2017. 09. 28.

R. Kelényi Angelika: A ​grófnő árnyékában (Az ártatlan 1.)

Író: R. Kelényi Angelika
Cím: A grófnő árnyékában
Sorozat:
Az ártatlan 1.
Kiadó: Álomgyár
Kiadás éve: 2017.
Terjedelem: 448 oldal
Fülszöveg:
1609 októberében Fabricius Flóra, a pozsonyi orvos lánya Báthory Erzsébet udvarába érkezik, hogy megkeresse eltűnt nővérét. Ha tudta volna, mi vár rá, talán útnak sem indul.
Ám hamarosan megtanulja, semmi sem az, aminek látszik, és semmi sem biztos, csak a halál. Ki mozgatja vajon a szálakat? Ki az, aki befolyásolja az eseményeket, és a gyilkolástól sem riad vissza?
Minden erejére szüksége van, hogy legyőzze az akadályokat és kibogozza a sötét titkot, melyet a csejtei vár falai rejtenek.
Egyetlen emberre számíthat csupán, az Itáliából érkezett, kétes jellemű, mégis rendkívül vonzó férfira, akiről azt sem tudja pontosan, hogy kicsoda, és azt sem, miért segít neki.

R. Kelényi Angelika, Terézanyu-díjas írónő 17. század elején játszódó regénye kalandos, izgalmas, és vérfagyasztó történetet mesél el. Ahogy azt már megszokhattuk, írása nem nélkülözi a romantikát, a politikai cselszövést és a korhű történelmi háttér megjelenítését sem.


"Biztos csak a halál lehet – minden másban azonban reménykedhetünk…"

Már egy ideje szemezgetem a könyvvel, és úgy gondoltam a fülszövege elolvasása után, hogy ez nekem való lenne. Mindig is érdekeltek Báthory Erzsébet köré épített legendák. Sok féle képen ábrázolják őt, kíváncsi voltam az Írónő melyik oldalát mutatja majd meg nekünk. Be kell vallanom, hogy még nem olvastam semmit az Írónőtől, így még jobban izgultam vajon, milyen lesz megismerni az általa megalkotott világot.

1609. Pozsony, egy szép őszi napon ismerjük meg Flórát, akit nagy bánat ért. Elvesztette
Flóra (forrás)
szeretett édesapját, és nővérétől Dorottyától is régen érkezett már levél hogy léte felől. Flórát kétségek gyötrik, fél, hogy nővérével valami rossz dolog történhetett. Nem alaptalan a félelme, mert már hozzá is elértek a mendemondák a csejtei várban történt rejtélyes eseményekről. Mivel már semmi sem köti őt apja halála után Pozsonyba, úgy gondolja, hogy útra kell, és megpróbálja megkeresni Dorottyát. Meg is születik a terve, be fog áll dolgozni Nádasy űrnő ispotályába, mivel apja mellett sok mindent megtanult az orvoslásról, ezért úgy gondolja, hogy hasznát vehetnék a tudásának. Kettős érzésekkel hagyja ott az eddigi otthonát, és elindul az ismeretlen felé. Szerencsésen meg érkezik a várba, és a sors mindjárt az útjába is sodorja a nem várt segítséget. Megkezdődik Flóra élete a várban, új feladatott kap, az Úrnő mellett fog szolgálni, mint titkár. Nem is tétlenkedik sokáig, elkezd nővére után érdeklődni. De ahogy Dorottya nevét kiejti a száján, és kérdezősködik felőle, valamiért senki se mond neki semmit. Ám nem ez az egyetlen furcsaság a várban. A szolgáló lányokkal nagyon keményen bánik az Úrnő, vétkeikért szigorú büntetés szab rájuk. Nem érti Flóra, hogy lakozhat a kegyesnek hitt Úrnőben egy ennyire kegyetlen rész is. Flóra megismerkedik a titokzatos Lorenzo Mariani hadnaggyal, akivel már többször is egymás útjába botlottak.

"Túlságosan tiszta, túlságosan ártatlan… Nem tudok ellenállni… – lehelte közvetlen közelről, és elengedett."

Nagy eseményre készülnek, Katinka az Úrnő legkisebb lányának az esküvőjére. Ám az előkészületeket megzavarja egy nem várt esemény. Egy hullát találnak a várudvarban, a halálának körülményei
ismeretlenek. Flórát nem hagyja nyugodni az eset, és nyomozásba kezd, reméli nővére nem ugyan erre a sorsa jutott. Későbbiek folyamán egyre több halott szolgáló lány kerül elő. Vajon a népi hiedelmek állnak a gyilkosságok mögött, vagy valakinek szándékában áll félelmet kelteni? Flóra és Mariani együtt keresi a megoldást a rejtélyre. Érezhető köztük, a vonzalom, bár ebben a részben nem kapott annyira nagy szerepet a romantika, de azért mindig megmutatta egy kicsit magát egy-egy gesztusban.

Már az első pár fejezettől beszippantott Flóra története. Nagyon tetszett, ahogy az Írónő elröpíttet minket ebbe az évszázadba. Teljes mértékben korhűnek tartom leírását, és élvezet volt megismerni a csejtei várat, és a benne élő embereket is. Ahogy Flórával együtt egyre jobban haladtunk a történetben egyre inkább kutattam én is a rejtélyt, és reméltem, hogy megtalálja elveszett nővérét. Egy percig sem unatkoztam, végig fenntudta tartani az érdeklődésemet, nagyon sok csavar volt benne, amikre még én se számítottam.


"Hirtelen eszembe jutott az örök körforgás. Míg én épp csak a tavasz elején tartok, addig az úrnőhöz már beköszöntött az ősz, a tél is közel, s a régi ragyogást felváltja a ködös, szürke elmúlás, hogy végül mindent betakarjon a hó…"

Báthory Erzsébet Grófnőt én is így képzeltem el, ahogy az Írónő megjelenítette nekünk. Egy
Mariani (forrás)
uralkodó, akinek két arca van, gondoskodik gyermekei jövőjéről, erős kézzel irányítja alattvalóit, de mégis valami rejtőzik a háttérben.
Flóra az a hősnő, akivel könnyen tudtam azonosulni, becsültem benne, hogy ennyire fontos neki a családja, és nem hagyja nyugodni Dorottya eltűnése. Egy kedves lány, aki egyben nagyon makacs is, ha a fejébe vesz valamit addig dolgozik rajta, még véghez nem tudja vinni akaratát. Itt van párosunk másik tagja a titokzatos Mariani, akinek sikerült engem is a vonzalmába kerítenie. Pont a titokzatossága miatt figyeltem fel én is rá. Örültem, hogy mindig megjelent, hogy Flóra segítségére legyen. Szeretem szócsatájukat, és csipkelődéseiket. A későbbiek folyamán megismerjük múltjának egy részét. Alig várom, hogy a következő részben még több mindent megtudhassak róla.

A végén történt események nagyon megleptek, egyáltalán nem számítottam rá. Őrlődtem a gyilkos kilétével kapcsolatban, és nagyon örültem, hogy így megtudtak vezetni engem is. Az elejétől a végig nekem nagyon tetszett Flóra története, egy igazán csavaros történet, amiben szerepet kapott történelmünk egy része, amit megfűszerezett az Írónő rejtéllyel, cselszövéssel, és meglepő fordulatokkal. Engem teljesen levett a lábamról, és már tűkön ülve várom a következő rész megjelenését.

"Nyeltem egyet, és elszégyelltem magam, amiért egy férfiról ábrándozok, épp akkor, amikor arra készülünk, hogy kiássunk egy hullát a sírjából."

Kedvenc jelenetem: Flóra és Lorenzo Mariani közös részei.
Kedvenc szereplőm: Flóra, Lorenzo Mariani
Kinek ajánlom: Azoknak akik szeretik ha főhősnőnk nyomozásba kezd, és ezt egy kis vámpír rejtéllyel fűszerezik meg.
Értékelésem:
Nemek nagyon tetszett Flóra története, ezért kap is tőlem 4,5 kamillát.


Érdekesség: Fontos szerepet kap a történet során egy növény, kicsit utána néztem mit is lehet tudni a beléndekről.

A bolondító beléndek előfordul Európában, Ázsiában, de még Afrikában is. A burgonyafélék
családjába tartozik. Szinte minden fitoterapeuta szerint egy meglehetősen mérgező növényről van szó, habár a régebbi feljegyzések szerint alkalmazták gyógyításra. Ezek a források azonban azt is megemlítik, hogy a növény fogyasztása, mint ahogyan a neve is mutatja, bolonddá tesz, vagyis nincsenek éppen kedvező hatásai.

De miért is olyan veszélyes a bolondító beléndek? Olyan alkaloidokat – hioszciamin, atropin, szkopolamin – tartalmaz, amelyek a növényben található más egyéb vegyületekkel egyetemben pszichomotoros nyugtalanságot és hallucinációkat okoznak. Használata agyi működési zavarokat és károsodásokat idéz elő. Frissen és szárított állapotban is mérgező hatással van az emberi szervezetre. Az emberi viselkedést negatív irányba változtatja meg, a beszéd érthetetlenné válik, a test görcsösen megfeszül, amely hidegrázással párosul, és a növény fogyasztása akár még halált is okozhat.

Ezekről a tünetekről és a növény felhasználásáról egyes középkori írások is említést tesznek. Ugyanis ezt a növényt előszeretettel használták varázslások során vagy a boszorkánykonyhákban. Egyes korokban azért alkalmazták, hogy a növény segítségével transzba essenek, de hittek abban, hogy a növény segítséget nyújthat abban is, hogy látnoki képességekre tegyenek szert, sőt szerelmi bájitalt is készítettek a főzetéből. A régebbi korokban, amíg nem találták ki az érzéstelenítést és gyors orvosi beavatkozásra volt szükség, gyakran előfordult, hogy a bolondító beléndek és mák főzetének keverékével bódították el a pácienst, hogy az orvosi közbelépés minél kevesebb fájdalommal járjon.

A bolondító beléndek egyébként egy nagyon szép növény, első ránézésre senki nem mondaná meg róla, hogy mérgező. Azonban ha alaposabban megvizsgáljuk, akkor a szőrös és bozontos kinézete elriaszthat bennünket attól, hogy közelebbről is megismerjük. A növény

szára viszonylag magas, tőlevelei kerekdedek vagy tojás formájúak. A száron elhelyezkedő levelek szőrösek és fogazottak, a virágok barnás erezettel vannak ellátva.

A bolondító beléndek kedveli a vízpartokat, legelőket, és megtalálható szántóföldek szélein, de a félárnyékos, szemetes helyeken is képes utat törni magának. Hazánkban is megtalálható, de gyomnövényként van számon tartva és sem a magyar, sem az EU gyógyszerkönyvben nincs hivatalosan elismerve.
forrás

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése