2017. 09. 11.

Szurovecz Kitti: A sokszívű

Író: Szurovecz Kitti
Cím: A sokszívű
Kiadó:  Athenaeum
Kiadás éve: 2017.
Terjedelem: 352 oldal
Fülszöveg:

Annabellának ​két élete van: két lakhelye, két állása, két baráti köre és nem utolsósorban: két szerelme. Az évek során mesterien megtanulta különválasztani a világait és elrejteni kínzó lelkifurdalását, ám egy nap megtudja, hogy gyermeket vár, és onnantól minden megváltozik…
Szeretne őszintén élni, de képtelen megtenni az első lépést. Amikor az interneten rátalál a Sokszívűek Társaságára – akik épp úgy élnek, ahogy ő, csak mindezt etikusan, az összes szerelmi partnerüket beavatva teszik –, úgy érzi, új családra lelt… Vajon képes lesz ebben a kívülről szürreálisnak tűnő világban boldogságra találni?

A poliamoria, azaz az etikus többszerelműség ma már Magyarországon is egyre nagyobb teret hódító párkapcsolati forma.

Lehetünk-e boldogok egy párkapcsolatban, ahol többen vagyunk kettőnél? Milyen egy ilyen élet a társadalom tükrében, és miként győzik le a poliamorok a gyilkos féltékenységet?

Szurovecz Kitti hónapokon át nyomon követte több hazai poliamor pár és család életét, hogy ezekről a nem mindennapi kapcsolatokról fiktív történetbe ágyazott, ámde hiteles képet festhessen.


„Remegő ujjakkal ütöm be a keresőbe a „kettőt szeretek” kifejezést, és hirtelen elborít a szégyenérzet, mintha önmagamnak is most tettem volna először beismerő vallomást.”

Nagyon egyedi a történet, a poliamoria van a középpontban, hallottunk már erről korábban?
I: Még sose hallottam a poliamoriaról, jól meg is meglepődtem, de egyben nagyon is felkeltette az érdeklődésemet a történet iránt. Elsőre nagyon furcsának tűnt, hogy valakinek több párja legyen egyszerre, és ebből nem csinál titkot. Én úgy gondolom féltékenység mindenkiben van a párja iránt, és nekem nem is menne, hogy tudom, hogy a párom az előbb
Annabell (forrás)
egy másik nővel szeretkezett, és utána meg hozzám bújik. Egy részről elismerést érdemelnek, mert nem köntörfalaznak elmondják, hogy ők ilyen beállítottságúak, és ezt valaki vagy el fogadja vagy nem. Mégis egyenesebbnek gondolom, mint amikor valaki hazugságban él, és közben csalja a párját. Annabell is keresi a maga útját, és vele együtt nagyon érdekes volt megismerni ezt a világot. Nem köntörfalazott az Írónő megmutatta nekünk minden "előnyét", és hátrányát is. Nagyon tetszett, hogy megírta ezt a könyvet, és egy újabb tabu témát ismerhettünk meg általa.

P: Egészen őszintén még korábban nem hallottam a poliamoria „jelenségről”, így már ezért megérte elolvasni, mert megismertem ezt is. Szerintem nagyon sokan tartottak már egyszerre két vasat a tűzbe és ez után talán ők is elgondolkodnak arról, hogy vajon nem-e lehetnek ők is ilyen beállítottságúak. De most, ha nem is kezdünk filozofálgatni, engem tényleg magával ragadott Annabella története. Nagyon jó volt Annával együtt fedezni ezt a kis közösséget és közösen mérlegeltük az ilyen kapcsolatok előnyeit és hátrányait. Láthattunk mindenféle fogadtatást, konzervatívabb és igazán nyitott szereplők is csatlakoztak hozzánk. És örülök, hogy ezzel bővültek az ismereteim is. :)

„Az őszintén felvállalt többszerelműség miért megvetendő, ha a megcsalásról hallgat és szemet huny fölötte a fél világ?”

Maga a főhősünk is most ismerkedik ezzel az életformával, tudtunk vele azonosulni olvasás során?
I: Annabella a maga módján szerethető lány, először nem néztem jó szemmel, hogy két férfit
András (forrás)
tart a tűzben.  Annabella két különböző életet élt, az egyikben ő volt Anna, aki Budapesten
él, és tervezik közös jövőjüket párjával Andrissal. Együtt éltek, és barátaik már nagyon várták, hogy végre az esküvő is terítékre kerüljön. Egy olaszországi út során ismerkedik meg Dario-val, aki felpezsdíti a vérét, és mellette igazi nőnek érzi magát. Mind a kettőjüket más miatt szereti, és egyiket se tudja el engedni maga mellől. Megkezdődik a kettős élete, amit szerintem nagyon ügyesen oldott meg az elején, de egy nem várt esemény felborít mindent. Ennek hatására egyedüllétre vágyik, és el gondolkodik a jövőjéről. Ekkor talál rá a Sokszívűek Társaságára, nagy izgalommal tölti el a felfedezés, és segítséget kér a csoportól. A történet ezután indul csak be igazán. Egy percig sem lehet unatkozni
Dario (forrás)
Annabell mellett,
én
  még sose éltem át ezt az érzést, hogy egyszerre két férfiba legyek szerelmes, így nem tudtam vele azonosulni elsőre, de későbbiek során, jobban megkedveltem, és reméltem, hogy megtalálja a célját, és elindul azon az úton amit magáénak érez.
P:
Töredelmesen bevallom, hogy igen, egészen könnyű volt azonosulni Annabellával, tudom milyen érzés, ha ketten is vannak, akikért egyformán odavagy. Nagyon becsülöm, hogy ha hosszabb idő után is, de összeszedte minden bátorságát és akart változtatni az életén. Nem volt egyszerű gyerekkora, de nagyon talpraesett nővé érett, és igazán ésszerűen közelít meg minden problémát. Egyszerűen vágyik ő is a szeretetre, mint minden ember, csak neki valahogy különlegesebb igényei vannak.


„Nem az a nagy pillanat, amikor az igazi jön, hanem az, amikor az igaziak.”


A történet szerves része egy sokszívű közösség, akikkel Annabella is megismerkedik, mesélnénk kicsit a megismert tagokról?
I: Megismerünk jó pár embert, és velük együtt sok különböző személyiséget is. Először talán Laurával kezdeném, ő veszi először igazán a szárnyai alá Annabellt, ő mesél neki erről az életről. Minden szépségéről, és árnyoldaláról is. Laura a saját neméhez vonzódik, és két

barátnője is van, akikkel nemsokára szülői örömök elé néznek majd. Annabell-nek egyre inkább szöget út a fejébe, hogy talán ő is sokszívű, és nem elég neki egyetlen férfi szerelme. Úgy gondolja megtalálta a megoldást, hogy miként legyen meg mind két férfival a kapcsolata, és ne kelljen közülük választania. Itt egy kicsit naivnak éreztem őt, de rá jöttem, hogy lehet más is ha ilyen helyzetbe kerül kapaszkodik a legkisebb fűszálba is, ami segíthet a helyzetén. A későbbiek folyamán megismerkedik a társaság többi tagjával is. Itt volt Kinga, aki számomra nagyon ellenszenves volt, nem tudtam megkedvelni őt. Férje van, és egy kislánya, e mellett van amikor több férfi is van az életében. Az ő története különleges, mert férje először nem örült amikor kiderült Kinga titka, de a későbbiek során ő is beállt a sokszívűek közé, és maga is elkezdett másokkal ismerkedni. Márk, és Rita egy nagyon jó példa egy poliamor párra, ők teljes összhangban végzik, és fontos, hogy együtt is jól érezek a harmadik fél kapcsolódását hozzájuk.  Annabella sokat tanul a társaságtól. Meglátja milyen is ez az életforma, mikkel kell megküzdeni egy
Olivér (forrás)
ilyen kapcsolatban élőnek, és milyen szemmel néznek rájuk mások. Egyik ámulatból a másikba estem, volt mit megemészteni. :) Nagyon érdekes ez a világ, de ez nagyon távol áll tőlem. Jó volt betekintést nyerni, és tágítani a látókörömet, ezért érdemes volt elolvasni az biztos.
P: Nem csak sokszívű, hanem sokszínű is a társaság (haha :D ). De komolyan, elég sokféle emberrel ismerkedik meg főhősünk. Itt van mindjárt Laura, aki nem csak sokszívű, de még saját neméhez is vonzódik, így bőven van miért elítélje őt a társadalom, őt mégse zavarja. Megtalálta a boldogságot és nem érdekli, ki mit beszél róla. Kinga is érdekes szereplő, tökéletes példája a sokszívű létnek, de azért nála se minden tökéletes, nem mindig könnyű alkalmazkodni egy ilyen erős személyiséghez, ám annyi biztos, hogy mindig lehet rá számítani. A legkedvesebb párosom viszont Márk és Rita volt, olvashattuk is, hogy csodálatos poliamor páros, nagyon nyitottak és érdekes helyzeteket láthattunk általuk.


„Fékeznem kellene, megállni egy kicsit ebben a nagy kuszaságban, hogy a lelkem is utolérje végre a testemet.”

Persze fontos a cselekmény is, kellően izgalmas volt, olvastatta magát?
I: Nem csak érzelmeit kell tisztán látnia Annabellának. Egy rejtély is felüti a fejét, ami felborzoltja a kedélyeket. A múlt fájó sebei is ott nyugszanak Annabella vállán, és
Szaki (forrás)
tartogatnak még meglepetéseket. Tetszett a történet, mert nem csak a sokszívűek világát ismertük meg, de kaptunk bele plusz dolgokat is. Egyedül a végével volt kicsit bajom. Nem erre számítottam, valami mást vártam. Több romantikának örültem volna, és nagyobb őrlődésnek is. Az epilógus nem ad konkrét választ, és sok mindent bízott a képzeletemre. Összességében tetszett az Írónő világa, és a témája is új volt számomra. Annabella karakterét megkedveltem a végére, és örültem, hogy megtalálta a helyét a világban.
P: Egy kisebb rejtély is felborzolta a kedélyeket, ez plusz izgalmat hozott a történetbe. Nagyon olvasmányos a stílus és egyszer se laposodott el. A szeretet és a szerelem fontos része a könyvnek, és emiatt talán kicsit több úgymond romantikának örültem volna, de azért akadtak számomra is szuper jelenetek, amikbe beleborzongtam. Örülök az epilógusnak, mert jó látni, hogy mi van később is a szereplőkkel, de mégse ezt vártam volna. Viszont maradtak nyitott szálak, hogy legalább a képzeletem még tovább gondolja, hogy mi várható még főszereplőnkkel az életben. :)


„Néha el kell odázni a problémákat, hogy megerősödjön a lélek.”

Mit szerettünk legjobban és legkevésbé a könyvben?
I: A legjobban azokat a részeket szerettem, amikor Annabella egy újabb színét ismerte meg a társaságnak, és az érzelmeknek. Ha lehet az mondani akkor azért vagyok szomorú mert

vége lett. :) Annyira olvastam volna milyen dolgok történek ezek után.
P: Legjobban talán az tetszett, hogy ilyen szerető közösséget ismertünk meg. Mindenki a szívemhez nőtt, ahogy Annának is. Eddig egyedül érezte magát a világban, de most már sose lesz egyedül. Legnagyobb bajom pedig talán az volt, hogy véget ért. :D De komolyabban megközelítve a dolgot, a lezárás volt számomra kicsit furcsa. Az egész felvezetés alapján teljesen más lezárásra számítottam, de az epilógus kicsit feloldotta bennem ezt a furcsa érzést.


„Minden pillanat friss, és ebben a pillanatban csak ketten vagyunk.”
 
Kedvenc jelenetem:
I: Amikor kiderül a rejtély.
P:
Amikor Szaki zongorázik.
Kedvenc szereplőm: 
I: Annabella, Szaki
P:
Annabella, Márk, Olivér, Szaki
Kinek ajánlom: 
I: Azoknak akik szeretnék kicsit tágítani a látókörüket.
P:
Mindenképp azoknak, akik szeretnek új dolgokat megismerni.
Értékelésem:
I: Sokat gondolkodtam a végső pontszámon, és úgy gondolom 4,5 társulást nagyon is megérdemel.
P:
Hiába tetszett, 5 macska tetoválást nem tudok neki adni, de egy erős 4,5-et mindenképp érdemel. :)



Érdekesség: Kicsit körbenéztünk a Poliamoria Magyarország oldalán, onnan hoztunk pár érdekességet, és hoztunk nektek még pár idézetet a könyvből így a végére.


A szó jelentése magyarul: többszerelműség.
Poliamor irányultságú az, aki képes és akar egynél több partnerhez szerelemmel kötődni, velük párkapcsolatot fenntartani, és ezt partnerei tudtával és beleegyezésével teszi, részükre más partnerekkel kötendő kapcsolat szabadságát megadja.

 Ahány ember és ahány szerelem, annyiféle többszerelmű kapcsolat létezhet. Mégis vannak olyan jellemzők, amik közösek a poliamor kapcsolatokban.


A POLIAMORIA JELLEMZŐI, ÉRTÉKEI ÉS ALAPELVEI:

Többpartnerűség.
 (A poliamor ember egynél többet szeret.)
Szerelem.
(Ez az érzelem van fókuszban.)
Szabadság.
(Minden partner szabad, és szabadon élhet a poliamoriával. 

Önkéntesség. (Mindenki önként, saját akaratából dönt a többszerelmű kapcsolat mellett.)
Egyenlőség.
(A partnerek egyenlőek és egymás mellé rendeltek, senki nem rendelkezik hatalommal a többiek fölött.)
Kölcsönösség.
(Mindenkinek kölcsönösen biztosítottak a jogok, és ugyanígy vonatkoznak rájuk a kötelezettségek is.)
Őszinte kommunikáció.
(A többszerelműségről és a kapcsolatokat érintő információkról őszintén kommunikálnak egymással.)


Még több infót találtok
Poliamoria Magyarország oldalán.

  „Elég, ha néha csak annyit írsz, szép volt a dal.
Elég, ha néha csak úgy érzed, már túl sok a fal.

Elég, ha félvállról hozzám szólsz.

Elég, ha éppen csak rám nézel.

Tudom, hogy messze, de mégis közel.

Elég, ha néha csak annyit kérsz, segíts nekem.

Elég, ha néha csak álmodod, hogy itt vagy velem.

Elég, ha félvállról hozzám szólsz,

Elég ha éppen csak rám nézel.

Tudom, hogy messze, de mégis közel.

Kérlek, még kavarj fel néhányszor

Hagyjuk, míg elmúlik magától

Lakhat a valóság akárhol

Elég az álom veled…”


„Azzal, hogy valakinek hazudsz, elveszed tőle a lehetőséget, hogy döntsön az életéről.”


„Csakhogy, tudod, az különbözteti meg az embert az állattól, hogy képes a hűségre!”


„Poliamornak lenni nem azt jelenti, hogy mindenkire ráizgulunk, aki szembejön.”


„– Szerintem alapvetően nincs poliamor vagy monoamor személyiség. Helyzetek vannak, amikor úgy alakul, hogy kettőt szeretünk. Az, hogy egyszer-kétszer ez megtörtént veled, még nem jelenti azt, hogy mindig is erre lesz igényed.”


„A poliamoria nem azt jelenti, hogy mindenki mindenkivel. Csak azt, hogy ha szeretünk valakit, az nem akadálya annak, hogy még egyet szerethessünk. Vagy kettőt. Vagy hármat.”


„A szerelem egyirányú utca – nálam legalábbis úgy tűnik az. Míg el nem csitul az első láng, hiába nézek jobbra vagy balra, a házakat, a fákat, a virágokat eltakarja előlem a tüze. Van egy egyezségünk: hogy bemehetünk különböző házakba, magunkhoz ölelhetjük a fákat, élvezhetjük a virágok illatát, de az utcán újra találkozunk és mindent elmesélünk egymásnak – nincsenek titkok, így félreértések sincsenek.”
 

Köszönjük a Recenziós példányt a Athenaeum Kiadónak!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése