a stratégiát. Az előnye az volt ennek, hogy eladtam az első könyvemet egy éven belül, miután elkészültem vele.  A hátránya, hogy néha több felkérést is elkellett utasítanom – ami nem olyan jó, mint ahogy hangzik.

A romantikus írói karrieredet történelmi romantikus vonásokkal kezdtek, de megtaláltad a rést a paranormális romantikáshoz. Mit élvezel legjobban ebben? A világfelépítést vagy a természetfeletti erejét a szereplőknek, a mítosz és a valóság keveredését vagy valami mást?
Mindegyik! Az egyik kedvencem, amikor kitalálom egy szereplő különlegességét, erejét, majd a hozzá tartozó hiányosságokat és kötelezettségeket is. És gyönyörködöm a megalkotott világban: egyesíti a természetfelettit a természetessel, ami kicsit furcsa lehet, de mégis organikusan működik.

Mi a legnagyobb kihívás egy ilyen hosszú sorozat írásában, mint a HAU?
Azt, hogy a könyvek nagy része időbeli átfedéssel készül és ezt őrült kihívás. Ehhez jön, hogy ugyanazt a jelenetet, több nézőpontból is megírom, különböző részletekben. Az olvasók élvezik a világ feltárását különböző szemszögekből, és ettől gazdagabb az olvasói élmény.
Mondhatom a részletek egyenesben tartása kritikus pont. Van egy átfogó táblázatom a sorozat minden részletéről: fajok, azon belül a főbb szereplők, erősségek és gyengeségek, helyszínek, kastélyok, fegyverek, ellenségek, istenségek, ékszerek és talizmánok, nyelvek (különösen az általam alkotott szavak) stb. A biztonság kedvéért újra is olvasom a sorozatot évente kétszer, így könnyebb megtartanom az irányt.

Most beszéljünk kicsit az új sorozatról, a Dacianok-ról, a Vér és Köd Birodalmáról. Elfogytak a Horda szereplői, miért kívánta őket a Múzsa? És mit
jelent ez a HAU sorozatra nézve?
Ez egy HAU spin-off sorozat, ami azt jelenti, hogy az olvasók ugyanazt az élményt kapják, mint azokban a könyvekben, de az itteni jelenetekben a Dákok szerepelnek, főleg Lothaire miatt. Az ő könyve az egyik kedvencem a sorozatban, és imádom, hogy egyszerre hős és gonosztevő is. Ezért kaptam a lehetősége, hogy legyen a sorozat, ahol továbbra is kiemelkedő szerepet játszik. Jót vagy rosszat, de a vörös szemű őrült vámpírkirály tanácsot ad mindent Dák uralkodónak, mint ahogy Declan-nak és Thaddeis-nak a Álmok sötét harcosában. Lothaire, mint mentor? Nem tudtam ellenállni neki.

Az Árnyak Hercege Trehan Daciano történetét meséli el, akit Árnyak Hercege néven ismerünk, és Bettináét, akit egy halálig tartóharcban igyekszik elnyerni. Imádnánk pár nyomot! Mit tudnál nekünk mondani?
Három szóban össze tudnám foglalni a könyvek: ketrecharc szexi alfa hímekkel. Komolyan, miközben a harcok vannak Trehan és Bettina szerelmi története mögött, a fő hangsúly azon van, hogyan tudja Trehan – egy könyörtelen bérgyilkos – megnyerni a szívét. Az Árnyak Hercege más, mint a többi HAU rész, mert az elején a hősnő más férfi után epekedik. Tehát van egy mesteri hős, aki gyors, biztos kezű és kegyetlen – de fogalma sincs, hogyan nyerje el egy fiatal hölgy kegyeit. A tanulási folyamat meredek. Sajnos, elég gyorsan tanul…
Mi várható jövőre?
Eddig megvan a MacRieve (Uilleam MacReive könyve), ami nyáron érkezik és a Végtelen lovag (a Méreghercegnő folytatása) ősszel. Az olvasók kérdezgetnek Ueilleam hősnőjéről – nem is igazán a nevéről, hanem arról, milyen csoportba tartozik. Annyit elárulhatok, hogy volt már egy rövid cameo jelenete az Álmok sötét harcosában. A nyomok ott vannak a könyvben…
De más izgalmas projektek is tervben vannak még.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése