2017. 08. 01.

S. J. Kinciad: A kárhozott

Író: S. J. Kinciad
Cím: A kárhozott
Sorozat: A kárhozott 1.
Kiadó: Twister Média
Kiadás éve: 2017.
Terjedelem: 480 oldal
Fülszöveg:
A ​kárhozott könyörtelen.
A kárhozott legyőzhetetlen.
A kárhozottnak egyetlen feladata van: hogy öljön azért a személyért, akiért létrehozták.
Nemezist arra teremtették, hogy egy galaktikus szenátor leányát, Sidoniát védelmezze. Egymás mellett nőttek fel, de semmilyen értelemben nem testvérei egymásnak. Nemezis boldogan adná az életét Sidoniáért, és ezt is várják tőle. Ölne is érte, annyi életet oltana ki a védelmében, amennyi csak szükséges.
Amikor az őrült császár értesül arról, hogy Sidonia atyja felkelést szított ellene, a szenátor leányát a Galaktikus Udvarba rendeli. Túszként kell szolgálnia az apja ellen. Nemezis csak egy módon óvhatja meg Sidoniát: ha Sidoniává válik.
Nemezis, a gyilkológép magát Sidoniának álcázva elutazik a császári udvarba, ahol korrupt politikusok és kétszínű szenátorok gyermekeinek körében kell eljátszania a szerepét. A viperafészek minden zuga újabb veszélyt rejt, de Nemezis nem vetheti be ellenük valódi képességeit: mindent kockára tenne azzal, ha leleplezné a titkát.
Amíg a birodalom egyre repedezik és mind jobban fenyegeti a nyílt lázadás, Nemezis megtanulja, hogy több rejtezik benne, mint csupán gyilkos ereje. Igazabb emberségre lel önmagában, mint amilyet a valódi emberek többségénél tapasztal. A veszélyek, akciók és intrikák árnyékában talán épp ez az emberség lesz az, ami megmenti az életét – és a birodalmat.

„- Ha bárkit választhatnék a világegyetemből önmagam eljátszására – rebegte halkan Donia – téged választanálak, Nemezis.”


Az izgalmas fülszöveg nagyon felkeltette az érdeklődésünket. Milyen az Írónő által kreált világ?
P: Nem csak a fülszöveg volt izgalmas, a történet is végig az maradt. Újabb érdekes világ tárult elénk, ahol a fontos, előkelő személyek életét kárhozottak védik, akiket csak erre a feladatra tenyésztenek. Még érdekesebb, hogy a történetet pont egy kárhozott szemén
keresztül láthatjuk. A bevezetőben bepillantást nyertünk a Kárhozottá válás folyamatába. A fiatalokat az emberektől elzártan, igazán kegyetlen körülmények között nevelik, hogy valódi harcosok legyenek. És az agyukba is szépen belepiszkálnak, hogy semmi más ne legyen fontos számukra, csak a védendő személy.
I: A fülszöveg nagyon izgalmas, és egyből arra késztet, hogy olvassam a könyvet, és tudjam meg mi lesz Nemezis sorsa. Egy nagyon izgalmas világgal kecsegtet, amit egyáltalán nem lehet mindennapinak nevezni. Ebben a világban egy örült császár uralkodik, aki sanyargatja népét, és mindent a maga fennhatósága alatt szeretne tartani. Vannak itt fennköltek, humanoidok, itt van még a túlnép, és persze a kárhozottak is. Nem unatkoztam a világ felépítés megismerése közben. Izgalmas volt látni az egyes csoportokat, ki hogy él, és milyen szerepe van a történetben.

„Négy férfi ereje lakozik bennem. De ahhoz nincs elég erőm, hogy elviseljek egy újabb veszteséget.”

Nemezis egy kárhozott, érzelmek nélkül, csak a feladatára koncentrál. Milyennek láttuk? 
P: Nemezist nagyon megszerettem. Érdekes volt azt is látni, hogy bármit megtenne Sidonia-ért. Önmagával egyáltalán nem törődik, ha Donia veszélybe kerül, nem is gondolkodik, csak ösztönből cselekszik. Ám még jobb volt vele együtt felfedezni, hogy talán több van benne, mint ahogy eredetileg programozták. Lassan ráébred, hogy talán van benne némi emberség is. A szomorú körülmények miatt fenekestül felfordul az élete, és egyre több számára ismeretlen érzelmet fedez fel magában.
I:
Nemezis szemén keresztül ismerjük a történetet. Ő egy kárhozott, akit azért hoztak létre,
Nemezis (Forrás)
hogy a felette állókat szolgálja. De azt se mindennapi módon teszi. Még fiatal "kislányként" ismerjük meg Nemezist, akit betanítanak a feladatára, hogy könyörtelen gyilkos váljon belőle. Szörnyű volt látni, hogy szegénynek mit kellet át élnie. Úgy tartották mint egy igazi vadállatot, egy karámban élt, és a mindennapi kínzások se maradhatak el. A kárhozatokról tudni kell, hogy nincsenek érzelmeik, egyetlen életcéljuk, hogy még a haláluk árán is megvédjük gazdájukat. Egy bevésődés szerűt végeznek velük, ilyenkor ismeri meg azt a személyt akit szolgálnia kell. Így kerül Nemezis a Impyrean családhoz. Sidonia egy szenátor lánya, egy igazán kedves teremtmény, aki barátként gondol Nemezis-re, és úgy is bánik vele. Több nem várt esemény is felforgatja a dolgokat, először betiltják a Kárhozottak birtoklását, így titokban kell tartani, hogy Nemezis még mindig a családdal él. A másik pedig, hogy Sidonia apja szeretné visszahozni a régi kor tanait, amikor erre rá jön a császár büntetésül magához rendeli Sidonia-t hogy ezentúl az ő udvarában éljen. Meg is alakul a terv, Nemezist, át alakítják Sidonia-vá és neki kell el menni a császárhoz. Nemezis-t megismerni nem volt hétköznapi dolog. Egy nagy érdekes karakter ő, a maga könyörtelenségével, de érezhető,

hogy több van benne mint ahogy elsőre látszik. Nem csak egy könyörtelen gyilkos, ott vannak mélyen benne az emberi érzelmek is. Örülök, hogy Donia mellet élhetett, egy kicsit az ő hatása is, hogy ilyenné vált Nemezis szerintem. Igazán csak a császárnál ismerjük meg Nemezis-t, az új helyzetek, és azt őt ért impulzusok új érzelmeket hoznak ki belőle, még saját magát is nagyon meglepik ezek az újdonságok. Tetszett karakterének fejlődése.

„- Én érted élek, Donia. Nem Tyrusért.
- Én csak annyit szeretnék, hogy elsősorban magad miatt élj.”

Tyrus Domitrian szintén fontos szerepet tölt be a könyvben, minket is meg tudott téveszteni?
P: Tyrus volt számomra a nagy meglepetés. Első találkozáskor is sejtettem, hogy fontos
Tyrus (Forrás)
szerepe lesz még a könyvben, de Nemezis természetét ismerve, mégse gondoltam, hogy ezt kapom, de így volt tökéletes. Érdekes szövetség az övék, nagyon találó volt rájuk a skorpió hasonlat. Tyrus-t a trónörökös, de mindenki őrültnek tartja és senki se veszi komolyan, miért is tenné? Viszont a családi jellemvonást nem tudja letagadni, vág az esze és mindenkit képes meglepni.
I: Furcsa volt már nekem az elején Tyrus, valahogy nem tudtam róla elhinni, hogy egyedül csak egy "örült" szerepe jutott neki. Be is bizonyosodott a sejtésem miután megismertük az igazi arcát és énjét. Nemezis-el való szövetsége nagyon jó döntés volt. Mellette tapasztalja meg csak igazán Nemezis az emberek érzelmeinek teljes skáláját. Ilyen romlott világban az érzelmeket könnyű manipulálni, és egymás ellen fordítani barátokat, családtagokat, és szövetségeseket. A bimbózó érzelmeket el is lehet pusztítani, de erősebbé is lehet tenni. Csak rajtuk áll hová tudnak ők ketten fejlődni ezek után.


„- Sosem bíznék a saját véremben, Nemezis. A Domitrianek alaptermészetes a hazugság és az árulás.”

Nagyon fontos része a könyvnek a családok közötti hatalmi játék. Szerettük ezt a politikai vonalat?
P: A politika és a hatalmi harcok mindig feldobják a regényeket, mert sose lehet tudni, hogy
Sidonia (Forrás)
ki kihez hűséges és mi lesz a következő lépése. Tyrus említi is többször, hogy mennyire könyörtelen a családja, de mégis meg tudtak lepni, mert sokkal számítóbbak, mint hittem. Muszáj mások előtt járnod jó pár lépéssel, ha ebben a királyságban életben akarsz maradni. Nemezis és Tyrus mellett még akadtak igazán fontos tagok a Domitrian családban, akik felkavarták az állóvizet. A fiú nagyanyja, nem kispályás. Tudja, hogyan alakítsa a szálakat a háttérből. Az érzelmeim nem egyszer hullámoztak, mert akadtak szereplők, akiknek nem kegyelmezett az Írónő, és nehezen viselem, ha szerethető szereplőket vesztünk el, de ettől lesz izgalmasabb minden.
I: Ez a történet tele volt cselszövéssel, és politikai harcokkal. Mindig résen kellett lennie Nemezis-nek, és Tyrus-nak a többiekkel szemben. Az egymás elleni uszítás, és a szövetségek megbontása, nagyon ment Tyrus nagyanyjának, aki tényleg nem kispályás módján tört a hatalom felé. Izgalmas volt végig követni éppen ki áll nyerésre, és milyen eszközök árán hajtják végre a tervüket. Sokszor meglepődtem a kegyetlenségük láttán. Ezek a részek nagyon erősre sikerültek, az Írónő nagyon ért a hatalmi harcok megtervezéséhez, és kivitelezéséhez.

„Az ő életét a magadé elé helyezed. De én nem helyezem az ő életét a tiéd elé.”

Sorozat lévén függővégre számít az olvasó, milyen volt a lezárás?
P: Viszonylag kedves lezárást kaptunk, nem azt a gyilkos függővéges fajtát, de ennek

ellenére el se tudom képzelni, hogy mi jön még ezután. Kérdés maradt bőven megválaszolatlanul. Vajon mire képes még a párosunk a továbbiakban?
I: Úgy gondolom nem lett annyira függővéges, olvastunk mi ennél már sokkal "brutálisabbat" is. Kaptunk egy jó kis befejezést, ami megnyugtatja kicsit az olvasót, de közben azért kíváncsivá is tesz, hogy mi jöhet még ezek után.


„Bár lelkem nem volt, és szívem sem sok, de az a kevés szívem mind érte dobogott.”

Kedvenc jelenetem:
P: Gyilkos első küzdelme.
I: A végén történt események.
Kedvenc szereplőm: 
P: Nemezis.
I: Nem lett úgy igazán kedvenc senki.
Kinek ajánlom: 
P: Ez egy nagyon izgalmas, fordulatos fantasy, úgyhogy mindenki szeretheti. :)
I: Fantasy rajongóknak úgy gondolom érdekes lehet.
Értékelésem:
P: Először nem akartam 5 avatart adni, mert ez még csak első rész, és lehet ez még jobb is, de semmibe se tudok belekötni, akkor meg miért ne kapja meg a maximumot? :)
I: Érdekes volt megismerni Nemezis történetét, nekem tetszett, így meg is kapja tőlem a 4 kárhozottat.


Érdekesség: Több idézet is akadt, ami megmaradt bennünk olvasás közben, így még érdekességként is hozunk párat. Az Írónő egy dallistát is megosztott a rajongókkal és még párérdekességet is hoztunk.


„- Figyelted már meg valaha a tigrist vadászat közben? (…) A tigris csupa ín és izom, az állkapcsa olyan erős, hogy azzal bármilyen megtermett embert kettéroppant. Mégis amikor lesből támad a vadra, a puszta ereje több kecsességet kölcsönöz neki, mint amennyivel a törékeny teremtmény rendelkezik. Nemezis is éppen ilyen.”

„Mostantól két célom van: elhitetni az emberekkel hogy én vagyok Sidonia, és persze életben maradni.”

„Viszállyal egy tőről valók voltunk, egy földben növekedtünk, de ezt ő soha nem tudhatja

meg. Soha. Mert megölni érte.”

„- Te megfigyelsz engem – jegyezte meg.
- Én mindenkit megfigyelek. De igen, téged különösen.”

„- A béka kérdőre vonja a skorpiót – fejezte be a mesét Tyrus – mire az azt feleli: ilyen a természetem.”

„Értékes alkotások, könyveknek hívják őket.”

„A gyanakvás elhintett magjai hamar gyökeret vertek a zsarnok lelkében.”

„Én azért is kigyógyulok belőle. Elvégre kárhozott vagyok, és a kárhozottaknak nincs lelkük. Ez köztudott. Soha többé nem leszek olyan balga, hogy ezt kétségbe vonjam.”

„Bátor vagy, tiszta szívű és erős. És te vagy az egyetlen, aki igaz valómban képes látni engem. Mondd, hogy te is szeretsz!”

„A helyzetünk sehogy sem hagyott nyugodni. Olyanok voltunk, mint három szerencsétlen, akik egy szakadék szélén botladoznak, alattuk koromfekete, feneketlen mélység, amelynek alját talán még az oly előretekintő Tyrus sem láthatta be.”

„- A szerelem szélhámos dolog, Nemezis dan Impyrean, és téged is rá fog szedni. Ha van eszed, ezt sosem felejted el.”

„Tyrus és én is a magunk külön módján skorpiók voltunk – félelmetes lények, akik az elmúlt időkben egymás hátán keltek át a legádázabb folyókon. Tudunk marni, ha kell, de együtt, egymással úszni is.”


6 dolog, amit nem tudtál a Kárhozott Világáról az Írónő szájából
1, Először Tyrus szemszögéből írtam volna a regényt. De nem sikerült. Szünetre volt szükségem miután az Insignia trilógiát is fiú szemszögéből írtam.
2, Majd vettem az I, Claudius ifjúsági regény alapötletét és próbáltam egy kis humort

csempészni bele a Párválasztót idézve, ahol egy őrült Császár sok jelölt közül választja ki a menyasszonyát és mindannyian kétségbeesetten szeretnének feleségül menni hozzá. Vicces volt, ahogy a lányok egyre több nevetséges trükköt vetnek be, hogy vonzóbbá váljanak egymásnál, de gyorsan elvetettem ezt a verziót.
3, Ezután Sidonia szemén keresztül próbáltam megírni a Kárhozottat. Az űrben játszódott, komoly hangvételű volt, de nem volt meg az igazi mozgatórugó. (Ebben a verzióban Nemezis se szerepelt.)
4, A Kárhozott jelenlegi formája egyetlen oldalnyi jelenetből indult, ahol Sidonia és Nemezis először találkozott. Sokszor visszatértem oda, mert volt benne valami, csak akkor még nem tudtam mi…
5, Kétség gyötört végig írás közben, mert a főszereplőm túl kegyetlen, túl kemény, túl sebezhetetlen volt ahhoz, hogy bárki igazán azonosulni tudjon vele. Ez a gyanúm beigazolódott, amikor az első ügynökség elutasított, mert Nemezis túl hideg volt, majd másodjára azért, mert a legelső fejezet – és Nemezis bemutatója – túl erőszakos lett. Szerencsére, ezután megtaláltam a legjobb ügynökséget és a többi már történelem.
6, Befejeztem a könyvet és féltem, nem veszi meg senkit. De két nap után megvolt rá a vevő.

ForrásTry- Pink
Amikor elképzeltem Nemezis karakterét, amikor még csak egy oldalt írtam a lányról és többet akartam, ezt a dalt hallgattam és hirtelen bevillant egy kép egy rendkívül erős, sportos nőről. Ez segített kitalálni, milyen is legyen Nemezis, és milyen egy kárhozott.

Tennis Court- Lorde
„Félelemtől mosolyogva” ez az a sor, ami igazán megmaradt bennem ebből a dalból, ahogy Nemezis a királyi udvarba indult, a veszélyes császárhoz, aki megöli az ellenségeit. A legnagyobb feszültség, amit el tudok képzelni egy olyan helyen van, ahol az ember félti az életét, mégis próbálja jól érezni magát.

All About Us- He is We
Nemezis kezdetben csak Sidonia-val foglalkozik, mindennél fontosabb neki. Sidonia és Nemezis között nagyon erős kapcsolat van, és ez a dal ezt jeleníti meg.

Time- Hans Zimmer
Az a dal egyszerűen zseniális. Hallgatom és a hideg is kiráz, és miatta ugyanilyen epikus dolgokat akarok írni. Az, hogy sikerült-e, vitatható, de olyan hangulatba kerültem tőle, mint egy olyan ember, aki a galaxis sorsát irányítja.

Millennium- Robbie Williams
Minden történet, amit írok a jövőben játszódik, és végül nagyon sokat játszottam le ezt a dalt. Nem igazán tudom, hogy miért. Az energiája nagyszerű.

Everybody Wants to Rule the World – Lorde
A Kárhozott központjában a legmagasabb hatalommal szembeni küzdelem áll, így ez a dal természetes módon jutott eszembe. Számos szereplő akarja irányítani a galaktikus Királyságot.

Paint it Black- The Rolling Stones
Mindig sötét gondolatokkal társítom ezt a dalt, és Nemezis nagyon is olyan szereplő, akiben megvan a belső sötétség, ami kihat a látásmódjára.

World Outside- The Devlins
Ezt a dalt, először a Maffia előzetesében hallottam és ezt is fantasztikusnak tartom. Ettől is olyan hangulatom lesz, hogy valami nagy és terjedelmes világváltozásról akarok írni.

Forrás
Köszönjük a Recenziós példányt a Twister Média Kiadónak :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése