2017. 04. 28.

Majsányi Katalin: Erdőmese

Író: Majsányi Katalin
Cím: Erdőmese
Kiadó: Álomgyár Kiadó
Kiadás éve: 2016.
Terjedelem: 432 oldal
Fülszöveg:
Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.
Mi ​​történik, ha a tündérek világa találkozik az emberekével? Vajon megértik-e egymást? Szeretet vagy gyűlölet alakul ki köztük, vagy esetleg a szerelem dúlja fel a két világot?
A király első lovagja hatalmat, gyönyörű feleséget szerez vitézségével, s a királyi adománnyal, tudtán kívül, tündér lakta erdő birtokosa is lesz. A vadon rejtekében már hosszú idő óta háborítatlanul éltek a tündérek, manók, koboldok.
Békés világukat feldúlja Csanád lovag, a vidék új ura: itt építteti fel várát. Az erdő védelmezője, a csodálatos erdőtündér bosszút esküszik. Az erdőt egy szörny keríti hatalmába, nyomtalanul eltűnik a várúrnő, s a vár elátkozottá válik.
Az itt nevelkedő két apród, Márton és Detre, a vár és az erdő közti harcok középpontjába kerül. Izgalmas kalandok és veszélyes harcok árán érnek férfivá, sőt lovaggá. És egy valódi lovag életéből a szerelem sem hiányozhat.
Majsányi Kati második regénye, az Erdőmese megidézi a középkor hangulatát és egy varázslatos világot, mely a természet csodáit és az erdő szeretetét hirdeti.

„Más vagyok, mint ők, mint akiket eddig ismertek. Nem értenek, ezért gyűlölnek.”

Szeretjük nagyon a meséket, nem számít hány évesek vagyunk. Itt is megfogott minket a cím és a fülszöveg, ugye?
P: Nem tagadom, így volt. :) Nagyon szeretem a meséket, amik elrugaszkodnak a valóságtól, egy mesében bármi megtörténhet és az is fontos, hogy várhatom a boldog befejezést. Ezer

miatt éreztem úgy, hogy kíváncsi vagyok erre a könyve. Olvasása után azt mondhatom, hogy mint regény picit többet vártam volna, de ha tényleg meseként kezelem, akkor nagyon tetszett! :) Magával ragadt a két fiú története. :)
I: Sose fogom kinőni a mesék világát, ebben biztos vagyok. Könyv vagy film formájában, mindenhogy szeretem. Régebben is nagy kedvenceim voltak a tündéres, lovagos történetek. Nagyon megörültem, amikor megláttam a kiadó kínálata között ezt a könyvet. A fülszövege egyből arra sarkalt, hogy olvassam el. Nem csalódtam benne, egy igazán eseménydús történetet kaptam. Minden megvolt benne amit vártam, tündérek, apródok lovagok, bonyodalom, szerelem, felnőttévállás, próbák, és a boldog befejezés.


„- Tudod, hogyan születnek a tündérek? – kérdezte váratlanul.
Liliána meglepetten megrázta a fejét.
- Nem választanak párt maguknak. A tündérek között nincs szerelem. Mély szeretet köti össze őket, de a szerelmet nem ismerik. Ha azonban egy tündér örömében vagy bánatában könnyezik, és egy könnycsepp egy kék harangvirág kelyhébe hull, ott egy tündérgyermek terem.”



Három összefüggő, de mégis különböző történetet ismerhetünk meg ebben a regényben. Az elsővel kezdve, hogy szerettük?
P: Mind a három sztorit élveztem, újabb és újabb kalandokba keveredtek fiatal apródjaink. Azt hiszem, választani se tudnék, melyik lenne a kedvencem. Az elsőnél élveztem, ahogy megismertük a mágikus erdőt, kiderítettük titkait. A két fiú bekerül Csanád lovag várába,
Erdőtündér (forrás)
ahol ők is lovaggá akarnak válni. Ehhez előbb apródként kell bizonyítaniuk. Egyből látható, hogy a két legény más személyiség. Márton megfontoltabb és higgadtabb, míg Detre a lobbanékonyabb természetű. Itt főleg az erdő és az erdőtündér van középpontban. Ám a két apród is megcsillogtathatta tudását, rátermettségét és már most megszerettem őket.
I: Mind a három történet nagyon jó volt. Az elsőben megismerjük Csanád lovag bűnét, és ez miatt mivel büntették a férfit. Az erdő tündér is nagy szerepet kap ebben a részben. Elmeséli nekünk múltját, és megismerjük azt őt ért fájdalmakat. Nem csak szomorú dolgok történtek vele, a boldog emlékei nagyon szépek voltak. Már itt szerepet kap két kis apródunk is, akik nagy utat tesznek meg Csanád lovag birtokáig. Nem unatkoznak, az egyik feladatuk során nem várt dolgokra derül fény, és a két fiú az erdőtündér megmentésére indul. Nagyon izgalmas volt a fiúk útja, megismerték múltjuk egy olyan részét, ami új értelmet adott eddigi életüknek. Az egymás iránti szerettettük, és bátorságuk át segítik őket a legveszélyesebb feladaton is. Ő általuk a múlt rossz eseményei eltörlődnek, és visszatér a boldogság az erdőbe, és Csanád lovag udvarába.


„Palota, palota,
zengő csodakaloda.
Szerelem tündöklő,
kiviruló ágboga.
Palota, palota,
csillag fénylő sugara,
gyermekem gyönyörű,ű
első tünde mosolya!”


A másodikban mit szerettünk?
P: A második a lovagi torna miatt tetszett és hogy ott már pici romantika is megjelent. Eltelt egy kis idő az első történet óta és már egyre ügyesebbek a várbeli lovagok. Visszatér a várba Csanád lovag lánya is, akiről hamar kiderül, hogy nem szereti, ha beskatulyázzák, mint úri kisasszony. Szókimondó, tüzes leányzó és Mártonnal szoros barátságot kötnek. Itt jön el az
Márton (forrás)
ideje, az első lovagi tornának, amin részt kell vennie a vár apródjainak. Változatos és ötletes feladatokkal állnak elő a lányok és fel kell kötnie a fiúknak a gatyát, ha bizonyítani akarnak.
I: A második részben Mártonnak meg kell békélni az elvesztés érzésével, és mindkét fiúnak méltó lovaggá kell válniuk. Csanád lovag lánya Katica visszatér apja birtokára, hogy ismét szülei mellett lehessen. Nem egy elkényeztetett lányról van szó, igazán szenvedélyes természetű, aki nem törődik bele apja tiltásaiba, és a háta mögött Márton segítségével vívó leckéket vesz. A két fiatal között barátság alakul ki, sőt szívükben új érzelmek kezdenek kialakulni. Az erdőtündér vigyázó szeme van a fiatalakon, és mindig ott van amikor szükség van rá. Nagyon szeretem az ő részeit. A varázslat és valami más pozitív érzés körül lengi a személyiségét, ami által még jobban megkedveltem őt. Bármikor fordulhatnak hozzá, mindig ott van ha kell. A gonosz több formában is feltűnik a történetek során, de az a bátor apródok ott vannak, hogy legyőzzék őket. Néha Detre, és Márton között is vannak kis összezörrenések, de ezek nem tartanak sokáig. Ebben a részben a kedvencem a lovagi torna volt, az apródoknak meg kell mutatniuk miket tanultak eddig, és milyen lovag válna belőlük. Katica és udvarhölgyei nagyon izgalmas próbákat találtak ki, amikhez nem csak furfangos észre és bátor szívre van szükség.


„- Vannak, akik első pillantásra ellenszenvet váltanak ki, még mielőtt bármit tennének… rájuk pillantok, és taszító érzés fog el, menekülni szeretnék… még a pillantásuk is tűrhetetlen… a kedvességük is émelyítő… És vannak olyanok, akikre ha egyszer ránézünk, utána mindig nézni szeretnénk…”

Általában az utolsó részek szoktak a legjobbak lenni, most is így volt?
P: A harmadik meg egyértelműen az erősebb szerelme vonal miatt volt számomra szerethető. Mindkét fiú megérett arra a korra, hogy párt keressen. Még ilyen rövidebb
Detre (forrás)
történet során is láthattuk, hogy ritkán zajlanak gond nélkül a dolgok, megkavarodtak rendesen a szálak. Újabb titokzatos szereplők tűnnek fel, akik miatt nem unatkozhatunk.
I: Itt már idősebb Detre, és Márton is, a két fiú új érzelmeket tapasztalnak meg, és döntésre jutnak jövőjük felett. Sejthető volt, hogy Márton szívét melyik hölgy rabolta is el, a fiú mindent megtesz, hogy bizonyítson szíve hölgyének, és méltó legyen a lovagi címre. Detrére voltam nagyon kíváncsi, nem tudtam vajon az ő szívét is sikerül-e elrabolnia valakinek. Ő nehezebb helyzetben van múltja, és adottságai miatt. De nem kellett félnünk, mert a szerelem a legváratlanabb helyzetben talál rá. Ez ad neki lökést arra, hogy beteljesítse sorsát, és új úton járjon. Az ármány, és cselszövés ebben a részben sem maradhatott el. Katicának, és Mártonnak is meg kell küzdeniük vele. A két fiatal nem hagyja magát, és saját maguk módján számolnak le a gonosszal. Detre is bemutatkozik nekünk egy másik oldaláról, ami nekem nagyon tetszett :) Az erdőtündér sem lehet biztonságban, a gonosz az ő erdejét is fenyegeti. A vége nagyon tetszett, megkaptuk a boldog befejezést többféle formában is :)


„Nem a nyers erő fontos a küldetés teljesítéséhez. Nem is a furfang, a találékonyság, vagy akár a fegyverekben rejlő varázserő… hanem a lélek ereje.”


Két főszereplőnk sokat változott a történet során?
P: Igen, velünk együtt nőttek fel, a fiatal apródok bizonyítják, hogy érett férfiként is lehet

már kezelni őket. Gondom csak azzal volt, hogy picit lehettek volna kidolgozottabbak a szereplők, nem ismertem meg annyira őket, mint szerettem volna. Mintha felszínesen
Katica (forrás)
láttunk volna a személyiségükbe. Emellett akadt sok-sok szerethető szereplő és voltak, akik borsot akartak törni az orruk alá. Márton és Detre már az első részben okozott meglepetést, hiszen fiatal koruk ellenére megmutatták, hogy mennyire rátermettek és minden feladatban helyt tudnak állni.
I: A két fiú személyisége teljesen más, de annál inkább mutatja mennyire jól kiegészítik egymást. Még Detre kicsit nyugodtam, addig Márton a hevesebb kettőjük között. Sok kalandban volt részük, már gyerekként nagy tettekre hívatottak, és ez csak megalapozza felnőtté válásukat. Jó lett volna kicsit jobban bele látni a fejükbe, de így is úgy gondolom nagyon jól megírta nekünk az Írónő ezt a világot, és a benne lévő szereplőket egyaránt. Örülök, hogy megismertem ennek a két fiúnak a felnőtté válását, az elején gyerekként féltettem őket a rájuk váró feladatoktól, de a történet végén boldog mosollyal búcsúztam el a férfiaktól akiké váltak :)


„Harmónia és harc van a természetben, s a kettő egyensúlyát nem töri össze semmi…csak az ember!”

Kedvenc jelenetem:
P: Márton hajnali kardpárbaja a második rész elején.
I: Detre és Laura találkozása.
Kedvenc szereplőm: 
P: Márton.
I: Erdőtündér
Kinek ajánlom: 
P: A meserajongóknak, akik szeretnék feleleveníteni gyerekkoruk meséinek hangulatát.
I: Akik szeretnék kicsit magukat újra gyereknek érezni.
Értékelésem:
P: Ez egy igazán élvezhető mese volt, 4,5 erdőtündért adok rá. :)
I: Engem elrepített a mesék világába, nagyon élveztem így meg is kapja tőlem a 4,5 rózsát.








Érdekesség: Nagy örömünkre az Írónő válaszolt pár kérdésünkre, ezért interjút hoztunk érdekességként. :)

Ez az új regénye teljesen más stílusú, mint a korábban megjelent Lina regény. Miért választotta ezt az új témát?
Ez volt az első hosszabb prózai írásom, eredetileg az unokáimnak írtam, kéziratban hevert évekig. A Lina megjelenése után vettem elő megint a kéziratot, és még egy évet dolgoztam rajta.

Honnan merítette az inspirációt hozzá?
Az inspirációt részben a családom adta. Természetet szerető, természetet védő családom van,s az erdő az életem meghatározó élménye lett. A másik nagyon fontos dolog számomra a történelem, kiemelten a középkor, amelynek a hangulata mindig megragadott. Ezeket az érzéseket is szerettem volna átadni az olvasóknak, lehetőleg olvasmányos formában.
 
Három novella került egy könyvbe, miért választotta ezt a felépítést, ahelyett, hogy egy hosszabb regényt ír?
Eredetileg két részben írtam meg a történetet, átdolgozás után is két kötetet terveztünk a kiadóval belőle. Egy közbejött betegség miatt módosítanunk kellett a szerződést, későbbre tettük a megjelentetést, és egy kötetbe kerültek az írások.

Detre vagy Márton személyisége áll Önhöz közelebb?
Detre és Márton figurája az unokáimtól származik, ők kérték, hogy meséljek nekik két apródról, akik közül az egyik tündér, de titkolja. Ez tehát az ő ötletük volt. Személyiséget és történetet aztán én adtam nekik. Márton figurája közelebb áll hozzám. Ha valaki egymás mellé teszi Mártont és Linát, bizonyos hasonlóságot is felfedezhet közöttük.

Dolgozik esetleg most új regényen?
Vannak terveim: gondolkodom Lina történetének folytatásán, egy családregény ötlete is felmerült bennem. Mostanában verseket is írok megint, itt, az írói oldalamon adom közre a legújabbakat. 

És még egy gondolat az Írónőtől:
Bár gyerekeknek/kamaszoknak írtam elsősorban, reményeim szerint a felnőttek is megtalálják azt a jelentésréteget benne, ami inkább nekik szól. :)  
Köszönöm a figyelmet! Szívélyes üdvözlettel: Kati

Köszönjük a Recenziós példányt az Álomgyár Kiadónak :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése