2017. 04. 14.

Mary E. Pearson: A Fennmaradottak krónikái hét második felvonás 4. nap

Író: Mary E. Pearson
Cím: Az árulás szépsége
Sorozat:
 
A Fennmaradottak krónikái 3. (és 0,5.)

Kiadó:
 
Gabo
Kiadás éve:
 2017.
Terjedelem:
  408 oldal

Fülszöveg:

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Lia túlélte Vendát – de a Morrighan elpusztítására törekvő gonosz erő is életben maradt, és csak a hercegnő állíthatja meg.

A közelgő háború miatt Liának nincs más választása, magára kell öltenie az Első Leány, a katona – és a vezér – szerepét. Amikor megpróbálja figyelmeztetni Morrighant, összekülönbözik Rafe-fel, és nem tudja, megbízhat-e
Kadenben, aki követte őt.
A Fennmaradottak krónikájának fináléjában árulókat kell leleplezni, áldozatokat kell meghozni, és végre kell hajtani a lehetetlent, mert valamennyi királyság sorsa a tét.

Tartalmazza a Morrighan c. kisregényt is.


4. nap – értékelés, nyereményjáték


„A sötétség gyönyörű volt. Egy árnyék csókja. Simogatás, lágy, mint a holdsugár.”

„Félúton lebegtem két világ között, amikor a fejem egy pillanatra kitisztult.
Ezt jelenti meghalni.”


Lezárult egy csodás sorozat, fájdalmas a búcsú?
P:
Ez egy fantasztikus sorozat, még fantasztikusabb lezárása volt. *-* Egy pillanatig se kételkedtem, hogy nem fogom szeretni, hiszen az Írónő eddig is lenyűgözött remek stílusával. Nagyon fognak hiányozni a szereplők, főleg a bátor Lia. Csodálatos, kerek, egész

történetet kaptunk, nem kell már ezt tovább ragozni, de tényleg szomorú vagyok, hogy nem olvashatom tovább. De hát minden jónak vége lesz egyszer, majd találunk még más hasonló jó sorozatot, amibe beleszerethetünk. ^-^
I: Hihetetlen, hogy elérkeztünk az utolsó könyvhöz. :( Hatalmas kedvencet köszönhetek az Írónőnek, és felejthetetlen élményeket. Most a végén már szinte jó barátként köszöntöttem szereplőinket, és alig vártam, hogy elkísérhessem őket ezen az úton. Nagyon izgultam milyen események várnak Lia-ra és a többiekre. Egy szuper történetet kaptunk tele izgalommal, csavarokkal, és mindent elsöprő befejezéssel :)

„- Nem, ez az én történetem, nem a tiéd. A tiéd szólít téged. Járd az utadat.”

„A világ belélegez téged. Megszimatol. Megismer. Aztán kilélegez. Megoszt.”

Lia hatalmas utat járt be azóta, hogy az első lapokon megismertük az esküvőjére készülő hercegnőt. Írtuk is már, mennyire szeretjük, de mit tudunk még róla mondani az utolsó rész elolvasása után?
Lia (forrás)
P: Már az első könyv végére sokat fejlődött és a másodikban csak fokozódott ez. Mostanra egy igazi harcos, bátor amazon lett. Elfogadta a sorsát és az adottságát és tudja, mit kell tennie, hogy megmentse az otthonát és persze a többi királyságot. Tisztában azzal is, hogy hatalmas áldozatot kell hoznia, de felnőtt a feladathoz, kész a végsőkig elmenni. Igazából már az első könyvben kedvenccé vált, de képes volt részről részre fokozni ezt. Kemény döntéseket hozott ebben a részben is, és csodáltam, hogy meg tudta ezeket lépni.
I: Most már egy igazi felnőtt nő áll előttünk, aki nem fél arra az útra lépni amin ősei is jártak. Elfogadta sorsát, és azon van, hogy megmentse a királyságokat. Az ellenségei ellen nehéz lesz a harc de nem riad vissza semmitől, áldozatokra kész a cél érdekében. Itt is megmutatta miért is kedveltem meg annyira már az első rész óta. Egy igazi bátor hősnő, a szó legjobb értelmében. Résztvevője a csatáknak, kiáll a hazájáért, a barátaiért, döntései néha az épp ész határait súrolták, de akkor is bíztam benne, és tudtam Lia majd megoldja.

„- Jei zinterr… jei trévitoria.

Légy bátor. Légy győzedelmes.”

„- Ez a mi álmunk, Lia. Kettőnké. Senki sem ébreszt fel minket.”

Sokkal hosszabb lett a harmadik rész, mint az első kettő. Eseménydúsabb is volt?
P: Úgy zárult az Árulás szíve, hogy Lia és Rafe elmenekült a komizártól, de a lány súlyos sebeket szerzett, aggódnunk kellett, hogy vajon túléli-e ezeket. Azért itt szerintem nem árulok el nagy titkok, hogy folytatják az útjukat, már a fülszöveg is elárulta ezt, hiszen
nélküle nem is lett volna ugyanaz a könyv. Dalbreck-be tartanak, ahova Liának már a sorozat elején kellett volna indulnia, de egy pillanatig se higgyük, hogy nincsenek más tervei. A rögös út során újra eljut saját otthonába is, Morrighan-be. Ott aztán csak kapkodtam a fejemet, mert amellett, hogy végre találkoztunk a régi szeretett szereplőkkel is, sok titokra fény derült végre. Igazi érzelmi hullámvasút volt ez az utolsó könyv. Pattanásig feszültek az idegeim, annyira izgultam a szereplőkért, de meg is tudtak nevettetni többször, hogy oldódjon a benne lévő feszültség. Hosszabb volt, de egy pillanatig se kellett unatkoznom. Egy szereplőt se hanyagoltunk el, mindegyikük sorsát nyomon követtük.
I: Eseményekben nem volt hiány az már biztos. Lia szörnyű sebesüléseket szerzett a Komizár-ral való összecsapás során. Ennek ellenére nincs idő a pihenésre, menekülniük kell.
Rafe (forrás)
Kis csapatunkra sok megpróbáltatás vár,
nem csak lelkileg nehéz megélni a történteket. Dalbereck felé veszik az irányt, Rafe királysága a cél. Lia-nak a képessége új dolgokat mutat meg, és egyre jobban hatással lesz rá. Átadja magát az őt körül vevő érzéseknek, és tudja Morrighan-be kell utaznia, vissza kell térnie, hogy megmentse az ottaniakat, és Venda-nak is segítséget kell nyújtania az elnyomás ellen. Nehézségek, és lemondások által eljut Morrighan-be. Hercegnőnk elkezdi furfangos, és bátor játékát, a zsarnokok és árulók ellen. Egy igazi politika csata közepébe kerülünk, ahol sok meglepetést várt ránk. Titkokra derül fény, ami sok mindenre rá nyomja bélyegét. Nagyon izgalmas volt végigkövetni Lia útját. Tényleg hihetetlen miket kell véghez vinni céljai érdekében. Régi ismerőseink is vissza térnek, nagyon jó volt újra látni Pauline-t, már a történet elején is egy kedves lány volt, de az események őt is megerősítetk. A háború elkerülhetetlen és Lia az egyetlen aki megállíthatja az egészet. Egy percig se unatkoztam a történtek során, mindig volt valami amiért izgulhattam, nevethetem, és szomorkodhattam. Sokszor csak kapkodtam a fejem, és nem hittem a szememnek. A vége pedig mindenért kárpótolt annyira jól sikerült. Megkaptam azt, amire a szívem mélyén vágytam, így nem is lehetek ennél boldogabb. Végig követtem egy Hercegnő útját, aki méltó királynő válik, és készen áll az uralkodásra. Egy szebb jövő vár rá és egész népére.


„Ez volt, ami megragadott benne. A bátorsága.”

„Vannak búcsúszavak, amelyeket nem volna szabad kimondani.”

Pontot kellett tenni a románcra is. Már nem azt kérdeznénk, hogy kinek szurkoltunk, de mégis hogyan tetszett ennek a lezárása?
P: Mindkét résznél írtam, hogy én nem tudok dönteni. Az előzőnél láttuk, hogy Liának sikerült, és kitart emellett. Én mégis szurkoltam a legvégéig, hogy máshogy legyen, pedig nagyon tetszett így is, lehet, velem van valami gond. :D Viszont tényleg szurkoltam a másik fiúnak is. Ő is megérdemelte volna Lia szerelmét, de hát mindenki nem kaphatja meg. Azért megvolt az Írónőben a kis „gonoszság”, mert volt elég sok pillanat, amikor szerintem joggal
Kaden (forrás)
hittem, hogy mégis változnak a dolgok, aztán amikor ez a szál végleg lezártnak tűnt, veszélybe került a másik. Volt okom nagyon is izgulni, nem hagy békén minket az Írónő. :D Nagyon kedvemre való volt az egész, egyszerűen tökéletes. A lezárást még meg is könnyeztem, de tényleg csak egy picit, mert annyira szép volt ez az egész sorozat.

I: Én mindig is Rafe párti voltam, ezért ebben a részben is neki szurkoltam. Nagyon örültem, hogy újra voltak közös jeleneteik Lia-val. Sok megpróbáltatáson kellett eddig is túl jutniuk, de még csak most kezdődnek el igazán. Kaden-t nagyon megkedveltem az előző rész végén, és itt megmutatta egy újabb oldalát. Kíváncsi voltam milyen sorsot szán szereplőinknek az Írónő. Sikerült meglepnie, és kétségbe ejtenie egyszerre. Sokszor éreztem úgy, hogy ez így nem mehet tovább, nem kérek több bizonytalanságot, de megérte az izgulást, mert a végén mindenért kárpótolt, úgy érzem. Nagyon szép érzelmes részeknek voltam tanúi, mind két fiú részéről. Néha a kötelesség a szívünk vágya elé vág, amit nehéz elfogadni, és megélni. De ha hallgatunk a szívünkre, semmi sincs veszve :)

„Kaden a hajamat simogatta, és éreztem, hogy az ő szíve is éppen annyira fáj, mint az enyém.”

„Ne késlekedj, kisasszony.
Bízz a benned rejlő erőben.
Tápláld a haragodat. Használd.”

A Kiadó jóvoltából egy köteten belül a Morrighan előzménynovellát is elolvashattuk. Ez a történet, hogy tetszett?
P: Féltem kicsit, hogy ilyen felfokozott érzelmek után nem fogom tudni értékelni a Morrighan novellát, de még ott is meggyőzött az Írónő a tehetségéről. Nagyon jó volt
megismerni Morrighan-t is, ha csak ilyen rövid időre is, belepillanthattunk a fájdalmas múltjába. Neki is egy tiltott szerelem jutott, de hát ezeket szeretjük a legjobban, ezek érintenek meg leginkább minket. És az ő párosuknak is sikerült.
I: Fájó szívvel vettem búcsút Lia-tól, de annál nagyobb kíváncsisággal álltam neki Morrighan történetének. Egyáltalán nem okozott csalódást az Írónő. Újra megmutatta miért is szeretem annyira a stílusát, és karaktereit. Egyetlen egy dolgot sajnálok, hogy ilyen rövid volt. Annyira olvastam volna még mik történek Morrighan-nal. Az ő élete sem egyszerű, bujkálniuk kell a hullarablók elől, ezért mondhatni szinte állandó vándorlásban élnek. Minden megváltozik amikor a lány megismer egy idegen fiút. Az ellentétek ellenére lassan barátság kezd kialakulni köztük, és az idők során ez sokkal többé válik. Ő is egy bátor hősnő, aki többre hivatott, és kiáll másokért. Nagyon örülök, hogy megismerhetem életének egy részét :)

„A tiéd vagyok, Morrighan, örökké a tiéd. És amikor a világegyetem utolsó csillaga kihuny, akkor is a tiéd leszek.”

„A tudás a bánatban rejlett, a félelemben, a szükségben; ott bontott szárnyat.”

Kedvenc jelenetem:
P: A legutolsó, ott nyugodtam meg igazán.
I:
A végén történt események.
Kedvenc szereplőm:

P:
Lia, Kaden, Rafe
I:
Lia, Rafe, Kaden, Morrighan
Kinek ajánlom:

P:
Mindenkinek! De tényleg, olvassátok, mert nagyszerű élményről maradnátok le.
I: A sorozat rajongóinak kötelező!!
Értékelésem:

P:
Bűn lenne nem 5 éneket adni erre a könyvre. :)
I:
Egyszerűen nem lehet mást adni rá mint 5 csontot *-*

Érdekesség: Most nem szó szerint érdekességet hoztunk, hiszen azokat már az előző három napon olvashattátok. Helyette most nyereményjátékkal kedveskedünk nektek. :) Három szuper könyvet lehet megnyerni, az egyik nem meglepő módon maga az Árulás szépsége. A második Lucinda Gray: Aranykalitka könyve és végül Laurelin Paige: Első érintés alkotása. A játék 04.14-04.23-e 12 óráig fog tartani. A lezárás után sorsoljuk a nyerteseket.

Mik a feladatok?

- Kövess minket a Blogon
- Lájkold a Blog Facebook oldalát
- Válaszoljatok a kérdéseinkre a Rafflector dobozban


Játék:

- A "feladat" most se lenne más, marad a már megszokottnak mondható betűkeresgélés. Márciusban és áprilisban eddig 8 könyvről írtunk értékelést, azokba rejtettük el a betűket, melyekből az egyik következő könyvértékelésünk szerzőjének nevét és címét lehet összeolvasni (a kezdőbetűink és a színes idézetek nem számítanak).

További tudnivalók:

- a nyerteseket  e-mail-ben fogjuk értesíteni
- a nyerteseknek 3 napon belül válaszolnia kell a küldött üzenetre, ennek hiányában újra sorsolunk
- a nyereményeket postai úton juttatjuk el a nyertesnek és kizárólag 
magyarországi címre tudunk postázni

Sok sikert mindenkinek! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése