2017. 03. 10.

Sarah J. Maas: Tüskék és rózsák udvara hét 5. nap - Az értékelés

Író: Sarah J. Maas
Cím: A Court of Thrones and Roses - Tüskék és rózsák udvara
Cím: Tüskék és rózsák udvara 1.
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2016.
Terjedelem: 512 oldal
Fülszöveg:
A tizenkilenc éves Feyre az erdőben vadászva megöl egy farkast, ám nem sokkal ezután egy másik szörnyeteg bukkan fel, aki jóvátétel gyanánt magával hurcolja egy olyan baljós és mágikus vidékre, amit a lány csak a legendákból ismer. Feyre hamar rájön, hogy fogvatartója valójában nem állat, hanem Tamlin, egyike azoknak a halálos és halhatatlan tündéreknek, akik egykor a világ felett uralkodtak.
Tamlin birtokán Feyre jéghideg gyűlölete forró szenvedéllyé alakul át, és ez az érzés felperzsel minden olyan hazugságot és figyelmeztetést, amit neki a tündérek csodálatos, ámde veszedelmes világáról korábban mondtak. Azonban a tündérek birodalma felett egyre nő egy ősi, gonosz árnyék és Feyre-nak kell megtalálnia a módját, hogy feltartóztassa… vagy örök pusztulásra ítélje Tamlint és világát.
A Kristen Cashore és George R. R. Martin rajongók imádni fogják.
Szexi, akciódús sorozat első kötete.


5. nap - értékelés, a sorozat többi része, idézetek


„- Akkora szükségünk van a reményre, ment a kenyérre ás a húsra.”

Sarah J. Maas könyveit imádjuk, Üvegtrón sorozata igazi kedvencünk. Csak a név miatt érdekel az új sorozat, vagy inkább a történet győzött meg minket?
P: Természetesen azért a név fogott meg elsőnek. Eddig még nem okozott csalódást az Írónő, így mindenképp bizalmat szavaztam volna neki. Miután beazonosítottam azt is, hogy ez egy Szépség és Szörnyeteg feldolgozás, még inkább akartam a könyvet.  Tud írni, ez
egyszerűen tagadhatatlan, eddig az összes regénye tulajdonképpen kedvenc lett, alig várom az újabb és újabb történeteket. *-*
I: Sokszor csábulok el úgy, amikor megláttok egy szépséges borítót, ez itt se volt másként. Szerelem volt első pillantásra. A másik szempont amiért megtetszett a könyv, az Írónő neve volt. Sarah-tól nagyon szeretem az Üvegtrón sorozatát. Erős hősnő, fordulatos, és eseménydús történet. Úgy gondoltam biztos ennél az új könyvnél is kapunk valami újat, és valami jót. A hab pedig az  volt a tortán, hogy egy mesefeldolgozással van dolgunk. Szerintem ezek a jellemzők már egyedül is meghoznák a kedvet az olvasáshoz, főleg ha mind a három megtalálható benne.

„Lidércfények. Levegőből és fényből álló lelkek.”

Szintén az Üvegtrónnál maradva, sok hasonlóságot fedeztünk fel bennük vagy
Feyre
teljesen el tudtunk vonatkoztatni és vártuk az új élményt?

P:
Szerintem csak az erős hősnő a közös vonás. Mindketten igazi harcos egyéniségek, de a történet teljesen új és más. Bár nem is a hasonlóság miatt olvastam a könyvet, vártam, hogy milyen újdonsággal tud elkápráztatni az Írónő. Egyedül a név miatt volt elvárásom, hogy igenis remek történetet kapjak most is.
I: Két közös pontra tudok gondolni a történetek kapcsán. Az először is az erős hősnők, Feyre és Aelin se ijed meg az árnyékától. Megmutatták, hogy képesek a túlélésre, és nem adják fel olyan könnyen a harcot. Személyiségük különböző, de ez mégis összeköti őket. A másik pedig a tündérek. Mind a két könyvben találkozunk a tündérekkel, akik fontos szerepet játszanak a történetben. Az olvasás közben nem hasonlítottam össze őket, szerintem mind a kettő nagyon élvezetes, és olvastatja magát. Most már nem csak Aelin-ért, de Feyre-ért is izgulhatunk.

„- Erre emlékeztet a képed.
-
Mire? – tudakoltam halkan.
Leengedte a képet, és egyenesen rám nézett, belém látott.

-
Hogy nem vagyok egyedül.”

Feyre egyszerű családból származó hősnő, de a szíve a helyén van és bebizonyítja nekünk bátorságát. A kedvencek közé került?
P:
Feyre erős és bátor hősnő, már a könyv legelején megtudtuk ezt, de aztán a történettel haladva még inkább bebizonyította ezt. Egyedüli eltartója szegény családjának, miután az apja keresőképtelen lett. Érdekes, hogy ennek ellenére nem becsülik meg eléggé a családon belül. A helyében biztos nem bírnám szó nélkül hagyni, hogy a testvérem ennyire semmirekellőek legyenek. Ennek ellenére ő mégis feltétel nélkül szereti őket, és szó nélkül feláldozná magát, hogy ők biztonságban legyenek. Tamlin udvarában megismerhetjük kíváncsi oldalát is, és ennek köszönhetően fedezzük fel vele a kastélyt és a környéket. Lehet,
Tamlin
hogy ez nem jó tulajdonság, de el se tudnék e nélkül képzelni egy főhőst. Nyugodtan üsse bele mindenbe az orrát, mert így kapunk sokszor vicces és érdekes jeleneteket. Azért még talán picit tepernie kell, hogy ténylegesen a kedvencek közé kerüljön, de az biztos, hogy közel van már a legjobbakhoz.
I: Én megkedveltem Feyre-t. Az élete már gyerekként megváltozik, édesanyja meghal, családja pedig elszegényedik. Ezek után neki kell felvenni a családfenntartó szerepét, és ellátni testvéreit, és az édesapját. Ezeknek az eseményeknek köszönheti, hogy később a tündérek világában találja magát. Már az elején megmutatta, hogy a cél érdekében túl tud lépni a félelmein. A szeretetre, ő is ugyan úgy vágyik, még ha ezt otthon nem is igazán kapta meg. Ellenszenve a tündérek iránt érezhető, de ahogy haladunk a történetben úgy változnak érzelmei, és már nem ítélkezik olyan gyorsan. Jót tett neki, hogy átkerült Tamlin-hoz. Felszabadult, és kicsit magával is törődhetett, nem kellett egy ígéret miatt másokat előbbre helyeznie magánál. Kíváncsi természete itt se hagyta magára, ez miatt volt pár vicces jelenet a könyvben. A történet folyamán több érzelmet is megéltünk vele együtt, a végén pedig megmutatta mennyire is kitartó tud lenni szerettei érdekében. Úgy gondolom még sok minden vár majd rá, de már ebben a részben is bebizonyította milyen erős nő is ő. Teljesen kedvenc még nem lett, de láttok rá esélyt a továbbiak során.

„Mosolyogva nézett rám, széles mosollyal, kétkedés nélkül. Isaac soha nem mosolygott így rám. Isaactől soha nem állt el a lélegzetem, csak egy nagyon kicsit.”


Ne felejtsük el, hogy ez egy mese feldolgozás, méghozzá a Szépség és a Szörnyeteg átdolgozása. Sok változtatást találtunk?
P:
Nagyon szeretem a Szépség és a Szörnyeteg történetét, ezt a feldolgozást pedig imádtam. :) Sokat mosolyogtam, amikor egy-egy konkrétabb elem felbukkant a meséből, mindig rácsodálkoztam, hogy jééé ilyen is volt ott. :) Tamlin zárkózott, távolságtartó viselkedésével nagyon is felkeltette az érdeklődésemet. Furdalta az oldalamat a kíváncsiság, hogy vajon mi áll pontosan az átok hátterében és nem siette el az Írónő, hogy leleplezze a titkot. A mesében nézőként, hamarabb megtudtuk a titkot, itt várnunk kellett többet, de így volt tökéletes.
Rhysand
Azért tagadhatatlanul a könyv második fele volt eseménydúsabb, az elején meg kellett ismernünk a világot, az adott helyzetet, de a második fele kárpótolt a kezdeti lassabb tempó miatt.
I: Voltak közös elemek, amikből felismerhető volt a Szépség és a Szörnyeteg. Még Belle édesapja megmentésére siet, addig Feyre nem szó szerint, de ő is a családja megmentése által kerül a "szörnyeteg" karmai közé. Itt van mindjárt Tamlin is, aki ugyan úgy egy titok leng körül. Az elvarázsolt kastélyt a tavasz udvarában ismerhetjük fel. Frey se marad segítők nélkül, ebben az új helyzetben. Mind a két történetben először főhősnőnk dacol a szörnnyel, de ahogy haladunk, úgy változnak meg az érzelmeik a másik iránt. A végén Feyre-nek is le kell győzni pár akadályt, hogy végül a "szörnyetegével" lehessen. Ne azt gondoljátok, hogy egy az egyben felfedezhetőek ezek az elemek, szépen szőtte bele őket az Írónő a történetbe, úgy hogy kellemes emlékként jelenjen meg előtted a mese világa. Úgy gondolom nagyon jó kis feldolgozás lett, alig várom, hogy olvashassam a folytatást.

„Azt hiszem kezdelek megkedvelni, te gyilkos ember.”

Fontos szerepet játszik a történetben a szerelem felbukkanása is. Hogy tetszett a románc?
P:
Lassan bontakoznak ki az érzelmek, de mikor végre belátják, hogy mit éreznek valójában, megmutatják, hogy mennyire akarják a másikat. Tetszett, hogy ez a könyv túllépett az ifjúsági kategórián és akadt olyan jelenet is, ami felnőtteknek íródott. Ezen részemről még lehet gyúrni, nyugodtan lehet később több is belőle, de már így is örültem. :D Már Tamlin a szívembe lopta magát és önmagában is elég lett volna a könyvben, de Rhysand megjelenése még jobban megkavarta a dolgokat és talán őt még jobban megszerettem, mint a Tavasz udvarának főurát. Eddig nagyon titokzatos, kiismerhetetlen szereplő, de néha-néha
láthattunk benne egy kis emberséget is. Elérte, hogy a következő részben is fontos szerepe legyen, és én epedve várjam, hogy újra olvashassak róla is.
I: Itt már nem csak a szerelmet, de testiséget is kaptunk. Ami nekem még jobban megdobta a történetet. Feyre először óvakodik Tamlin-tól, de ahogy folynak az események, és közelebbről meg ismeri a férfit, egyre inkább vonzódni kezd hozzá. Szerettem a közös jeleneteiket, annyira jól volt látni az első csetlő botló próbálkozásokat, és az ezeket követő mélyebb érzelmeket is. Tamlin nagyon titokzatos, de érezhető, hogy nem olyan megközelíthetetlen mint ahogy mutatja magát. De mint tudjuk mindig vannak akadályok amikkel nehezítik a végső egymásra találást. Ezek a részek nagyon jól sikerültek, végig izgultam, hogy mi lesz velük. De, hogy ne legyen annyira egyszerű, az Írónő bele vitt egy kis csavart egy másik tündér férfi személyével is. Micsoda befejezés. *-* Hol van már a folytatás?

„Hagytam, hogy a hajnal belém kússzon, és Tamlin ajkának minden mozdulatával, nyelvének minden érintésével nőjön bennem. Könnyek serkentek csukott szemem alatt.
Ez volt életem legboldogabb pillanata.”

Kedvenc jelenetem:
P: A harmadik próbatétel.
I: A próbatételek, és az első bál éjszakája.
Kedvenc szereplőm: 
P: Rhysand
I: Lucien
Kinek ajánlom: 
P: Mindenkinek! :D Sarah J. Maas könyveivel mindenkinek meg kell ismerkednie.
I: Sarah J. Mass rajongóknak kötelező, és mindenki másnak is, aki szereti a mese feldolgozásokat.
Értékelésem:
P: Nem kaphat ez a könyv se kevesebbet 5 álarcnál.
I: Nem is tudok rá mást adni mint 5 szerelmet.


Érdekesség: Legnagyobb örömünkre folytatódik még ez a csodálatos történet, külföldön a harmadik részre várunk. Hozzuk is a fülszövegeket és megosztásra érdemes idézeteket is találtunk bőven a könyvben. :)

Író: Sarah J. Maas
Cím: A Court of Mist and Fury
Cím: Tüskék és rózsák udvara 2.
Megjelenés: 2016.
Fülszöveg:
Feyre kijutott Amarantha karmai közül és visszatért a Tavasz Udvarába, de nagy árat fizetett ezért. Bár most már tündér képességekkel is rendelkezik, a szíve emberi marad, és nem tudja elfelejteni a szörnyű tetteket, amiket Tamlin embereinek megmentéséért csinált.
Azt sem felejtette el, hogy egyezséget kötött Rhysand-dal, az Éjszaka Udvarának Főurával. Ahogy Feyre egyre inkább belemerül a politika, a szenvedély és az erő hálójába, egy nagyobb gonosz bukkan fel - és ő lehet a kulcs a megállításához. De csak ha használja megrázó ajándékát, meggyógyítja összetört lelkét és elhatározza, miként akarja alakítani a jövőhét - és a kettévált világ jövőjét.


Író: Sarah J. Maas
Cím: A Court of Wings and Ruin
Cím: Tüskék és rózsák udvara 3.
Megjelenés: 2017.05.02.
Fülszöveg:
Feyre visszatért a Tavasz Udvarába, hogy információt gyűjtsön Tamlin manőveréről és a Prythian-t fenyegető veszélyről. De ehhez egy halálos játékot kell játszani - és egy hiba, nem csak az ő végét, hanem a világét is jelentheti. 
Ahogy a háború őket is fenyegeti, Feyre-nak el kell döntenie, kiben bízik meg a halálos és lenyűgöző Főurak közül - és hol vadászhat megleő helyről előbukkanó szövetségesekre.„- Az eszem megáll – szólalt meg Lucien a hátam mögül. – Feyre, neked tényleg van humorérzéked?”

„- Te éjszakánként azért nem alszol, mert akkor gondolod ki a mindennapi szellemességeidet?”

„- Szeretlek. – És homlokon csókolt. – Úgy, ahogy vagy a tüskéiddel együtt.”

„Van, ki végig engem keres, aztán sosem látjuk egymást.
A másikat megcsókolom, ő meg belém törli lábát!
Van, aki okos, igazságos, talán nekik kedveskedek?
Nem, én a bátrakat, a merészeket áldom meg.
Nem tagadom, velem lenni gyengéd, finom érzés,
Csak ha alábecsülnek, nehéz engem legyőzni.
Ha odaütök, hatalmasat csapok!
De ha ölni akarok… akkor lassan haladok!”

„Fel akartam oldódni benne, el akartam égni a nap fényében, azt akartam, hogy olyan örömmel töltsön be, hogy én magam is napsugárrá váljak.”

„Mégis, ahogy a kezünk összeért, néhány másodpercig újra érdemes volt élnem.”

„- Ha csak bántani akarsz, akár el is mehetsz.
- De ha egyszer olyan jó vagyok ebben!”

„Ahhoz képest, hogy neked kőszíved van, nagyon ellágyultál az utóbbi napokban.”

„Szeretlek – mondtam. – Nem számít, hogy ő mit mond, és az sem, hogy csak jelentéktelen emberi szívemmel vagyok képes szeretni. Akkor is szeretni foglak, ha elégetik a testem. – Remegett a szám, a látásom elhomályosult, és meleg könnyek csordultak le hűvös arcomon. Nem töröltem le őket.
„Úgy nem tarthatod meg a hatalmat, hogy mindenkinek a barátja vagy.”

„– Akkor érezd jól magad a szertartáson! Ne keveredj semmibe!- A szeme csillogása azt sugallta, hogy ez azt jelenti, hogy maradjak tőle távol, nagyon távol.

„Mágia, minden mágia volt, és ebbe belesajdult a szívem.”

„Ijesztő, bámulatos volt, ezer rémálom és álom arca.

„– Undorító rohadék vagy. 
– Feltétlenül meg kell kérdezzem Tamlintól, hogy ilyen hízelgéssel nyerted-e meg a szívét.”

„Tudtam, egy olyan úton indultam el, amelynek a végén halandó szívem valószínűleg ripityára törik, de… mégsem tudtam megálljt parancsolni magamnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése