2017. 08. 22.

Lucinda Riley: Viharnővér

Író: Lucinda Riley
Cím: Viharnővér
SorozatA hét nővér 2.
Kiadó: General Press
Kiadás éve: 2017.
Terjedelem: 544 oldal
Fülszöveg:
A ​gyengeség pillanataiban találhatsz rá a legfőbb erősségedre
Ally D'Apliese épp egy viharosan induló szerelem kapujában áll, amikor a nevelőapja haláláról értesül. A nővéreivel a Genfi-tó partján magasodó, gyermekkori otthonukba gyűlnek össze, hogy megemlékezzenek szeretett apjukról, és meghallgassák a végrendeletét. A különc milliárdos, Pa Salt mindnyájuknak egy különleges tárgyat meg egy levelet hagyott örökül, és ennek segítségével, ha a lányok úgy döntenek, közelebb kerülhetnek valódi gyökereikhez.
Allyt egyik tragédia a másikba sodorja, és a kétségbeesett fiatal nő nem lát más választást, mint maga mögött hagyni mindent: Norvégiába utazik, hogy felkutassa a vér szerinti családját.
Mi vár rá a fenséges szépségű országban? Mire jut egy százötven évvel ezelőtti életrajz elolvasása után, amely egy énekesnőről, Edvard Grieg világhírű zeneszerző múzsájáról szól? És milyen, az eddigi életét a négy sarkából kifordító, váratlan felfedezések várnak még rá Bergen festői partjainál?
Lucinda Riley új sorozatának második kötetében egy évtizedeken és Európán átívelő nyomozás történetét meséli el. A letehetetlen családregény főszereplője nemcsak a származásának kérdésére találja meg a választ, hanem azzal is szembesül, hogy az erő nem minden, és hogy élete tragédiái közepette is beteljesedhet a sorsa.

„Csak a jelen pillanat van, Ally. Ezt sose feledd el, rendben?”

Ally a viharnővér, a tenger szerelmese és sokkal határozottabb személyiség, mint nővére volt. Szerettük ezt a testvért is?
P: Ally a leghatározottabb D’Aplise lánynak tűnt az első részben, igazi vezető egyéniség, most mégis megismerhettük a gyengébb oldalát. A könyv felépítése követte a Hét nővérét, párhuzamosan olvashattuk a jelent, és a múlt eseményeit. A történet viszont teljesen más

volt, hogy is lehetett volna ugyanaz, mikor újabb szereplőket ismertünk meg. Nem is tudnám összehasonlítani őt Maia-val, mert mindkettőjüket másért szerettem, de az biztos, hogy Ally is a szívemhez nőtt.
I: Ally tűnt számomra a legfüggetlenebbnek az első részben, a tenger iránti szeretete, és hogy nem fél szembe nézni az őt érhető természeti szélsőségektől a vízen, egy erős személyiséget sejtetett. De nem elég kívülről látni egy embert, és úgy megítélni őt. Ally-it is  közelebbről kellet megismerni, és ezzel együtt meglátni gyengébb oldalát is. Azt hittem csak a hajózás az ő "hobbija", de kiderül róla, hogy a zene is fontos szerepet játszik az életében. Izgalmas volt végig követni Ally útját a jelenben, és a múltban is. Mindegyik nővért más miatt lehet megkedvelni, de erről tesz is az Írónő.


„… téged sok nagyszerű képességgel áldott meg az élet… néha azt gondolom, talán túl sokkal is. És ha valakinek túl sok van valamiből, az majdnem olyan nehéz, mintha túl kevés lenne.”

Az ő életében nem Pa Salt halála az egyetlen szörnyű esemény, nehéz dolgokat kellett átélnie. Élveztük jelenének eseményeit?
P: Ally-t is nagyon megviseli Pa Salt halála, de hamar újabb nehézséggel találja szemben magát. Mindez adja meg a kezdőlökést számára is, hogy az apja hagyott nyomokat követve
Ally (forrás)
Norvégiába utazzon. Előtte azért beleláthattunk az ő életébe is, hiszen azt már korábban megtudtuk, hogy az ő szenvedélye a vitorlázás. Nem gondoltam volna, hogy ilyen árnyoldala is lehet ennek a sportnak. Illetve nem is jól fogalmazok, mert inkább eszembe se jutott, mert szerencsére ritkán találkozunk, hallunk ilyenről. Nagyon tetszett, hogy az ő romantikus része teljesen más volt, mint Maia-é, vagy hogy pontosabb legyek a lezárás volt teljesen más, hamar kiderült, hogy itt ne számítsak ugyanarra, mint az első részben és ez így volt szép.
I:
Ally-nek nem csak Pa-salt halálával kell megküzdenie. A szívében új érzelmek bontakoznak ki, ami még őt is meglepik. Egy fontos szakasz kezdődik, de egyben hamar le is zárul az életében. Ez adja meg neki igazán a lökést ahhoz, hogy a múltja nyomába eredjen, és megtudja honnan is származik. Előtte még az ő szemén keresztül is megismerjük Pa-Salt halála utáni eseményeket a szigeten. Tetszett, hogy van egy közös rész az első, és a második rész között. Ally is megkapja a maga útmutatását egy régi könyvet, és egy kis békát kap Pa-Salt-tól. Megkezdődik Ally útja Norvégiába, ahol nem csak a múltja, de egyben a jövője is várja. Ally története sok fájdalmat hordoz magában. Nagyon sajnáltam őt, és reméltem túl
tudja majd magát tenni azt őt ért rossz dolgokon. A szerelem itt másképpen üti fel a fejét mint Maia történetében, ez mellet megismertük milyen az élet a tengeren. A vitorla versenyekbe is betekintést kaptunk, hihetetlen mennyire szép, de egyben milyen veszélyes is ez a sport. A tenger megmutatja az árnyoldalát is. Ezért még jobban becsültem Ally-t, hogy ennyi veszély mellet, ő mégis ezt az utat választotta. Nagyon kíváncsi voltam, őt milyen tájakra sodorja majd a múltja. Nem nagyon olvastam még Norvégiáról, de itt megismerhetem történelmének egy kis részét, ami nekem nagyon tetszett. Az Írónő Ally történetét is nagyon jól megírta.


„…harmincöt évig egyedül éreztem magam ezen a bolygón, azután egyszer csak megjelentél a semmiből. És akkor hirtelen megértem.
-
Mit értesz meg?

-
A szerelmet.”


A múlt részei főleg Anna Landvik énekesnő szemén keresztül láthatóak. Akadt némi hasonlóság közte és Ally között?
P: Romantikus énemnek ez most kevésbé tetszett, de ezt más miatt szerettem nagyon. Anna egyik napról a másikra kerül a „nagy városba”, miután felfedezik csodálatos tehetségét. A
Anna (forrás)
kezdetben határozatlan, útmutatásra szoruló lányból egy erős és független nő válik és ezt a folyamatot követhetjük nyomon. És ha már a romantikus szál nem volt kielégítő, rejtélyből nem volt hiány. Az igazság kiderítése tartotta fenn végig az érdeklődésemet, emiatt nem tudtam már letenni a könyvet a felétől. Bár olvastam volna még kicsit Annáékról, belátom, hogy így volt izgalmasabb a regény, hogy egy ponton abbamaradt és máshonnan tudtuk meg a hiányzó részleteket. Ally családjában a leghatározottabb, legmagabiztosabb, és ebben hasonlít az érett Anna-ra és persze a jellemző családi vonás se hiányzik belőle, a zene szeretete és a tehetsége hozzá.
I: Anna egy fiatal paraszt lány, ő egy igazán kedves teremtés, akit gyönyörű hanggal áldott meg az élet. A szíve új helyre, és kalandokra vágyik, többet szeretne egy eldöntött házasságnál. Anna-nak nem is kell sokat várnia, megjelenik Franz Bayer, aki hírt kapott arról milyen szép hangja van a kis Anna-nák. Egyből elvarázsolja a lányból áradó tiszta szépséges hang. Megkezdődik Anna utazása Krisztinába. A nagyváros elvarázsolja őt, és bár nagyon hiányoznak neki szülei, mégis az újdonság új erővel hat rá.  Elkezdődik Anna tanítása, és nem sokkára megkapja első szerepét. Peer Gynt zenés darabban fogja kölcsönözni a hangját Solvejg-nek. Elsőre nem is rossz, még ha őt igazából senki sem fogja ismerni, csak a hangját. Ahogy telik az idő Anna
Jens (forrás)
hangja mindenkit lenyűgöz, és ez alól Jens Halvorsen sem lesz kivétel. Minden áron szeretné meghódítani Anna-t. A lány először fél, és elutasítja a férfit, de a későbbiek során az érzelmeinek nem parancsol tovább, és titkos viszonyba kezd a férfival. Ezek után indulnak csak be igazán az események. Egy nem kívánt házassági ajánlat, ami szökéshez vezet. Az újdonság varázsa, és a boldogság hamar elhagyja Anna-t, és csak a keserű valóság áll ezek után mellette. Szerencsére kemény fából faragták, és nem adja magát olyan könnyen. Itt újra színre lép egy régi ismerős Edvard Grieg, aki kimenekíti Anna-t a mocsokból, és újra énekesnővé emeli. Ally, és Anna nem hiába rokonok. A lány örökölte Anna zenei tehetségét, és személyiségük is hasonlít egymásra. Jó volt megismerni az akkori Norvégiát, és a Perr Gynt köré épített történetet. Anna élete igazán tetszett. A történelmi szálakat ismét remekül szőtte össze az Írónő, sikeresen beszippantottak a múlt eseményei.

„Légy boldog! Ez a te igazi tehetséged!”

Most viszont nem csak egy generációt ismertünk meg, hanem többet is. Tetszett ez a kivitelezés és mit gondolunk a Halvorsen családról?
P: Újítás volt, hogy most a múltat több generáción keresztül is olvashattuk, így kaptunk teljes képet a Halvorsen családról. Ami igazán tetszett bennük és a könyvben, hogy ennyire átjárta a zene a történetet. Rendkívül muzikálisak, ez minden generációban erősen érződik. A zene szeretete szerintem fantasztikus dolog és még csodálatosabb, ha valakinek ilyen érzéke és tehetsége van a hozzá. A könyv végi koncert rakta fel az i-re a pontot, ott teljesedett
ki minden és gyönyörű lezárása volt ez ennek a regénynek.
I: A múlt eseményei nem érnek véget Anna-val, ahhoz, hogy teljes képet kapjunk, és megismerjük Ally múltját, egy újabb generáció történetét is meg kell ismernünk. Pip volt Anna unokája, és az ő története ad ki egy újabb részt. Pip élete is a zenéről szólt. Megismerte leendő feleségét, akivel a zsidó üldözések miatt menekülniük kellett. Egy fiatal férfi, aki mindent megtenne családjáért, de az élet csak rövid ideig engedi neki a boldogságot. Egy tragédia miatt elveszíti élete szerelmét, és ezzel a tudattal ő se élhet tovább. Itt lép színre Thom Pip unokája, aki megismerteti Allyt-t a Halvorsen család múltjával, és együtt derítik ki milyen szállak fűzhetik őket össze. Nagyon jó volt végig kísérni Ally-t a múltjának megismerése során. Örültem, hogy a múltja által a jövője is jól alakul, és most már egy újabb család tagja is lehet. Az Írónőnek ismét sikerült egy nagyon jó történetet összehoznia. Alig várom, hogy végre Csillagot is megismerhessem közelebbről.


„Az egész testeddel játssz, szívvel-lélekkel.”

Pa Salt egyedül hagyta a lányokat, de mégis nagyban befolyásolja lányai életét jövőjét és még mindig van valami furcsa a halálával kapcsolatban. Vajon mi és mikor derülhet még ki róla?
P: Most nem kaptunk olyan felcsigázó nyomot, mint az első részben, de tényleg van vele kapcsolatban valami furcsaság. Gyanús, hogy még le fog esni az állam egy későbbi részben miatta, mert mennyire jól elrendezett mindent, hogy a lányai jövőjét biztosítsa és minden mást is, mégiscsak furcsa, de kíváncsian várom, mi derül ki.
I: Ally történetében is kapunk egy kicsit Pa Salt-ból is. Megismertük, milyen is volt az ő kapcsolatuk, és mik kötötték kettőjüket igazán össze. Érezhető volt, hogy eddig mind a két

lány életében fontos szerepet játszott nevelőapjuk, és sokat köszönhetnek neki. Ally furcsa mód "találkozik" utoljára Pa Salt-al. Kint hajózik a vízen, és értesül róla, hogy Pa-Salt Titán nevű jachtját nem mesze tőle látták. A viszont látás öröme nagyon feldobja a lányt, de valami furcsaság történik. Nem csak a Titán tűnik fel a színen, hanem az Olümposz is. Ez egy másik hajó, a tulajdonosa pedig az Ögörg Eszué. Ally furcsája, és nem tudja mire vélne, hogy került ide Pa-Salt. A legfurcsább az egészben, hogy sehogy se tudja utol érni a Titánt, mintha menekülne előle Pa-Salt. Rossz érzés keríti hatalmába, és később hozzá is eljut apja halálhíre. Nagyon furcsa nekem Pa-Salt halála. Van egy sejtésem, és úgy gondolom szépen minden egyes újabb részben közelebb kerülünk majd a megoldáshoz. Nagyon kíváncsi vagyok Pa-Salt titkára.

„Magával leszek ma este, és végignézem, amint az egekig szárnyal Érezni fogom minden szívdobbanását. Daloljon, én gyönyörű madárkám! Daloljon!”


Kedvenc jelenetem:
P: A történet végén lévő koncert.
I: Ally utazása
Kedvenc szereplőm: 
P: Ally
I: Ally
Kinek ajánlom: 
P: Aki elkezdte a sorozatot, úgy gondolom szeretné megismerni a többi nővér történetét is, szerintem érdemes.
I: Aki olvasta az első részt, szerintem bátran fogjon neki ennek is.
Értékelésem:
P: Nem volta ugyanakkora hatással rám, mint az első rész, mégis a néhol unalmasabb részek ellenére is, azt kell mondanom, fantasztikus volt. Rendkívül tetszett, ahogy az Írónő alakította a szálakat, igazán érdekes volt, úgyhogy még ha pici jóindulattal is, de megérdemli az 5 fuvolát.
I: Ally történetét is szeretem, így tőlem is megkapja az 5 vitorlást.

Érdekesség: Több érdekességet is hoztunk nektek. Elsőnek egy kis információ Ally csillagjáról. Néhány érdekesség a Peer Gynt-ről. Hoztuk Anna leghíresebb énekét, ami meghozta számára a hírnevet.

A görög mitológiai történet szerint, ők a hét nővér. Atlasz, a titán és Pleione, a tengeri nimfa
hét leánya, akiket Orion üldözött, de Zeusz meghallotta a segélykiáltásukat, és ezért felemelte őket az égbe, először galambokat, majd csillagokat teremtve belőlük. Azonban a szívük azóta is siratja elveszett nyolcadik testvérüket, aki nem más, MINT A MI NAPUNK! Így fonódik tehát össze kozmikus történelmünk e csillaghalmaz sorsával!
Alcyone, a központi csillag mindig a Foton öv fényében, az Isteni/ Istennői jelenlét teljességében pihen, és soha nem hagyja el a Fényt.
A Földtől 370 fényévnyire elhelyezkedő csillaghalmaz legfényesebb csillaga. Átmérője Napunkénak tízszerese, felszíni hőmérséklete 13000 K°, 2400-szer több fényt bocsát a ki környezetébe, mint a központi csillagunk.

Forrás 1 2

A Peer Gynt Henrik Ibsen ötfelvonásos drámai költeménye, Ibsen 1867-ben írta meg. A 20. század folyamán a Peer Gynt lett Ibsen egyik legismertebb műve. Magyar fordításban először 1899-ben adták ki. Edvard Grieg írt hozzá széles körben ismertté vált zenét.
A darabot először 1876. február 24-én mutatták be.
A darab első magyarországi bemutatója a Magyar Színházban volt, 1917. június 2-án.
Forrás




Solvejg dala (magyarul):
A tél és tavasz, bár oly gyorsan messze száll,
bár oly gyorsan messze száll.
A nyár után a zord ősz oly hirtelen beáll,
oly hirtelen beáll.
Azért te vissza térsz s majd te lész az enyém,
te lész az enyém,
Azt eskűvel fogadtam, hogy híven várlak én,
hogy híven várlak én!

Az Isten segítsen utadon, az utadon.
Légy áldva, ha olykor értem imádkozol,
értem imádkozol.
Az ajkam érted ég, téged vár sok éjszakán,
sok éjszakán.
S ha fenn az égben vársz, ott újra látlak egyszer majd,
egyszer majd,
Ott újra látlak egyszer majd.

Légy áldva a távolban rólad álmodom,
csak rólad álmodom.
És áldva légy, ha olykor értem imádkozól,
értem imádkozól.
az ajkam érted ég, téged vár sok éjszakán,
sok éjszakán.
S ha fenn az égben vársz ott újra látlak majd,
ott újra látlak majd.
Forrás

Köszönjük a Recenziós példányt a General Press Kiadónak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése