2017. 03. 21.

Lucinda Riley: A hét nővér

Író: Lucinda Riley
Cím: A hét nővér
Sorozat: A hét nővér 1.
Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2016.
Terjedelem: 488 oldal
Fülszöveg:
Maia ​​és öt nővére a nevelőapjuk halála után összegyűlik a Genfi-tó partján álló gyermekkori otthonukban. Pa Salt, a különc milliárdos mindannyiukat kisgyermek korukban fogadta örökbe, így semmit sem tudnak a vér szerinti szüleikről. Az apjuk végrendelete azonban arra ösztönzi őket, hogy derítsék ki, honnan származnak. Egy-egy titokzatos tárgyat kapnak örökségül, és egy földgömböt, amelyről leolvashatják a születési helyük koordinátáit. Maia megkezdi a kutatást a családja után, és hamarosan a világ másik felén, egy omladozó brazil villában találja magát. Az épületben megsárgult levelekre bukkan, amelyekből egy nyolcvan évvel korábbi, tragikus szerelem története bontakozik ki.
1927, Rio de Janeiro. Amikor a kávékereskedelemből meggazdagodott Antonio Bonifacio szeretné beházasítani az egyetlen gyermekét a riói arisztokráciába, a szenvedélyes Izabela kikönyörgi, hogy az eljegyzés után, de még az esküvő előtt hadd utazzon el Párizsba az egyik barátnője családjával. A lányt hamar magával ragadja a Montparnasse művésznegyedének pezsgő forgataga, de arra ő sem számít, hogy egy szobrásszal való véletlen találkozás gyökeresen felforgatja majd az életét.


„Maia, a szépség; Ally, a vezető; Csillag, a békéltető; CeCe, a gyakorlatias; Tiggy, a gondoskodó és Electra, a kiszámíthatatlan.”

Maia (Forrás)
Találkoztunk már korábban családregénnyel, vagy csak most ismerkedünk meg a műfajjal?
P: Töredelmesen bevallom, nagyon féltem ettől a könyvtől. A családregény címke miatt, nem tudtam mire számíthatok, mert nem rémlik, hogy bármit olvastam volna ebben a műfajban. Szerencsére semmi okom nem volt rá, mert szuper volt ez a regény. Minden megvolt benne, amit szeretni szoktam. Romantikából nem volt hiány, szurkolhattam a szereplőkért, és sokszor meg is tudott lepni az Írónő.
I: Nem olvastam még családregényt, ez miatt még jobban felkeltette a kiadó az érdeklődésemet. Egy picit féltem tőle, de úgy gondoltam bővítsük az ízlést, és hátha egy új kedvencet avathatok majd. Az Írónő stílusa nagyon megtetszett, és alig várom, hogy olvashassam a folytatásokat is. Mindegyik testvérből kaptunk egy kicsit, ami már most sok izgalmat sejtett. 


„A valódi nagyság eléréséhez először szenvedni kell.”

A legidősebb testvérrel ismerkedünk meg először, szimpatikusnak találtuk?
P: Megismertünk 6 testvért, akiket örökbe fogadtak. Apjuk váratlan halála után csatlakoztunk hozzájuk. A férfi utolsó kívánsága, hogy kutassák fel igazi családjukat. Az első
Floriano (Forrás)
hősnőnk a legzárkózottabbnak mondható testvér, aki egyben a legidősebb is, Maia. Apja kérését szem előtt tartva elindul Rio de Janeiro-ba, hogy nyomozni kezdjen. Nagyon megkedveltem, közel éreztem magamhoz, mert én is inkább ilyen vagyok, mint például a kalandvágyó Ally. Én is szeretem a megszokott életemet, nehezen lépek ki a komfortzónámból. Igazából még példát is vehetnék róla, mert ő mégis összeszedte a bátorságát és egy nagyot lépett előre.
I: Hat lányt ismerhetünk meg, akik nem vér szerinti testvérek, de a sors mégis annak szánta őket. Pa Salt, az ő különleges édesapjuk hozta össze a lányokat, és nevelte fel őket. Neveiket egy különleges csillagkép után kapták, amit a hét nővérnek neveznek. A legidősebb nővér Maia, az ő történetével ismerkedhetünk meg ebben a kezdőkötetben. Az egész történet nagyon misztikus és izgalmas, sok kideríteni való vár ránk, és rengetek kérdés merült fel bennem az olvasása kapcsán. Maia története nagyon izgalmas, és szerethető. Megtudhatjuk, hogy a sors ismétli önmagát, és a múlt nagy hatással lehet a jövőnkre.

„- Tudod, hogy milyen gyönyörű vagy most? – suttogta. – Sokkal gyönyörűbb, mint a dédnagyanyád. Ma ég benned valami tűz.”

Maia Brazíliába indul, hogy felkutassa a gyökereit, de más érdekes dolgok is történnek vele. Hogy tetszett az ő történetszála?
P: Maia életén kívül családjának múltja is fontos szerepet játszik, de azért ő se szorult háttérbe, volt egy nagyon kedves jelenet vele, és egy idős hölggyel, az a kedvenceim között van. És láthattuk, hogy az apja nem véletlenül buzdította az utazásra, hiszen nagy szüksége volt a változatosságra. Megjelenik egy különleges férfi az éltében, de csak szép lassan, szinte láthatatlan módon alakul ki közöttük bármi is. Annyira a nyomozással vannak elfoglalva,
hogy majdnem elfeledkeznek az érzelmekről.
I: Maia egy nagyon kedves lány, de mégis érződik rajta, hogy valami titkot őrizhet a szívében. Szinte anyaként bánik testvéreivel, és érezhető rajta mekkora tragédia érte Pa Salt elvesztése kapcsán. Örültem, hogy kilépett a komfortzónájából, és belevágott a múltjának felkutatásába. Nem mindennapi a múltja, amit megismer Brazíliában. Ahogy a múltjáról is egyre több mindent ismerünk meg, úgy kapunk betekintést, a saját titkába is. Igazán meg tudott néhol lepni az Írónő, és fokozni az izgalmakat. Nem unatkozhattunk és öröm volt Maia-val együtt megismerni ezt az országot. Szerencsére a szerelem is megtalálja ezen a varázslatos helyen. Bár nem egyből törnek felszínre az érzelmek, de szurkolok nekik, hogy megtapasztalják végre egymás mellett a boldogságot.

„Nincs több rejtőzködés.”

A könyv nagyobb részében a múlt eseményeit ismerjük meg, megszerettük Maia dédnagyanyját?
P:
Bár ő van a középpontban, a könyv nagyobb részében a családjának múltját ismertük meg, és jobban is tetszettek ezek a részek. 90 évet utaztunk vissza és nem csak

dédnagyanyjának életébe pillanthattunk bele, hanem a híres Krisztus szobor építésének részleteit is láthattuk. Izabela-nak nem volt egyszerű helyzete, hiszen nem akarta elfogadni az életet, amit szülei, vagy leginkább apja szán neki. Ez a helyzet nem volt újdonság, mégis élveztem minden részletét. Könnyű volt Izabela-val együtt agyalni, hogy az adott helyzetben, mi a helyes döntés és vele együtt álmodoztam egy másik életről. Nagyon
Izabela (Forrás)
részletesen festette elénk az Írónő az akkori Brazília helyzetét, könnyedén beleéltem magam a történetbe. Nagyon szurkoltam, hogy a kedvem szerint alakuljanak az események, de tudott meglepetést okozni az Írónő.
I:
Nekem a legjobban a múltban történt események tetszettek. Együtt kutatunk Maia-val a múltja után. Nagyon érdekes volt megismerni nem csak dédanyja I
z
abela történetét, de ezzel együtt a híres Krisztus szobor megalkotásáról is kaptunk információkat, ami még izgalmasabbá t
ette az eseményeket. Izabela egy nagyon kedves lány, aki mindent megtenne szülei kedvéért. Így kerül bele egy érdekházasságba is. De a lelke nyughatatlan, és nehezen tud ebbe beletörődni. Egy Franciaországi utazás mindent megváltoztat, megélheti azt amire mindig is vágyott, és közben  Izabela-t döntések elé állítja. Már az elején megkedveltem Izabela-t, teljesen megértettem az érzéseit. Nehéz lehetett neki előrébb helyezni a családját mint a saját érzéseit. Francia országban kicsit felszabadulhatott, és megélhette egy olyan szerelem kialakulását amire mindig is vágyott. De a szív nem lehet mindig az első :( a döntések sose könnyűek. Szerencsére nem ér véget Izabela és az ő szobrászának szerelmi története ezek után, sőt még csak ezután kezdődnek igazán csak az események. Engem levett az Írónő a lábamról a múltban történt eseményekkel, szinte egy huzamban olvastam ki a könyv második felét, pont ez miatt. Egyet sajnálok csak, hogy, hogy olyan hamar lett vége Isabella története, én még szívesen olvastam volna még róla.

„A szerelem nem ismer távolságokat,
A tengerek nem állhatják útját,
Szemét mindig a csillagokra szegezi.”

Rövid betekintés után melyik testvér keltette fel leginkább a figyelmünket?
P: Az utolsó oldalakon, már a következő testvér, Ally könyvének felvezetését olvashattuk és
Laurent (Forrás)
igazán kegyetlen módon húzza el a szemünk előtt a mézesmadzagot az Írónő. Már a történet is meggyőzött, hogy érdekel a folytatás, de az utolsó sorok miatt csak örülni tudok, hogy hamarosan érkezik a folytatás. :) Ezt leszámítva nem Ally az, akire leginkább kíváncsi vagyok. A csendes, háttérbe húzódó Csillag nagyon érdekel. Nem értem még miért húzódik testvére árnyékába és szeretném megtudni az okát.
I: A rövid betekintés miatt Ally történetére is nagyon kíváncsi vagyok, de a legjobban Tiggy történetét várom. Pa Salt történetére lennék még nagyon kíváncsi, igazán titokzatos szereplője a könyvnek. A halála is nagyon rejtélyes, a múltjáról se sokat tudhatunk meg Maia történetében. Nagyon érdekel vajon, hogy kapcsolódik majd össze a hat testvér története, és miként mutatkozik meg a férfi az egyes történetekben.

„– A műalkotásokat mindenki számára hozzáférhetően kell kiállítani – mondogatta. – Ajándék a léleknek a festőtől. A kíváncsi tekintetek elől elrejtett festmény értéktelen.”

Kedvenc jelenetem:
P: Maia és az idős nő találkozása a könyv vége felé.
I: A múltban történt események.
Kedvenc szereplőm: 
P: Isabela, Maia
I: Isabela
Kinek ajánlom: 
P: Akik szintén nem olvastak még családregényt, azoknak tökéletes kezdet lehet.
I: Azoknak ajánlanám akik szeretik amikor egy történetben a múlt és a jelen keveredik.
Értékelésem:
P: Néhol picit lassabban folytak az események, egyedül emiatt agyaltam, hogy levonjak-e fél földgömböt, de ahogy visszagondolok a történetre, csak jóra tudok gondolni, úgyhogy végül mégis úgy döntöttem, hogy megérdemli a maximális földgömböt. :)
I: Nagyon magával tudott ragadni a történet, ezért megérdemli az 5 nővért.


Érdekesség: Március végén máris megjelenik a következő rész magyarul, angolul pedig áprilisban érkezik a harmadik kötet. A külföldi borítókat is szeretnénk megmutatni. Végül pedig a hét nővér csillagképről hoztunk egy rövid bemutatást.


Cím: Viharnővér
Megjelenés: 2017.03.28.
Fülszöveg:
A ​gyengeség pillanataiban találhatsz rá a legfőbb erősségedre
Ally D'Apliese épp egy viharosan induló szerelem kapujában áll, amikor a nevelőapja haláláról értesül. A nővéreivel a Genfi-tó partján magasodó, gyermekkori otthonukba gyűlnek össze, hogy megemlékezzenek szeretett apjukról, és meghallgassák a végrendeletét. A különc milliárdos, Pa Salt mindnyájuknak egy különleges tárgyat meg egy levelet hagyott örökül, és ennek segítségével, ha a lányok úgy döntenek, közelebb kerülhetnek valódi gyökereikhez.
Allyt egyik tragédia a másikba sodorja, és a kétségbeesett fiatal nő nem lát más választást, mint maga mögött hagyni mindent: Norvégiába utazik, hogy felkutassa a vér szerinti családját.
Mi vár rá a fenséges szépségű országban? Mire jut egy százötven évvel ezelőtti életrajz elolvasása után, amely egy énekesnőről, Edvard Grieg világhírű zeneszerző múzsájáról szól? És milyen, az eddigi életét a négy sarkából kifordító, váratlan felfedezések várnak még rá Bergen festői partjainál?

Lucinda Riley új sorozatának második kötetében egy évtizedeken és Európán átívelő nyomozás történetét meséli el. A letehetetlen családregény főszereplője nemcsak a származásának kérdésére találja meg a választ, hanem azzal is szembesül, hogy az erő nem minden, és hogy élete tragédiái közepette is beteljesedhet a sorsa.


Cím: The Shadow Sister
Megjelenés: 2017.04.25.
Fülszöveg:
Csillag D’Aplièse válaszút előtt áll az életében, szeretett apja hirtelen halála után – az elszigetelt milliárdos, akit Pa Salt-nak hívta a hat lánya, akiket a világ négy sarkából fogadott örökbe. Egy nyomott hagyott mindenkinek a származásukról, és Csillag idegesen úgy dönt, hogy követi a sajátját, ami egy London-i antikváriumba vezeti, és teljesen új világot fedez fel.
Száz évvel korábban, az önfejű és független Flora MacNichol fogadalmat tesz, hogy sose megy férjhez. Boldog és biztonságban érzi magát angliai otthonában a festői Lake District-ben – csak egy kő hajitásnyira gyerekkori példaképétől, Beatrix Potter-től – amikor a machinátorok London-ba vezényelik, és találkozik a társadalom leghírhedtebb hostess-ével, Alice Keppel-lel. Flora kettészakadt a szenvedély és a családja iránti kötelesség között, de egy nagyobb játékban találja magát gyalogként. Egészen addig, míg egy titokzatos úr megadja a választ, amit egész életéven keresett…
Ahogy Csillag megismeri Flore hihetetlen utazását, ő is felfedezőútra indul, végre kilép nővére árnyékából és megnyitja magát a lehetséges szerelemnek is.A Plejádok (más néven Fiastyúk vagy Hetes) a Bika csillagképen található és szabad szemmel is látható. A görög mitológia a hét nővérnek tartotta ezeket a csillagokat, Atlasz és Pléioné (tengeri nimfa) lányainak. A görögországi Külléné hegyen születtek.  A hét nővért Poszeidón fia, Órión, a Vadász üldözte az égbolton öt hónapon át szerelmével. A kimerült pleiaszok, amikor már nem
bírtak tovább menekülni a vadász elől, Zeuszhoz fohászkodtak. A főisten galambokká változtatta őket, és amikor már nagyon magasan röpültek, az égre emelte, ahol csillagokká váltak. Egy másik mítosz szerint Zeusz azért változtatta galambbá a pleiasz nővéreket, hogy galambok képében ambróziát hozzanak neki. Ahhoz, hogy megszerezzék az édes nektárt, minden alkalommal át kellett repülniük egy félelmetes, összecsapódó kőkapun (amelyen az Argó hajósainak is át kellett kelniük). Minden átrepülés egyikük életébe került. Zeusz önfeláldozásukat jutalmazta azzal, hogy az égbolton csillagként örök életet adott nekik.

A nővérek:


Köszönjük a Recenziós példányt a General Press Kiadónak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése