2017. 08. 08.

Szaszkó Gabriella: Maradj velem!

Író: Szaszkó Gabriella
Cím: Maradj velem!
Kiadó: Maxim
Kiadás éve: 2017.
Terjedelem: 416 oldal
Fülszöveg:
David ​Pennington a saját szabályai szerint él: sikeres író és öntörvényű alak, aki mindenkit távol tart magától, a bátyját, Christ kivéve. David élete azonban teljesen felborul, amikor Chris, a sikeres manhattani ügyvéd öngyilkosságot követ el a saját lakásában. Látszólag semmi sem indokolja a szörnyű tragédiát, hiszen a testvére mindig rendezett életet élt, sikeres volt a munkában és a magánéletben egyaránt.
David úgy dönt, megírja családjuk történetét, és megpróbál válaszokat találni Chris tettére. A nyugodt visszaemlékezést azonban bátyja volt menyasszonya, Amy megjelenése szakítja félbe. Ahogy David egyre mélyebbre merül a múlt sötét bugyraiban, és szembenéz a családjában történt szörnyűségekkel, Amy és ő egyre közelebb kerülnek egymáshoz…
Túl lehet-e lépni a múlt sebein és fájdalmain egy új élet reményében? Fel lehet-e dolgozni egy szeretett testvér halálát? Lehet-e jövője egy olyan kapcsolatnak, mely egy ilyen tragédia árnyékában születik?
Vajon David képes lesz lezárni a múltat, vagy örökre a szörnyűségek rabjává válik?

„Meg voltam győződve, hogy messze jár, valahol ott, ahol lelkét nem fogják többé bántani.
De mindig visszatért, hogy vigyázzon rám.”

Egyre többet olvasunk magyar szerzőktől. A hazai piacon is érződik ez, hogy egyre inkább nyitott a közönség a magyar regényekre?
P: Én úgy érzem, hogy igen. Nem lenne lehetőség ennyi magyar regény kiadni, ha az olvasóközönség nem lenne kíváncsi rájuk. Korábban kétszer is meggondoltam, hogy
elkezdjek-e egy magyar alkotást, de igazából nem is értem, hogy miért. Viszont mostanra, annyi remek hazai íróval ismerkedtem meg, hogy egyáltalán nem teszek különbséget, főleg, ha szimpatikus a fülszöveg.
I: Én eddig is szeretem olvasni magyar íróktól. Nálam ez nem szempont, a fülszöveg elolvasása legtöbbször a mérvadó nálam. Amikor már ott megfogott valami, nem gondolkodom rajta, hogy ezt érdemes e elolvasni az írója ismeretlensége miatt. Sokszor van úgy, hogy gyöngyszemekre lehet így találni. Örülök neki, hogy egyre több magyar írót karolnak fel a kiadók.

„Az írás volt az egyetlen, ami egyben tartott. Christ újra élővé és elevenné  varázsolhattam, ha csak a tünékeny napokra is.”

Szaszkó Gabriella regénye kemény témát boncolgat, a családon belüli erőszakot. Tudott számunkra újat mutatni vagy kiemelkedett valamivel korábbi hasonló olvasmányaink közül?
P: Újabb remek könyv egy tabu témáról, a családon belüli erőszakról. Ennél hosszabban és
David (forrás)
részletesebben is taglalták már a témát, de itt nagyon tetszett, hogy a következményeit is
jobban megismertük. Nem csak azt láttuk, hogy mit él át a testvérpár, hanem évekkel később is visszatértünk hozzájuk, ahol sajnos semmi jóra ne számítsunk. Abba kell kapaszkodni, hogy az idő gyógyír és a szakemberek is segíthetnek, de ez a regény pont arra példa, hogy teljesen sose tűnnek el ezek az élmények, hiába tűnik úgy, hogy valaki összeszedte magát.
I: Tabu témákról olvasni mindig nagyon felkavaró tud lenni számomra. Örülök, mert én egy normálisnak mondható családba születem, és sose kellet ilyenen keresztül mennem. Mindig borzalommal tölt el, hogy lehet ez most csak egy kitalált történet, de valahol a világban egy gyermek pont ehhez hasonló szenvedéseken esik át. Az élet kegyetlen, és nem mindig a szép oldalát mutatja, Szaszkó Gabriella is ezt tárja olvasói elé. Szerintem kicsit mindig tud egy ilyen történet újat mutatni. Mindenki másképpen él meg egy traumát, és egy bántalmazást, ezért én úgy gondolom, lehet, hogy vannak azonos elemek, de mindegyiknek meg van a maga egyedisége. Megmutatta, hogyan is hat ez ki testvérpárunk életére. Két teljesen különböző személyiség Chris és David. A fájdalom azonos, de a hatása már más volt rájuk.

„…ugyan a sebeim felszívódtak de a lelkem sérülései nem engedték hogy éljük tovább az addig megszokott őrült életünket.”

Érdekes, hogy a könyv több idősíkon fut. A múltban megismerjük a testvérpár családi körülményeit, erről mit tudnánk mondani?
P: Chris az idősebb, igyekszik óvni öccsét, amitől csak tudja, de tulajdonképpen szélmalom harcot vív. És sajnos csak sok évvel később derül ki, hogy hiába fojtott magába minden
sérelmet, egyedül nem képes megbirkózni a fájdalommal. David fiatalabbként eleinte elkerülte anyja „figyelmét”, de ahogy ő is nőtt, elkerülhetetlen volt, hogy ugyanazt kapja,
mint a bátyja. Ő mesélt nekünk, úgyhogy az ő élményeit láthattuk, de nagyon érdekelt volna, ha csak pár fejezet is, de Chris szemén keresztül is. Bele se tudok gondolni, hogy lehet így leélni egy gyerekkort. Azok lennének a gondtalan, boldog évek, de itt ettől nagyon messze vagyunk. :(
I: Két fiú, akik jobb sorsot érdemeltek volna. Ők nem tehetek semmiről, mégis rajtuk csattan az ostor,  édesanyjuk beteg elméje által. Minden egy egyéjszakás kalanddal kezdődött. A buli kimenetele nem a legjobban végződött, mivel Margaret teherbe esett. James vállalja tette következményeit, és feleségül veszi a fiatal, gyönyörű lányt. Az első gyermek születését nemsokára egy újabb követi, és csak ezek után kezdődik igazán meg ez a szomorú szívfacsaró történet. Az idegenek, és szomszédok előtt minden tökéletesnek látszik, de a valóságban Margaret szörnyű anya, és annál is szörnyebb feleség. Álarcot hord a külvilág felé, csak gyermekei, és férje ismerik igazi arcát. Két fián tölti ki haragjának, és elkeseredettségének minden egyes cseppjét. Ők bűnhődnek a múlt rossz döntései miatt. A legkisebb dologért is támadásba lendül, és kegyetlenül megbünteti Chris-t, és a későbbiek folyamán David is a célpontjává válik. Csak egymásra számíthatnak, így tudják túlélni a hétköznapokat. Chris mindig is öccse mellett van, vigyáz rá, hogy ne érjék bántalmak David-et, de még ő se tudja véglegesen megállítani
anyjuk verésre, és alkoholra szomjas természetét. Hihetetlen mennyire valóságosan írja le az Írónő ennek a két fiúnak a történetét. Egyszerre borzasztott el, de valamiért mégis egyre jobban magába szippantott. Legszívesebben védő ölelésbe részesítettem volna őket, és nem hagytam volna, hogy azok a szörnyűségek megtörténjenek velük. De sajnos, én nem tehettem semmit, az apjuk megtehette volna, hogy igazából segít fiainak, még se tette. Az nem elég, hogy amikor éppen otthon van, nem engedi, hogy bántsa Chris-t, és David-et az anyjuk. Ki kellet volna állnia a gyerekeiért, és otthagyni egy ennyire szörnyű anyát, és feleséget. Igazán csak akkor szabadulnak el az indulatok, amikor Chris elkezd találkozgatni Amy-vel, és David ezért féltékeny lesz. Egy féltékeny kisfiú pedig még akaratlanul is hozhat rossz döntéseket.

„Az aki az életünket adta, hogy aztán elérje, ne is akarjuk az egészet.”

A jelenben pedig egy öngyilkossággal indul minden, ezt próbálja feldolgozni David, de lehet kicsit furcsa módon? Nem zavart minket, hogy Amy társaságát keresi?
P: Ezzel a szörnyű tragédiával indul a történet. David úgy érzi másokkal is meg kell osztania a következményeket, így íróként első gondolata, hogy könyvbe foglalja, így ismerkedünk
Amy (forrás)
meg a múltjukkal. A múlt mellett a jelen is érdekes eseményeket tartogat, mert David gyászában Chris korábbi menyasszonya, Amy lesz a társa. Kicsit fenntartásokkal kezeltem ezt a szálat, mert furcsának találtam ezt a párosítást, de hamar belerázódtam, főleg mikor jobban megértettem a miérteket. Érdekes volt nézni, hogy két ember, mennyire máshogy kezeli a helyzetet, mind a múltban a két fiú, mind a jelenben a két gyászoló.
I: Chris öngyilkosságot követ el, tettével mindenkit meglep, de legjobban öccsét David-et küldi ezzel padlóra. Tudja, hogy egyetlen szörnyű dolognak köszönheti bátyja elvesztését. Elhatározza, hogy megosztja a világgal az őket ért bántalmakat, és feltárja múltjuk szörnyű titkait. Leírja miket is kellet átélniük, és ezzel újra átéli a múlt minden egyes fájdalmas eseményét. Ebben az utazásban lesz társa Amy, aki Chris volt barátnője. A lány fontos szerepet játszott a fiúk életében. Nem csak Chris-re, de David-re is hatással volt. A szörnyű tragédia után, már csak David, és Amy maradt, és a múlt kimondatlan dolgai régi sebeket tépnek fel, és újabbakat okoznak. Nagyon izgalmas volt végigkövetni kapcsolatuk alakulását. Sokszor morfondíroztam azon, vajon ez a "kapcsolat"
ami kettőjük között alakult ki megállja-e a helyét, és van e jövője. Egyáltalán, szabad ilyet tenni a testvéred szerelmével? Megmondom őszintén, nem tudtam teljesen megválaszolni a kérdéseimet. Amint láttam kettőjükről, hogy nem finomkodtak, sokszor az ösztönök vezérelték őket. Mégis úgy gondolom kellettek egymásnak, mert így talán egy fokkal kibírhatobb volt minden.

„Aznap este szerettem a testvéremet, szerettem azért, hogy megmentett anyámtól, szerettem azért, mert megmentett saját magamtól.”

Kicsit kiadhatjuk magunkból a mérget is, David-ék anyjáról mi a véleményünk?
P: Az ilyen szülők szörnyűek. Szeretném azt hinni, hogy nem is léteznek ilyenek a valóságban, de sajnos az csak egy naiv gondolat lenne. :( De egy szülő, akármilyen sérelem is érte őt, nem engedhetik meg maguknak, hogy a gyereken vezessék le a dühüket, egy ártatlan gyereken. Mi játszódhat le egy ilyen ember fejében? Miatta mondhatnám, hogy igazi
Chris (forrás)
érzelmi hullámvasút volt, de most ez nem teljesen igaz, mert mélypontokból akadt bőven, viszont elég kevés „boldog” pillanatot láthattunk, úgyhogy összességében, nehéz olvasmánynak mondanám, de nagyon megérintett. A komorsága ellenére szerettem nagyon olvasni.
I: Egy ilyen nő nem anyának való. Miért nem gondolkodott előbb, mint ahogy cselekedet? Akkor elkerülhető lett volna, hogy anyává váljon, és nem keserítette volna meg gyermekei életét. Hihetetlen, hogy amit itt az Írónő leírt az igen is a valóságban is létezik. Sok gyerek szenved el családon belüli erőszakot, és ezzel nem csak a testét, de a lelkét is összetörik egész életén át. A gyerekkori traumák úgy gondolom örökre nyomot hagynak az emberben, ezt Chris és David nagyon is pontosan megmutatja nekünk. Mind a ketten máshogy keresnek kiutat ebből, és mindegyik az önpusztításba vezet. Egyik sem követendő példa, valahogy lépni kell a segítség nyújtás felé, hogy ha nem is teljesen de egy kicsit hegedjenek össze azok a sebek, és ne vérezzen még mélyebben.


„Hetvenéves koromban is velem lesz. Ez nem is történhetne másképp.”

Kedvenc jelenetem:
P: Lehet egy ilyen regényben kedvenc jelenetet találni? Ha nem is jelenet, de nagyon tetszett, hogy a két testvér ilyen szoros kapcsolatot ápolt egymással.
I:
Nem tudok kedvenc jelenetet mondani, de a testvéri szeret megnyilvánulásai voltak a kedvenceim.
Kedvenc szereplőm:
P: Chris szerepel kevesebbet, mégis őt szerettem jobban.
I:
Nem tudok erre se igazi választ adni.
Kinek ajánlom:
P: Sokan szeretnek ilyen rázósabb témákról olvasni, nem ez az egyetlen a piacon, de egy nagyon jól sikerült darab, úgyhogy érdemes ezt is elolvasni.
I:
Egy elég kemény tabu téma, ami szerintem nagyon is jól lett megírva. Aki szereti ha kicsit kilép a korfontzónájából, és valami erősebb és fájdalmas történet szeretne megismerni annak ajánlom.
Értékelésem:
P: Nehéz olvasmány volt, de nagyon megérintett, a komorsága ellenére is szerettem, 4,5 vágást adnék neki.
I:
Fájdalmas történet, a szívem belesajdult, de mégis nagyon olvastatta magát. Tőlem 4,5 levelet kap.

Érdekesség: Az Írónő honlapján sok érdekességre lehet bukkanni. Interjúkat készített a szereplőkkel, novellát és zenelistát is lehet ott találni, ezeket érdemes megnézni. :)

A novellát itt érhetitek el:
http://szaszkogabriella.com/index.php/hu/2017/02/14/maradj-velem-novella-valentin-napra/


És ahogy említettük, mindhárom főszereplővel készült interjú, ezeket az alábbi linkeken érhetitek el:

http://szaszkogabriella.com/index.php/hu/category/maradj-velem-hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése