2018. 01. 22.

2017. legrosszabb olvasmánya - 2. kör


Akármilyen kategóriáról is beszélünk, mindig a legjobbakat keresik és díjazzák. A könyvmoly világban is könnyen lehet találni különböző felsorolásokat arról, hogy mik voltak az adott időszak kedvenc olvasmányai. Velük ellentétben, mi arra lennénk kíváncsiak, mi volt tavaly a legrosszabb könyv, amit olvastatok. Mintha egy könyves Arany Málna díjat szeretnénk "átadni". :)

Író: Elisabeth Grifford
Cím: Elhallgatott szavak

Kiadó:
General Press

Fülszöveg:

Egy ​ház. Két család. Megannyi titok…
Ha a legféltettebb titkainkat épp azoknak nem mondjuk el, akiket a leginkább szeretünk, vajon miben reménykedhetünk?

Alice és Ralph, Patricia és Peter Fourwindsben gyűlnek össze, hogy megtartsák gyermekeik esküvőjét. A sátor áll, az előkészületek utolsó mozzanatai zajlanak, mindenki izgatott, tele vágyakkal és reményekkel. Ám a menyasszony, Sarah váratlanul eltűnik, és hiába próbálnak a nyomára bukkanni…
A régi ház falai között utat törnek maguknak a múlt árnyai és titkai. Vajon mit hallgatott el Ralph a felesége elől egy életen át? És milyen közös emlékek fűzik Alice-t Peterhez? És mi késztethette arra Sarah-t, hogy minden szó nélkül elszökjön a szerettei és a vőlegénye elől?
Elisabeth Gifford (A tenger háza) legújabb könyvének festői képeiben Valenciától az angol vidékig, Franco rémuralmától a második világháborún át az 1980-as évekig számtalan helyszín, életút elevenedik meg előttünk, miközben a kötet szereplői szálról szálra igyekeznek felfejteni közel fél évszázad megannyi titkát, és csak remélhetik, hogy az évtizedekig elhallgatott szavakért nem kell túl nagy árat fizetniük.
Moly.hu: 66%

Goodreads.com: 3,66
Vélemények:  
"Egyáltalán nem kötött le, szereplők semlegesek voltak egyik iránt sem éreztem szimpátiát."
~@levendula_92 (moly.hu)

"Nagyon vártam, hogy a hosszú, sokszor unalmasra sikeredett oldalak után valami váratlan csattanó lesz a vége… Hát nem jött össze…"
~@Luca_Juhász (moly.hu)
Összegzés: Sajnos ez a rejtélyekkel teli családregény nem találtam meg a számára megfelelő közönséget. A jó alapötlet mellett, a legtöbben a kivitelezésben látják a hibákat. Sokkal jobb választásai is szoktak lenni a kiadónak.

Író: Gerencsér János
Cím: Kósza utak legendája

Kiadó:
Athenaeum

Fülszöveg:

Gerencsér ​János ifjúsági regényében a koldussá vált királyfi, az igazságos uralkodó mítoszát teremti újra. Ármánnyal és szerelemmel átszőtt meséjét a fantasy és a történelmi regények rajongói is örömmel forgathatják.
Az Úr 1151. évében, egy képzeletbeli világban két királyi sarj, egy fiatal hercegnő és egy ifjú lovagkirály menekül üldözői elől. Eime, Ektíria birodalmának volt úrnője a testőrével bujdosik, míg a trónról őt letaszító Aceras király, aki immár maga is trónfosztott lett, koldusgúnyában vegyül el alattvalói között. Ellenségek ők, sorsuk mégis összefonódik, miközben földönfutóként a szabadságukért küzdve, lassan felnőtté válva nemcsak saját magukat ismerik meg egyre jobban, hanem népük akaratát is. Ám ezalatt a kegyetlen háborúskodások, öldöklő hatalmi harcok világát éppúgy át kell vészelniük: vérgőzös csatákon, halálélményeken tanulják meg a túlélés könyörtelen törvényeit. Márpedig azokat még a bukott uralkodóknak is tudniuk kell, főként, ha vissza akarják szerezni koronájukat.
Vajon mi csábít jobban: a hatalom vagy a szerelem?
Moly.hu: 70%

Goodreads.com: 3,0
Vélemények:  

"Először is, a főhősök, Aceras és Eime jellemét néhol ellentmondásosnak éreztem."
~@Jura (moly.hu)

"De akármennyire is jó olvasni, akármennyire is magával tudja ragadni az embert a könyv, több sebből is vérzik."
~@Nuwiel (moly.hu)

Összegzés: Ennél a regénynél legtöbben a megtévesztő fülszöveget nehezményezik. Nincs egyértelműen meghatározva a célközönség, így könnyű belefutni úgy az olvasásba, hogy nem is a saját ízlésvilágba tartozik. Azért bízom benne, hogy nem ezek a kritikák nem veszik kedvét az Írónak, és hibáiból tanulva legközelebb is alkot valamit a hazai közönségnek.


1 megjegyzés: