2017. 07. 05.

Nyári Projekt hét - legjobb úti célok könyvmolyoknak

Újabb Projekt hét veszi kezdetét, immár a negyedik. Most pedig nem lehet más a téma, mint a nyár. :)

Ha már itt a nyár, rengetegen mennek vakációzni, pihenni, kikapcsolódni. Ennek kapcsán gyűjtöttünk össze most az igazi könyvmolyoknak különböző úti célokat. :)


1, Shakespeare & Company könyvesbolt, Párizs
Egy kötelezően meglátogatandó hely, ha Párizsba mész. 1951-ben alapították ezt a rendkívül szép és kényelmes könyvesboltot és kávézót, ami angol nyelvű könyveket árul. Mindössze három percnyire van a Notre Dame székesegyháztól, a Szajna túlpartján. Akár este is érdemes erre járnod, mert gyakran tartanak különböző eseményeket.
Cím: 37 37 Rue de la Bûcherie, 75005 Paris, France
Weboldal: shakespeareandcompany.com





2, Könyvpadok, Isztambul
Ha Isztambulban jársz, valószínűleg találkozol egy ilyen gyönyörű könyves paddal. Városszerte találhatók ilyenek: parkokban, sugárutakon és tereken. A 18 leghíresebb török írót mutatják be. Mindegyik pad a könyv legérdekesebb oldalánál van kinyitva. Többek között a Çamlıca Hill parkban is láthatod ezeket, és a Kennedy Street-en is.
Cím: Çamlıca Social Facility, Küçük Çamlıca Cd., Istanbul, Turkey
Cím: Aytekin Kotil Park, Sakızağacı, 34142 Istanbul, Turkey


3, Hay Castle Könyvesbolt, Hay-on-Wye, Anglia
A festői kicsiny város, Hay-on-Wye a leghíresebb könyves város a világban. 1500 lakosa és 24 könyvesboltja van. Mindegyiket érdemes meglátogatni, de semmiképp se szabad kihagyni a Hay Castle nyitott könyvesboltot. Akár az Irodalmi és Művészeti Hay Fesztivál alkalmával is lehet ide látogatni, amit május és júniusban tartanak. A város a wales-i angol határon található, három órányi útra Londontól, vagy másfél órányira Bristol-tól.
Cím: Castle St, Hay-on-Wye, Hereford HR3 5DF, United Kingdom
Weboldal: haycastletrust.org



4, Az Öreg Könyvtár, Trinity Collage, Dublin
A könyvtár a Trinity College-hoz és a Dublin Egyetemhez tartozik és a legnagyobb Írországban. Több épületből áll, de a Régi Könyvtárat érdemes igazán megnézni. Colonel Thomas de Gurgh tervezte és 1712-33 között épült. Írország legnagyobb látványosságai között is szerepel. A 65 méter hosszú kamraszerű házakban több mint 200.000 könyv és kézirat található.
Cím: College Green, Dublin 2, Ireland
Weboldal: tcd.ie/library


5, Livraria Lello &Irmao Könyvesbolt, Porto
A világ egyik legszebb könyvesboltjának tartják a Livraria Lello-t, ami 1906-ban nyílt és hamar híres írok inspirációs helyszínévé vált és irodalmi összejövetelek központjává. Az épület a szecesszió jegyében készült és a világ minden tájáról látogatják. A Trip Advisor szerint Porto 10 legnagyobb turisztikai látványosságába tartozik.
Cím: R. das Carmelitas 144, 4050-161 Porto, Portugal
Weboldal: livrarialello.pt


6, Kansas Város Közkönyvtára
Ha Kansas-ba mész, mindenképp állj meg a helyi könyvtárnál, a Nelson-Atkins Művészeti Múzeum és a I. Világháború Emlékmúzeum között. A homlokzata olyan, mintha könyvespolc lenne.
Cím: 14 West 10th Street, Kansas City, MO 64105, USA
Weboldal: kclibrary.org



7, Könyv Szökőkút, Róma
A Fontana dei Libri-t (azaz a Könyv Szökőkutat) a fiatal Pietro Lombardi tervezte és építette 1927-ben. Ez Róma egyik legszebb szökőkútja, de könnyű kihagyni. A Piazza Navona közvetlen szomszédságában található. A térről a Pantheon irányába kell indulni.
Cím: Via degli Staderari, 00186 Roma, Italy
Weboldal: sovraintendenzaroma.it


8, Ptyx Könyvesbolt, Ixelles, Belgium
A könyvesbolt 2012-ben nyílt, de köszönhetően az eredeti és rendkívül figyelemfelkeltő homlokzatának hamar az internet legjobban kedvelt könyvesboltjává vált. A homlokzaton híres írok arcképei láthatóak, rövid életrajzukkal. A Ptyx mindössze tizenötperc sétányira van a Horta Múzeumtól.
Cím: Rue Lesbroussart 39, 1050 Ixelles, Belgium
Weboldal: librairie-ptyx.be


9, Brattle Könyvesbolt, Boston
A Brattle Könyvesbolt 1825-ben alakult meg és az egyik legöregebb és legnagyobb antik és használt könyvesbolt az Egyesült Államokban. A háromemeletes épületen kívül is értékesítenek köteteket.
Cím: 9 West St, Boston, MA 02111, USA
Weboldal: brattlebookshop.com



10, Könyv szobor, Barcelona
A Homenatge al Llibre (azaz Tisztelgés a könyvek előtt) szobrot egy katalán költő és vizuális művész, Joan Brossa alkotta 1944-ben. A Katalán Könyvesboltok Szövetsége bízta meg és ott található, ahol minden évben könyves rendezvényeket tartanak.
Cím: intersection of Paseo de Gracia with Gran Via de les Corts Catalanes, Barcelona


11, Open Door Könyvesbolt, Róma
Az 1970-ben alapított gyönyörű könyvesboltban gondosan válogatott könyveket lehet találni, Angliából, Franciaországból, Spanyolországból és Olaszországból. A neve a nyitott elmére és fogyasztó kíváncsiságát felkeltő megoldásokra utal. A bolt egypercnyi sétára található a Piazza di Piscinula-tól.
Cím: Via della Lungaretta, 23, 00153 Rome, Italy
Weboldal: books-in-italy.com



12, Municipal Library, Lyon
Ez a gyönyörű freskó a Lyon-i Municipal Könyvesbolt falán tisztelgés a Lyon-i írok előtt. A könyvtár mellett az épületben könyvesbolt és műhely is található. Az utca másik oldalán megpihenhetsz egy sörözőben. Hét percnyi sétára van a Part-Dieu Vasútállomástól.
Cím: 4 Rue de la Platière, 69001 Lyon, France
Weboldal: bm-lyon.fr
https://ebookfriendly.com/best-literary-places-to-visit/


Résztvevő Blogok


@Virág_Blogger @Sol @BarbyMalik0112 @neverhood @csokitorta @NagyDorka @Ashley_Redwood @sateenkaarigirl @perpetua @Gothic01 @AliceBertrand @M_Annie_99 @Vicky3 @VNoémi @FairyDust @molly_ @Mira_Könyvespolca_blog @_RókaLány @AniTiger @Niitaa @pveronika @Valentine_Wiggin @Judy22 @Beatrice8

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése