2017. 04. 23.

Cassandra Clare: Éjfél kisasszony

Író: Cassandra Clare
Cím: Éjfél kisasszony
Sorozat: Gonosz fortélyok 1.
Kiadó: Könyvmolyképző
Kiadás éve: 2016.
Terjedelem: 688 oldal
Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
„Igen, ​árnyvadász vagyok. Éles kard, még élesebb nyelv.”
Főszerepben az árnyvadászok!

Öt év telt el a Mennyei tűz városa eseményei óta, amikor az árnyvadászok a kihalás szélére sodródtak. Emma Carstairs már nem gyászoló kislány, hanem egy fiatal nő, aki elszántan keresi szülei gyilkosát, hogy megbosszulhassa szeretteit és az őt ért veszteségeket.
Oldalán a parabataiával, Julian Blackthornnal, egy démoni cselszövést próbál felderíteni Los Angelesben, a Sunset sugárúttól egészen a Santa Monica partjait mosó, igéző tengerig követve a nyomokat. Emmának meg kell tanulnia bízni a szívében és az eszében. A szíve azonban veszélyes irányba húzza…
A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Julian bátyja, Mark – akit a tündérek öt évvel ezelőtt elraboltak – egy alku részeként váratlanul hazatérhet. A tündérek mindenre hajlandók, hogy kiderítsék, ki gyilkolja a fajtájukat… és ehhez szükségük van az árnyvadászok segítségére. Ám a tündérek földjén másként telik az idő, így Mark alig öregedett, és nem ismeri meg a családját. Vajon valóban sikerülhet visszatérnie közéjük? Tényleg elengedik a tündérek?

Cassandra Clare új sorozatának szívfacsaró első része telis-tele van csillogással, bűbájjal és persze árnyvadászokkal…„- Minden törvény értelmetlen, gyermekem – szólt Malcolm halkan, a fiú mégis tisztán kivette a szavait. – Nincs fontosabb a szerelemnél. És nincs annál hatalmasabb törvény.”

„A Törvény szigorú, de a Törvény az Törvény.”


Még mindig furcsa számomra, hogy az eredeti sorozatot nem tudtam igazán megszeretni, a Pokoli szerkezetek meg igazi kedvenc lett. Sokat agyaltam már, és csak arra tudok gondolni,
hogy Clary karaktere nem tudott eléggé megfogni. Tessa-t sokkal jobban szerettem. Nagyon kíváncsi voltam, hogy ez az új sorozat melyik kategóriába fog tartozni. Jó alapanyaggal dolgozik az Írónő, képes lekötni az olvasókat és mindig tartogat igazán meghökkentő fordulatokat. Azt is nagyon szeretem, hogy a sok kiegészítő sorozat miatt megismerhetjük az egész árnyvadász világot és több generációját is. Jó érzés rádöbbenni, hogy egy-egy szereplőt köthetek olyanhoz, akit már korábban megismertünk.

„Elfordult a fiútól, ám még látta, ahogy Jules eddig oly nyílt arca bezárul, akár egy becsapódó ajtó. Emmának összeszorult a gyomra, amikor rájött, hogy akárhány démont is ölt meg ma este, a bátorsága pont abban a pillanatban hagyta cserben, amikor leginkább szüksége lett volna rá.”

Ha a főhősnőt nézzük, legnagyobb örömömre Emma is a jobban szerethetőek közé került. Ez a kötet újra meg tudott érinteni, de úgy igazán, és ilyenkor értem, miért szeretik olyan sokan
Emma (Forrás)
Cassandra Clare könyveit. Maradtunk az árnyvadászok világában, de új vizekre eveztünk, most a Los Angeles-i Intézet életébe pillanthattunk bele. A gyerekeket már a Mennyei Tűz Városában megismerhettük, de most már eltelt öt év a csata óta és sokat változtak. A két főszereplő Emma és Julien, egy parabatai páros. Ez a kapcsolat mindig is lenyűgözött a sorozatban, mert nagyon különleges és mély érzelmeket vonultat fel. Az ő helyzetük még érdekesebb, mert igazán korán vállalkoztak a rituáléra, hogy ne szakítsák el egymástól őket. Nem volt újdonság ilyen szereplőkről olvasni, de mégis tudott újat mutatni ezzel is az Írónő, és ebben a részben ezt szerettem legjobban. Emma is igazán kitartó, bátor hősnő, nagyon megszerettem, de a könyv második felében kiderült, hogy Julian még jobban lenyűgöz. A lány szemén keresztül mindig láttuk, hogy a látszat ellenére sokkal több van benne, nem csak egy unalmas, felelősségteljes fiatal. Ő is ugyanolyan erős, méltó társa Emma-nak, és hatalmas meglepetést tudott okozni nekem. Még jobban megszerettem őt, mint a páros másik tagját.


„- Ti egy egész két fele vagytok. Ellentétesnek kell lennetek, mint a fény és az árny: Julian óvatosságot biztosít neked, hogy ellensúlyozza a vakmerőségedet, te pedig vakmerőséget biztosítasz neki, hogy ellensúlyozd az óvatosságát.”

Julian (Forrás)
Egy másik fontosabb szál a félig tündér Mark újra felbukkanása. Felkavarta az állóvizet az biztos. A gyerekek most már elfogadták a helyzetet, kialakították maguknak, mondhatni nyugodt életüket és most egy rejtélyes gyilkosság sorozat miatt a tündérek mégis hazaengedték Mark-ot. Ám a fiú, már közel se az, akit öt éve elvittek. Nagyon örülök, hogy ő is narrált és nem csak külső szemlélőként láttuk, mert így jobban átéreztem a helyzetét. A tündérek közössége zárkózott, és mindig a saját szabályaik szerint éltek. Egy félig tündér sose tud igazán beilleszkedni, és Mark-nak a saját bőrén kellett megtapasztalnia. Jó volt rövid időre visszaemlékezni, hogy a Mennyei tűz városában Jace-ék találkoztak a fiúval és már akkor előrevetítette nekünk a jövőt az Írónő. Az új Mark megtört lélek és sok segítségre van szüksége, hogy visszataláljon régi önmagához. De itt kell feltenni a nagy kérdést, szeretné visszakapni régi életét?

„- Össze vagyunk kötve, Emma, össze vagyunk láncolva… Lélegzem, ha lélegzel, vérzem, ha vérzel. A tiéd vagyok, te meg az enyém, mindig is az enyém voltál, és én mindig, mindig is a tiéd voltam!”

„A szíved egy ökölnyi fegyver.”
  
Hármukat mondanám főszereplőnek, de sok mellékszereplő is velünk volt a történet
Mark (Forrás)
folyamán. Egy mexikói árnyvadász Christina is fontos része volt a könyvnek, tulajdonképpen cserediákként volt az intézetben. Nála sajnálom, hogy nem szerepelt kicsit többet, mert azt láthattuk, hogy neki se egyszerű a múltja, és csak kisebb adagokat kaptunk belőle, kíváncsi vagyok még rá. Emma-val szoros barátság alakult ki közöttük, és feltétel nélkül megbíztak egymásban. Szintén láthattuk már korábban a gyerekek tanítóját Diana-t, ő még egy igazán rejtélyes karakter. Szereti nagyon a családod és mindig segít nekik, de még inkább úgy éreztem, hogy mézesmadzagként használja őt az Írónő, mert láthattuk, hogy még sok titkot rejt. És ha már szereplőknél tartunk, akkor szerintem mindenki legnagyobb örömére mondhatom, hogy sok korábbi főbb szereplő is felbukkant is. Kedvenc Magnus-unk többször is szerepelt, de Jace és Clary, akik immáron a New York-i Intézet vezetői is tiszteletüket tették egy rövid ideig. Leginkább én mégis Tessa-éknak örültem, szurkolok, hogy később is lássam még őket. Remélem, okkal bízok benne, hiszen szegény Emma-nak már csak egy rokona él.


„Ne tégy semmit titokban; hisz az Idő mindent lát és hall, s végül el is árul.”

„- Amíg él a szeretet és az emlék, addig igazából nincs halál.”
 
Christina (Forrás)
A történet nagyon izgalmas volt, igaz az elején néha akadtak egy hajszálnyival unalmasabb részek is, de a második fele és a későbbi érzelmek annyira kárpótoltak, hogy nem tudok emiatt rosszabb értékelést adni. Emma szülei halála óta is fáradhatatlanul nyomoz, szeretne igazságot szolgáltatni. Most végre újabb reménysugárba kapaszkodhat, újabb nyom jelenik meg. Mondhatni már megszokott módon az itteni szereplőknek is nyomozniuk kellett, de ezek számomra megunhatatlanok, fenntartják ezzel az érdeklődésemet. Cassandra igazán cseles módon félrevezetett, mert álmomban se gondoltam volna, hogy pont az lesz a tettes, aki. De minden kegyetlenség ellenére, nagyon megindító volt az ok, ami vezérelte. A tündér mese, ami ezzel kapcsolatba előkerült, még jobban tetszett. És azt hiszem elég is lesz már az ömlengés, tényleg nagyon tetszett, tényleg bíztam is benne, hogy újra beleszeretek az árnyvadászok világába, és hatalmas örömömre így lett.

„Megrészegültem a csókolózástól. Hát ezért háborúznak az emberek, ezért ölik egymást, ezért teszik tönkre az életüket: a vágy és szenvedély észveszejtő elegyéért.”

„A szerelemnek és a gyűlöletnek egyaránt megvan a maga titkos nyelve.”

Kedvenc jelenetem: Amikor Emma először léphet be Julian külön műtermébe.
Kedvenc szereplőm: Julian, Emma
Kinek ajánlom: Akik szeretik Cassandra Clare világát, azoknak bátran ajánlom, de akik eddig nem szerették, mert azt hiszik kinőttek belőle, akkor is érdemes ezt elkezdeni, hiszen már kicsit idősebb korosztálynak szól.
Értékelésem: Meglepődtem, de ez nekem nagyon tetszett, 5 rúnát adnék neki.

Érdekesség: Szeretném megmutatni a két főszereplő családot és családfáját és persze interjú részleteket is hoztam.

1878-ban Rupert Blackthorn elvette Tatiana Lightwood-ot. AZ első gyermekük, Jesse, megszületése előtti hónapban, Rupert-et megette egy démoni kukac, ami korábban Benedict Lightwood volt. Rupert halála ellenére, Tatiana megtartotta a nevet. 2012-től a Los Angeles-i Intézetet a Blackthotn-ok vezeti. Ebben a generációban van egy kis tündés vér is, főleg Andrew idősebb gyerekeiben, Helen-ben és Mark-ban, akik anyja egy tündér hercegnő volt, Nerissa. Ez a család jellegzetes élénk zöld szemükről és hogy a neveiket görög vagy latin történelmi személyek után kapták, mert Andrew megszállottja a mitológiának.
A családi jelkép egy töviskoszorú.
Eredetileg nyolc gyerek lett volna Julian generációjában. Ariadne lett volna a legfiatalabb 2007-es születésével, de már a Mennyei tűz városánál kiderült, hogy nem működne a jelenléte és már így is volt elég sok Blackthorn. Helen az Elveszett lelkek városában és Sebastian Morgenstern is emlegette már a nyolc Blackthorn-t, későbbi kiadásokban korrigálták ez.
A gyerekeknek volt egy macskájuk, Oscar, akik Julian és Emma 2002-ben befestett kékre.
A család mottója: Lex malla, lex nulla, azaz A rossz törvény, nem törvény.

Az 1800-as években Jonah Carstairs, felesége Ke Wen Yu és fiuk James a Shanghai Intézetben éltek és azt vezették. Amikor szüleit meggyilkolta egy nagyobb démon, Jem-et a londoni intézetbe küldték.
Miután Néma Testvér lett, nagybátyja Elias Carstairs vitte tovább a családnevet és a családi kardot, a Cortana-t.
2012-re Emma Carstairs-hoz került a kard, a Los Angeles-e Intézetben a Blackthorn családdal, szülei halála után (John Carstairs és Cordelia Townsend).
A családnak van egy ezüst gyűrűje, amin kastély tornyok láthatóak.
Mit gondolsz, a rajongók mit fognak legjobban szeretni az Éjfél kisasszonyban?
Remélem, hogy mindent, az Árnyvadász világot, az új szereplőket, akiket nagyon megszeretnek, és követni szeretnék az útjukat. A könyv egyik legfontosabb eleme a parabatai kapcsolat – egy harcos kötelék, ami a plátói baráti kapcsolatot ünnepli és persze, hanem lehetsz szerelmes a parabatai társadba, és ezek a könyvek megmagyarázzák, hogy miért, a törvény mit jelent és mik lehetnek a következmények…

Ez vezet a következő kérdésemhez is! Megszállottja vagyok a tiltott és beteljesületlen szerelmeknek – Jace és Clary a Végzet ereklyéiben az egyik kedvenc példám. Tudnál kicsit arról beszélni, hogy az Éjfél kisasszonyban hogy fog ez megjelenni?
A tiltott szerelem több módon is megjelenik itt, az egyik egyértelműen a két főszereplő között, Julian Blackthorn és Emma Carstairs között. Parabatai kapcsolat van közöttük nagyon fiatal koruk óta, amikor elvesztették szüleiket.
Tragikus körülmények között tették le az esküt, és nem gondoltak arra, hogy ezek az érzések megváltozhatnak. Az Éjfél kisasszonyban megtapasztalhatják a változó érzelmeket; máshogy kezdenek egymásra nézni, és jó móka volt ez számomra, mert nem írtam korábban ilyen románcnál, ahol nagyon jól ismered a másikat, nem most ismerkedtek meg. És végig a fejünk fölött lóg a tény, hogy tiltott dolog beleszeretni a parabatai társadba. És persze másik is van – nem lenne elég izgalmas, ha nem lenne!

Miért gondolod, hogy az olvasók szeretnek tiltott szerelemről olvasni?
Szerintem lenyűgöző számunka, mert a szerelemért mindig komolya küzdelmet kell
folytatni. Szerintem az olyan szerelem, aminek nem kellett kiállnia próbákat, nem is elég szoros; ez a fajta az, amiben hiszünk. Tudni akarjuk milyen az ilyen szerelem, mit jelent az érintetteknek és hogyan őrzik meg azt.

Ha lehetne egy erőd vagy egy tárgyad az Árnyvadászok világából, mi lenne az és miért?
Azt hiszem, ellennék Magnus erejével, hogy újratölti a kávéscsészéket. Az nagyszerű lenne.

Kedvenc szavad.
Crepuscular.
Mit jelent ez?
Az alkonyatkor történő dolgok.
A kedvenc helyed a világban?
Provance.
Melyik könyvet olvastad utoljára?
A Sorcerer to the Crown című könyvet. Elég jó volt.
Milyen műfajú?
Fantasy, mégpedig high fantasy egy közel keleti környezetben.
Érdekes. Kedvenc idővonalad valamelyik saját könyvedből?
Szerintem a Pokoli Szerkezetek, mert abban nagyon látszik, hogy a szavaknak ereje van, és hatással vannak ránk.
Igen, az nagyon jó. Utolsó kérdés: Kivel szeretnél legjobban könyvet írni?
Rick Riordan-nal.
Az nagyon jó lenne!
Szerintem jól éreznénk magunkat!
Igen, határozottan. Az Árnyvadászok találkoznak a mitológiával, a görög mitológiával és a rómaival…
Szerintem nagyon jól működne. Úgy értem, miért is ne?
Tényleg nagyon érdekes lenne.

Mi inspirált, hogy teljesen új helyszínt keress, Los Angeles-t?
Los Angeles-ben nőttem fel és a tini éveimet ott töltöttem, így természetesnek éreztem róla írni. Los Angeles lenyűgöző város, mert nagyon modern és terjedelmes, de a természet szépsége is megjelenik benne, ahol egy helyen találkoznak a helyek, a sivatag és az óceán. Minél jobban ismered a várost, annál jobb móka átalakítani valami varázslatossá. Élénk képzelőerőm volt tini koromban, mindig természetfeletti lényeket láttam és minden sarokban varázslatot láttam.

Valaha megismerjük Church háttértörténetét, ki vagy mi ő valójában, és hogy kötött ki a Vasnővéreknél?
Amennyire mindenki tudja, Church csak egy közönséges macska, aki rossz kezekbe került és halhatatlan lett nekromanta kísérletezésnek köszönhetően. Nem tervezem, hogy többet írjak a múltjáról, de felbukkan a Gonosz fortélyokban. Élvezi a partot ezekben a napokban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése