2017. 03. 06.

Sarah J. Maas: Tüskék és rózsák udvara hét 1. nap

Sarah J. Maas Üvegtrón sorozata hatalmas kedvencünk. Nagyon megörültünk, amikor kiderült, hogy másik sikeres sorozatát is olvashatjuk magyarul. A Fennmaradottak Krónikái sikerén felbuzdulva, úgy döntöttünk a Tüskék és rózsák udvara is kap egy tematikus hetet. :) Hétfőtől péntekig, minden nap hozunk érdekességeket a könyvekhez kapcsolódóan és az utolsó napon az értékelésünk is érkezik. Remélem minél többen csatlakoztok hozzánk és tetszeni fog nektek, amivel készültünk. :)

1. nap - térkép, udvarok, szereplők

A könyvben is kapunk egy térképet, hogy könnyebben beleképzeljük magunkat Feyre és a tündérek világába, ezt itt is megnézhetitek.
7 udvar alkotja a tündérbirodalmat, ezekről rövid jellemzés:
Tavasz Udvara
A Tavasz Udvara Prythia hét udvarának egyike. Tamlin a Főura, aki Feyre-val és Lucien-nel osztozik rezidenciáján.
Az udvar lakóit átok sújtja. Amarantha jóvoltából maszkot visel minden ott lakó. Sok áldozatot is vesztettek, miközben Tamlin próbálta megtörni az átkot.
A múltban egyszer szövetkeztek a Királlyal és rabszolgaként tekintettek az emberekre, amikor épp nem kínozták vagy nem ölték meg őket.
Ellentétben az Éjszaka Udvarával, akik adófizetésre kényszerítik őket. Ha nem képesek fizetni, a következmények katasztrofálisak.
Nyár Udvara
A következő a Nyár Udvara. A Nappal és a Tél Udvarával együtt fellázadtak Amarantha irányítása ellen. A z Udvar Főura egy barnabőrű férfi halványszőke hajjal.
Ősz Udvara
Az Ősz Udvara is a hét udvar egyike, és gyönyörű tájairől, gyilkos természetükről és versenyszellemükről ismertek.
Tél Udvara
Ez az Udvar is az Amarantha ellen lázadók között volt. Kallias a Főura. Sápadt bőrű férfi, jégkoronával.

Hajnal Udvara
A Hajnal Főura ajándékozott egy csepp fényt Feyre-nak a Tüskék és Rózsák udvara kötetben.
Nappal Udvara
A Nappal Udvarának Főura, Helion Spell-Cleaver, egy sötét bőrű férfi fehér és arany ruhákba öltözve. A sorozat második részében Rhysand mesélte Feyre-nak, hogy könyvtárak ezreit fosztották ki Amarantha emberei az Udvarban, és ők felelősek Prythai tudásának archiválásáért.
Éjszaka Udvara
Az Éjszaka Udvarának Főura Rhysand és később megismerjük a Főasszonyát is. A birodalom legészakibb részén található, hegyvidéken, és a legnagyobb területtel rendelkezik. Az itteni éjszakák sokkal lélegzetelállítóbbak, mint más udvarokban. Sok lakó szerint két részre bomlik az Udvar. A Rémálmok Udvara Hewn City-ben található. Ez egy erőszakos hely, ahol a lakók a saját erkölcsiket követik, és nem értenek egyet Rhysand szabályaival. A másik rész Álmok Udvara néven ismert, vagy Velaris-ként, ahol Rhysand belső köre is lakik. Ez a város védve és retjve van Amarantha elől. Az Udvar jelképe egy hegy három csillaggal.


És rövid jellemzést találtunk a szereplőkhöz is (néhol spoiler-t is tartalmaz a leírás, de elrejtettük, hogy csak azok olvassák, akik szeretnék):
Feyre
Feyre Archeron a Tüskék és Rózsák Udvara sorozat főszereplője, az Éjszaka Udvarának Főúrnője, és Prythia első Főúrnője. Halandó volt, de Főtündérként feltámadt. Egy ideig az Álmok Udvarában tartózkodott, Velaris-ban, miuátn elhagyta a Tavasz Udvarát, de később visszatért Hybertn-be. Két nővére van, Nesta és Elain. A családja régen gazdag volt, apját a „kereskedők fejedelme” névvel is illették és anyjának nem volt más dolga, mint lányai nevelése. 8 évesen vesztette el őt, tífuszban halt meg, de halálos ágyán megígértette Feyre-val, hogy vigyáz a családjára. Később apja egy rizikós vállalkozásba fektette minden vagyonát, ami elbukott. Adósságot halmozott fel, és levadászták, akiknek tartozott. A térdét megnyomorították. Most szegénységben élnek, Feyre a családfenntartó, annak ellenére, hogy ő a legfiatalabb. Nem tanult meg olvasni és az elszegényedés miatt iskolát se tudott elvégezni. Amikor el kellett hagyniuk otthonukat, Nesta-ba költöztek. Tizenegy évesen elkezdte követni a vadászokat és elleste a tudományukat. Később egy helyi fiúval folytatott viszonyt, Isaac Hale-lel és nővéreinek keres jövendőbelit. Mindig érdekelte a festészet, de mivel minden pénzük elment a nővéreire, így nem volt miből kellékeket vennie. Egyszer, amikor el tudta adni a zsákmányát Elain vett neki három fesétek, pirosat, kéket és sárgát. Minden lehetséges felületre festett, amit talált. Tüzet festett Nesta-nak, virágokat Elain-nek és az okát nem értette, de magának az éjszakai égboltot, csillagokkal és a Holddal.
Tamlin
Tamlin a Tavasz Udvarának Főura és a sorozat egyik főszereplője. Ő hozta Feyre-t a tündérbirodalomba és Lucien a legközelebbi barátja. Tamlin a Tavasz Udvarában született a Főúr legkisebb fiaként, két bátyja van. Apja Hybern Király és Amarantha jó barátja volt. Ő is szimpatizált az emberek szolgaként tartásával. Tamlin még túl fiatal volt ahhoz, hogy harcoljon a háborúban. Találkozott az Éjszaka Urának fiával, Rhysand-dal, aki kezdetben szerette őt, harcossá képezte. Nem sokkal később Tamlin elárulta Rhysand-ot és hagyta a családjának, hogy megöljék Rhysand szüleit. Az események hatására természetesen ellenséggé váltak.
Lucien
Tamlin-nal él a Tavasz Udvarában. Szarkasztikus és szellemes, és ahogy Alis (Feyre szolgálója) mondta, szüksége van valakire, aki visszaszól neki. Szorongását leplezi szarkasztikus személyiségével. Törődik az emberekkel, és ez többet mutat meg magából, mint amennyit enged, hogy lássanak mások.
Rhysand
Rhysand a legerősebb Főúr a történelemben és az Éjszaka Udvarának vezetője. Korábban Amarantha befolyása alatt állt, de végül ő volt az egyetlen, aki szembe mert vele szállni. Jóképű és arrogáns, nemtörődöm és távolságtartó első ránézésre. Először a Tüzek Éjszakáján bukkan fel, ahol megmenti Feyre-t három tündértől. Nem sokkal később segíti Feyre-t a próbái során és a végsőkig harcol vele, a lány halála előtt.
Amikor feltámadt, a kötelék helyreállt, de elrejtette Feyre elől félelmében, hogy elijeszti a lányt. Végül elfogadta a köteléket és így vált belőle FőúrnRhysand az Éjszaka Udvarában született és egy Illyria-i varrónő volt a párja. Anyja egy Illyria-i katonai táborba vitte, hogy kiképzést kapjon, amikor nyolcéves volt. Ott találkozott Cassian-nak és Azriel-lel.
Amarantha
Amarantha a főellenség a Tüskék és Rózsák Udvarában, aki Prynthia Főúrnőjének tartja magát. Minden Udvart ő irányít. Régen a Király főgenerálisa volt, de az emberek és tündérek közötti háborúban a húga beleszeretett egy halandóba, aki később brutálisan meggyilkolta őt. Büntetésként megtartotta húga szerelmének, Jurian-nak a szemét egy gyűrűbe zárva; néha meg is mozdul, ami arra utal, hogy kicsit még mindig életben van.Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése