2017. 12. 27.

Könyjelző Top 10 - 19. részElindítunk egy újabb rovatot, amivel havonta kétszer szeretnénk jelentkezni. :) Minden részben összegyűjtünk nektek TOP 10 könyvet vagy csak egyszerűen 10 kedvencet hozunk különböző kategóriákban. Igyekszünk nagyon változatosak lenni. Az ötlet eredeti forrása a Broke and the Bookish blog. :) 

10 kemény témát feszegető könyv

I: Vannak témák amik hatással vannak ránk. Témák amik tabunak számítanak, a való életben sose szeretném egyiket se megtapasztani, olvasni mégis szeretek róla. Mert ez által átélem az átélhetetlent. Ebben a top tízben mindegyik fájdalmas, és szívet tépő történet gyűjtöttem most össze.
P:
Vannak témák, akár betegség, akár erőszak, amik sajnos mondhatni a mindennapi élet részei, de ha lehet, nem szeretnénk vele találkozni életünkben. Könyvekben viszont sokan szívesen olvasnak ezekről, hogy kicsit jobban belelássanak a dolgokba, én is ilyen vagyok.

1,
I: Colleen Hoover: It ​Ends with Us – Velünk véget ér - a családon belüli erőszak szinte mindennapi a valós életben is. Lily gyerekként megtapasztalta milyen felnőni egy olyan családban ahol édesapja bántalmazta az anyukáját. Megfogadta ő sose fogja hagyni, hogy ilyen történjen vele. De mi van akkor, ha pont az bánt majd minket akiről sose gondoltuk volna? Nagyon megrázó volt Lily története, de örülök, hogy ilyen kemény fából faragták, és nem fél új útra lépni.
P:
Elizabeth Haynes: A lélek legsötétje – Nem tudom, hogy ez a „legkeményebb” téma, amiről eddig olvastam, de ez különösen mély nyomot hagyott bennem. Nagyon érzékletesen írja le egy bántalmazott nő helyzetét, nem finomkodik a szavakkal, nagyon felkavaró volt.

2,
I: C. J. Roberts: Captive ​in the Dark - a való életben rengeteg eltűnésről hallani, és kitudja hány ember esik áldozatul olyanoknak akik szexrabszolgának rabolják el őket. Az Írónő nagyon jól átadta a történetet, úgy adta az olvasói kezébe, hogy elhitette velünk, hogy ez nem csak fikció, hanem maga a valóság. Megmutatta nekünk, min megy keresztül egy ilyen bűncselekmény áldozata. Az "alvilág" nem ismer határt, elvesz, romba dönt, kikészít, és elveszi emberi mivoltodat.
P:
Kim Holden: Bright Side – A téma kemény, hiszen a rák van központban, de maga a könyv még se igazán borongós, pont azt mutatja meg, hogyan küzd meg valaki a betegséggel, hogyan dolgozza fel, és hogyan viselkedik, miután megtudja, hogy beteg.
3,
I: Szaszkó Gabriella: Maradj ​velem - a gyermekbántalmazás témája nagyon elszomorít. Ártatlan kis lelkek, akiknek sose szabadna ilyet tapasztalnia. Nagyon örülök, hogy normális családban nőttem fel, és nekem és az öcsémnek ilyet sose kellett átélnünk.  Chris és David két teljesen különböző személyiség, a fájdalom azonos volt, de teljesen másként hatott ki rájuk felnőtt korukra.
P:
C. J. Roberts: Fogoly a sötétben – Első Rázós könyvem volt a kiadótól és meg is szerettem nagyon, letenni se tudtam, egy szuszra olvastam végig. Viszont a téma szintén elég kemény, főszereplőnket elrabolják szexrabszolgának. Nem volt könnyű belelátni ebbe a világba.

4,
I: Beth Flynn: Kilenc ​perc - emberrablás, szörnyű belegondolni mi lenne ha egyszer csak valaki megállítana, és elrabolna. Bele se merek gondolni mit tennék egy ilyen helyzetben. Ginny sem gondolta volna, hogy elrabolják, egy ártatlanak hitt motorozás mégis ehhez vezetett. De e legrosszabb még csak ezután várt rá.
P:
Tabita Suzuma: Kimondhatatlan – Nagyon elgondolkodtató könyv. Mindig is tabu volt a testvérek közötti szerelem, szerintem ez nem is fog soha változni. De belelátni egy ilyen kapcsolatba igazán érdekes, mert más megközelítésből is meg lehet szemlélni a dolgokat.

5,
I: Amanda Maxlyn: Mi ​lesz velem? - a rák az egyik legrosszabb betegség a világon, és áldozatainak száma csak egyre növekszik. Aundrea, is már régóta küzd ezzel a betegséggel, és ez miatt sok mindenről le kellett mondania az évek során. Nagyon életszerűen írta meg a történetet az Írónő, minden egyes momentumát, és folyamatát átéltünk együtt Aundrea-val. Ezek mellett kaptunk egy szerelmi szálat is ami reményt adott a továbbiakra.
P:
Sherry Gammon: Szerethetetlen – Maggie anyja alkoholista, sose törődött a lányával, aki emiatt hamar megtanult gondoskodni önmagáról. Úgy gondolom, talán ez a szituáció a leggyakoribb az életben és senkinek nem szeretnék ilyen szülőt.
6,
I: Julie Anne Peters: Amikor ​ezt olvasod, én már nem leszek - iskolai zaklatások ami nélkül a suli nem is lenne az igazi :@ Szerencsére nem mindenki tapasztalja meg, mert vannak akik mindig is a "menőbb" részbe tartoznak, vagy nem foglalkoznak velük az ilyen tetteket elkövető diákok. De aki egyszer is érezte milyen kirekesztettnek lenni, az tudja, hogy milyen rossz érzés is az ezeket elszenvedő alanyának lenni. Én is tapasztaltam, hogy milyen érzés amikor rád szálnak minden ok nélkül, és meg akarják keseríteni az életedet. Szerencsére nem kellett sokáig ennek az alanya lennem, mert az osztály mellém ált. Daelyn sajnos nem nem kapott támogatást senkitől sem. A lelke összetört, és csak egyetlen kiutat lát ebből a helyzetből.  Az ő történetében teljes mértékben megtapasztaljuk mivé válhat egy ilyen gyermek élete :(
P: Beth Flynn: Kilenc perc – Emberrablásról már hoztam könyvet, ez mégis egy teljesen más megközelítés. Itt a dolgok egyszerűsége döbbentett meg, és hogy fenyegetésekkel, milyen könnyen sakkba lehet tartani az áldozatot.
7,
I: Calia Read:  Elborulva - nők elleni erőszak megint egy nagyon nehéz, és mindennapi téma. Victoria elmegyógyintézetben találja magát, és vele együtt kutatjuk annak okát miért is került ő oda. Nagyon csavaros történet, az emberi lélek furcsa dolgokra képes, és ezt ebben a történetben megismerhetjük.
P:
E. K. Blair: Bang – Ez a történet valahogy halmozottan kemény témákat feszeget. Van benne gyerekkori bántalmazás, szexuális alárendeltség, gyilkos düh. Mégis nagyon szerettem, igazán kiemelkedő volt az idei olvasmányaim között.

8,
I: J. M. Darhower: Mindörökké - a maffia világa elevenedik meg ebben a történetben. Egy tiltott szerelem, amiben a két fél egy kiszabadított rabszolga lány, és egy maffia vezér fia. Az ő szerelmük által tekintünk bele ebbe a véres világba.
P:
Mira Sabo: Amíg kinyílik a szemünk – Szófia élete tökéletes lehetett volna, ha nem találkozik Áronnal. A férfi igazi birtokló típus, a legrosszabb fajtából. Kemény volt olvasni, hogyan próbál a lány egy ilyen rossz kapcsolatból menekülni.

9,
I: Jennifer Niven: Veled ​minden hely ragyogó - depresszió, ami szörnyű dolgokra képes. Fich sok fájdalma tapasztalt meg,a múltban ami szerintem közrejátszott depressziójában. Ő általa  kaptam képet arról is, milyen is egy bipoláris személy. A mentális betegség általi megbélyegzés és Finch kortársai reakciója teszi ezt a könyvet lenyűgözővé és megmutatja, milyen lehet ilyen betegséggel élni.
P: Rebecca Donovan: Elakadó lélegzet – Első keményebb témájú könyveim egyike volt, és valószínűleg ezért is maradt meg bennem jobban. Nehéz feldolgozni, hogy egy nő, hogyan képes így bánni egy fiatal lánnyal, és hogy képes ezt a lány feldolgozni (vagy pont nem sikerül).
10,
I: J. A. Redmerski: Megölni ​Sarait - bérgyilkosság, nem olvastam még olyan történetet, ahol a gyilkosságok, az emberkereskedelem, a bántalmazás, és a pénz játszik szerepet. Mondhatni egy igazi alvilági könyvet tart az olvasó a kezében, még se tudtam elítélni főszereplőinket. Sarai megmutatta milyen az áldozat szerepében lenni, Victor pedig a hidegvérű gyilkos, aki több annál, mint amit elsőre gondolnánk róla.
P:
Brittainy C. Cherry: Lebegés – Ennek talán egyszerűbb a témája, a gyász és a veszteség feldolgozása a központi téma, mégis szeretném idetenni a legjobbak közé, mert nagyon szerettem. És valljuk be, senkinek se könnyű megbirkózni a szereplőinkhez hasonló veszteségekkel.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése