2017. 03. 09.

Sarah J. Maas: Tüskék és rózsák udvara hét 4. nap


Sarah J. Maas Üvegtrón sorozata hatalmas kedvencünk. Nagyon megörültünk, amikor kiderült, hogy másik sikeres sorozatát is olvashatjuk magyarul. A Fennmaradottak Krónikái sikerén felbuzdulva, úgy döntöttünk a Tüskék és rózsák udvara is kap egy tematikus hetet. :) Hétfőtől péntekig, minden nap hozunk érdekességeket a könyvekhez kapcsolódóan és az utolsó napon az értékelésünk is érkezik. Remélem minél többen csatlakoztok hozzánk és tetszeni fog nektek, amivel készültünk. :)

4. nap - Az Írónő
(Kedvenceink közelebbről különszám) 

Sarah J. Maas se maradhatott volna ki a sorból a Kedvenceink közelebbről rovatban, de most így a tematikus hét részeként kerül bemutatásra. Szerencsére majdnem az összes regényét magyarul is olvashatjuk, hiszen nagy népszerűségnek örvend hazánkban és megéri kiadni a könyveit.


Sarah J. Maas – 1986, New York


Sarah Janet Maas 1986 március 5-én született New York-ban. A Hamilton College-ben tanult, kreatív írás és vallás szakon tanult, 2008-ban diplomázott. Pennsylvania-ban ment férjhez és azóta is ott él. Ifjúsági fantasy író. Az Üvegtrón és a Tüskék és rózsák udvara sorozatok New York Times és USA Today bestseller írója. Előbbit 16 éves korában kezdte írni. és most már harmincöt nyelven jelent meg. Az Üvegtrón első pár fejezetének megírása után (akkor még Övegkirálynő néven futott), megosztotta azokat a FictionPress.com oldalon, ahol hamar a legnépszerűbb történetté vált. Később levette onnan, amikor elhatározta, hogy megpróbálja kiadatni. 2008-ban kezdte ügynökségeknek elküldeni és 2009-ben vették meg. A történet alapja mélye a Hamupipőke mese, csak itt nem egy cseléd, hanem orgyilkos a főszereplő. És nem azért megy a bálba, hogy a herceggel találkozzon, inkább meg akarja ölni.

TOP5-es lista:

Pár infó még az Íróról:


Melyik mesében élnél szívesebben: a Hamupipőkében vagy a Szépség és a Szörnyetegben?
Ez valójában kemény kérdés! Szerintem Hamupipőke egy alábecsült hősnő – az emberek lábtörlőnek nevezik, de… szerintem nagy előnyre tett szert kedvességével, és még mindig képes reménykedni és nyíltszívűnek lenni. Igaz, nem vagyok nagy rajongója Hamupipőke történetének (bár belém is szeretne egy szexi herceg), és szerinte a Szépség és a Szörnyetegben lévő románc… tökéletes. (Igen, igen, Stockholm szindróma, tudom. De akkor is szeretem a történetet.) Tehát, inkább utóbbit választanám, a romantika, a rejtély és a hangulat miatt.

Inkább egy mágia nélküli világban élnél vagy mágiával, de elátkozva egy maszk mögött?
Az átok állandó? Vagy megtörhető? Mert, ha az utóbbi, akkor mindenképp a mágiával átitatott világ. Fognám az álarcot és sok király dolgot varázsolnék.

Ha te választanál fegyvert nyíl és íj vagy kard lenne?
Nos, íjjal és nyíllal, kifogyhatsz a munícióbol és az szívés, ezért… a kard. Egy igazi kemény darab, mint amilyen Celaena-nak van az Árnyak királynője borítóján.

Romantikus vagy akció jelenetet szeretsz jobban írni?
… Romantikus jeleneteket. Vagy talán romantikus akció jeleneteket (mindkettőből a legjobbat?). Nem tudom – az ACOTAR-ból a kedvenc jeleneteim akció dúsak, de nagyon szeretem a romantikus vonalat. Ez egy lehetetlen kérdés!

A Tüskék és rózsák udvarát a TV-ben vagy mozivásznon látnád szívesebben?
Óóó. A TV megszállottja vagyok, ezért azt mondom, de nagyon jól működne (vagy jobban) moziban. Szorítok, hogy egyszer valóra váljon!

Végül pedig a könyvei: 


Az Üvegtrón 2012-es high fantasy sorozat. Utolsó, 6. részének megjelenését várják külföldön, hat kiegészítő novellája és egy színezője is megjelent. A történet főhősnője egy orgyilkos, Celaena Sardothien. Távolvég bányáiban tölti szomorú napjait, míg a király kapitánya meg nem keresi is alkut ajánl neki. Szabad lehet, ha megnyeri a herceg bajnokaként Adarlan királyának versenyét.

A Tüskék és rózsák udvara szintén high fantasy sorozat, ami már inkább az idősebb (vagy legalábbis nem a legfiatalabb :D ) közönséget célozza meg. Külföldön a harmadik rész várható éppen és ez is hat részre van tervezve és ehhez is készül egy színező. A hősnő Feyre, egyik nap még családja éhenhalása ellen küzd, kegyetlen körülmények között vadászik, ám egy váratlan fordulat miatt a Tavasz Udvarában találja magát a tündér Főúr vendégeként. Korábbi előítéletei hamar megváltoznak, amikor az ellenségnél lakik és sokkal nagyobb veszélyek leselkednek rá, mint korábban otthonában.

1 megjegyzés: